Op Vrijdag word je koningin

Prinses Amalia krijgt berg in Zwitserland
De Zwitserse gemeente Scuol wil prinses Amalia een eigen berg geven. Een 2918 meter hoge berg zou de naam 'Piz Amalia' moeten krijgen. De gemeente gaat een verzoek bij het Nederlandse koningshuis indienen.

De berg ligt in een gebied waar veel wandelaars komen. Rafael Enzler, directeur Benelux van Zwitserland Toerisme denkt dat het niet geheel toevallig is. "Er bestaat al jarenlang een band tussen het Nederlandse koningshuis en deze Zwitserse vakantieregio", zegt hij.

Ik zit zo te denken hoe dat kind gaat opgroeien. Ik heb dat al vaker gedacht, bij WimLex of de andere prinsjes en prinsesjes. Je wordt geboren in een normaal ziekenhuis, maar wel met vijf keer zoveel aandacht als een normaal kind zou krijgen. Er zouden legio fotografen een moord willen doen om jou als eerst op de foto te zetten en duizenden, zo niet miljoenen mensen zijn hartstikke blij met je komst. Duizenden mensen hangen de vlag uit en het hele land staat bol van oranje taarten en krantenbijlagen. Op vier verschillende plekken worden 101 kanonschoten afgevuurd. Je bent één dag oud en nu al belangrijker en geliefder dan het hele kabinet bij elkaar. Je hebt jezelf al onsterfelijker gemaakt dan Claus, bekender dan Mabel en geliefder dan Maxima. Je hebt nog geen persconferentie gegeven, maar er heeft al meer over je in de krant gestaan dan over Jan-Peter. En zo groei je op.

Je wordt groter, komt voor het eerst live op TV, want mama en papa moeten toch gewoon aan het werk. Je bent belangrijker dan Maxima en WimLex samen en er worden meer foto's van je gemaakt dan Marijke van Helwegen operaties heeft gehad. Je eerste fopspeen wordt een rage, je kleertjes worden Neerlands babymode en je moeder moet zich in allerlei bochten wringen om de borstvoeding privé te houden.

Je wordt nog groter, nog ouder en de aandacht zwakt wat af. Je hebt inmiddels wat broertjes en zusjes gekregen, maar je mag van papa en mama de pers niet meer pesten dus is daar ook geen lol meer aan. Je gaat naar school en je leert dat je de troonopvolger bent, dat je papa nog belangrijker is dan je dacht dat hij was en dat je opa's met een reden niet bij het kerstontbijt kunnen zijn. Je krijgt inzicht in het landje dat je onder je hoede zal krijgen en eigenlijk wil je dat helemaal niet, maar het moet.

Je wordt niet veel groter meer, maar wel ouder. Je wordt lastiggevallen door groepjes pers die willen weten wie je nieuwste vriendje is. Je bent al een paar maal in opspraak geweest en je mag van papa en mama niet meer naakt in de tuin zonnen. Je bent een sekssymbool geworden en de Argentijnse invloeden voeden je kleine temperamentje. Je pubert en wordt gek van alles en iedereen.

En dan ben je 34, heb je een leuke prins gevonden om mee te trouwen en je wordt koningin. Want zo gaat dat. En eigenlijk wil je het nu ook wel. Maar heb je wel geleefd?