Euro opnieuw op recordhoogte

De euro heeft opnieuw recordhoogtes aangetikt. Zo heeft de euro vanmorgen de grens van 1,23 dollar beslecht. Op de valutamarkt in Londen noteerde de Europese munt even 1,2357 dollar. Sinds de invoering van de munt heeft deze nog nooit zo hoog ten opzichte van de dollar gestaan.

Halverwege de ochtend zakte de euro iets terug naar een koers van $1,2345. Beleggers gaan er van uit dat uit later op de dag te publiceren cijfers blijkt dat het Amerikaanse handelstekort in het derde kwartaal nog verder is gestegen naar 136 miljard dollar. Dat zou betekenen dat het handelstekort over de eerste negen maanden stijgt naar 415 miljard dollar.

Op korte termijn verwachten de analisten daarom dat de dollar nog verder zal zakken. Valutahandelaren denken zelfs dat de koers voor het eind van het jaar zal dalen naar 1,25 dollar voor een euro. De munt daalt in waarde, omdat er wordt gevreesd dat de VS onvoldoende buitenlands kapitaal kan aantrekken om de tekorten op de lopende rekening te financieren.

President Bush gaf nogmaals aan dat zijn regering een voorstander van een sterke dollarmunt is. Hij laat het aan de valutamarkten over om de waarde van de munt te bepalen. "De dollarkoers moet de Amerikaanse economie weerspiegelen", aldus Bush. "Onze economie is zeer sterk en wordt sterker."