Tweede Maasvlakte komt definitief

De Tweede Maasvlakte gaat er definitief komen. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Het totale project gaat 2,3 miljard euro kosten en zal worden betaald door het Rijk en de gemeente Rotterdam. Wie hoeveel moet gaan betalen moet nog worden afgesproken.

Met het besluit komt een eind aan een tienjaar durend traject van praten over de nieuwe Maasvlakte. De vlakte gaat 750 hectare groot worden en wordt volledig aangelegd op nieuw droog te leggen grond.

Volgens de gemeente Rotterdam komt de toezegging van het kabinet om mee te betalen precies op het goede moment. "Dit is een uitstekend signaal aan de markt", aldus Leefbaar Rotterdam havenwethouder W. van Sluis. "Vooral op containergebied staan de klanten te trappelen en we hebben ze nu wat te bieden. De toezegging van het kabinet is belangrijk voor het economisch perspectief van de regio."

Naar verwachting zijn de onderhandelingen tussen het Rijk en de gemeente Rotterdam over drie maanden afgerond. Rotterdam vraagt op korte termijn 475 miljoen euro. De landelijke overheid kan voor 2010 geen geld vrijmaken, maar Rotterdam heeft aangeboden het bedrag voor te schieten.