Toshiba komt met kleinste harde schijf

Op dit moment is Toshiba hard bezig met werken aan een harde schijf ter grootte van een euro. Als alles goed gaat wordt de harde schijf, met een capaciteit van 3 GB, begin volgend jaar geÔntroduceerd.

De nieuwe schijf heeft een platter van 2,16 centimeter in diameter. Platters zijn ronde magnetische platen die onderdeel vormen van de harde schijf. Hoe meer platters er op elkaar worden geperst, hoe groter de capaciteit van de schijf.

De kleinste commerciŽle harde schijven van dit moment hebben momenteel platters van 2,54 centimeter (1 inch) in diameter. Dergelijke 1 inch-schijven hebben een opslagcapaciteit van maximaal 4 GB. Nadeel van deze schijven is dat ze simpelweg te groot zijn voor bepaalde draagbare apparaten. Hierdoor moeten producenten van draagbare apparatuur vaak noodgedwongen flashgeheugen gebruiken.

In januari 2004 zal Toshiba een prototype van de harde schijf demonstreren in Las Vegas. Niet veel later zal de testproductie van het apparaat moeten starten. De echte commerciŽle productie staat gepland voor 2005.