Laatste jacht op Oostenrijkse nazi's gestart

Het Simon Wiesenthal Centrum in Wenen heeft vandaag de allerlaatste campagne afgekondigd om Oostenrijkse oorlogsmisdadigers voor de rechter te krijgen. In de grootste Oostenrijkse krant plaatste het instituut een advertentie met de slogan: "De moordenaars zijn onder ons".

Het instituut looft aan iedereen die tips heeft, welke leiden tot de arrestatie van gezochte nazi's, tienduizend euro uit. Zo is het centrum van mening dat Oostenrijk nog altijd, relatief gezien, de geringste bijdrage heeft geleverd aan de vervolging en veroordeling van vroegere SS'ers, gestapoleden en kampbewakers. Vooralsnog heeft het instituut 47 nazi's op het oog. Het is niet bekend of zij nog allemaal in leven in zijn.

De directeur van het Simon Wiesenthal Centrum, Efraim Zuroff, zegt dat de jacht met name gericht is op voormalige leden van politiebataljons. Tijdens de oorlog waren veel Oostenrijkers aangesloten bij deze nazi-eenheden. Hier is echter nog nooit een Oostenrijker voor veroordeeld. Duitse leden van de bataljons daarentegen zijn wel veroordeeld.

Zuroff denkt dat de 47 gezochte nazi's enkel het topje van de ijsberg vormen. Hij vermoedt dat er aanzienlijk meer Oostenrijkers zijn, die tijdens de Tweede Wereldoorlog oorlogsmisdaden begingen.