FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 december 2003

Vandaag recordaantal pintransacties

Interpay Nederland heeft vandaag een recordaantal van 5,9 miljoen pinbetalingen te verwerken gekregen. Het vorige record stond op de zaterdag voor sinterklaas met 5,7 miljoen betalingen. Door deze laatste zaterdag voor kerst steeg het aantal transacties per seconde naar 240 in dit jaar. Met de laatste zaterdag voor sinterklaas was dat nog 229.

Voor hoeveel geld er gepind is mag de woordvoerder van Interpay niet zeggen.

Berlusconi: 'invoeren van euro is zonde'

De Italiaanse premier Berlusconi heeft zich vandaag negatief uitgelaten over de euro. Zo zei hij dat de omschakeling naar de euro achteraf betreurenswaardig is. Daarnaast zou de euro voor ItaliŽ tot nu toe verliesgevend zijn geweest. ItaliŽ is op dit moment voorzitter van de Europese Unie.

De uitspraken van Berlusconi werden gedaan op een traditionele eindejaarspersconferentie in Rome. Berlusconi verweet hierbij de keuze van de vorige regering om de lire om te schakelen naar de euro. Berlusconi kwam in mei 2001 aan de macht. Op 1 januari 2002 werd de euro ook in ItaliŽ ingevoerd.

Berlusconi is nu van mening dat de invoering van de euro veel negatieve gevolgen blijkt te hebben voor de Italiaanse economie. Dit wordt volgens hem veroorzaakt door de hoge koers van de euro ten opzichte van de dollar. Hierdoor kunnen Europese bedrijven minder uitvoeren. Daarnaast zou de euro ook hebben geleid tot een toename van de inflatie in ItaliŽ.

Beveiligingscamera's nemen een geest op

Beveiligingscamera's het Hampton Court Palace in Londen hebben een onverklaarbare entiteit vastgelegd. Beveiligingsbeambten werden naar eigen zeggen bevreesd toen de entiteit bij gesloten deuren verscheen. Dit melden o.a. de nieuwszender CNN en BBC News.

Woordvoerder Vikki Wood van de Hampton Court zegt dat het niet om een grap gaat. "We zijn verbijsterd. Het is geen grap, we hebben het niet in scene gezet.", zegt Wood. "We weten oprecht niet wie of wat het is".

De beveiligingsbeambten hebben de enititeit waargenomen toen ze controleerden wie een van de branduitgangen open had laten staan. In een frame van de video is een figuur te zien met een soort gewaad aan. De buitenkant van de figuur lijkt enigszins vervaagd, en zijn gezicht lijkt onnatuurlijk wit vergeleken met zijn uitgestrekte hand.

"Het was erg spookachtig omdat het gezicht niet menselijk leek", zegt James Faukes, een van de beveiligingsbeambten. "Mijn eerste reactie was dat het een grap van iemand was, dus ik vroeg iemand om daar te kijken. Er was echter niemand daar. Bij navraag bij de gidsen of het paleis een dergelijk kostuum had, bleek dit ook niet zo te zijn."

Het paleis werd in 1525 gebouwd bij de rivier de Thames door King Henry de achtste. In de geschiedenis van het kasteel zijn verschillende mensen op bizarre wijze om het leven gekomen. In 1829 hoorden werklieden een vreemd geluid van een spinnewiel achter een muur. Bij inspectie vonden ze een vergeten kamer waar inderdaad een spinnewiel stond. Sindsdien zijn er vaker vreemde dingen gehoord in het gebouw.

Wereldrecord filmkijken alweer verbroken

Alexander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het wereldrecord filmkijken is alweer weg uit Nederland. Een 27-jarige Duitser heeft dit weekend het record dat afgelopen week in Amsterdam gevestigd werd met 1 minuut verbroken.

Timothy Weber uit het plaatsje Giebelstadt keek 70 uur en 1 minuut achtereen naar het doek in CinemaxX-Kino in WŁrzburg. Een woordvoerder van de bioscoop in WŁrzburg maakte het record, dat waarschijnlijk in het Guinness Book of Records komt, zaterdag bekend.

Wilux pusht Albers

De grote kracht voor de plotselinge belangstelling van Minardi voor Albers blijkt Wilux te zijn.

Wilux was vorig jaar ook al sponsor van Minardi, maar dat gebeurde vanuit het sponsorteam van Jos Verstappen. Het sponsorteam van Jos Verstappen lijk nu uit elkaar gevallen te zijn door de machtsgreep van Perridon van Trust, die de verdere onderhandelingen namens Jos Verstappen voert. Directeur Ruud Wildschut van Wilux was niet gekend in de beslissing om niet met Minardi verder te gaan en is daar ontevreden over.

Wilux heeft Paul Stoddart laten weten met een nieuw team aan sponsors 7 miljoen euro te willen ophoesten als een Nederlander, te weten Albers, de tweede coureur bij Minardi wordt. Naast Wilux zou Telfort een van de mogelijke sponsors zijn. De manager van Albers wacht de ontwikkelingen verder af.

'Pak criminelen hun burgerrechten af'

Kopspijkers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hoofdcommissaris Jelle Kuiper van Amsterdam wil zware criminelen hun burgerrechten ontnemen om zo de criminaliteit in te dammen. Hij denkt dan aan het innemen van rijbewijs en paspoort, het verbod op het starten van een bedrijf, het hinderlijk volgen van criminelen en het deels opheffen van hun privacy.

Daarnaast wil Kuiper ervoor zorgen dat de criminelen uit de anonimiteit worden gehaald. "De privacywetgeving is een schuilplaats voor het kwaad aan het worden", zo zegt Kuiper. "Maak bekend wie ze zijn. Maak bekend aan makelaars en notarissen wie onze outcasts zijn en dat ze daar beter geen zaken mee kunnen doen. Criminelen willen in het donker opereren. Wij doen het licht aan."

Kuiper is van mening dat het strafrecht niet meer voldoet is om een bepaalde groep criminelen aan te pakken. "Meer repressie en meer opsporing helpt niet", zo zegt de politieman. ""Aanhouden, opsluiten. Minister Donner vergist zich als hij denkt dat het daar veiliger van wordt."

De Amsterdamse politie is verder van plan om de strategie van het hinderlijk volgen van criminelen intensiveren. Op korte termijn zal er een project starten waarbij camera's de verkeersstromen op de snelwegen naar Amsterdam volgen. Nieuwe technologie maakt het mogelijk via het kenteken veelplegers en andere criminelen eruit te filteren.

Man overleeft ruim 7 promille

Beetle vertaalde en submitte het volgende bericht:

Een man uit Letland is aan de beterende hand nadat hij een hoeveelheid alcohol had gedronken die normaal gesproken genoeg zou zijn om twee mensen om te brengen. Uit testen bleek dat de man 7,22 promille aan alcohol in zijn bloed had, terwijl algemeen wordt aangenomen dat 4 promille dodelijk is.

De man werd woensdag naar de intensive care gebracht maar was donderdag alweer zover hersteld dat hij journalisten te woord kon staan. Hij zei dat hij woensdag was begonnen met drinken omdat zijn vrouw hem had verlaten. Zijn vrouw had hem echter verlaten omdat hij zoveel dronk.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van welzijn, zijn er geen gevallen bekend waarin iemand een zodanig hoge dosis alcohol overleefde. In februari 2001 werd in Letland wel een 30-jarige man met een promillage van 8,25 aangetroffen, maar hij overleefde deze hoeveelheid niet.

VK testte zenuwgassen op eigen soldaten

Op meer dan 20.000 Britse soldaten blijken de afgelopen tachtig jaar mosterdgassen te zijn getest. Dat is gebleken uit een document van de Britse regering dat naar de overlevenden is gestuurd.

De proeven werden gehouden in een onderzoekslaboratorium in Porton Down. De soldaten waren in de veronderstelling dat ze meewerkten aan een onderzoek naar een middel tegen verkoudheid. Er is geen informatie bekend of er militairen door het onderzoek zijn overleden of lichamelijke schade hebben opgelopen. Wel zijn er in het document details te vinden over de proeven.

Het Openbaar Ministerie heeft intussen al aangegeven dat de onderzoekers niet vervolgd kunnen worden, vanwege een gebrek aan bewijs. Het is bekend dat drieduizend soldaten zenuwgas toegediend kregen en nog eens zesduizend kwamen in aanraking met mosterdgas. Verder werd in 1963 bij marinepersoneel LSD toegediend. Mosterdgas werd opnieuw op proefpersonen uitgeprobeerd in 1983.

[update] Twaalf doden bij ongeluk aan Franse grens

Bij een ongeluk aan de Frans/Belgische grens zijn vanmorgen rond 5.00 uur twaalf mensen om het leven gekomen. Ook raakten 37 passagiers gewond. Het ongeval vond plaats op E19 Brussel-Parijs bij de grensovergang Hensies.

Vermoedelijk heeft de chauffeur van de Duitse bus de macht over het stuur verloren, waarna het voertuig de vangrail raakte en in brand vloog. De bus brandde volledig uit. De gewonde slachtoffers zijn overgebracht naar verschillende ziekenhuizen in de buurt. De provincie Henegouwen heeft het rampenplan afgekondigd.

Update 13.10
De inzittenden van de verongelukte bus waren universiteitsstudenten van vooraan in de twintig. Ze kwamen uit verschillende landen: Duitsland, Amerika, KroatiŽ, BosniŽ, OekraÔne, MongoliŽ en Rusland. De bus was vanuit MŁnchen op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk.

Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. Omdat de chauffeur die op het moment van het ongeval reed, is omgekomen, is het lastig om de oorzaak te achterhalen. Het lijkt erop dat de bus in een slip is geraakt. Andere bronnen melden dat de chauffeur in slaap is gevallen.

Update 15.11
In totaal zaten er 49 mensen in de bus: 46 passagiers, twee chauffeurs en een begeleider. De tweede buschauffeur heeft er voor gezorgd dat tientallen mensen aan de dood konden ontsnappen. Hij kon via een raam de bus uitkomen en deed daarop de achterdeur van de bus open. Hierdoor konden vele mensen de bus verlaten.

Vijf van de gewonden zijn er slecht aan toe. Prins Filip en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael brengen vanmiddag een bezoek aan de ongevalsplaats.

Vijfde Belg voor Ajax

Na Tom de Mul zal nu ook Thomas Vermaelen een kans in de selectie van Ajax krijgen.

De 18 jarige verdediger wordt de vijfde Belg in de selectie van Ajax en zal naar verwachting de plek van Pasanen, die mag vertrekken, in de selectie innemen. Vermaelen is een centrale verdediger die ook op de linksbackpositie uit de voeten kan. Hij is afkomstig van GBA en heeft een contract bij Ajax tot 2005.

Voor de wedstrijd tegen FC Twente van zondag is hij meteen in de selectie opgenomen. Misschien kan hij zich revancheren voor de wedstrijd van afgelopen woensdag. In het trainingskamp van Ajax in Portugal zal hij een definitieve plaats in de selectie moeten afdwingen.

In ander Ajax-nieuws heeft Van der Vaart laten weten pas aan het eind van het seizoen een beslissing te nemen over zijn toekomst. Hij sluit het helemaal niet uit dat hij zijn contract tot 2006 gewoon bij Ajax uitdient.

[update] FOK! tijdelijk down wegens upgrade

De afgelopen weken is FOK! steeds vaker moeilijk bereikbaar. Het duurt daarbij soms erg lang voordat je de pagina's op je scherm ziet verschijnen. Deze week werd daarvoor tijdelijk de search van het forum al uitgeschakeld, maar dat is natuurlijk geen goede oplossing.

Vanmiddag zal daarom een upgrade plaatsvinden aan de databaseserver van FOK! Daarvoor zullen alle onderdelen minimaal anderhalf uur onbereikbaar zijn. Ook de chat zal tijdelijk onbereikbaar zijn. Deze upgrade zal zo rond 16.30 uur beginnen. Wij hopen dat hiermee de bereikbaarheidsproblemen in ieder geval tijdelijk opgelost zijn.

Update:
Rond half acht gingen de servers dan ook echt down. Nadat alles een upgrade had gehad, was FOK! om 00:54 uur weer online.

Alicia, de databaseserver, heeft een geslaagde update gehad. De server is naar MP-1900 gegaan. Of in andere taal: de boel is een stuk sneller.

Jonge A'damse Marokkaan voelt zich thuis

Marokkaanse jongeren in Amsterdam hebben een positief beeld van hun toekomst en zijn in het algemeen tevreden over hun school. Ook voelen ze zich goed thuis in de hoofdstad, zo valt te lezen in het Parool. De krant publiceert vandaag de resultaten van een omvangrijk onderzoek door onderzoeksbureau O + S en het Parool onder Marokkaanse jongeren tussen 12 en 18 jaar. In de hoofdstad wonen nu circa 8.800 Marokkaanse jongeren in deze leeftijdscategorie, acht keer zoveel dan in 1993.

Marokkaanse jongeren willen een vak leren, carriŤre maken en geld verdienen. Wťl blijven ze zich nadrukkelijk Marokkaan voelen, in bijna 50% van de gevallen mťťr Marokkaans dan Nederlands. De meisjes willen werken als ze getrouwd zijn, en van de jongens mogen zij dat ook.

Marokkaanse meisjes moeten niets weten van Nederlandse jongens. Ruim 70% van alle jongeren wil trouwen met een Marokkaanse partner.

Bij het onderzoek is de specifieke groep hardekernjongeren, die verantwoordelijk zijn voor het negatieve beeld van jonge Marokkanen, niet meegenomen. ''Wie niet participeert in de maatschappij, participeert ook niet in onderzoeken,'' luidt het commentaar van de onderzoekers.

De overgrote meerderheid van de jongeren beschuldigt de media ervan dat die een verkeerd beeld schilderen van de Marokkanen. Zij herkennen zich niet in de probleemgroep. De onderzoekers waarschuwen dat ''we'' nog verder van huis zijn als het merendeel van de jonge Marokkanen, omdat zij het gevoel hebben verward te worden met de kleine groep raddraaiers, zich gaat gedragen naar de verwachting die anderen van hen hebben.

Voet opgestuurd met kleding van dode

De Amerikaanse familie van een door een verkeersongeluk overleden tiener stond raar te kijken toen ze een afgehakte voet ontvingen, die bij de kleding van de jongen werd meegestuurd.

De 18-jarige Terell Silver verongelukte eind november met de auto. De familie ontving de kleding uit het ziekenhuis en legde die in een schuurtje. Toen iemand het schuurtje opruimde vond hij de voet tussen de kleding.

Het ziekenhuis van Halifax zegt dat de macabere vergissing komt door een overvolle koelkast in het lijkenhuis. De voet zou daarom even in de kast met kleding zijn gelegd en daarna is deze per ongeluk meegestuurd met de kleren.

Hirsi Ali nog steeds bewaakt

VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali wordt nog steeds bewaakt, zo valt te lezen in de Volkskrant, die een interview hield met de politica. Het dreigement van eerder dit jaar, dat Hirsi Ali voor het einde van 2003 wordt geliquideerd, wordt nog steeds serieus genomen.

In het interview zegt Hirsi Ali dat de felle reacties op haar optreden, haar soms een ''beetje bang'' maken. Ze weerspreekt dat haar kritiek op de islam voortkomt uit persoonlijke frustraties over haar islamitische opvoeding. Volgens haar gebruiken tegenstanders dat argument om het debat dat ze wil aanwakkeren te vervuilen.

De zeer felle emoties die ze oproept, bevestigen haar oordeel dat de islam aan modernisering toe is. ''Het zegt veel over de staat waarin de islam verkeert. Het vermogen tot reflectie is totaal afwezig. En dus kwets je zodra je kritisch bent''. Volgens Hirsi Ali hoef je het woord islam maar te noemen, of de radicale islamitische oren spitsen zich. ''Zeg je iets positiefs, dan ben je een van hen. Zeg je iets negatiefs, dan moet je dood. En als je dan ook nog laat weten dat je niet meer in Allah gelooft, moet je je laten bewaken. Ik ben ervan geschrokken''.

Hirsi Ali zegt niemand te willen beledigen, of onnodig te kwetsen. Dus zeg ze nu: ''Mohammed is een geweldige mijnheer, maar zijn ideeŽn zijn toe aan een grondige modernisering''. Eerder dit jaar zei de politica nog dat de profeet Mohammed gemeten naar onze westerse maatstaven een perverse man was. Een tiran. Dat kwam haar op een regen van binnenlandse kritiek, aangiften en kritiek van moslimlanden te staan.

Hirsi Ali staat nog steeds achter de uitspraken van Fortuyn, die de islam in 2002 een achterlijke cultuur noemde. "Iedereen om mij heen was ontzet: dat kŠn Fortuyn niet zeggen. Terwijl ik dacht; de man heeft volkomen gelijk." Afgelopen week kwam de politica nog onder vuur te liggen van PvdA burgemeester Wallage. Hij vond dat het Kamerlid aanzette tot haat en trok zelfs vergelijkingen met de door haar bekritiseerde moslims en de 'vernietiging' van joden in de oorlog. VVD-fractievoorzitter Van Aartsen zei die kritiek niet te delen.

LibiŽ stopt met massavernietigingswapens te ontwikkelen

De Britse premier Blair heeft gisteravond bekend gemaakt dat LibiŽ heeft besloten zijn programma voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens te staken. Londen zou negen maanden in het geheim met LibiŽ hebben onderhandeld over het schrappen van het omstreden programma.

Volgens Blair heeft de Libische leider Gadaffi toegegeven dat er gewerkt werd aan nucleaire en chemische wapens. Gadaffi heeft toegezegd dat de wapens zullen worden ontmanteld. Datzelfde geldt voor de langeafstandsraketten boven 300 kilometer.

De Verenigde Staten vinden dat LibiŽ een stap in de goede richting gezet maar het land vindt het nog te vroeg om de sancties tegen het land op te heffen. "We staan aan het begin. De LibiŽrs willen met de Verenigde Staten samenwerken, maar we doen het stapje voor stapje", aldus een regeringsfunctionaris.

President Bush heeft gezegd dat internationale wapeninspecteurs naar LibiŽ afreizen. Hij riep andere landen op het voorbeeld van Gadaffi te volgen.

[ACTIE!] Een lichtje voor Sophia

Om voor de zieke kinderen in het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam een eigen bioscoop te bekostigen waar kinderen zelfs met bed en al naartoe zouden kunnen, heeft de stichting 'Vrienden van Sophia' een kerstactie opgestart.

Voor de deur van het ziekenhuis staat een 24 meter hoge kerstboom, die volgehangen moet worden met lampjes. Deze lampjes kun je kopen voor § 5,- per stuk, en het doel is de boom vol te hebben op kerstavond 24 december, zodat de kinderen met het vooruitzicht op wat meer plezier en vertier de kerst in kunnen gaan.

Vanaf 8 december komt voor het Sophia een enorme koninklijke kerstboom van ruim 24 meter te staan. Wij steken voor elke § 5 die u schenkt een lampje aan. In hun uitzendingen gaan Radio en TV Rijnmond proberen zoveel mogelijk lampjes te verkopen. Hoe meer lichtjes, hoe feestelijker de kerstboom. Bovendien komt met elk lampje de komst van de kinderbioscoop een stapje dichterbij.


Naar aanleiding hiervan heeft FOK! besloten een steentje bij te dragen, en daarnaast een oproep te doen naar alle gebruikers en bezoekers van FOK! om mee te doen.

Hoe doe je mee ?
Op twee manieren. Via, en uit naam van, FOK! door een donatie van minimaal § 5,- en indien hoger in stappen van § 5,- over te maken naar:

rabobank rotterdam
nr 159140412
tnv J.H. Roodbol-Harwig
ovv 'Sophia Actie' en je eventuele usernummer.
Op het forum krijgt iedere deelnemer die zijn usernummer vermeldt de tag 'lichtje voor Sophia'. Op de Frontpage zullen voor elke §5,- donatie 20 postpunten worden toegekend aan de betreffende user. Tot en met 20 december zullen dan ook niet zonder donatie nieuwe punten worden toegekend.
Wil je echt niet doneren kun je na 20 december weer mailen voor nieuwe punten.

Natuurlijk kun je ook direct je donatie storten op
postbank nr 70.167
tnv stichting vrienden van Sophia
Rotterdam.

Wij hopen op meerdere gevulde kerstbomen voor deze kinderen en we hopen dan ook dat iedereen, met de kerstgedachte in het achterhoofd, een steentje lampje zal bijdragen.

Voor bedrijven die willen adverteren op FOK! is nu de kans een banner een maand mee te laten draaien op het forum.
Voor § 1000,- draait uw banner 31 dagen mee op het fokforum. De § 1000,- zal in zijn geheel worden overgemaakt naar de kerstactie voor het Sophia kinderziekenhuis.
Mail naar danny@fok.nl voor meer informatie.

Deze actie loopt tot en met 20 december. Op 21 december om 0:00 uur zal het totaal opgehaalde bedrag worden overgemaakt.

Wie hebben al lampjes gedoneerd ?
brighteyes, wimpyspc, fratz, reintje, dr.dunno, jan-jaap, libris, systemlord, joz, chandler, quietguy, strebor, klijne, roŲnašn, troel, macmanus, zolena, static, golfer, 101, dwerg, jolene, _flash_, b03s, yog, spacemangraig, thaduck, sadkingbilly, gabberhead, tony_montana67, louise (niet geregistreerd), Loesje29, robh, veekeend, ilsjuhh, belsen, gateway, Cartwoman, yppy, nikky, gelly, _the_general_, nimitz, robertje, tain, lord dreamer, phoenixx, mrmiddel, webcrowler, balacay, leiram, mariel, qwox, mr_rammstein, razzerr, basjuh84, thelamb, -wepeel2-, baleog, 10us, sietoow, thefes, tiemie,deviator, famous_rose, paxlie, gangstar, jarno, nj, quara, afwezig, bartjenl, fuxl, lievurd, veerboot, pinguin20, dubbeldrank, minkeltje, lois, rewimo, christan, sonic, vision, redted, ernstm, qltel, fannetje, sufferdt, _gdr_, deepfreeze, gia, eibert_tigchelaar, nadientje, jwiegant, rookstar, _basz_, roel_jewel, kwebemark, man_in_a_shed, elisab, magneet, aknynke, kixass456, crash_neo, henkalex, micha, g.floor (nick onbekend), bhorka, american_nightmare, bugsbunny, eska, marcel_1970, sphere, mobious, oosthoek, tomzev, elcastel, abdonpi, maanvis, react, bigone, u-human, notorious_roy, joris007, kamikaze, wheelee, okee6, jgame, mangoworks2002, ijzercookie, fathom, visitor.q, zixs, oldenzaaltjuh, bombie, miss_bleu, b, swolly, kore, calvobbes, mini_rulez, just-me, noca, vibromass, ella, harrie, flugeltje, danielluh, alixia, ericv, im_barney, troma78, jb80, bbdvosssflyingfoxnh, krullie, du_ke, opgefokt, ronhui, supadupagama, schut82, jojogirl, guesswho, wexy, freud, grolsch35, brumpie, displaced, korenwolf, bushranger, kohinoor, markzman_x, metro2005, levitation, ruidasilva, meiske78, dvr, lijnebeest, angelic1, livelink, reinierb, kozzmic, nonick, eevie, duco, ondeugend, funnie, x-tremeerror, pooks, flat_erik, alaaf123, sunchaser, mamamiep, yvonne, iteejer, knor's zussie, light, scorpionsworld, jag, endoor, poohbear, psychofishy, toost, bruut (via POST binnengekomen ?), anoniem, sop, jagermeister1, tiswatvandaag, ronaldsen, cptmarco, l. koelikamp (geen username), triplem, oxymoron, drmarten, nuffniet, lexie, dromer, essiepessie, jerruh, daniel304, woe, dewaasheid, x-phantom-x, zw0rld, naar, flying_vee, viper-x, the_5th_horseman, sidekick, jessie, dahei, nephthys, djkoster, liejannuh, gitarist, t-h-i-j-s, fant0mas, nt-t.bartman, kwib, prupke, tijn.online, poepoog, rhadida, martinusmagnus, megumi, zeef, ice18, atrimar, tackleberry, ablaze, -sum-, tigress74, oxi, breuls, bibi, bym, lwas, smeich

Huidige stand

432 lampjes...

Bedankt, namens de kinderen van het Sophia kinderziekenhuis Rotterdam !

OM ziet af van vervolging Maroc.nl

Maroc.nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Openbaar Ministerie ziet af van vervolging van de Marokkaanse website Maroc.nl, zo laat de site middels een persbericht aan ons weten.

Tegen de site was aangifte gedaan door het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI), vanwege antisemitische uitlatingen op het forum van de site. De directeur van het MDI, Ronald Eissens, zei kort geleden nog dat er op de site weinig verbeterd was. Het OM wilde echter eerst een gesprek met de mensen achter de site hebben, voordat men voor vervolging zou overgaan. Dat gesprek heeft op 18 december plaatsgevonden.

Zowel het OM als Stichting Maroc.NL kenschetsen het gesprek als constructief. Het OM heeft in dit gesprek medegedeeld dat zij afziet van vervolging. Verder is afgesproken om in de toekomst nauw te gaan samenwerken bij de vervolging van individuen, die zich schuldig maken aan herhaaldelijke strafrechtelijke uitingen op Maroc.nl.

Moordverdachte kan maandag vrijkomen

De verdachte van de moord op de 7-jarige Kumral Bagci, komt mogelijk maandag vrij. De man, Ervin T. (20), was ten tijde van de moord, in juni 1995, 12 jaar. Probleem is dat indertijd de verjaringstermijn voor minderjarigen zes jaar was. In september 1995 is dat opgehoogd naar negen jaar.

De advocaat van T. betoogde gisteren dat zijn cliŽnt ten tijde van de moord onder de oude regeling viel. Volgens hem kan niet zomaar een latere wet toegepast worden. De rechtbank trok zich een uur terug voor beraad, en schorste uiteindelijk de zitting tot maandag. Mocht de rechtbank de visie van de advocaat volgen dan is de zaak inmiddels verjaard en heeft het OM haar recht op vervolging verspeeld.

Officier van Justitie M. Nieuwenhuis leek verrast toen advocaat P. Hoogendam met zijn betoog kwam. Een soortgelijk vraagstuk heeft zich in Nederland namelijk nog nooit eerder voorgedaan.

T. werd begin september opgepakt aan de hand van moderne DNA-technieken. Tot dan toe was er in de zaak nog nooit een opening gekomen. Het 7-jarige slachtoffer werd in 1995 vermoord en aan stukken gesneden teruggevonden in een vuilniszak. Het is altijd een schimmige zaak geweest. Vermoedelijk is sprake van bloedwraak, omdat eerder in 1995 een verre oom van het meisje eveneens in stukken gesneden werd teruggevonden.

Eerder dit jaar pleegde een andere verdachte zelfmoord in de cel. Het betrof de 48-jarige moeder van T.

Scholier biedt Balkenende excuus aan

Kidgameplayer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 11-jarige Utrechtse scholier heeft een excuusbrief geschreven aan premier Balkenende. In de brief verontschuldigt de jongen zich voor het opsteken van twee vingers achter het hoofd van de premier tijdens een bezoek aan zijn school.

De jongen schrijft dat het hem diep spijt dat hij de vingers omhoog stak toen er een foto werd gemaakt. De minister-president bezocht de openbare basisschool Overvecht vorige week. Volgens schooldirecteur Van Straalen zou het kattekwaad helemaal verkeerd zijn gevallen bij de overige leerlingen van groep 7/8. Na gesprekken met zijn klas besloot de jongen de brief te schrijven.

"Afgezien van wat spelfoutjes die ik heb verbeterd, is het helemaal zŪjn brief", zegt directeur Van Straaten van de school. "Nee, de leerling krijgt geen straf meer. De klas vond dat hij dit moest doen en zelf zag hij ook wel in dat het niet goed was wat hij gedaan heeft."

Premier Balkenende heeft de brief nog niet ontvangen. Maar zijn woordvoerder is blij met de brief. "Het is heel belangrijk in de omgang met elkaar toe te kunnen geven dat je iets niet goed doet. Premier Balkenende was op die school om te spreken over waarden en normen, hoe je problemen op kunt lossen. Dit is daar een mooi voorbeeld van."


de gewraakte foto

Nederlanders zijn trots op Nederland

Damm had ons via de newssubmit het volgende te melden:

94 procent van de Nederlanders vindt het eigen land mooi. Dat blijkt uit een enquÍte onder 1025 mensen tussen de 15 en 65 jaar. 82 procent van de ondervraagden zegt dan ook trots te zijn op Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door het bedrijf Motivaction in opdracht van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD).

Een kwart van de mensen zegt zelfs dat Nederland het beste land ter wereld is. Vooral de strijd tegen het water is een punt waar de ondervraagden trots op zijn (88 procent). Maar ook de multinationale bedrijven, het Hollandse eten en het schaatsen scoren goed.

Er werden ook wat vragen gesteld over het Koninklijk Huis. Prinses MŠxima is volgens de enquÍte het populairste lid van de koninklijke familie. Koningin Beatrix spreekt de ondervraagden het minst aan. 77 procent vindt dat de monarchie na Beatrix niet mag worden afgeschaft.

Nieuwe lichting trainers

Op 18 december heeft weer een groot aantal trainers hun diploma voor trainer-coach 1 senioren of trainer-coach 1 jeugdvoetbal gekregen.

Bij de geslaagden zaten oud-voetballers zoals Gerald Vanenburg, Fred Grim, Kalusha Bwalya, John de Wolf, Wim Jonk en Bryan Roy.

De volgende deelnemers kregen hun diploma trainer-coach 1 senioren:
Hans van Arum, Roland Beuvink, Bob van Bohemen, Alan Boscolo, Kalusha Bwalya, Peter van Diermen, Albert v.d. Dussen, Marco Gentile, Jeroen van Haaren, Dirk Heesen, John Hoeks, Ardian Lekaj, Niek Oosterlee, Raymond Schuurman, Andrť Simmelink, Peter Sweres, Gerald Vanenburg, Anton Wennemers, John de Wolf, Jan Zoutman en Wieger Sinnema.

De volgende deelnemers kregen hun diploma trainer-coach 1 jeugdvoetbal:
Frank Berghuis, Ronald Dekker, Ed Engelkes, Jan de Haan, Erik ten Hag, Sipke Hulshoff, Wim Jonk, Stefan Koegler, Jan Melchers, Edwin Petersen, Carlos Roeleveld, Ton Seuntjens, Theo Snelders, Frank Tempelman, Mark Verkuijl, Michel Vonk, Edwin Vurens, Peter van Amstel, Marco Bout, Ton Caanen, Bas GŲsgens, Fred Grim, Pieter In 't Groen, Renť Hake, Johan van Heertum, Pascal Jansen, Edwin Keizer, Jurgen Kok, Freddy Kruijs, Michel Langerak, Bryan Roy, Jaap Schilder, Sonny Silooy, Tino Stoop en Folkert Velten.

A'dam zet aanval in op discriminatie

Amsterdam zet de aanval in tegen discriminatie. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen en korpschef Jelle Kuiper zeggen dat in 2004 discriminatie keihard aangepakt gaat worden. Cohen deed eerder dit jaar al een oproep om te stoppen met antisemitisme, maar hij merkt dat men in allerlei geledingen minder tolerant is voor elkaar.

Cohen: ''Er is duidelijk een verharding merkbaar in de maatschappij. Mensen kunnen steeds minder van elkaar hebben en staan op een groot aantal punten lijnrecht tegenover elkaar zonder respect voor elkaars denkbeelden of gevoelens te hebben. Ik maak me daar grote zorgen over''. Volgens de burgemeester wordt discriminatie een steeds groter probleem. ''Homo's, vrouwen, mensen met een handicap... Steeds meer groepen voelen zich angstig of bedreigd door anderen en dat mogen we niet toestaan in deze stad''.

De burgervader wordt gesteund door korpschef Kuiper: ''Terecht maakt de burgemeester zich zorgen over zijn stad. Wat er gebeurt ten aanzien van joodse, maar ook ten aanzien van Marokkaanse mensen, kan en mag niet in onze samenleving. We moeten eens goed kijken met welke maatregelen we dit probleem gaan aanpakken''.

Discriminatie zal op alle fronten aangepakt worden, en zich niet enkel richten op een deel van de jeugd dat zich bezighoudt met anti-joodse en antihomoseksuele uitingen en gedragingen; gťťn enkele vorm van discriminatie zal meer getolereerd worden. Cohen: ''In de driehoek hebben we besproken dat met iedere aangifte, klacht of melding ook daadwerkelijk iets gebeurt. Daar zijn heel goede afspraken met de politie over gemaakt. We zullen de daders aanspreken op hun gedrag en eventueel bestraffen. Reken maar, dat we het echt serieus gaan nemen''.

''Idols zou van de buis moeten''

Het publiek is de treiterjury van Idols beu, zo kopt de Telegraaf vandaag op de voorpagina. Uit de laatste kijkcijfers van de 'Stichting Kijkonderzoek' blijkt dat de interesse voor het programma nu al afneemt. Steeds meer kijkers ergeren zich groen en geel aan het tv-programma. Reden is dat zeker 80% van de kandidaten zo vals zingt als een kraai en doelbewust wordt gebruikt door de juryleden om publiekelijk geschoffeerd te worden.

Media-en communicatie deskundige prof dr. Anne van der Meiden meent dat Idols zelfs meteen van de buis gehaald zou moeten worden. Volgens hem is het ''media-ethisch onverantwoord'' dat vooral pubers in de uitzending keihard worden afgemaakt wanneer zij de voorronden niet halen. Van der Meiden vindt het volslagen onverantwoord dat RTL4 deelnemers op deze wijze misbruikt om hoge kijkcijfers te halen. Ook meent hij dat de psychische effecten niet onderschat moeten worden en dat het zelfs tot traumatische klachten kan leiden. ''Deelnemers worden niet alleen voor een miljoenenpubliek belachelijk gemaakt, de gevolgen in hun eigen omgeving zijn nog groter. Bovendien geloven ze op den duur niet meer in zichzelf''.

Idols-juryvoorzitter Henkjan Smits spreekt tegen dat er ''tere kinderzieltjes'' worden beschadigd. ''Iedereen weet toch waar hij of zij aan begint''. Volgens hem hebben de deelnemers allemaal ''een ruggengraat en voldoende incasseringsvermogen'' om voor de camera te staan. Hij beaamt wel dat de jury zich harder opstelt dan vorig jaar.

-
Neem ook eens een kijkje in het speciale Idols-forum dat FOK! rijk is!

Man wint rechtszaak over virtueel eigendom

Een Chinees videospelbedrijf is door een rechtbank in Beijing in het ongelijk gesteld bij een aanklacht over de teruggave van virtuele eigendommen aan een speler, wiens account geplunderd was door een hacker.

De 24-jarige Li Hongchen had twee jaar en 10.000 yuan (1287 euro) in het spel Red Moon gestoken, voordat zijn "wapens" gestolen werden. Hongchen vroeg hierop het bedrijf in kwestie, Beijing Arctic Ice Technology Development Co Ltd, om de speler te identificeren die zich meester had gemaakt van zijn virtuele eigendom. Dit werd echter geweigerd om privacyredenen. Toen ook de politie niet naar tevredenheid handelde, besloot de gedupeerde speler naar de rechter te stappen om 10.000 yuan compensatie te eisen.

"Ik heb de uitrustingen betaald met mijn werk, tijd, wijsheid en geld, natuurlijk zijn ze mijn eigendom", aldus Hongchen. Het bedrijf verweerde zich met het argument dat deze eigendommen echter niet meer zijn dan een grote hoop computerdata. Uiteindelijk nam de rechtbank donderdag het bedrijf de slechte beveiliging van haar software kwalijk en oordeelde dat de gestolen spullen teruggegeven moeten worden.

De online spelindustrie heeft de laatste jaren in China een explosieve groei doorgemaakt, en groeit nog steeds met 100 procent per jaar. Met de uitspraak zijn ook andere onenigheden over virtueel eigendom weer opgelaaid.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.