[update] Brand in cacaoloods Wormer

dMaestr0, Emo, WauseWillem, SaanBits en vcb hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij cacaoverwerkingsbedrijf ADM/Cocoa in Wormer woedt sinds gisterenochtend een hevige brand. De brand is ontstaan in de opslagloods van het bedrijf. Omliggende brandweerkorpsen zijn met groot materieel uitgerukt. Ooggetuigen laten aan FOK! weten dat de eerste brandweersirenes al rond half zeven door de straten van Wormer klonken.

De brand ontstond na een ongeluk met stellingen van tien meter hoog en 90 meter breed met cacao. Een man die daar met een heftruck aan het werk was werd bedolven onder de stellingen. Hij kon worden gered.

De basisschool tegenover de fabriek is ontruimd. De kinderen zijn overgebracht naar de nabijgelegen sporthal. In de fabriek lag naar verluidt 30.000 ton cacao opgeslagen.

Het is niet de eerste keer dat een cacaofabriek uit is gebrand. Begin juli ging ook al een opslag in Zaandam in vlammen op.

Update 5.12 uur
De brand in de cacaoloods is rond 19.45 uur gisteravond weer opgelaaid. De brandweer heeft echter geen idee waardoor.

Inmiddels zijn zes straten in de omgeving van de fabriek geëvacueerd, omdat uit metingen is gebleken dat er gevaarlijke stoffen in de lucht zitten. Ongeveer twaalfhonderd bewoners worden opgevangen in een buurthuis. De Mobiele Eenheid (ME) heeft het ontruimde gebied afgezet om te voorkomen dat de leegstaande huizen worden geplunderd.

Update 9.55 uur
Volgens een zegsman van de brandweer kan de brand nog dagen gaan duren. Het blussen met schuim is inmiddels nutteloos gebleken, waardoor verder met water geblust zal worden. Hoewel eerst over de inzet van blushelicopters werd nagedacht, heeft men dit plan toch laten varen

Aangezien met een kraan een corridor is geslagen tussen het deel waar de brand woedt en de rest van het complex, bestaat er geen gevaar dat de brand zal overslaan naar andere gebouwen. Het verloop van de brand blijft echter onvoorspelbaar.

Kijk ook in dit topic op het Fok!Forum waar je een aantal foto's van deze brand kunt bekijken.

Update 12:10 uur

Inmiddels is het sein 'brand meester' gegeven. Rond 09:30 uur had de brandweer de brand onder controle. De ruim 1200 personen die waren geëvacueerd mogen naar hun woning terugkeren.

Er was koolmonoxide en blauwzuur vrijgekomen, maar van deze gassen zit nu geen schadelijke concentratie meer in de lucht. De brandweer verwacht dat het nablussen nog ongeveer drie dagen duurt.

Het originele bericht werd op donderdag 18 december om 11.06 uur geplaatst.