FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 december 2003

[update] Record film kijken officieel verbroken

Murphy23x had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het record film kijken is verbroken. 23 filmliefhebbers zaten vanaf zondagochtend 00:00 uur non-stop in de Amsterdamse Cineramabioscoop films te kijken. Om 15:30 uur vandaag werd het record verbroken. Maar de filmliefhebbers gaan door tot ze de zeventig uur bereikt hebben.

Het officiŽle record stond op 63 uur en 27 minuten en was in handen van drie AustraliŽrs. Maar vorige week zaterdag werd er een officieus record neergezet in New York van 66 uur en 30 minuten. Ook dat record willen de filmkijkers verbreken. Hiervoor moeten ze nog tot 18:30 uur vanavond op hun stoel blijven zitten.

Het officiŽle record is gebroken tijdens de verrassingsfilm Cabin Fever die ergens volgend jaar in premiŤre gaat in ons land.

Update 23:25 uur

Inmiddels is het officieuze record ook verbroken. 22 die hards hebben het volgehouden om 70 uur film achter elkaar te kijken. Om 22:00 uur vanavond werd het record gevestigd. Het Guiness Book of Records heeft het record goedgekeurd.

Tijdens de films mocht gegeten en gedronken worden. Na iedere film kregen de deelnemers vijf minuten pauze en na drie films een kwartier. De recordpoging begon met de film Underworld, de eerste van in totaal negen premiŤres. De filmmarathon werd besloten met de film Pulp Fiction. De deelnemers moesten elke film helemaal zien, inclusief de aftiteling.

Bush ondertekent nieuwe anti-spam wet

President George W. Bush van de Verenigde Staten van Amerika heeft de eerste nationale anti-spam wet ondertekend. Deze wet maakt sommige van de meest irritante vormen van junk e-mail illegaal, en straft overtreders met gevangenisstraf en boetes van miljoenen dollars.

De ondertekening van Bush markeert de uiteindelijke stap in zes jaar durende pogingen om ongewenste commerciŽle e-mails tegen te gaan. De zogenaamde 'spam' vormt een grote belasting voor het e-mailsysteem.

De nieuwe wet houdt in dat pornografische e-mail duidelijk gelabeld moet zijn, en commerciŽle sms'jes niet toegestaan zijn, tenzij de gebruiker dit nadrukkelijk toegestaan heeft. Ook mogen marketeers geen valse namen opgeven, en ze moeten zich duidelijk identificeren. Tevens moeten ze verzoeken van de gebruiker om geen ongewenste e-mail meer te ontvangen van het bedrijf daadwerkelijk uitvoeren.

Internet Service Providers (ISP) hebben het zwaar te verduren omdat de hoeveelheid spam dramatisch is gestegen. Het vertraagt computernetwerken dramatisch, en ze hebben woedende klanten gekregen. Officieren van Justitie in New York en Virginia hebben reeds bestaande wetten gebruikt om een handvol spammers te arresteren.

Grote ISP's als Time Warner, America Online en Earth Link hebben talloze andere spammers aangeklaagd wegens veroorzaakte schade. Met de nieuwe door Bush ondertekende wet heeft Justitie een extra poot gekregen om op te staan.

Hoog Catharijne 's nachts dicht

Het centraal station van Utrecht gaat vanaf eind april 2004 's nachts, op de perrons na, helemaal dicht. Ook winkelcentrum Hoog Catharijne gaat in de nacht dicht. De perrons blijven bereikbaar voor reizigers van nachttreinen. De gemeente wil met de afsluiting de overlast en criminaliteit in en rond het station verminderen.

De daklozen en verslaafden die nu in het overdekte gebied overnachten krijgen slaapplaatsen in opvangcentra die 24 uur per dag open zullen zijn. Naast de sluitingstijden komt er ook betere beveiliging op de looproutes rond Hoog Catharijne.

Jongen voert kat aan alligator

Een 14-jarige jongen uit Amerika wordt mogelijk veroordeeld tot twee jaar opsluiting in een instelling. De jongen, Andrew Castor, mishandelde de kat van de buren en gaf deze vervolgens aan een alligator. "Ik was gewoon benieuwd hoe de alligator zou reageren", verklaarde Castor.

De 48-jarige buurvrouw is er kapot van. "Mijn kat was twaalf jaar lang mijn trouwe bondgenoot. Het is alsof ik nu mijn eigen kind verloren heb." De jongen moet op 13 januari voor de rechter verschijnen. De kans dat hij tot twee jaar opsluiting in een jeugdinstelling veroordeeld wordt, is volgens aanklager Wendy Harrison groot.

Castor heeft geen spijt van wat hij gedaan heeft. "Ik haalde de kat uit de tuin van de buren, trapte het beest in de maag en op de kop. Ik raapte het daarna op, ging er mee naar het kanaal en gooide het in de muil van een alligator", aldus de jongen.

Ruud Knol terug bij selectie

Ruud Knol is na maanden van blessureleed weer terug in de selectie van Vitesse.

Na ruim een jaar uit de roulatie te zijn geweest door een knieblessure zal Ruud Knol woensdag bij het Amstel Cup duel tegen Feyenoord voor het eerst weer op de bank zitten.

De 22-jarige verdediger blesseerde zich in augustus 2002, maar het herstel wilde niet vlotten. Na twee medische ingrepen en langdurige revalidatie is nu eindelijk een rentree nabij.

Nederlands platenlabel verlaagt prijzen CD's

Of het te maken heeft met de strijd tegen het thuiskopiŽren of downloaden van muziek of dat het een publiciteitsstunt is, is niet bekend, maar het platenlabel Ramp Records, het Nederhoplabel van onder meer de Osdorp Posse, biedt z'n CD's in het vervolg aan voor een verkoopprijs van maximaal 10 euro. Dit kan volgens hen, omdat zij de groothandelsprijzen hebben vastgesteld op 5 euro. De adviesverkoop prijs zal op ca. 9 euro komen te liggen.

De prijsverlaging zal niet alleen voor de reeds verschenen CD's gaan gelden, maar ook voor de nieuw te verschijnen albums, waaronder de nieuwe CD van het Ramp Records "All Star Collective" de Onderhonden. Het nieuwe prijsbeleid gaat in op 1 januari 2004. Daarnaast worden er nog acties voorbereid als het maken van speciale CD's, die alleen tijdens de (club)concerten gratis(!) worden uitgegeven.

Overigens is het niet voor het eerst dat een Nederlands platenlabel een dergelijke actie onderneemt. Ruim een jaar geleden voerde Excelsior Records een soortgelijke actie uit, door een prijsplafond van 15 euro in te stellen voor hun releases.

Ik voel me...

Dat ik ook dit nog eens als titel zou kiezen. Dat geeft al aan op welk laag niveau ik deze weken ben aanbeland in de wondere wereld die men "Het Leven" heeft genoemd. Ja ik zit weer is in de shit, wat ik buiten de crew fora natuurlijk aan niemand laat merken.
Waar ik vroeger m'n zusje er stevig verbaal vanlangs kon geven om een grote hoeveelheid woorden terug te krijgen, word ik tot ieders verbazing nu boos op een willekeurig crewlid, die op dat moment een opmerking maak die mij niet aanstaat.

Op zich wel lekker natuurlijk schelden op virtuele personen die je, omdat je toch nooit naar een crewmeet gaat, laatstaan fokmeet, nooit in het echte leven hoeft tegen te komen. Naar mijn mening zou de ideaalste user op dit forum een AI-bot zijn, waar tegen je liefkozend kunt praten, lekker mee kan rellen, of helemaal de huid kan volgeschelden om dat je net bent verzocht je mond dicht te houden door een of ander vrouwmeisje waar je wat anders van had verwacht.
Natuurlijk is een Kunstmatige Intelligentie op het forum een natuurlijke attractie voor users die alles van sex willen weten, of crewleden die alleen van bannen en slotjes geven houden.

Eigenlijk blijft alles in deze, bestaan uit oorzaak en gevolg. Waarom wil ik dit eigenlijk? Ik wil beschermd zijn voor mensen die mij verbaal pijn doen, bijna even erg als gepest worden alleen dan op een ander emotioneel raakvlak.

Vandaag werd ik terecht gewezen in een groep, op zich vind ik individueel terecht wijzen nog het minst erge van allemaal. Direct kan ik er wat op zeggen en voor mezelf concluderen dat ik fout of goed bezig ben geweest. In een groep, maak ik deel uit van een zogenaamd team, die alle fouten of complimentjes gezamelijk op zich nemen. Als perfectionist ben ik altijd de pineut als er iets negatiefs over mij als in ons wordt gezegt. Ik trek de schoen die mij niet past wel altijd aan. Dat begon bij de scouting, waar ik een hekel kreeg aan hierarchie en stichtingen en dat is er nogsteeds niet uit mijn leven gesleten.


Op zich heb je dan aan het eind van de dag zoiets, lekker eten... even van de Microsoft Netwerk Messenger gebruik maken en lekker een avond je vol kletsen met bekenden een potentieel vrouwmeisje: "maar heb nu ff geen tijd als je niet erg vind".
O, wat voel ik me dan als een vrouwelijk geslachtsdeel.

433 nieuwe woorden geregistreerd

ikwilookwatzeggen en Yosh hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Grote Van Dale heeft dit jaar 433 nieuwe Nederlandse woorden bijgeschreven. 'SARS' is het meest gebruikte nieuwe woord in 2003 en staat daarmee op nummer ťťn van de toptien nieuwe woorden van de Grote Van Dale.

De toptien is samengesteld aan de hand van de Nederlandse en Vlaamse dagbladen. Andere woorden die in de toptien voorkomen zijn 'SARS-epidemie' en 'SARS-virus'. Verder wordt de lijst gevuld met woorden als: 'Mabelgate', 'vogelpestcrisis' en 'werkbonus'.

Publieke Omroep wil meer bezuinigen

De publieke omroepen kunnen vier miljoen euro meer besparen dan de 64 miljoen die ze van het kabinet moeten bezuinigen. Dat zegt de raad van bestuur Publieke Omroep. Volgens de raad valt er door zelf te herinvesteren in de programma's door de losse omroepen 68 miljoen euro te besparen.

De raad heeft een voorlopig plan gemaakt om tot de bezuinigingen te komen. Zo moeten er 400 arbeidsplaatsen verdwijnen. De raad heeft als uitgangspunt dat de kijker en luisteraar niet de dupe zullen worden.

Bij de televisie is in totaal twaalf miljoen euro gevonden. Meer herhalingen, intensievere samenwerking en een verlaging van de toelage aan BVN-tv (Wereldomroep) moeten daarvoor zorgen.

Door redacties efficiŽnter te laten werken kan bij de internetpoot vijf miljoen euro bespaard worden.

Bij de radio kan het meeste gehaald worden (drie miljoen euro) bij Radio 4 door langere programmablokken met minder gepraat en minder quizzen uit te zenden. Bij de andere zenders moet nog eens 3,6 miljoen euro bespaard worden.

Kerstboom Gouda bewaakt

Een grote kerstboom op de Markt in Gouda heeft de afgelopen nacht bewaking gekregen. De boom staat vanavond centraal tijdens de viering van kaarsjesavond. De gemeente wil hem beschermen tegen vandalen.

In 2000 werd de kerstboom vernield door vandalen. Tientallen takken werden afgezaagd en de verlichting in de vijftien meter hoge boom werd beschadigd. Achter deze vernielingen zat waarschijnlijk een zeer gereformeerde beweging. Er werden spandoeken achter gelaten met de tekst: "Verwijder de afgoderij en laat het Ere zij God werkelijk aan HEM zijn gericht Die alle bomen geschapen heeft en Die van alle bomen houdt."

Gouda ziet zich nu gedwongen de boom met grote hekken te beschermen. Omdat de gemeente bang was dat de hekken niet voldoende bescherming zouden bieden aan de vooravond van kaarsjesavond, zette zij bewaking in.

Marco Borsato scoort zesde nummer ťťn-hit

Marco BorsatoZanger Marco Borsato staat deze week voor de zesde keer op nummer 1 in de Top 40 met zijn single 'Afscheid nemen bestaat niet'. Volgens zijn platenmaatschappij Universal Music is dat een nieuw record. Nog nooit eerder stond een Nederlandse artiest zo vaak op nummer 1.

Oude recordhouders waren de Golden Earring en The Cats. Beiden haalde vijf maal een nummer 1 positie in de historie van de Top 40.

Het is niet het eerste record van Marco Borsato. Eerder al zorgde zijn single 'Lopen op het water' voor de langst genoteerde nummer 1 in de Top 40, die al sinds 1965 wordt samengesteld.

Man in trein betrapt met broek op enkels

S7eph4n had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 46-jarige man uit Arnhem is vandaag aangehouden, omdat hij met zijn broek op de enkels in de trein op station Arnhem zat.

De conducteur kwam de coupť binnen en zag de man met zijn broek op de enkels zitten. Zijn onderbroek hing tot op zijn knieŽn. Hij trok meteen zijn broek omhoog en bood zijn excuses aan toen de conducteur binnen kwam.

Baby voor Briatore en Klum

Het Duitse model Heidi Klum (30) en Renault teambaas Flavio Briatore (53) lieten vandaag een heugelijk persbericht de wereld in gaan.

In de verklaring stond:"Heidi Klum en Flavio Briatore zijn blij dat zij kunnen aankondigen dat zij deze lente een baby zullen verwachten".

Vrouwenverslinder Briatore had begin dit jaar alleen maar lovende woorden over voor Heidi Klum. "Heidi is the one, Dat weet ik. Zij is fantastisch. In onze relatie is alles mogelijk, ik sluit niets uit. Huwelijk, familie met Heidi kan ik me dat allemaal voorstellen. Ik ben gelukkiger dan ik ooit geweest ben".

Helaas was Klum in datzelfde interview iets minder lovend voor Flavio en zei:"Zijn charisma en zijn manieren zijn belangrijk voor mij, niet zijn uiterlijk".

Belgische scheidsrechters in HCE

Na de winterstop zullen drie duels in de Holland Casino Eredivisie onder leiding staan van Belgische arbiters.

De gastoptredens van de scheidsrechters zijn het gevolg van afspraken tussen de beide nationale voetbalbonden over een uitwisselingsprogramma. Na de winterstop zullen verder nog drie wedstrijden in de Gouden Gids divisie door Belgen worden gefloten. In ruil zullen Nederlandse scheidsrechters drie duels leiden in de Jupiler League en drie wedstrijden in de Tweede Klasse.

In de eerste helft van de lopende competitie werden al enkele wedstrijden in de Gouden Gids divisie door Belgische scheidsrechters gefloten. Dat experiment beviel en dus is besloten de proef uit te breiden met wedstrijden in de Eredivisie.

Het doel van het uitwisselingsprogramma is om jonge veelbelovende scheidsrechters in een vroeg stadium internationale ervaring op te laten doen.

Tung wil voor Williams testen

Ho-Pin Tung maakte vorige week zijn grote Formule 1 debuut. Hij mocht testen in de BMW Williams.

De Chineze Nederlander wil nu meer en aast op een testplek bij het team van Frank Williams.

"Ik zou ervoor kiezen om mijn F1-carriŤre te lanceren als testrijder bij Williams. Liever dat dan rijder bij Minardi. Ik ben er van overtuigd dat ze in 2004 heel sterk zullen zijn en een goede kans maken om het kampioenschap te winnen", zegt Ho-Pin Tung.

Het verschil met de Formule BMW auto was erg groot en dat vraagt om je aan te passen als beginnend Formule 1 coureur. "Alles van de bolide was indrukwekkend, maar vooral de remmen waren ongelofelijk goed! Dat, de kracht van de motor en de snelheid in de bochten was een groot verschil met de Formule BMW. Waar ik nog op moet verbeteren, is het wennen aan de enorme hoeveelheid downforce die de wagen genereert in de snellere bochten", zegt Tung over de Williams.

Williams heeft al een testrijder en dat is Mark Genť. Mogelijk komt er nog een testrijder bij.

Ferrari kan Fisichella oproepen

Felipe Massa en Giancarlo Fisichella zijn de nieuwe coureurs voor het Sauber team.

Bij alle drie tests kwam Felipe Massa in actie, hierbij reed hij maar 1 keer voor het Sauber team. Het was al bekend dat Massa ook voor het Ferrari team mag testen.

Maar de band tussen Ferrari en Sauber is zo sterk dat ondertussen ook Giancarlo Fisichella opgeroepen kan worden voor tests voor het team uit Maranello.

"Wij kunnen zowel Giancarlo Fisichella als Felipe Massa oproepen voor private testen", zegt Jean Todt hierover.

Dit zou dus een geweldige droom zijn voor Fisichella. Iets wat Fisichella altijd had willen doen. Een stap dichter in de richting van Ferrari en er zelfs in mogen rijden.

CD Review: RATM - Live At The Grand Olympic Auditorium

Rage Against The Machine is niet meer. Hoewel de geest van de legendarische band door leeft in Audioslave, zullen Zack De La Rocha en de zijnen nooit meer samen het podium betreden. De laatste keren dat de vier bandleden dat wel deden waren op 12 en 13 oktober 2000 in 'The Grand Olympic Auditorium' in Los Angeles. Laat deze CD nu net tijdens die twee concerten zijn opgenomen...

Saddam speelpop op de markt

saddampop Het Amerikaanse bedrijf 'Hero Builders' heeft een plastic speelpop van Saddam Hussein op de markt gebracht. De dertig centimeter lange pop heeft een baard en is via internet voor 25 euro te bestellen. Saddam is overigens ook verkrijgbaar zonder baard.

Het bedrijf heeft al eerder speelpoppen van de Amerikaanse president George W. Bush en de Britse premier Tony Blair uitgebracht. Ook Saddams zoon Uday is als pop op de markt gebracht en dan wel met twee hoofden: ťťn van voor en ťťn van na zijn executie. Een andere pop die goed verkocht werd, was de pop van de Iraakse minister van informatie Mohammed Saeed al-Sahaf. Hij kreeg de bijnaam Comical Ali.

SŲrensen: AEL is huidige NSB

Fractieleider Ronald SŲrensen van Leefbaar Rotterdam heeft de Arabisch Europese Liga (AEL) van Dyab Abou Jahjah de NSB van deze tijd genoemd. SŲrensen deed zijn uitspraak bij de overhandiging van een - door hem geschreven - boek aan burgemeester Ivo Opstelten. Het boek van SŲrensen, 'Een gehate minderheid', gaat over de NSB'ers in Rotterdam.

Volgens SŲrensen gebruiken de AEL en andere moslimorganisaties dezelfde tactieken als de nationaal-socialisten in de jaren dertig en veertig: ,,Bij organisaties als de AEL zie je een fanatisme, gebrek aan rationaliteit en het verwijzen naar mythes. Dat was bij partijen als de NSB niet veel anders.''

SŲrensen meent dat we moeten oppassen voor de opkomst van organisaties als de AEL. ''Positief aan die opkomst is dat het beest nu een gezicht krijgt'', aldus de Rotterdamse fractieleider.

De AEL spreekt zelf van een ''ziekelijke vergelijking''. Een bestuurslid laat weten: ,,De AEL staat juist voor harmonieus samenleven. Het zijn groeperingen als LR die een wig proberen te drijven tussen Nederlanders, met hekken om Rotterdam en het weren van kansarmen. SŲrensen probeert over onze rug zijn eigen blazoen schoon te poetsen''.

Tilburgse jongeren stichtten brand uit verveling

ITSAMO had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zes jongeren tussen de dertien en negentien jaar hebben de afgelopen maanden in de Uitvindersbuurt in Tilburg-Zuid veel branden gesticht uit verveling. De politie heeft de jongeren nu opgepakt. Ze wonen zelf in de wijk waar ze de brandstichtingen pleegden.

In de Uitvindersbuurt staan veel huizen leeg omdat ze op grote schaal worden gerenoveerd. De jongeren stichtten in oktober en november in tien leegstaande woonhuizen, een container en een auto een brand. In totaal moest de brandweer meer dan twintig keer uitrukken.

Pas 'ingeslikt' en toch 1.000 euro kwijt

In Beverwijk is gisteren een 59-jarige Amsterdammer waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een pin-truc. De man probeerde te pinnen bij een bankfiliaal op het Beverhof. De automaat gaf na het intoetsen van zijn pincode de pinpas echter niet terug.

Toen de man in het bankfiliaal zijn beklag over de pinautomaat had gedaan, bleek dat er wel degelijk een geslaagde transactie had plaatsgevonden. Er was 1.000 euro van zijn rekening gehaald nadat de man bij de automaat was weggegaan.

Toen de man probeerde te pinnen viel het hem al op dat er een ruziemakend stelletje achter hem stond. Dat leidde zijn aandacht af. De politie vermoedt dat het stel meer van deze zaak afweet. De politie raadt aan wanneer een pinpas wordt 'ingeslikt', om bij de automaat te blijven en indien mogelijk via de mobiele telefoon contact op te nemen.

4 jaar en TBS voor doden echtgenote

De rechtbank in Utrecht heeft Jan E. wegens doodslag op zijn echtgenote veroordeeld tot 4 jaar celstraf en TBS met dwangverpleging. De eis was 8 jaar met TBS. De Utrechter vermoordde op 21 maart, in een bungalowpark in het Belgische De Haan, zijn vrouw; de 29-jarige Utrechtse Miranda Rijswijk.

E. beweerde dat het echtpaar naar BelgiŽ ging om zich gezamenlijk van het leven te beroven. Toen Miranda daar geen zin meer in had, werd E. naar eigen zeggen zo boos dat hij zijn vrouw wurgde.

De officier van Justitie was van mening dat E.'s belangstelling voor kinderporno tot spanningen in het huwelijk had geleid. Daarop besloot E. volgens de officier zijn vrouw om het leven te brengen.

De rechter ging in die opvatting niet mee. Honderden foto's die E. van de (deels) blote kinderen van zijn vrouw had genomen, waren naar het oordeel van de rechtbank geen kinderporno. De rechtbank ging voor het motief uit van de verklaring die E. voor zijn daad gaf.

NOS Journaal krijgt 24-uurs bezetting

De NOS gaat ervoor zorgen dat het NOS Journaal vanaf 1 januari in de nacht sneller in de lucht kan zijn. Het '24-uurs nieuwsbewaking' systeem houdt in dat de redactie van het NOS Journaal voortaan zeven dagen per week continu bezet is.

Bij grote nieuwsgebeurtenissen kan het NOS Journaal nu snel in de lucht zijn. De NOS is ook al bezig om overdag ieder uur een bulletin te gaan maken. Dit om te voorkomen dat het erg lang duurt voordat het Journaal in de lucht is bij grote gebeurtenissen.

[Upd]Rivaldo terug naar BraziliŽ

Espanyol heeft Rivaldo een officieel aanbod gedaan en verwachten in de komende weken een contract met Rivaldo te kunnen sluiten.

De voetballer, waarvan gisteren nog bekend werd dat hij de Gouden Vuilnisbak heeft gewonnen, zou eerder al met 3 Engelse clubs in gesprek zijn geweest. Nadat Rivaldo afgelopen week bij een training van Barcelona was langsgeweest, zouden de onderhandelingen zijn begonnen.

De deal zou Rivaldo voor de rest van het seizoen ongeveer 2.5 miljoen euro opleveren en een belangrijke optie zou zijn de vrijgave bij degradatie. De voorzitter van Espanyol, Daniel SŠnchez Llibre: "De onderhandelingen zijn gaande met vertegenwoordigers van Rivaldo en ik ben optimistisch dat hij dit seizoen voor ons zal spelen."

Update:
Rivaldo zal waarschijnlijk terugkeren naar BraziliŽ. De diverse aanbiedingen van Europese clubs zijn niet voldoende gebleken. "Tot nu toe heeft hij geen aanbieding ontvangen die in de buurt komt van zijn waarde voor een elftal, dus wordt er serieus gedacht over een terugkeer naar BraziliŽ" verklaarde de manager van Rivaldo Bronzetti. Sao Paulo zou de beste papieren hebben.

Kwart drugskoeriers Schiphol teruggestuurd

Sinds Minister Donner van Justitie bekend maakte de aanpak van smokkelaars van cocaÔne fors te versoepelen, zijn al 120 drugskoeriers aangehouden, waarvan een kwart zonder proces terug naar huis kon. De zogenaamde honderd procentscontroles werden vijf dagen geleden ingevoerd.

De 89 gevallen die wel werden aangehouden, worden nu onderzocht of vervolgd. De afgelopen vijf dagen is er ongeveer 120 kilo drugs in beslag genomen. Minister Donner van Justitie liet dit vandaag in de Tweede Kamer weten tijdens het debat over de heenzending van drugskoeriers op Schiphol als zij minder dan 3 kilo cocaÔne smokkelen. Donner kon nog niet aangeven dat dit de grens is waarop smokkelaars aan straf ontkomen.

Volgens Donner hoeft Nederland niet te vrezen voor een witte kerst, omdat veel drugs worden onderschept. De LPF vreest hier wel voor en is dan ook tegen deze aanpak.

Veel doden bij incidenten in Irak

Irak Ondanks de arrestatie van Saddam Hussein houdt het verzet in Irak tegen de Amerikanen aan. Zo verliepen gisteren diverse betogingen bloedig. In de zogenaamde Soennitische driehoek ten noorden en westen van Bagdad verschillende betogingen plaats van Saddam-aanhangers. De driehoek staat bekend als zeer Saddam-getrouw.

Het zwaarste incident vond plaats in de stad Samarra. Daar doodden Amerikaanse militairen elf Irakezen nadat strijders met granaten en automatische geweren op hen hadden gevuurd. In Samarra vonden eerder al van ernstige rellen plaats.

In Fallujah, wat ook bekend staat als een ander bolwerk van aanhangers van Saddam, werden door Amerikaanse militairen twee Irakezen gedood bij een betoging waaraan honderden Irakezen deelnamen. In Tikrit, de geboorteplaats van de verdreven Iraakse dictator, gingen zevenhonderd mensen de straat op. Bij de incidenten de steden rondom Bagdad raakten zeker drie Amerikanen gewond.

In Bagdad zelf kwam een militair om het leven toen een bom onder zijn voertuig afging. Het was de 199ste gesneuvelde Amerikaan sinds president Bush op 1 mei de grote gevechtshandelingen ten einde verklaarde. Sindsdien zijn ook 2200 Amerikanen gewond geraakt in Irak.

Hert verdwaald in metro Washington D.C.

Cpt. Archie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bewakingscamera's in de metro van de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. hebben wel een hele vreemde reiziger ontdekt. Tot de verbazing van de bewakers liep er een hert door het station heen. Het beest liep door de metrogangen en via de perrons naar beneden.

Waar het dier nu naartoe is, is niet duidelijk. Ook is het nog niet bekend hoe het hert in de metro terecht is gekomen.

Hert in metro
Foto: VRT

Gesprek Van Raaij Studio Sport

De hoofdredactie van Studio Sport zoekt contact met PSV voorzitter Harry van Raaij.

Naar aanleiding van uitspraken van de Eindhovense voorzitter aan het adres van Studio Sport over de gekleurde berichtgeving van het programma wil Studio Sport graag een geprek met Van Raaij.

Van Raaij meent dat de Studio Sport redactie sterk op de hand van Ajax is. De uitschakeling van Ajax in de Champions League werd nauwelijks bekritiseerd, terwijl de uitschakeling van PSV breed werd uitgemeten.

Zo liet Studio Sport een montage zien waarin alle Champions League uitschakelingen van PSV van de afgelopen jaren achter elkaar gezet waren. Adjunct-hoofdredacteur Nooter geeft toe dat dat achteraf gezien misschien beter niet uitgezonden had kunnen worden.

De voorzitter van PSV heeft een punt. Zijn club speelt UEFA Cup na de winterstop, terwijl Ajax als laatste in de poule eindigde en met lege handen staat. Als er verschil in berichtgeving zou moeten zijn zou dit eerder een hardere aanpak van de Amsterdammers rechtvaardigen.

Radiostations getroffen door diefstal

De radiostations ID&T Radio, 4FM en Royaal FM zijn het doelwit geworden van diefstal en vandalisme. Dancezender ID&T is afgelopen weekend beroofd van haar zender in Hoorn. Dieven braken in bij de zendmast van zenderoperator Nozema in Hoorn. Bij de inbraak is veel apparatuur meegenomen.

De 99.6 FM frequentie die in Hoorn wordt gebruikt is inmiddels weer in de lucht.

Bij de regionale commerciŽle zender RoyaalFM uit Achel werd zondagavond ook een hoop apparatuur gestolen, waaronder de complete zendinstallaties van RoyaalFM en 4FM. Ook het complete platen en cd archief verdwenen de inboedel werd totaal vernield. De zender moest een deel van haar uitzendingen staken.

'Schiphol discrimineert bij controles'

"Bij de preflightcontroles die Schiphol uitvoert bij vluchten naar de Antillen, wordt vaak gediscrimineerd op huidskleur". Die mening is de Commissie Gelijke Behandeling toegedaan. Hierdoor mag de KLM voortaan geen reizigers meer weigeren op basis van die controles van het Schiphol-Team.

Sinds oktober 2002 worden deze controles gedaan. Schiphol wil hiermee voorkomen dat mensen naar de Antillen reizen om als bolletjesslikker weer terug te komen.

Het is niet duidelijk op grond van welke criteria reizigers worden beoordeeld. Vorig jaar werden 1649 passagiers door de KLM geweigerd. Dit op advies van het Schiphol-Team. Onder hen zouden nauwelijks blanken zijn.

Vakanties volgend jaar goedkoper

Vakanties zullen in het komende jaar vijf tot twintig procent goedkoper worden. Dit is het gevolg van de lage dollarkoers en de hevige concurrentie. Touroperators voorspellen dat hierdoor bijna alle vakantiebestemmingen in prijs zullen dalen.

Vooral Turkije en verre bestemmingen zullen aanzienlijk in prijs worden verlaagd. De kans is groot dat reisorganisaties in de komende maanden nog eens met extra goede aanbiedingen komen. Bestuursvoorzitter van Thomas Cook Nederland, S. Van der Heijden, gokt op een ware prijzenslag in de zomer van 2004. "De markt groeit niet meer en de concurrentie neemt toe. Zo komen er voor Turkije twee grote aanbieders uit Duitsland bij, ÷ger en GTI, die met eigen vliegtuigen vliegen. En ook via internet kan de consument uit steeds meer aanbieders kiezen", aldus van der Heijden.

TUI bevestigt deze voorspelling. Zij maakten vandaag de prijdalingen bekend tijdens de presentatie van de nieuwe vakantiegidsen. Het zijn vooral de vliegreizen die goedkoper worden. Voor de consument zal het voordeel iets kleiner zijn denkt directeur G. Boven van Oad Reizen. "Voor de meeste Europese bestemmingen klopt een daling van 5 procent wel. Voor de verre reizen denk ik meer aan prijsvoordeel van vijf tot tien procent. Met misschien af en toe een uitschieter naar boven."

Euro opnieuw op recordhoogte

De euro heeft opnieuw recordhoogtes aangetikt. Zo heeft de euro vanmorgen de grens van 1,23 dollar beslecht. Op de valutamarkt in Londen noteerde de Europese munt even 1,2357 dollar. Sinds de invoering van de munt heeft deze nog nooit zo hoog ten opzichte van de dollar gestaan.

Halverwege de ochtend zakte de euro iets terug naar een koers van $1,2345. Beleggers gaan er van uit dat uit later op de dag te publiceren cijfers blijkt dat het Amerikaanse handelstekort in het derde kwartaal nog verder is gestegen naar 136 miljard dollar. Dat zou betekenen dat het handelstekort over de eerste negen maanden stijgt naar 415 miljard dollar.

Op korte termijn verwachten de analisten daarom dat de dollar nog verder zal zakken. Valutahandelaren denken zelfs dat de koers voor het eind van het jaar zal dalen naar 1,25 dollar voor een euro. De munt daalt in waarde, omdat er wordt gevreesd dat de VS onvoldoende buitenlands kapitaal kan aantrekken om de tekorten op de lopende rekening te financieren.

President Bush gaf nogmaals aan dat zijn regering een voorstander van een sterke dollarmunt is. Hij laat het aan de valutamarkten over om de waarde van de munt te bepalen. "De dollarkoers moet de Amerikaanse economie weerspiegelen", aldus Bush. "Onze economie is zeer sterk en wordt sterker."

Beloning voor tip paardenmishandeling

Ikook had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Degene die meer weet over de mishandeling van een paard in een weiland aan de Bredase weg in Tilburg afgelopen zondag, krijgt een beloning van duizend euro. De Dierenbescherming heeft de beloning uitgeloofd voor de gouden tip over de dood van het paard. De geslachtsdelen van het dier waren zwaar toegetakeld. Zijn oren waren afgesneden.

De beloning is bedoeld om te laten zien dat de Dierenbescherming de mishandeling zeer hoog heeft zitten. Volgens directeur Van der Giessen van de Dierenbescherming is de beloning niet alleen bedoeld om de dader te vinden.

Laatste jacht op Oostenrijkse nazi's gestart

Het Simon Wiesenthal Centrum in Wenen heeft vandaag de allerlaatste campagne afgekondigd om Oostenrijkse oorlogsmisdadigers voor de rechter te krijgen. In de grootste Oostenrijkse krant plaatste het instituut een advertentie met de slogan: "De moordenaars zijn onder ons".

Het instituut looft aan iedereen die tips heeft, welke leiden tot de arrestatie van gezochte nazi's, tienduizend euro uit. Zo is het centrum van mening dat Oostenrijk nog altijd, relatief gezien, de geringste bijdrage heeft geleverd aan de vervolging en veroordeling van vroegere SS'ers, gestapoleden en kampbewakers. Vooralsnog heeft het instituut 47 nazi's op het oog. Het is niet bekend of zij nog allemaal in leven in zijn.

De directeur van het Simon Wiesenthal Centrum, Efraim Zuroff, zegt dat de jacht met name gericht is op voormalige leden van politiebataljons. Tijdens de oorlog waren veel Oostenrijkers aangesloten bij deze nazi-eenheden. Hier is echter nog nooit een Oostenrijker voor veroordeeld. Duitse leden van de bataljons daarentegen zijn wel veroordeeld.

Zuroff denkt dat de 47 gezochte nazi's enkel het topje van de ijsberg vormen. Hij vermoedt dat er aanzienlijk meer Oostenrijkers zijn, die tijdens de Tweede Wereldoorlog oorlogsmisdaden begingen.

Robben: Niet weg in winterstop

Arjen Robben zegt in de winterstop niet te zullen vertrekken bij PSV.

De 19-jarige aanvaller sprak zich maandagavond uit tijdens de uitreiking van de door hem gewonnen Provinciale Groninger Sportprijs 2003. Of hij na de tweede helft van het seizoen dan wel vertrekt is niet duidelijk.

"Zeker is dat ik niet in de winterstop al weg ga bij PSV. Ik weet zelf nog helemaal niets van mogelijke belangstelling, maar als ze het bij PSV zeggen, zal het wel zo zijn. Op voorhand sluit ik niks uit. Mensen discussiŽren erover of ik aan zo'n grote stap toe ben. Ik zit er niet mee, heb al wat meegemaakt en ben als mens al aardig gevormd."

Peter van den Berg niet fit

Peter van den Berg kan woensdag waarschijnlijk niet meespelen tegen Vitesse.

De centrale verdediger heeft last van zijn enkel en lijkt daardoor de Amstel Cup wedstrijd van komende woensdag te missen. De tegenvaller komt bovenop het uitvallen van Patrick Paauwe, die zich afgelopen weekend blesseerde en daardoor ook niet van de partij is.

Als mogelijke oplossing zou Christian Gyan of wellicht Reinhard Breinburg uit de jeugd van Feyenoord kunnen worden ingezet.

CDA: 'armoedestijging was verwacht'

CDA-Tweede-Kamerlid Verburg heeft in vandaag in een reactie gezegd, op de bekendmaking dat de armoede in Nederland toeneemt, dat dit was te verwachten. "Als het slechter gaat met de economie en de werkloosheid stijgt, dan zie je dat bijna gelijktijdig ook de armoede stijgt."

Uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), die vandaag zijn gepubliceerd, blijkt dat met name allochtonen uit niet-westerse landen zijn slachtoffer van een dalende welvaart. Dit is te lezen in de armoedemonitor 2003.

Verburg is verder niet van mening dat politiek Den Haag zich bij deze "redelijk voorspelbare" ontwikkeling moet neerleggen. Verburg vindt dat er meer prioriteit gegeven moet worden voor de hulp bij schulden en bij het voorkomen en opbouwen van schulden.

Dat met name niet-westerse allochtonen te kampen hebben met armoede is voor het CDA een bevestiging dat er strengere eisen moeten komen voor de inburgering. "Ook moet er meer gebeuren om allochtonen aan het werk te krijgen", zei Verburg.

Feyenoord eist uitleg van haar trainer

Voorzitter Jorien van den Herik van Feyenoord is kwaad op zijn trainer Bert van Marwijk. Feyenoord heeft voor veel geld de ServiŽr Danko Lazovic, Egyptenaar Hossam Ghaly en de Braziliaan Jean Carlos Dondťwil gekocht. Maar de spelers komen niet aan spelen toe. De voorzitter eist nu uitleg van zijn trainer. "Ik ben verantwoordelijk voor de financiŽle huishouding van Feyenoord en we hebben een club die het geld heel zorgvuldig moet besteden. Als drie aankopen niet spelen wil ik na een half seizoen duidelijk uitleg", aldus Van den Herik in de Feyenoordkrant.

Het gaat niet zo goed met de Rotterdamse club. Ze staan op het moment vierde. Van den Herik benadrukt dat Feyenoord dit seizoen wat hem betreft voor ten minste de tweede plaats speelt, de plek die recht geeft op de voorronde van Champions League. "Dat is het platform waar Feyenoord geld kan verdienen."

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK!Competitiemanager!
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Van den Herik wil uitleg

Feyenoord voorzitter Jorien van den Herik wil een verklaring van trainer Bert van Marwijk waarom sommige dure aankopen niet worden opgesteld.

Van den Herik doelt met name op Danko Lazovic, Hossam Ghaly en Jean Carlos Dondť. Lazovic is momenteel geblesseerd, maar kwam voor zijn blessure zelden in de plannen van Van Marwijk voor.

In de Feyenoordkrant verklaart Van den Herik: "Ik ben verantwoordelijk voor de financiŽle huishouding van Feyenoord en we hebben een club die het geld heel zorgvuldig moet besteden. Als drie aankopen niet spelen wil ik na een half seizoen duidelijk uitleg."

Chiel Montagne start nieuwe omroep

En weer dient een nieuwe omroep zich aan. Dit keer is het presentator Chiel Montagne die wil gaan proberen de status 'aspirant-omroep' te behalen. Een naam heeft hij ook al voor zijn omroep: 'Montagne Omroep Nederland'. Hij gaat proberen de benodigde 50.000 leden te halen.

De nieuwe omroep moet aandacht gaan geven aan Nederlandstalige muziek en programma's. Een van deze programma's zal zeker weer 'Op volle toeren' worden. Van dit programma werd Chiel Montagne vooral bekend.

Eind dit jaar gaat de ledenwerving beginnen.

Oudkerk wil af van bijzonder onderwijs

De Amsterdamse wethouder van Onderwijs, Rob Oudkerk (PvdA), wil af van het bijzonder onderwijs. Volgens hem heeft het bestaan van islamitische, christelijke en joodse scholen de segregatie in Amsterdam in de hand gewerkt.

Oudkerk wil dat nieuwe scholen in de hoofdstad niet langer gesticht worden op basis van het geloof van ouders. Als islamitische of christelijke ouders nu een school willen oprichten, moeten zij aantonen dat er behoefte is aan een school van hun identiteit. Oudkerk wil die norm aanpassen.

De wethouder meent dat de manier van lesgeven uitgangspunt voor oprichting moet zijn. Oudkerk denkt dan aan brede scholen (waar ook kinderopvang en sportfaciliteiten zijn), scholen die kinderen zelfstandig laten leren of scholen die veel aandacht besteden aan maatschappelijke vorming.

Volgens Oudkerk is aanpassing van artikel 23 van de Grondwet, dat de vrijheid van onderwijs regelt, niet nodig. Oudkerk zal de minister van Onderwijs vragen de maatregel landelijk in te voeren.

Toshiba komt met kleinste harde schijf

Op dit moment is Toshiba hard bezig met werken aan een harde schijf ter grootte van een euro. Als alles goed gaat wordt de harde schijf, met een capaciteit van 3 GB, begin volgend jaar geÔntroduceerd.

De nieuwe schijf heeft een platter van 2,16 centimeter in diameter. Platters zijn ronde magnetische platen die onderdeel vormen van de harde schijf. Hoe meer platters er op elkaar worden geperst, hoe groter de capaciteit van de schijf.

De kleinste commerciŽle harde schijven van dit moment hebben momenteel platters van 2,54 centimeter (1 inch) in diameter. Dergelijke 1 inch-schijven hebben een opslagcapaciteit van maximaal 4 GB. Nadeel van deze schijven is dat ze simpelweg te groot zijn voor bepaalde draagbare apparaten. Hierdoor moeten producenten van draagbare apparatuur vaak noodgedwongen flashgeheugen gebruiken.

In januari 2004 zal Toshiba een prototype van de harde schijf demonstreren in Las Vegas. Niet veel later zal de testproductie van het apparaat moeten starten. De echte commerciŽle productie staat gepland voor 2005.

Saddam Hussein welkom in Zweden

Premier Goran Persson heeft dinsdag tegenover de Zweedse krant Svenska Dagbladet gezegd dat als veroordeelde gevangene de Iraakse ex-dictator Saddam Hussein welkom is in Zweden. Doet een internationaal tribunaal het verzoek aan Zweden om Saddam Hussein zijn gevangenisstraf in Zweden te laten uitzitten, dan zal Zweden dit verzoek inwilligen.

Saddam Hoessein zal niet de eerste veroordeelde van een internationaal strafhof zijn die in Zweden zijn straf uitzit. Zo zit de door het JoegoslaviŽ-Tribunaal veroordeelde Bosnisch Servische politica Biljana Plavsic haar straf van elf jaar uit in Zweden.

Portugees op proef bij ADO

De Portugese centrale verdediger Jo„o Manuel Dinis Comboio is momenteel op proef bij ADO Den Haag.

De speler is afkomstig van FŠtima, een derde divisie club in Portugal. Hoe lang de testperiode van Comboio duurt is niet bekend, ADO gaat er van uit dat enkele dagen genoeg zullen zijn om de kwaliteiten van de 24-jarige verdediger te beoordelen.

Het is niet bekend of Comboio zonder transferkosten naar het Zuiderpark kan komen, maar de woordvoerder van ADO Den Haag is duidelijk: "...ga er maar vanuit dat we geen afkoopsom voor hem op tafel leggen."

100.000 patenten in bezit van Philips

Als uitvindersbedrijf heeft Philips een mijlpaal bereikt. Momenteel is het elektronicaconcern in bezit van 100.000 geldige patenten. Daarmee is Philips de grootste aanvrager van bescherming voor nieuwe vindingen in de wereld.

Philips verklaarde dat het aantal aanvragen de afgelopen vijf jaar is verdrievoudigd. Het aantal patentaanvragen zit nu op 3000 per jaar. Het eerste patent verkreeg het electronicaconcern in 1905 voor een gloeilamp. Bekende patenten uit recentere tijden zijn die voor de cd en de dvd. De inkomsten uit de patenten zijn een belangrijke bron van inkomsten voor het concern.

UFO's gefilmd boven Mexico-city

Niet alleen in Nederland werden deze maand massaal bolvormige UFO's gezien, maar ook in Mexico. Op 12 en 13 december j.l. is Mexico veelvuldig bezocht door de typische witte bolvormige UFO's. Deze UFO's worden in Mexico al sinds de jaren '90 gezien. Er zijn gisteren beelden van de UFO's vrijgekomen.

12 december
Op 12 december omstreeks 16:30 werd in het Col. del Valle district een video van zo'n object gemaakt. Ook op 13 december werden in diverse delen van Mexico-stad de bollen gefilmd. (Narvarte, Del Valle, Ramos Millan, Alamos). Dit gebeurde in een tijdbestek van ongeveer een uur.

12 december filmpje
13 december filmpje 1
13 december filmpje 2
13 december filmpje 3
13 december filmpje 4
13 december filmpje 5
1 december filmpje

UFO-vloot begin december
Eerder deze maand, op 1 december hingen er 2 'vloten' van zulke objecten boven de Mexico-city, een enorme hoeveelheid van deze mysterieuze bollen. In diverse delen van de stad werden de UFO's waargenomen. Sr. Raķl Orozco en een groot aantal ooggetuigen waren in staat om de formatie objecten te observeren, die die morgen boven de stad vlogen. Verschillende video's werden van de gebeurtenis gemaakt.

Men kon duidelijk vaststellen dat dit een gelijk soort formatie objecten was, dan die voor verschillende jaren in de mexicaanse republiek worden waargenomen. Er zijn inmiddels al tientallen video's van deze 'aerograms' (letterlijk: luchtpostblad), zoals een ufoloog ze eens noemde. Hij gaf ze deze naam, omdat deze formaties van objecten een soort boodschap lijken uit te beelden.

Er zouden 2 vloten UFO's waargenomen zijn. De eerste vloot was degene, die andere UFO onderzoeksgroepen in het gebied wist te mobiliseren, en het gunde de getuigen voldoende tijd om deze buitengewone opvolging van gebeurtenissen te filmen. Op de video is de 2e "vloot" UFO's te zien (Filmpje).

UFO's bij herdenkingsparade
Eind november berichtte een Mexicaanse krant over UFO's. In de gemeente Tampico in de staat Tamaulipas draaide iedereen 20 november het hoofd 180į en keek omhoog, waar men vlak boven de gebouwen een formatie van 3 objecten in de vorm van 'metaalachtige bollen' zag, die diverse driehoekige geometrische figuren vormde. Voor enkele minuten negeerde het publiek de parade compleet.

De massamedia had de mogelijkheid om de gebeurtenis in alle kalmte en helderheid te filmen. De volgende dag verscheen er in de lokale krant El Sol De Tampico een artikel over de UFO's. Deze videobeelden zijn niet vrijgegeven.

Advocaten in zaak-Maja zijn het oneens

Advocaat P. Vestiens van hoofdverdachte Goran M. zegt dat zijn cliŽnt de 16-jarige Maja Bradaric niet vermoord heeft vanwege een opmerking van haar ouders over zijn zusje. "Mijn cliŽnt heeft daar, voor zover mij bekend, tegenover de rechter-commissaris ook niets over verklaard." Gisteren liet advocaat D. Moszkowicz weten dat dit wel zo was. De raadsman verdedigt de 16-jarige Goran P. uit Nijmegen.

Volgens Moszkowicz was Goran P. bij de moord aanwezig, maar zou hij zich afzijdig hebben gehouden. De strafpleiter blijft erbij dat het om wraak ging. Goran M. heeft hem in vertrouwen de werkelijke reden verteld, maar VestiŽns gevraagd dat geheim te houden, zegt hij. Ook advocaat H.van der Linden houdt het op 'een relationeel probleem' als motief. Van der Linden verdedigt de 18-jarige Ferdi ÷. die de auto bestuurde waarin Maja werd gewurgd.

Justitie houdt het volgens een woordvoerster op "een motief in de relatiesfeer."

Marokko goed voor 47.000 ton cannabis

Jaarlijks wordt in Marokko ruim 47.000 ton (47 miljoen kilo) cannabis geproduceerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Verenigde Naties. Uit satellietbeelden valt te zien dat op circa 134.000 hectare grond hennepplanten worden verbouwd.

Uit de VN-studie blijkt ook dat ruim 66% van de boeren in het Rif-gebergte cannabis verbouwt. Voor zo'n 800.000 Marokkanen is cannabis zelfs de belangrijkste inkomstenbron. Het VN-onderzoek toont aan dat de hennepteelt toeneemt, maar die groei is minder groot dan eerder door deskundigen was gesuggereerd.

De cannabisplanten in Marokko zijn voor het grootste deel bedoeld voor de productie van hasj. Van de 47 miljoen kilo geoogste cannabis kan zo'n 3 miljoen kilo hasj worden gemaakt. De Marokkaanse hasj wordt grotendeels 'geŽxporteerd' naar de Europese markt. De hasj vertegenwoordigt volgens schattingen een waarde van 9,9 miljard euro.

Marokko weigert de boeren die hennep verbouwen in het Rif-gebergte te vervolgen. In plaats daarvan proberen de autoriteiten de landbouwers te overtuigen dat het leven in de stad beter en zekerder is. Onlangs werd wel een vrachtwagen met 20 ton cannabis onderschept.

-
Het is overigens al langer bekend dat Marokko om politieke redenen niet wil ingrijpen in de hennepteelt in het Rif-gebergte, waar voornamelijk Berbers wonen. Wel probeert men de grootschalige handel in hasj aan te pakken.

Meer info over de Rif.

Rus van 104 jaar oud wordt Amerikaan

VeiligGlijden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 104-jarige Rus Khaimovich Livshits wordt Amerikaan. De immigrant wordt daarmee de oudste man die ooit tot Amerikaan is genaturaliseerd. Woensdag moet hij de eed afleggen.

De hoogbejaarde wil in de Amerikaanse staat Tennessee gaan wonen. Hij werd in de Russische plaats Senno tijdens het bewind van tsaar Nicolaas II geboren. Hij diende als soldaat in de Tweede Wereldoorlog en werkte als schoenmaker voordat hij in 1996 naar de Verenigde Staten verhuisde.

Henk Vos wil weg bij NAC

Henk Vos wil in de winterstop vertrekken bij NAC Breda omdat hij te weinig aan spelen toekomt.

De 35 jaar oude spits verruilde dit seizoen RBC Roosendaal voor NAC Breda in de verwachting dat hij een basisspeler zou zijn. Echter rekende Henk Vos buiten Johan Elmander, die met zijn komst de routinier op de bank liet belanden.

In bankzitten heeft Vos geen trek en dus kijkt hij uit naar een andere club. De oud-speler van Feyenoord schijnt in beeld te zijn bij Sparta, maar concreet is de belangstelling vooralsnog niet.

Als er geen club is die hem over wil nemen denkt Henk Vos er over om zijn huidige contract zelf op te zeggen: "Als ik nog een half jaar op de bank moet gaan zitten, zit ik liever thuis op de bank. Die zit in elk geval honderd procent lekkerder. Na dit seizoen zie ik dan wel. Ik weet gewoon zeker dat ik voor veel clubs nog heel veel kan betekenen."

Twentsche Courant Tubantia start zondagkrant

De regionale krant Twentsche Courant Tubantia heeft de primeur met de eerste zondagskrant. Komend voorjaar begint volgens directeur G. Driehuis deze wekelijkse editie die bij de smaak van de zondag moet gaan passen. Zo komen er veel artikelen in over sport, vrije tijd, leisure, lifestyle. Ook zullen de uitgaanstips niet ontbreken. Mensen die het door de weeks te druk hebben voor de krant moeten de nieuwe zondagskrant gaan lezen. "Wij zien ook het aantal abonnees dalen. Er zijn enkele tienduizenden mensen die geen abonnee zijn omdat ze van maandag tot vrijdag geen tijd hebben om de krant te lezen of het teveel gedoe vinden. Met de zondagskrant willen we vooral die groep bereiken", zei Driehuis vanochtend.

In Nederland verschijnt bijna geen enkele zondagskrant. "Wij zijn ongeveer het enige land in Europa waar op zondag nauwelijks kranten verschijnen. In Duitsland, Engeland en Verenigde Staten verschijnen er veel zondagsbladen en ze worden vaak gelezen. Wij willen in Nederland ook die traditie opbouwen." Reden dat er in Nederland geen krant verschijnt is dat de winkels niet niet standaard open zijn. In BelgiŽ ligt bijvoorbeeld op zondag een krant bij de bakker.

Volgens de directeur is de tijd rijp om met een zondagseditie te komen. "De economie en daarmee de advertentie-inkomsten trekken weer aan. In het tweede jaar verwacht ik met de zondagskrant uit de aanloopkosten te komen." Marktonderzoek heeft volgens Driehuis uitgewezen dat een zondagskrant perspectief biedt.

NEC bezig met nieuwe spelers

Neilza wist ons vandaag het volgende te melden:
NEC is bezig twee nieuwe spelers te contracteren. Zowel aan Tininho, die nu bij RBC Roosendaal speelt, als aan de Poolse international Niedzielan zijn contracten aangeboden.

Niedzielan zal vandaag naar Nijmegen komen om eerst de stad en het stadion te verkennen en woensdag de wedstrijd SC Heerenveen-NEC te bekijken. Pas daarna wil de speler definitief beslissen, omdat hij het gevoel heeft te weinig over de club en de stad te weten.

Tininho heeft een contract voor volgend seizoen aangeboden gekregen. Hij had al een aanbieding van zijn huidige werkgever RBC Roosendaal gekregen, maar de aanbieding van NEC is financieel beter. Tininho heeft met het bestuur van RBC Roosendaal een afspraak gemaakt: "Met de leiding van RBC Roosendaal heb ik afgesproken dat ik een nieuwe aanbieding krijg wanneer ik wacht met tekenen bij NEC." Tininho wil voordat hij volgende week voor de vakantie naar BraziliŽ gaat de knoop hebben doorgehakt.

NOS Journaal wil jongerenbulletin

Als het aan hoofdredacteur Hans Laroes ligt komt er een speciaal 'jongerenbulletin' dat door zijn redactie van het NOS Journaal zal worden gemaakt. Daarmee moet het gat tussen het Jeugdjournaal en het NOS Journaal gedicht worden. "Het is nog maar een idee, maar de raad van bestuur Publieke Omroep staat er positief tegenover", aldus de hoofdredacteur. Het bulletin zou dagelijks om 17:00 uur te zien moeten zijn als de doelgroep jongeren tussen de 15 en 19 jaar thuiskomen.

Het geld voor het jongerenblok moet komen uit het potje programma-innovatie (Karel V Fonds). Volgens de hoofdredacteur is het idee "voor minder dan 1,5 miljoen euro" te financieren.

Het Journaal hoopt dat jongerenomroep BNN mee wil doen om het initiatief van de grond te krijgen.

AustraliŽr belt politie voor diefstal hennep

Hoppie en VeiligGlijden hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man uit het Australische Adelaide is zelf tegen de lamp gelopen toen hij de politie belde dat bij hem was ingebroken. Toen de politie arriveerde, bleek namelijk dat de inbrekers uit waren op de zestien hennepplanten van de 23-jarige man in zijn woning in Adelaide.

Zowel de inbrekers als de bewoner van het pand werden door de snel ter plaatse zijnde politie ingerekend. De 23-jarige man wordt illegale kweek van zestien hennepplanten ten laste gelegd. Een politiewoordvoerder reageert laconiek: "Hij belde terwijl hij onder zijn bed lag. Ik weet niet wat hij dacht. Misschien rookte hij te veel van zijn eigen product."

Rotterdammer wint Groot Dictee 2003

Sjoelbak, Kloosterboy en nyrem hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteravond is het veertiende Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen door een Nederlander. Oscar Fernald, een 33-jarige Rotterdammer van Surinaamse afkomst had zeven fouten. De Nederlanders deden het dit jaar bijzonder goed, ook de tweede en derde plaats gingen naar Nederlanders: Iris van der Brugge en Rolf Post hadden beiden 13 fouten. Dit is een opvallend verschijnsel, de afgelopen jaren won meestal een Belg het dictee. In 2002 was de eerste prijs voor de Belg Guy de Kort die geen enkele fout maakte.

Het dictee van gisteravond, 'De Hittegolf', is het slechtst gemaakte dictee in de 14 jaar dat het is gemaakt. De 59 deelnemers waren dit jaar goed voor gemiddeld 39 fouten. Ze moesten zich dan ook het hoofd breken over de schrijfwijze van zinnen als 'In dierentuinen legden de gelouterde langoest, de onthechte kaketoe alsook de doorgaans flegmatieke kapucijneraap bijkans het loodje'.

Met dat soort zinnen in het dictee hoeft niemand zich te schamen als hij of zij zestig fouten heeft, meent Piet van Stekelenburg, jurylid en hoogleraar Lexicologie aan de Universiteit Leiden. "Dat betekent niet dat je niet kunt spellen. Weet wel dat de meest krankzinnige woorden bij elkaar zijn gezocht om dit dictee te maken."

Groot dictee 2003Al enkele jaren leest Journaal-presentator Philip Freriks het dictee voor, en zo ook dit jaar. Verder deed er een groot aantal prominenten mee. Onder anderen de acteurs Daan Schuurmans en Victor LŲw, presentatrice Chazia Mourali, schrijfster Heleen van Royen, minister Veerman, LPF-fractievoorzitter Mat Herben en Studio Sport-presentator Tom Egberts waagden zich aan dictee.

Van de bekende Nederlanders deed Mat Herben het nog het beste met 'maar' 27 fouten. Twee prominente Belgen deden het beter. VRT-presentatrice Goedele Devroy ging 20 keer de fout in en schrijfster Margot Vanderstraeten eindigde bij de bekende deelnemers met 18 fouten bovenaan.

De bekende Nederlanders en Belgen namen het op tegen dertig deelnemers die zich hadden geplaatst via voorrondes in de kranten de Volkskrant en De Standaard. In 2002 won de Belg Guy de Kort met 0 fouten.

Voor meer informatie: Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

--
Voor de vele liefhebbers staat hieronder de letterlijke tekst van het Groot Dictee 2003:

De hittegolf

In deze dagen van buiig sinterklaasweer en goeddeels illusoire kerstpakketten gaan de gedachten van velen terug naar de voorbije recordzomer; wekenlang zaten we bekaf onderuitgezakt bij onhollandse temperaturen, een daarbijbehorend colaatje binnen handbereik.

Bij tijd en wijle werden we getrakteerd op ten minste eenendertig graden Celsius; sommigen vielen dientengevolge abrupt in katzwijm en apocalyptische tv-beelden uit New York illustreerden hoe gestrande metropassagiers in het pikkedonker langs fluorescerende noodverlichting huns weegs gingen.

Niettemin wilden tallozen hun geplande exodus naar het zuiden voltooien; chauffeurs van beiderlei kunne wachtten in hun luxueuze carrosserieŽn in eindeloze files soms tot sint-juttemis, terwijl blŤrende dreumesen in pyjamaatjes achter in de auto met hun geŽtter slapstickachtige taferelen aanrichtten.

's Middags, nadat ten langen leste in het Middellandse-Zeegebied de turkooizen zee was bereikt, kwamen de minuscule bikinietjes tevoorschijn; alras vlijden gepiercete, half ontblote of van indiaanse mocassins en flatteuze tanga's voorziene lijven zich dicht opeen.

In dierentuinen legden de gelouterde langoest, de onthechte kaketoe alsook de doorgaans flegmatieke kapucijneraap alledrie bijkans het loodje; op de Veluwe daarentegen gedijde de exotische koninginnenpage en in lommerrijke stadstuinen zocht de heidevlinder nijver naar nectar.

Ten gevolge van de weersgesteldheid verspreidden zich afgelopen zomer plantensoorten die we in onze contreien ternauwernood kenden; ongebreideld floreerden allerwegen acacia, eucalyptus en apebroodboom - nog even en veldleeuweriken kunnen hun nesteldrift botvieren in hoog opgeschoten pampagras.

Majesteitelijk trok de zonnegod Helios in zijn door galopperende paarden voortgesleurde wagen langs het azuurblauwe zenit; langgeleden gebrevetteerde meteorologen bepeinsden of twijfels over rigoureuze klimaatschommelingen niet ijlings moesten worden gelogenstraft.

Goedbeschouwd snakten we kortgeleden nog naar Siberische vrieskou, maar inmiddels wordt je door een bijdehante havo-leerling die halverwege juli nog spectaculair in de rondte skateboardde, alweer ontactisch toegesnauwd dat hij een zonovergoten pinksterdag verbeidt; het is ook nooit goed!

Colin Powell behandeld voor prostaatkanker

BaZzY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Colin Powell, minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, is gisteren geopereerd wegens prostaatkanker. De 66-jarige Powell zou de operatie goed hebben doorstaan en moet nog enkele dagen in een ziekenhuis in Washington verblijven.

Volgens een woordvoerder hebben doktoren de aandoening "gelokaliseerd". Of ook uitzaaiÔngen zijn aangetroffen, is onbekend. Verwacht wordt dat Powell, die twee weken geleden nog de OVSE-top in Maastricht bijwoonde, geheel zal herstellen.

Er doen speculaties de ronde dat Powell bij een eventuele tweede ambtstermijn van president George Bush jr. niet meer als minister zal terugkeren. Het nieuws over de behandeling voor prostaatkanker zou deze geruchten alleen maar versterken.

NS denkt over luxe spitstrein

jpg97 en Murphy23x hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Binnen de Nederlandse Spoorwegen is het plan van een luxe spitstrein ontstaan. Deze trein krijgt bij storingen voorrang op het andere treinverkeer. Een woordvoerder van de NS benadrukt echter wel dat het nog om plannen gaat en dat de haalbaarheid nog moet worden onderzocht.

De NS heeft nog meer suggesties en ideeŽn voor nieuwe producten die de resultaten van de divisie NS-Reizigers moeten verbeteren. Naast de spitstrein wordt er gedacht over een nachtelijke 'loungetrein' met muziek en een luxe verbinding tussen Schiphol en Amsterdam.

De kaartjes voor de speciale treinen zullen waarschijnlijk wel wat duurder zijn dan de gewone kaartjes.

Pro forma-zitting zaak-Lusanne voor rechter

Vandaag dient voor de rechtbank van Leeuwarden de pro forma-zaak tegen Siem S., de ontvoerder van de Friese Lusanne van der Gun. Dat houdt in dat de zaak vandaag nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Wel heeft justitie vandaag gemeld dat Siem S. eerder geprobeerd heeft Lusanne te ontvoeren. Naar verwachting kan het openbaar ministerie pas volgend jaar maart met de inhoudelijke behandeling van deze zaak beginnen. Siem S. (63) wordt in het Pieter Baan Centrum onderzocht.

De 11-jarige Lusanne uit het Friese Oldeberkoop werd op 25 augustus van dit jaar vermist, toen ze door een op dat moment onbekende man in zijn auto werd meegenomen. Na een grote zoektocht meldde het meisje zich twee dagen na haar vermissing bij de receptie van een hotel in Venlo. Later bleek dat de dader 200.000 euro losgeld had geŽist. Lusanne werd tijdens haar ontvoering niet seksueel misbruikt of mishandeld. Wel werd ze onder andere in een garage in het Limburgse Susteren vastgehouden.

'IsraŽl wilde Saddam in 1992 vermoorden'

De IsraŽlische krant Maariv meldt dat de IsraŽlische strijdkrachten in 1992 de toenmalige Iraakse president Saddam Hussein wilden vermoorden. De commando's werden in Irak gedropt en tijdens de begrafenis van de schoonvader van Saddam zouden raketten worden afgevuurd op de menigte. Het plan werd echter afgeblazen nadat vijf soldaten door een trainingsongeluk om het leven kwamen.

Het plan zou zijn opgezet omdat IsraŽl Saddam Hussein schuldig achtte aan de aanval op Israel met Scud-raketten in 1991, tijdens de eerste Golfoorlog. Het plan is nooit voorgelegd aan de IsraŽlische regering voor goedkeuring.

De aanslag had moeten plaatsvinden tijdens de begrafenis van Saddams schoonvader, die op zijn sterfbed lag. De IsraŽliŽrs verwachtten dat Saddam bij diens begrafenis aanwezig zou zijn en niet ťťn van zijn dubbelgangers zou sturen.

De aanslag werd door de militairen geoefend op een trainingsbasis in de Negev-woestijn. Vijf soldaten speelden tijdens een oefening de rol van Saddam. De commando's zouden oefenraketten gebruiken, maar vuurden per ongeluk een echte raket op hun onfortuinlijke collega's af. Na hun dood werd het plan voor de aanslag afgeblazen. Later bleek dat Saddam inderdaad zelf aanwezig was bij de begrafenis van zijn schoonvader.

De Mul in selectie Ajax

Nadat Koeman zondag vertelde in de winterstop een rechtsbuiten bij de selectie te halen blijkt nu dat de jonge Tom de Mul bij de selectie wordt gehaald.

De Telegraaf meldt dat Louis van Gaal in een evaluatiegesprek met Tom de Mul hem heeft meegedeeld dat hij bij de selectie wordt gehaald. De Belgische speler uit de A1 passeert daarmee Daniel de Ridder die in Jong Ajax rechtsbuiten speelt.

De de komst van de Nigeriaan Uche blijft erg onzeker nadat hij zijn zaak bij de FIFA had verloren. Ajax zal met Wisla Krakůw moeten onderhandelen over een afkoopsom.

Tom de Mul kwam bijna twee jaar geleden over uit de jeugdopleiding van GBA Antwerpen en noemt zichzelf een echte nummer 7: "Mijn sterkste punt is mijn snelheid. Verdedigend gezien ben ik nog niet zo sterk, dat mag nog verbeteren. Wat ik afgelopen jaar bij Ajax heb geleerd is vooral wanneer ik een actie moet maken en wanneer niet". Dit seizoen speelde hij in de A1 onder Danny Blind. Vorig seizoen tekende hij al een contract bij Ajax tot 2006.

President ItaliŽ stuurt mediawet terug

nyrem en TisWatVandaag hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi wil de omstreden mediawet die aan hem is voorgelegd niet ondertekenen, aldus berichtte gister het presidentieel kantoor. Ciampi overlegde eerder op de dag nog met premier Silvio Berlusconi over de wet die het parlement op 3 december had genomen.

De president heeft het parlement nu gevraagd om de wet, die volgens de oppositie premier Berlusconi bevoordeelt, opnieuw te onderzoeken. De volksvertegenwoordiging, die gedomineerd wordt door medestanders van de premier, zal er zich nu nog eens over moeten buigen.

De wet is cruciaal voor Berlusconi, omdat de regelgeving het mogelijk maakt dat een persoon meer dan twee nationale zenders in bezit heeft. Het imperium Mediaset van de familie Berlusconi heeft drie commerciŽle zenders in handen en zijn positie als premier geeft Berlusconi ook nog eens macht over de staatszender RAI, dat zich naar het heet 'loyaal' op stelt. Berlusconi heeft daarmee nu bijna 95 procent van de Italiaanse televisie in handen.

Volleybal: VC Weert riskeert uitsluiting

Het damesvolleybalteam van VC Weert zal de returnwedstrijd voor de CEV Cup (Europese volleybalbeker) in en tegen het Roemeense Bacau niet spelen. Het duel is donderdag, maar de club dacht dat de wedstrijd morgen al zou zijn. Het bleek nu niet meer mogelijk de tickets voor de vliegreis nog om te ruilen.

De eerste wedstrijd was door Weert nog met 3-2 gewonnen, de tweede zal nu echter met 3-0 worden verloren, Bacau bereikt daarmee de kwartfinale. De Europese volleybalbond (CEV) heeft al laten weten dat de Limburgse club een straf van een jaar uitsluiting van de Europese bekertoernooien en 2000 euro boete boven het hoofd hangt.

Voor de club en de gemeente Weert, die wederom subsidie had toegezegd, is het afblazen van de trip 'goed nieuws'. De club had met wat schrapen de benodigde 15.000 euro voor de trip bijeen gebracht. Het geld minus de annuleringskosten blijft nu in kas.

Man bekent stichten van 43 branden

Tegenover de politie in Rijsbergen heeft een 43-jarige man bekend 43 keer brand te hebben gesticht. De politie verklaarde dat het meestal om kleine brandjes, vooral in Breda, Rijsbergen en Etten-Leur, ging. De man had het bij zijn brandstichtingen vooral voorzien op containers en schuurtjes, maar ook een school in Rijsbergen moest eraan geloven. Deze brand was echter snel onder controle.

Eind november werd pakte de politie de man op als verdachte van brandstichting in de brandweerkazerne in zijn woonplaats. De politie onderzoekt bij welke branden de verdachte mogelijk nog meer betrokken is geweest.

De pyromaan kon de politie (nog) niet vertellen waarom hij de branden had gesticht.

Voetbal: Gestopte Witschge in gesprek met Genoa

Voetballer Richard Witschge is met Genoa in gesprek over een overgang naar de Italiaanse voetbalclub. Nog deze week zal de middenvelder een vervolggesprek met de club aangaan.

Na vorig seizoen vertrok Witschge bij Ajax. De trainer van de Amterdammers, Ronald Koeman, zag geen toekomst meer voor de bij het Amsterdamse publiek nog steeds razend populaire middenvelder. Witschge kon niet tot overeenstemming komen met een andere club en houdt op dit moment zijn conditie op peil bij de amateurs van ADO 20, de club waar zijn broer Rob trainer is.

Het Italiaanse Genoa presteert momenteel slecht in de Italiaanse Serie B. De club ontsloeg eerder dit seizoen al trainer Roberto Donadoni. De oud-speler van AC Milan is door Luigi de Canio opgevolgd. Eerder deze maand werd doelman Oscar Moens ook al aangetrokken.

Meer voetbalnieuws lees je op de FOK! Voetbalmanager!

China scheldt 1,3 miljard dollar aan schulden kwijt

Premier Wen Jiabao van China heeft maandag bekend gemaakt dat zijn land 1,3 miljard dollar die het nog van Afrikaanse landen tegoed heeft kwijt zal schelden. De premier deed dat op een conferentie over samenwerking tussen China en Afrika in EthiopiŽ. Het geld is verstrekt aan 31 Afrikaanse staten.

Op de conferentie in Addis Abeba waren vertegenwoordigers van vrijwel alle Afrikaanse landen. Wen Jiabao zei verder dat de samenwerking op het gebied van techniek en energie een flinke groei doormaakt. De handel tussen China en Afrika is jaarlijks goed voor 12 miljard dollar.

Negen 'pepperspray-rovers' opgepakt

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft negen verdachten tussen 13 en 16 jaar oud aangehouden, die zes berovingen hebben gepleegd met peperspray. De groep is maandag voorgeleid aan de officier van Justitie.

De jongeren pleegden overvallen met grof geweld. Slachtoffers werden regelmatig geslagen en kregen pepperspray in hun gezicht gespoten.

In september en oktober pleegden de jonge criminelen uit Rotterdam-Zuid, steeds in wisselende samenstelling, gewelddadige overvallen in Oost-Rotterdam. De politie verklaarde dat de overvallers met de metro naar dat deel van de stad reisden, omdat ze daar minder bekend waren. Bij de overvallen maakten ze voornamelijk geld en mobiele telefoons voor eigen gebruik buit.

Greenpeace-activiste dood gevonden

In het Braziliaanse regenwoud is het lichaam gevonden van een Britse activiste van Greenpeace. Het lichaam van de 27-jarige Emily Craddock werd gevonden in een rivier. Drie dagen daarvoor was ze als vermist opgegeven.

De activiste werd vrijdagavond voor het laatst gezien door een aantal reisgenoten, zij was toen aan boord van het schip Arctic Sunrise van Greenpeace. Op dat schip was zij radio-operator. Afgelopen zaterdag werd er een zoekactie op touw gezet, met onder meer een helikopter en een Cessna-vliegtuigje.

Vlakbij de plaats waar het schip voer toen Craddock verdween, werd haar lichaam gevonden. De oorzaak van haar dood wordt onderzocht.

De milieu-organisatie voert met de Arctic Sunrise in BraziliŽ actie voor behoud van het regenwoud en tegen illegale houtkap. Zij riep onlangs de Braziliaanse regering op een beschermd natuurgebied te creŽren in het noorden van het land.

Verboden te roken in crematoria

DraiC had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf 1 januari mag er in de Nederlandse crematoria niet meer gerookt worden. Door de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) is namelijk besloten dan een algeheel rookverbod in te voeren.

Het rookverbod zal voor alle ruimten in de crematoria gelden en dan voor zowel personeel als nabestaanden. Op 1 januari gaat de Tabakswet in. Deze bepaalt dat op werkplekken niet meer gerookt mag worden.

LVC-voorzitter B. van der Weide verklaarde het volgende: "Een algeheel verbod is het duidelijkst voor medewerkers en bezoekers. Alle inrichtingen zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de maatregel. Het personeel moet de nabestaanden tijdig informeren over het rookverbod."

Bij de LVC zijn alle crematoria in Nederland aangesloten.

Voetbal: Nederland vierde op ranglijst

Asskicker14 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de ranglijst van de FIFA sluit het Nederlands voetbalelftal het jaar af op een vierde plek. Door de overwinning op Schotland in de EK play-off (6-0) steeg Oranje de afgelopen maand twee plaatsen.

Het elftal van Dick Advocaat passeerde op de lijst ArgentiniŽ en Mexico. Net als vorig jaar voert BraziliŽ de lijst nog steeds aan, gevolgd door Frankrijk en Spanje. Duitsland, tegenstander van Nederland in de groepswedstrijden van het EK in Portugal, kelderde zelfs uit de top tien: van negen naar twaalf. TsjechiŽ, eveneens opponent van Oranje in Portugal, steeg van plaats tien naar zes.

De top tien van de FIFA-wereldranglijst:
1. BraziliŽ 848 punten
2. Frankrijk 827
3. Spanje 798
4. Nederland 752
5. ArgentiniŽ 744
6. TsjechiŽ 743
7. Mexico 740
8. Engeland
9. Turkije 738
10. ItaliŽ 734


Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK!Voetbalmanager

Bush: "Toezicht op berechting Saddam"

Samen met de Irakezen zullen de Verenigde Staten er op toezien dat de zaterdag gearresteerde Iraakse leider Saddam Hussein een eerlijk proces krijgt. Dat heeft de Amerikaanse president Bush maandag verklaard.

"Opgeruimd staat netjes", zei Bush in Washington over de arrestatie van de Iraakse leider. "De wereld is beter af zonder u, meneer Saddam Hussein". Dit waren de woorden van de Amerikaanse president op zijn eerste persconferentie na de verrassende vangst. Op diezelfde bijeenkomst verklaarde Bush: "De Irakezen moeten er zeer nauw bij betrokken worden. Zij waren degenen die door hem werden onderdrukt."

Ook verklaarde de Amerikaanse president dat het proces openbaar zal zijn en de internationale toets der kritiek zal doorstaan. Daarbij voegde hij er aan toe dat Saddam, die op een geheime plek wordt vastgehouden, het recht zal krijgen dat hij miljoenen altijd heeft onthouden. De voorzitter van de tijdelijke Iraakse Regeringsraad, Abdul Asis al-Hakim, zei dat Saddam voor het vorige week opgerichte speciale Iraakse oorlogstribunaal moet verschijnen. Hij moet dan ook de doodstraf kunnen krijgen, zo benadrukte al-Hakim.

Bush is echter van mening dat het aan de Irakezen is of Saddam tot de doodstraf kan worden veroordeeld. VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei dat Saddam moet worden berecht door een hof dat volgens internationale normen werkt en de doodstraf niet kent.

Stoichkov neemt afscheid

Hristo Stoichkov heeft in Barcelona bekend gemaakt officieel gestopt te zijn met voetballen. De aanvaller beleefde bij de club uit de Spaanse havenstad zijn hoogtepunt met het winnen van de EC I in 1992.

Stoichkov (37) begon zijn profcarriere in 1985 bij CSKA Sofia. Na drie jaar CFKA Sredets, keerde hij nog een jaartje terug bij die ploeg. Daarna ging hij naar Barcelona, waar hij vanaf 1990 zeven seizoenen voor uitkwam. In 1995 kwam hij een seizoen voor het Italiaanse Parma uit. Aan het begin van zijn zevende seizoen in Barcelona, bedacht hij zich en keerde voor even naar CSKA Sofia terug. Daarna sloot hij met avonturen bij Al-Ansar (S-A), Kashiwa Reysol (Jap) en Chicago Fire (VS) zijn carriere af.

Stoichkov werd driemaal Bulgaars kampioen en veroverde viermaal de Bulgaarse beker. In Spanje behaalde hij met Barca vier landstitels en eenmaal de Copa del Rey. In 1994 werd hij bovendien 'Europees voetballer van het jaar', nadat hij in 1990 al samen met Hugo Sanchez (Real Madrid) de Gouden schoen had gewonnen.

Als international was Stoichkov met 37 doelpunten een dragende speler voor zijn land. Hij speelde 83 interlands voor Bulgarije, dat op het WK in de Verenigde Staten (1994) als vierde eindigde. Op het EK'96 en het WK'98 was het land minder succesvol.

Stoichkov wil het voetbal niet gedag zeggen. Bij zijn afscheidspraatje solliciteerde hij openlijk naar een baan bij FC Barcelona, de club die hem nauw aan het hart gaat.

Meer gegevens

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.