Aids doodsoorzaak nummer één bij 15-59 jaar

Aids is de grootste ''killer'' geweest vorig jaar bij mensen tussen de 15 en 59 jaar. Wereldwijd stierven er in 2002 bijna 2,3 miljoen aan deze infectieziekte. Hartinfarcten staan op plek twee, met 1,3 miljoen sterfgevallen. Tuberculose (1 miljoen doden), verkeersongevallen (0,8 miljoen) en beroerten (0,78 miljoen) vullen de plaatsen drie tot en met vijf.

Van alle 45 miljoen mensen vanaf 15 jaar die vorig jaar overleden, stierf bijna 75% aan een niet-overdraagbare ziekte als hartinfarct of beroerte, behalve in Afrika; Daar is aids doodsoorzaak nummer één.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte gisteren deze cijfers bekend.

Kloof arm rijk

De WHO waarschuwt voor een groeiende kloof tussen de arme landen en de rest van de wereld op het gebied van gezondheidszorg en blootstelling aan ziekte. Want terwijl in het grootste deel van de wereld de levensverwachting toeneemt, gaan in door aids geteisterde landen in zuidelijk Afrika mensen nu vroeger dood dan 30 jaar geleden.

De WHO meldt verder dat de kindersterfte in 14 Afrikaanse landen groter is dan in 1990. Zo haalt 30% van de kinderen die in Sierra Leone wordt geboren de vijf jaar niet eens. Van de 57 miljoen voortijdige sterfgevallen in 2002, deden zich 10,5 miljoen voor bij kinderen onder de vijf. Daarvan was 98% in ontwikkelingslanden.