Veel doden bij incidenten in Irak

Irak Ondanks de arrestatie van Saddam Hussein houdt het verzet in Irak tegen de Amerikanen aan. Zo verliepen gisteren diverse betogingen bloedig. In de zogenaamde Soennitische driehoek ten noorden en westen van Bagdad verschillende betogingen plaats van Saddam-aanhangers. De driehoek staat bekend als zeer Saddam-getrouw.

Het zwaarste incident vond plaats in de stad Samarra. Daar doodden Amerikaanse militairen elf Irakezen nadat strijders met granaten en automatische geweren op hen hadden gevuurd. In Samarra vonden eerder al van ernstige rellen plaats.

In Fallujah, wat ook bekend staat als een ander bolwerk van aanhangers van Saddam, werden door Amerikaanse militairen twee Irakezen gedood bij een betoging waaraan honderden Irakezen deelnamen. In Tikrit, de geboorteplaats van de verdreven Iraakse dictator, gingen zevenhonderd mensen de straat op. Bij de incidenten de steden rondom Bagdad raakten zeker drie Amerikanen gewond.

In Bagdad zelf kwam een militair om het leven toen een bom onder zijn voertuig afging. Het was de 199ste gesneuvelde Amerikaan sinds president Bush op 1 mei de grote gevechtshandelingen ten einde verklaarde. Sindsdien zijn ook 2200 Amerikanen gewond geraakt in Irak.