Column: Kerstmisselijk

Je kunt als columnist maar één keer per jaar een Kerstcolumn maken. Het hoeft niet, maar het idee dat het maar één keer per jaar kan heeft iets dwingends...

...Maar ik weet niks! Kerst is zo lief! Zo vredig!
Ik zou natuurlijk fraai metaforisch kunnen schrijven over een heldere Ster aan de hemel die de Wederkomst van de enige Ware Verlosser aankondigt; asteroïde X.
Of, eh, de onbevlekte ontvangenis van moderne prinsessen ter discussie stellen. Of in hoeverre Wouter Bos een Ongelovige Thomas is, een Judas of een Heilige. Ik zou dus een diepgaande Kerstcolumn kunnen proberen.
Maar dat willen jullie lezers niet! Kerstmis is immers iets Rrromâhntisch! Kerstmis is Frans Bauer met zijn gezalfde strotje tussen de vioolsnaren van André Rieu! Kerstmis is je kinderen voorlezen over hoe de herdertjes bij nachte onder de sterrenhemel en op malkander lagen! Kerstmis is de tijd waarin je je schoonmoeder verdraagt en die lul van een buurman van je op een vergevingsgezinde kerstborrel trakteert, na dat omzagen van je dierbare perelaar omdat je de hele zomer lang je afgekloven spareribs over zijn heg mieterde!

Helaas; daar kan ik ook al niet over schrijven. Het onderwerp 'schoonmoeders' is te soppig geworden en er zijn inmiddels te veel Frans Bauer fans.

Iets over de voedingswaarde van Kerstmis, dan maar?
Zoals oliebollen te veel bier bevatten, zo bevat Kerstmis te veel suiker. Heel vervelend als je mee wilt doen aan de trend Alsmaar Ouder Worden In Nederland.
Maar wat zeur ik nou? Met zo'n Balkenende II beleid willen we dat helemaal niet meer!

Iets luchtigs misschien, en toch moreel verantwoord?
...Het Geweten van de Kerst?
Hebbes!

Al hebben we dat geweten niet meer. Kerstenlijke hypocrisie is namelijk volledig ingeburgerd geraakt tegenwoordig. Vroegâh onderbrak je je traditionele kerstwip nog wel eens als de slaapkamertv beelden vertoonde van oorlogsvuurwerk uit Ergenslavië. Vroegâh werd je na je tweede kerstdiner nog wel eens misselijk van in de camera starende, holle kinderogen uit Waardanookië. Maar we snappen inmiddels dat gewetensgeknaag al net zo passé is als huisvuil scheiden op
'niet-recyclebaar' en 'her-eetbaar'. Met onze decembersalarissen, feestdagen-toeslagen en eindejaarsuitkeringen op girorekeningen te storten redden we de Derde Wereld echt niet. En we zouden Wereld nrs 1 & 2 alleen maar ondermijnen als we elkaar met Kerstmis niet langer massaal auto- en computeraccessoires, parfums van 100 euro de 10cc, het nieuwste model gsm deLuxe met Blue Tooth en DVD apparatuur zouden geven.

Dus zeg ik tegen mezelf: "Niet zeiken, DoubleU!" Ik bras & zelfverrijk immers onbeschaamd mee. En die Derde Wereld was niet mijn idee en ook ik heb maar één leven. Daarbij; verdient die achterstandelijke wereldwijk in de decembermaand luxe en welvaart? Neen! 'Zij' zijn immers geen Christenen... En Kerstmis is een Christenfeest!
Dus reden te meer om Kerstmis goed te financieren.

Jammer alleen dat ik, zoals zoveel Nederlanders, niet erg christelijk ben. Zelfs niet gedurende die twee dagen. Kerstmis is het uitdragen van een mooie Boodschap, maar de enige boodschap die ik er uit weet te persen is voor de rioleringsbuis bestemd nadat ik op 3e Kerstdag (de dag van het feest van de Kerstkliekjes) het Heilige Laxatief weer heb moeten ontvangen.

Als een varken wentelen in de hoorn des overvloeds en je baden in het stralende licht van de Kerstquiz op tv; het komt een beetje binnenfeesterig over. Maar ach, je doet er je medemens geen kwaad mee. Af en toe zetten we een kaarsje voor de ramen als de gordijnen al dicht zijn en blazen we een garage en onze handen op wanneer we alvast met vuurwerk oefenen voor 31 december. Maar verder zijn wij westerlingen nogal stillen, in de heilige nacht. In tegenstelling tot andere bevolkingsgroepen die b.v. het Suiker- en het Slachtfeest vieren in de bioscoop. Overigens op een voorbeeldig geïntegreerde manier, want samen met de Nederlandse ME.

Maar laat ik niet vergeten aan te stippen dat het heidense geloof tanende is. Ook al! Vooral het geloof in de 'echte' kerstboom. Zo jammer. Want zo'n plantbeest staat in de natuur alleen maar een beetje zuurstof af te geven en ons spaarzame winterlicht te blokkeren. Voor je kinderen is het van groot belang dat zij in hun plastic omgeving 's een echte boom te zien krijgen. En het scheelt weer een maandje milieuverwoestende wc-verfrissers!

Nou, ik ben best tevreden hoor. Ondanks mijn afkeer van Kerstcolumns heb ik toch nog een gezellige column weten te produceren. En een handige ook; als je vóór het zegenen van je bete kerstbroods de Bijbel even niet kunt vinden.

©doubleU