Hoge Raad: Kazaa is legaal

QNE, Frusciante en WaynO- hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een tegenvaller voor Buma/Stemra: de Hoge Raad heeft besloten om het muziekuitwisselprogramma Kazaa niet te verbieden, het programma is legaal.

De Hoge Raad heeft met deze uitspraak het advies van de advocaat generaal opgevolgd, die in een rapport had geadviseerd om Kazaa, het meest gedownloade programma aller tijden, niet te verbieden.

Met deze uitspraak komt een einde aan een lange rechtsgang. In januari 2002 verbood de Amsterdamse rechtbank de zogenaamde peer-to-peer-dienst. Kort daarna besloot het Amsterdamse Hooggerechtshof echter dat het programma legaal was. Kazaa zou niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor overtredingen van gebruikers.

Dit was voor Buma/Stemra aanleiding om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Dit is het hoogste rechtsorgaan in Nederland. Ook de Hoge Raad stelt dat Kazaa niet voor eventuele illegale activiteiten van gebruikers van het netwerk aansprakelijk is.

Vanuit de hele wereld is met belangstelling naar deze uitspraak uitgekeken. In diverse landen, waaronder de Verenigde Staten, zijn nog veel zaken tegen Kazaa en vergelijkbare programma's gaande. In september van dit jaar werden 261 mensen in Amerika aangeklaagd die illegaal muziek zouden hebben gedownload.
--
De volledige tekst van de uitspraak