Bush: "Toezicht op berechting Saddam"

Samen met de Irakezen zullen de Verenigde Staten er op toezien dat de zaterdag gearresteerde Iraakse leider Saddam Hussein een eerlijk proces krijgt. Dat heeft de Amerikaanse president Bush maandag verklaard.

"Opgeruimd staat netjes", zei Bush in Washington over de arrestatie van de Iraakse leider. "De wereld is beter af zonder u, meneer Saddam Hussein". Dit waren de woorden van de Amerikaanse president op zijn eerste persconferentie na de verrassende vangst. Op diezelfde bijeenkomst verklaarde Bush: "De Irakezen moeten er zeer nauw bij betrokken worden. Zij waren degenen die door hem werden onderdrukt."

Ook verklaarde de Amerikaanse president dat het proces openbaar zal zijn en de internationale toets der kritiek zal doorstaan. Daarbij voegde hij er aan toe dat Saddam, die op een geheime plek wordt vastgehouden, het recht zal krijgen dat hij miljoenen altijd heeft onthouden. De voorzitter van de tijdelijke Iraakse Regeringsraad, Abdul Asis al-Hakim, zei dat Saddam voor het vorige week opgerichte speciale Iraakse oorlogstribunaal moet verschijnen. Hij moet dan ook de doodstraf kunnen krijgen, zo benadrukte al-Hakim.

Bush is echter van mening dat het aan de Irakezen is of Saddam tot de doodstraf kan worden veroordeeld. VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei dat Saddam moet worden berecht door een hof dat volgens internationale normen werkt en de doodstraf niet kent.