Rotterdammer wint Groot Dictee 2003

Peter (The_Duce)
Sjoelbak, Kloosterboy en nyrem hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteravond is het veertiende Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen door een Nederlander. Oscar Fernald, een 33-jarige Rotterdammer van Surinaamse afkomst had zeven fouten. De Nederlanders deden het dit jaar bijzonder goed, ook de tweede en derde plaats gingen naar Nederlanders: Iris van der Brugge en Rolf Post hadden beiden 13 fouten. Dit is een opvallend verschijnsel, de afgelopen jaren won meestal een Belg het dictee. In 2002 was de eerste prijs voor de Belg Guy de Kort die geen enkele fout maakte.

Het dictee van gisteravond, 'De Hittegolf', is het slechtst gemaakte dictee in de 14 jaar dat het is gemaakt. De 59 deelnemers waren dit jaar goed voor gemiddeld 39 fouten. Ze moesten zich dan ook het hoofd breken over de schrijfwijze van zinnen als 'In dierentuinen legden de gelouterde langoest, de onthechte kaketoe alsook de doorgaans flegmatieke kapucijneraap bijkans het loodje'.

Met dat soort zinnen in het dictee hoeft niemand zich te schamen als hij of zij zestig fouten heeft, meent Piet van Stekelenburg, jurylid en hoogleraar Lexicologie aan de Universiteit Leiden. "Dat betekent niet dat je niet kunt spellen. Weet wel dat de meest krankzinnige woorden bij elkaar zijn gezocht om dit dictee te maken."

Groot dictee 2003Al enkele jaren leest Journaal-presentator Philip Freriks het dictee voor, en zo ook dit jaar. Verder deed er een groot aantal prominenten mee. Onder anderen de acteurs Daan Schuurmans en Victor Löw, presentatrice Chazia Mourali, schrijfster Heleen van Royen, minister Veerman, LPF-fractievoorzitter Mat Herben en Studio Sport-presentator Tom Egberts waagden zich aan dictee.

Van de bekende Nederlanders deed Mat Herben het nog het beste met 'maar' 27 fouten. Twee prominente Belgen deden het beter. VRT-presentatrice Goedele Devroy ging 20 keer de fout in en schrijfster Margot Vanderstraeten eindigde bij de bekende deelnemers met 18 fouten bovenaan.

De bekende Nederlanders en Belgen namen het op tegen dertig deelnemers die zich hadden geplaatst via voorrondes in de kranten de Volkskrant en De Standaard. In 2002 won de Belg Guy de Kort met 0 fouten.

Voor meer informatie: Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

--
Voor de vele liefhebbers staat hieronder de letterlijke tekst van het Groot Dictee 2003:

De hittegolf

In deze dagen van buiig sinterklaasweer en goeddeels illusoire kerstpakketten gaan de gedachten van velen terug naar de voorbije recordzomer; wekenlang zaten we bekaf onderuitgezakt bij onhollandse temperaturen, een daarbijbehorend colaatje binnen handbereik.

Bij tijd en wijle werden we getrakteerd op ten minste eenendertig graden Celsius; sommigen vielen dientengevolge abrupt in katzwijm en apocalyptische tv-beelden uit New York illustreerden hoe gestrande metropassagiers in het pikkedonker langs fluorescerende noodverlichting huns weegs gingen.

Niettemin wilden tallozen hun geplande exodus naar het zuiden voltooien; chauffeurs van beiderlei kunne wachtten in hun luxueuze carrosserieën in eindeloze files soms tot sint-juttemis, terwijl blèrende dreumesen in pyjamaatjes achter in de auto met hun geëtter slapstickachtige taferelen aanrichtten.

's Middags, nadat ten langen leste in het Middellandse-Zeegebied de turkooizen zee was bereikt, kwamen de minuscule bikinietjes tevoorschijn; alras vlijden gepiercete, half ontblote of van indiaanse mocassins en flatteuze tanga's voorziene lijven zich dicht opeen.

In dierentuinen legden de gelouterde langoest, de onthechte kaketoe alsook de doorgaans flegmatieke kapucijneraap alledrie bijkans het loodje; op de Veluwe daarentegen gedijde de exotische koninginnenpage en in lommerrijke stadstuinen zocht de heidevlinder nijver naar nectar.

Ten gevolge van de weersgesteldheid verspreidden zich afgelopen zomer plantensoorten die we in onze contreien ternauwernood kenden; ongebreideld floreerden allerwegen acacia, eucalyptus en apebroodboom - nog even en veldleeuweriken kunnen hun nesteldrift botvieren in hoog opgeschoten pampagras.

Majesteitelijk trok de zonnegod Helios in zijn door galopperende paarden voortgesleurde wagen langs het azuurblauwe zenit; langgeleden gebrevetteerde meteorologen bepeinsden of twijfels over rigoureuze klimaatschommelingen niet ijlings moesten worden gelogenstraft.

Goedbeschouwd snakten we kortgeleden nog naar Siberische vrieskou, maar inmiddels wordt je door een bijdehante havo-leerling die halverwege juli nog spectaculair in de rondte skateboardde, alweer ontactisch toegesnauwd dat hij een zonovergoten pinksterdag verbeidt; het is ook nooit goed!