Marokko goed voor 47.000 ton cannabis

Jaarlijks wordt in Marokko ruim 47.000 ton (47 miljoen kilo) cannabis geproduceerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Verenigde Naties. Uit satellietbeelden valt te zien dat op circa 134.000 hectare grond hennepplanten worden verbouwd.

Uit de VN-studie blijkt ook dat ruim 66% van de boeren in het Rif-gebergte cannabis verbouwt. Voor zo'n 800.000 Marokkanen is cannabis zelfs de belangrijkste inkomstenbron. Het VN-onderzoek toont aan dat de hennepteelt toeneemt, maar die groei is minder groot dan eerder door deskundigen was gesuggereerd.

De cannabisplanten in Marokko zijn voor het grootste deel bedoeld voor de productie van hasj. Van de 47 miljoen kilo geoogste cannabis kan zo'n 3 miljoen kilo hasj worden gemaakt. De Marokkaanse hasj wordt grotendeels 'geëxporteerd' naar de Europese markt. De hasj vertegenwoordigt volgens schattingen een waarde van 9,9 miljard euro.

Marokko weigert de boeren die hennep verbouwen in het Rif-gebergte te vervolgen. In plaats daarvan proberen de autoriteiten de landbouwers te overtuigen dat het leven in de stad beter en zekerder is. Onlangs werd wel een vrachtwagen met 20 ton cannabis onderschept.

-
Het is overigens al langer bekend dat Marokko om politieke redenen niet wil ingrijpen in de hennepteelt in het Rif-gebergte, waar voornamelijk Berbers wonen. Wel probeert men de grootschalige handel in hasj aan te pakken.

Meer info over de Rif.