FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 december 2003

Eenderde weet niet wat met kerst gevierd wordt

Uit een onderzoek van Intomart blijkt dat meer dan één op de drie Nederlanders niet weet wat er met kerst wordt gevierd. Het onderzoek, dat in opdracht van de NCRV onder 750 volwassenen werd gehouden, wees uit dat 26 procent van de ondervraagden niet wist welk bijbels verhaal met kerst wordt herdacht. 6 procent dacht dat het iets anders was dan de geboorte van Jezus Christus.

De NCRV vond het opmerkelijk dat ook onder gelovigen de betekenis van kerst niet algemeen bekend is. 13 procent van de Nederlands Hervormde ondervraagden noemde een verkeerd bijbelverhaal, van de Rooms-Katholieken zat 26 procent er naast terwijl onder de Gereformeerden 16 procent niet direct het juiste antwoord had. Onder niet-kerkelijke deelnemers wist 35 procent niet wat de aanleiding voor kerst is.

Eén op de zes ondervraagden denkt dat in 2050 helemaal niemand meer weet waar kerst op is gebaseerd. De uitkomsten van de enquête werden woensdag in de actualiteitenrubriek Netwerk openbaar gemaakt.

Uitslagen Amstel Cup 17-12

Vanavond werden de resterende wedstrijden in de derde ronde van de Amstel Cup gespeeld. Hieronder vind je de uitslagen, de loting volgt later vanavond.

Feyenoord - Vitesse (1-0)
37' Anthony Lurling 1-0

sc Heerenveen - NEC (0-1)
82' Youssouf Hersi 0-1

FC Utrecht - RKC Waalwijk (3-1)
9' Robert Fuchs 0-1
27' Hans van der Haar 1-1
44' Stefaan Tanghe 2-1
90' Stefaan Tanghe 3-1

Ajax - NAC Breda (0-1)
54'Ali Boussaboun 0-1

Eurocent dreigt te verdwijnen uit Nederland

PaLPiTaTioN had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Steeds minder mensen zijn voorstander van de kleinste euromunten. Als de belangstelling voor de eurocent nog verder daalt, zal De Nederlandsche Bank (DNB) voorstellen de bedragen aan de kassa af te ronden op vijf cent, zoals vroeger ook bij de gulden gebeurde.

Uit een onderzoek van DNB bleek dat nog maar 28 procent van de Nederlandse bevolking bezwaar heeft tegen het afronden van de bedragen. Eerder dit jaar was dit nog 37 procent. Als dit percentage onder de 20 procent komt te liggen, ziet DNB geen bezwaar de bedragen af te ronden.

In het eerste kwartaal van het nieuwe jaar zal de centrale bank opnieuw peilen hoe Nederland denkt over de eurocenten. Op dit moment ziet 42 procent liever dat de bedragen bij contante betaling worden afgerond.

DNB maakte samen met de Consumentenbond en winkeliersclub RND in oktober al bekend een proef te starten met het afronden van de bedragen.

Nijs: ingrijpende plannen hoger onderwijs

PowellKiD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Staatssecretaris Nijs van Onderwijs heeft naar het kabinet een voorstel gestuurd waarin wordt gepleit voor minder collegegeld voor exacte studies. Op deze manier wil Nijs het aantrekkelijker maken om bètastudent te worden. Deze studies hebben al jaren te kampen met een gebrekkige belangstelling. Overigens mogen ook andere studies waar weinig studenten op afkomen, goedkoper worden. Bijvoorbeeld Duits, dat landelijks slechts twintig eerstejaars trekt, terwijl het om de taal van een grote buurman en belangrijke handelspartner gaat.

Voor studies met dure buitenlandse docenten en veel individuele begeleiding kunnen de universiteiten juist meer collegegeld vragen. De Tweede Kamer heeft differentiatie in collegegelden altijd afgewezen. Of het voorstel het nu wel gaat halen is de grote vraag.

Verder zei Nijs in het RTL Nieuws dat universiteiten aankomende studenten een toegangsexamen mogen laten maken. Daarmee kan hun aanleg voor een studie of hun motivatie worden vastgesteld. "Het gaat erom de juiste student op de juiste plaats te krijgen."

De studentenvakbond LSVb en de universiteiten reageerden afwijzend op de plannen. De studenten zijn bang dat de toegankelijkheid van het onderwijs gevaar loopt. Voorzitter E. d'Hondt van de VSNU, de koepel van universiteiten, stelt dat toegangsexamens weinig voorspellende waarde hebben. Studies aantrekkelijker maken door minder collegegeld te vragen, werkt volgens hem niet. Studenten laten zich niet trekken door financiële lokkertjes. Andere factoren geven bij de studiekeuze de doorslag.

Overheid kan klachten van radiostations niet aan

Bij de verschillende ministeries liggen maar liefst 96 bezwaarschriften en lopen 66 juridische procedures van radiostations die het niet eens zijn met de gang van zaken rond de frequentieverdeling in mei. Dat schrijft het Veronica Magazine dat zich baseert op een brief van minister Brinkhorst van Economische Zaken.

Om dit alles te kunnen verwerken heeft de overheid extra juridische hulp ingeschakeld. In totaal worden tientallen miljoenen euro's aan schadevergoeding geëist. De procedures kunnen nog jaren gaan duren.

Trein rijdt 45 kilometer onbemand

Een onbemande trein heeft in Indonesië een reis van 45 kilometer door het Javagebergte gemaakt. Volgens spoorwegmaatschappij PT Kereta Api Indonesia maakt de gebeurtenis kans op een plaatsje in het Guinness Book of Records voor de langste onbestuurde treinreis.

De trein vertrok helemaal uit zichzelf vanaf het station in Bogor en reed naar Jakarta. Een werknemer van de spoorwegmaatschappij die op de rijdende trein was geklommen, probeerde het toestel tot stilstand te brengen. Dit lukte echter niet. Veel Indonesiërs geloven dat de rit de kracht van God of een hogere macht was.

De trein kwam uiteindelijk vanzelf weer tot stilstand. Niemand raakte gewond.

Jeroen van Inkel in de middag op Radio Veronica

Jeroen van InkelJeroen van Inkel gaat het middagprogramma op Radio Veronica maken. Dat heeft het station zojuist bekend gemaakt. Vanaf maandag vijf januari 2004 zal hij iedere werkdag tussen 16:00 en 19:00 uur het middagprogramma 'RinkeldeKinkel' gaan presenteren. De afgelopen drie jaar maakte hij dat programma op Radio 538. Aan het begin van de middag werd al bekend dat Van Inkel onder het contract met Radio 538 uit kon komen door een flinke afkoopsom te betalen.

Jeroen is een oude bekende van Veronica. Hij begon zijn professionele carrière als dj bij Veronica in de jaren '80 en groeide daar uit tot het gezicht van Radio Veronica met programma's als 'RinkeldeKinkel' en 'Curry & van Inkel'.

Jeroen van Inkel is blij met de overstap. "Er is maar één plek waar een dj die van Radio houdt wil zijn, en dat is bij het legendarische Radio Veronica." Ook Radio Veronica, die de dj al maanden aan zich probeert te binden, is gelukkig met de nieuwe aanwinst. Station Manager Uunco Cerfontaine: "Jeroen van Inkel bij Radio Veronica, dat is een legendarische dj bij een legendarisch radiostation."

Bankovervallers sluiten zwangere vrouwen op

fyful had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Breda hebben vier bankovervallers vijf personeelsleden en twee klanten opgesloten in de kluis. De vier overvielen rond 14:30 vanmiddag de SNS-bank aan het Van Coothplein in de Brabantse stad. De politie kon de zeven maar moeilijk uit de kluis halen aangezien deze zwaar beveiligd was. De agenten moesten de deur van gelaagd glas met een reclamebord inbeuken om binnen te komen.

Onder de zeven opgesloten mensen zaten twee hoogzwangere vrouwen. Voor hen werd uit voorzorg een ambulance ter plaatse geroepen. De daders werden al binnen een kwartier opgepakt door de politie. Drie van de overvallers vluchtten met hoge snelheid in een auto met Belgisch kenteken in de richting van België. De politie, die toevallig met enkele wagens in de buurt was, kon de wagen vlak voor de Belgische grens klemrijden.

De vierde overvaller werd bij het bankgebouw gepakt. Hoeveel geld werd buitgemaakt is niet bekend.

Verhoren van criminele Marokkanen lukt niet

De Nederlandse politie blijkt op grote problemen te stuiten bij het verhoren van Marokkaanse criminelen. Volgens zeggen van de politie blijkt het verhoren van Marokkanen aanzienlijk lastiger te zijn dan de Nederlandse misdadigers. Zo bekennen Marokkanen minder vaak dan Nederlanders en laten ze minder informatie los voor het opsporingsonderzoek. Hierdoor duurt een verhoor bij Marokkanen gemiddeld 76 minuten, tegenover 114 bij Nederlanders.

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat de gangbare verhoortechnieken niet goed werken. Bij het onderzoek werden door vakmensen van sociale en organisatiepsychologie enkel verdachten geanalyseerd, die uiteindelijk schuldig werden bevonden. De verdachten hadden zich schuldig gemaakt aan misdrijven als diefstal, roof en huiselijk geweld. Verder komt er uit het onderzoek naar voren dat één op de drie Nederlandse criminelen dergelijke delicten ontkent. Bij Marokkaanse criminelen blijkt dit twee op de drie te zijn.

De politie bevestigt de bevindingen van het onderzoek. Het verhoren van verdachten uit andere culturen verloopt ook volgens hen vaak relatief vaak moeizaam. Zo verwijten de agenten dat Marokkaanse verdachten hardnekkig blijven zwijgen en liegen. "Ze ontkennen nog dat ze geboren zijn", zo zegt een politiefunctionaris.

"Een Nederlander zal eerder een misdrijf bekennen als de politie hem confronteert met sluitend bewijs, zoals beelden van een bewakingscamera waarop de verdachte duidelijk zichtbaar is, zegt psychologe dr. Ellen Giebels van de Rijksuniversiteit Groningen. "Mensen uit een groepscultuur, zoals Marokkanen, zijn door de bank genomen minder gevoelig voor de druk van de waarheid, aldus de onderzoekers. Gevoelens van schaamte en angst om de eer van de eigen groep te beschadigen wegen bij hen zwaarder. Als ze al bekennen, geven Marokkaanse verdachten daarvoor niet zelden extreme verklaringen. Om gezichtsverlies te voorkomen zeggen ze dan dat ze wel moesten bekennen, omdat ze zijn geslagen of bijna vermoord." Aldus Giebels.

_
Het volledige artikel

Minardi wil Baumgartner

Minardi heeft Zsolt Baumgartner een aanbod gedaan. Dit staat in het persbericht dat het team vandaag naar buiten heeft gebracht.

Minardi wil de coureurs voor kerstmis vast leggen. Baumgartner moet ook nog met geld over de brug komen. Minardi wil de onderhandelingen deze week afronden.

"Ik heb Baumgartner al gevolgd sinds dat hij in de Formule 3000 reed". Ik ben onder de indruk geraakt toen hij Ralph Firman moest vervangen tijdens zijn thuis Grand-Prix. Hij spreekt 5 talen, dus ik ben ervan overtuigd dat hij goed met ons team kan werken. Ik kijk er naar uit om in 2004 met Zsolt te werken", zegt Paul Stoddart.

De Hongaar reed dit jaar 2 Grand Prix's en testte enkele keren voor het team van Jordan. Waarschijnlijk probeert Minardi met dit persbericht meer druk te leggen op Jos Verstappen. Gisteren werd er nog onderhandeld tussen Minardi en Verstappen, vandaag sprak hij met Jordan. De sponsoren en Verstappen zelf willen het contract bij Minardi nog niet verlengen. Het contract van Baumgartner is overigens nog niet rond. Er staan nog geen handtekeningen op het papier.

World Online moet beleggers 100 miljoen euro betalen

nyrem, Ursel en rezel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Beleggers die schade hebben geleden door aandelen Worldonline te kopen bij de beursgang van het bedrijf in 2000 krijgen 100 miljoen schadevergoeding. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald. De internetonderneming werd bij de beursgang geleid door Nina Brink. Direct na de emissie van de aandelen kelderde de koers gigantisch.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had de zaak aangespannen namens ruim 10.000 beleggers. Naar schatting van de VEB bedraagt de schade circa 100 miljoen euro. Nina Brink zou al voor de beursgang haar eigen aandelen hebben verkocht. Zij zelf kan echter niet meer aansprakelijk worden gesteld aangezien ze toen in dienst was van World Online.

Wilson wil ook Jordan stoel

Jos Verstappen is niet de enige die het Jordan stoeltje graag wil, want Justin Wilson is ook nog een kandidaat.

Wilson maakte eerder al bekend dat hij al genoeg zou nemen met een testrol bij een team. Hij kwam er al snel achter dat hij niet terecht kon bij Ferrari, Williams, McLaren of Renault. De rest van de zes teams heeft de mogelijkheid om hun testcoureur te laten rijden op de vrijdagsessies. Dit valt dus al af voor Wilson omdat de nieuwe regelementen dit voorschrijven. Hier wordt gezegd dat de bestuurder van de derde auto niet meer dan zes races mag hebben gereden in de afgelopen twee Formule 1 seizoenen.

Justin Wilson heeft afgelopen seizoen zestien races gereden en is daarom kansloos om testrijder te worden. "Ik vind deze regel echt te gek voor woorden", zegt Justin over de nieuwe regel.

Op de vraag of Wilson dus nog kans maakt op de stoeltjes bij Minardi en Jordan zegt Wilson:"We zijn ook met beiden in gesprek," zegt Wilson. "Echter moet ik dan heel wat geld weten te verzamelen, en geld is hier de sleutel".

Wallage: ''Hirsi Ali lokt geweld uit''

PvdA-burgemeester Jacques Wallage van Groningen heeft bij VVD-fractieleider Van Aartsen schriftelijk geklaagd over Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. De oud PvdA-fractieleider heeft verzocht maatregelen te nemen tegen Hirsi Ali omdat ze met haar "aanvallen op de islam" geweld zou uitlokken.

Wallage vindt Ali's stelling, dat islamitisch onderwijs leidt tot segregatie, niet door de beugel kunnen. Ook vindt hij dat Ali moslimouders intimideert en hun grondrechten aantast, door tegenover moslimkinderen publiekelijk het bestaan van Allah in twijfel te trekken.

Van Aartsen heeft aan Wallage laten weten de beschuldigingen aan het adres van Hirsi Ali niet te delen.

Wallage kwam in de jaren 90 ook in botsing met de toenmalige VVD-fractieleider Frits Bolkestein. Hij vond de manier waarop die in de Kamer het migratieprobleem te sprake bracht, onterecht en schadelijk.

Hirsi Ali ligt al langer van diverse kanten onder vuur. Dat begon toen ze zich openlijk afzette tegen de profeet Mohammed, en kreeg een vervolg toen ze 'ten strijde' trok tegen het islamitisch onderwijs.

Contractverlenging Schumi

De kans wordt groter en groter dat we Michael Schumacher na 2006 nog zien racen bij Ferrari

Tijdens het jaarlijkse kerstdiner met de pers heeft Ferrari baas Luca di Montezemolo bekend gemaakt tegenover Gazetto dello Sport dat Michael Schumacher zijn contract zal verlengen.

Tijdens het programma 'Menschen, Bilder, Emotionen 2003', heeft Michael Schumacher laten weten dat hij zeker nog niet aan stoppen denkt en wil nog jaren racen.

"Ik denk nog absoluut niet aan stoppen. Sterker nog, ik ben er van overtuigd dat mijn mooiste jaren nog komen", aldus de zesvoudige wereldkampioen.

Jaguar en Jordan zelfde type Cosworth

Jordan mag wat motoren betreft tevreden zijn, ze krijgen komend seizoen hetzelfde type als Jaguar.

Boost wist ons vandaag het volgende te melden:

Jordan gaf eerder aan met een Mercedes krachtbron te willen rijden in 2004, maar Ford wees het team op het contract wat ze nog hadden. Of die uitspraak tot deze beslissing heeft geleid zullen we niet weten, maar zeker is dat Jost Capito, directeur van Ford, bekend heeft gemaakt dat beide teams dezelfde Cosworth zullen krijgen: "Voor het komend seizoen zal Ford maar één motor ontwikkelen. Door de nieuwe motorregelgeving is dit voor ons de enige optie."

Wat de consequenties voor Minardi zijn is echter nog niet bekend.

Eddie Jordan bezoekt Trust

Michel Perridon, directeur van Trust en Raymond Vermeulen, zaakwaarnemer van Jos Verstappen, kregen vandaag bezoek van Eddie Jordan, teambaas van Jordan.

Dracko, Neilza, gsxr en Boost wisten ons vandaag het volgende te melden:

De Ier kwam voor een anderhalf uur durend gesprek per helicopter naar het hoofdkantoor van Trust in Dordrecht. Raymond Vermeulen was ook aanwezig bij het gesprek.

De medewerkers van Trust mochten er niets over vertellen, maar Jos Verstappen zelf vertelde het nieuws aan enkele journalisten. Dit jaar hoeven we in ieder geval geen persconferentie te verwachten. Als Jordan net zo lang wacht met het bekend maken van zijn coureurs, kan dit nog wel even duren; Ralph Firman werd vorig jaar in de eerste week van februari bevestigd.

Helen Temple, woordvoerster van Jordan, wilde niets loslaten over de stoelendans. "We schatten de kwaliteiten van Nick Heidfeld hoog in, maar hij heeft nog geen contract voor 2004. Beide zitjes zijn nog steeds beschikbaar."

Chirac voorstander hoofddoek-verbod

Frankrijk wil het dragen van religieuze symbolen op openbare scholen middels een nieuwe wet verbieden. Dat heeft president Jacques Chirac vanmiddag in een toespraak duidelijk gemaakt. Chirac volgt daarmee de aanbeveling van een speciale commissie, die was ingesteld naar aanleiding van de hevige discussies over hoofddoekjes op scholen.

De president noemde de scheiding tussen Kerk en Staat uit 1905 "een van de grootste verworvenheden van de republiek". Hij zei dat de secularisatie een "cruciale rol speelt in de sociale harmonie" van de multiculturele samenleving.

De speciale commissie was ook met de aanbeveling gekomen om op openbare scholen een joodse en een islamitische feestdag in te voeren. Jom Kippoer (Grote Verzoendag) en Eid al-Fitr (het suikerfeest aan het eind van de ramadan) zouden vrije dagen moeten worden. Chirac ging hier niet in mee. Volgens hem zijn er al genoeg vrije dagen. Hij voegde er wel aan toe dat wat hem betreft een leerling best thuis mag blijven op zo'n belangrijke religieuze feestdag, ''mits de school daarvan vooraf op de hoogte is gesteld'''.

In een enquête, die het dagblad Le Parisien onlangs publiceerde, zei 69% van de Fransen voorstander te zijn van een wet die het seculiere karakter van het onderwijs waarborgt.

Als het parlement de wet aanneemt zullen vanaf volgend jaar hoofddoekjes, keppeltjes en grote opzichtig gedragen kruisen, op overheidsscholen verboden worden.

Duinrell hoeft niet rookvrij te zijn

De nietrokersvereniging CAN heeft vol verbijstering gereageerd op het besluit van de voorzieningenrechter in Den Haag. Die stelt dat het attractiepark Duinrell in Wassenaar niet rookvrij hoeft te zijn.

"Uiteraard zijn we teleurgesteld. Niet alleen voor de bezoekers en kinderen die nu in de rook moeten vertoeven, maar ook voor de medewerkers," zo zei voorzitter Willem van den Oetelaar van CAN in een reactie tegenover Planet Internet.

De argumentatie van de rechtbank schept bij Van den Oetelaar de grootste verbazing. "De rechter zegt dat hij de nieuwe wetgeving die Minister Hoogervorst van Volksgezondheid in de maak heeft, niet wil doorkruisen, maar geeft absoluut geen antwoord op het recht dat mensen hebben op een gezonde werkplek."

CAN stelt dat er geen nieuwe wet nodig is omtrent het rookbeleid. Dit, omdat de huidige wet al stelt dat mensen recht hebben op een gezonde werkplek. Bovendien zegt CAN dat inmiddels is aangetoond dat tabaksrook schadelijk is voor de gezondheid van zowel rokers als meerokers. Van den Oetelaar zeget dat het "een trieste zaak is dat Duinrell niet zelf zijn verantwoordelijkheid neemt."

Vorige maand lieten we jullie al weten dat CAN naar de rechter stapte hieromtrent. De vereniging had naar eigen zeggen eerst getracht via overleg met de directie betere regels voor het roken in het park af te spreken. Volgens de niet-rokersvereniging heeft de directie echter het gesprek vanaf het begin af aan geweigerd aan te gaan.

_
Relevante links:

Artikel Planet Internet.
Informatie over de tabakswet.
Uitspraak van de rechter.

Scholieren gooiden molotovcocktails naar huis docent

the_animal en fyful hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft twee scholieren van veertien en vijftien jaar aangehouden. De jongens worden verdacht van drie pogingen tot brandstichting. Het tweetal gooide volgens de politie molotovcocktails naar een middelbare school, de woning van een docent en de auto van een andere leraar.

Een derde veertienjarige jongen wordt verdacht van betrokkenheid bij de brandstichtingen. Hij probeerde in te breken in de school. De jongens probeerden in november brand te stichten bij een school in Rotterdam.

Een maand later was het raak bij de woning van een docent van deze school. De jongens probeerden een molotovcocktail door de ruit te gooien. De aanslag mislukte omdat de molotovcocktail niet door de ruit kwam.

Een week later stond de auto van een andere docent van de school in brand. De wagen stond bij de woning van de leraar geparkeerd. Met behulp van een brandende molotovcocktail was de brand gesticht.

D66 wil premier troonrede laten uitspreken

D66-fractieleider Dittrich heeft tijdens een discussie over de monarchie in het tijdschrift Vrij Nederland gezegd dat niet de koningin maar de premier de troonrede moet uitspreken. Dittrich vindt dat de premier deze taak moet verrichten, omdat die hiermee zijn regeringsbeleid verdedigt. De minister-president schrijft de rede ook, het enige wat koningin Beatrix doet, is het voorlezen van de rede. Dittrich noemt het 'een vorm van volksverlakkerij', omdat veel kijkers ook werkelijk denken dat de koningin haar eigen verhaal houdt.

Van D66 mag Beatrix de traditie voortzetten door in de Gouden Koets naar de Ridderzaal te rijden. In de Ridderzaal moet de premier zijn beleid uiteenzetten.
In hetzelfde nummer van Vrij Nederland laat minister van Staat en oud-minister Frits Korthals Altes zich negatief uit over de suggestie van Dittrich. Hij wijst erop dat de koningin in Nederland deel van de regering uitmaakt en daarom de troonrede uitspreekt.

Met kerst mogelijk poollicht in Nederland

Op enkele vlekjes na is de voorkant van de zon vrij van zonnevlekken. Maar op de achterkant van de zon is een grote zonnevlekkengroep ontstaan die tot intense ruimtestormen kan leiden.


De nieuwe vlekken op de achterkant van de zon zijn door middel van helioseismische holografie ontdekt. Door geluidsgolven in de buitenste lagen van de zon is het mogelijk een holografisch beeld van de achterkant van de zon te maken.

Doordat de zon om haar as draait, zijn de zonnevlekken op 22 december zichtbaar vanaf de aarde. Met kerst zijn de vlekken pal op de aarde gericht. Eerder dit jaar, in november, veroorzaakten grote uitbarstingen op de zon poollicht tot in Nederland. Wellicht wordt het dit jaar in Nederland een prachtige witte kerst met prachtige dansende aurora borealis in de lucht.

Tareq Aziz wijzigt naam van zijn zoon Saddam

Tareq Aziz, voormalige vice-premier van Irak, noemt zijn jongste zoon voortaan 'Suhair'. Voorheen heette hij 'Saddam Hussein'. Een Arabische krant heeft dat opgemaakt uit brieven die Aziz aan zijn familie heeft geschreven. Aziz is eerder door de Amerikaanse strijdkrachten in Irak gevangen genomen.

Sinds het vertrek van het Internationale Comité van het Rode Kruis uit Irak heeft de familie van Aziz geen post meer van hem ontvangen, aldus één van zijn zoons. De laatste brief dateert van 22 oktober van dit jaar.

In eerdere brieven had Aziz gevraagd om hem sigaretten, dadels en kleding te sturen. Door zijn gevangenschap zou hij veel zijn afgevallen, waardoor z'n oude kleren niet meer passen. Verder zou zijn gezondheid goed zijn.

NAC verzwakt naar Amsterdam

NAC Breda reist gehavend af naar de ArenA voor het Amstel Cup duel tegen Ajax.

NAC Breda mist allereerst Johan Elmander, die dinsdag op de training zijn lies blesseerde. Verder heeft Tamás Petö last van zijn knie, tobt Nebojsa Gudelj net als Elmander met zijn lies en heeft Czaba Fehér een enkelblessure.

Opponent Ajax kan geen beroep doen op Tomás Galásek, Hatem Trabelsi, Steven Pienaar, Tom Soetaers en Wamberto.

FC Twente-Jong Ajax blijft 1-0

De KNVB heeft laten weten dat de uitslag tussen FC Twente en Jong Ajax vast staat.

Hoewel John van 't Schip, trainer van Jong Ajax, beloofde dat hij het er niet bij zou laten zitten, heeft de KNVB bij voorbaat aangegeven dat er niets kan en zal veranderen. De bond verwijst naar de spelregels:

"Regel 5 van de spelregels in het veldvoetbal geeft aan dat beslissingen van de scheidsrechter over spelaangelegenheden bindend zijn. De scheidsrechter mag alleen op een besluit terugkomen wanneer hij inziet dat de beslissing onjuist was naar zijn oordeel of naar het oordeel van de assistent-scheidsrechter, maar waarbij hij het spel nog niet heeft hervat."

Overigens heeft scheidsrechter Luijten achteraf toegegeven dat hij een fout heeft gemaakt. Na overleg met de KNVB is besloten dat zowel Luijten als zijn assistent Ten Hoove niet zullen arbitreren in de wedstrijden waarvoor ze komend weekend stonden ingedeeld.

Conciërge veroordeeld voor dubbele moord

fyful en Beetle hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bron: BBC De Britse conciërge Ian Huntley is door een rechtbank in Londen schuldig bevonden aan de moord op de 10-jarige Holly Wells en Jessica Chapman. Beide meisjes werden in augustus 2002 als vermist opgegeven en twee weken later in Suffolk dood teruggevonden. De 29-jarige Huntley en zijn vriendin Maxine Carr (26) werden vrijwel direct na de ontdekking van de lichamen door de politie gearresteerd en verhoord.

Foto afkomstig van 'News.BBC.co.uk' Huntley verklaarde tijdens de zitting op 1 december dat hij de meisjes niet vermoord had, maar wel schuldig was aan hun dood. Volgens Huntley kreeg één van de meisjes een bloedneus en nam hij de twee mee naar huis om ze te helpen. Daar zou Holly met haar hoofd tegen de rand van het bad zijn aangeslagen en verdronken in het water dat in het bad stond. Jessica zou daarop in paniek zijn geraakt en hebben geschreeuwd. Om haar stil te krijgen had Huntley zijn hand op haar mond gelegd, waardoor ze stikte. Omdat hij bang was dat hij niet geloofd zou worden belde Huntley de politie niet.

De jury vond zijn verhaal echter onaannemelijk klinken en de rechter veroordeelde Huntley tot twee maal levenslang. Ex-verloofde Carr werd niet schuldig bevonden aan de moord, maar wel aan het hinderen van de rechtsgang. Zij kreeg drieënhalf jaar cel opgelegd.

Maleisiërs zien klassieke vliegende schotel

Mensen in een dorp in Maleisië hebben vrijdag een klassieke vliegende schotel gezien. De ufo werd waargenomen boven een klein dorp in het noorden van Kedah nabij de Thaise grens, aldus een rapport dinsdag.

Een negenjarige jongen zag een langzaam bewegend schijfvormig object ter grootte van een auto over hun dorp Banggol Cicar zweven. Het object draaide volgens hem om zijn as, en straalde een groenachtig licht uit. De vliegende schotel was vier minuten te zien, tot het plotseling verdween. Dit meldt de New Straits Times volgens ABC News.

De jongen, Mohamad Amirul Syafiq zei dat hij in de eerste instantie dacht dat het een vliegtuig was die op het punt stond te crashen. "Ik schreeuwde naar mijn vrienden om ook naar het object te kijken. Het zweefde vlak over de top van een palmboom achter mijn huis", aldus de jongen.

Mohamad Faiz Alias, een twaalfjarige vriend, dacht dat Mohamad Amirul een grapje maakte, "maar we zagen het object zeer duidelijk in de lucht hangen. Het straalde een helder licht uit", aldus Mohamad Faiz.

Een andere vriend, Kamaruddin Othman, ook twaalf jaar oud, zegt dat hij zich realiseerde dat het object geen vliegtuig was, omdat het geruisloos in de lucht hing. Zijn 54 jaar oude vader Othman Ahmad kon de ufo nog net zien, voordat deze verdween.

Het is niet de eerste keer dat er een ufo boven het dorp verscheen. Twee jaar geleden heeft een dorpeling ook een ufo gezien. Hij zag de vliegende schotel in de lucht zweven toen hij op weg was naar de moskee om daar zijn vroege ochtend gebeden te houden.

Huwelijk tussen neef en nicht blijft legaal

Neftizz en joeplemmens hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er komt geen verbod op huwelijken tussen neef en nicht. VVD-minister Hoogervorst van Volksgezondheid vindt zo'n verbod buiten proporties. Bij een huwelijk tussen neef en nicht is de kans op een kind met een handicap anderhalf keer zo groot als bij ouders die niet aan elkaar verwant zijn. Maar volgens de minister zijn er ook niet-verwante paren die een verhoogd risico lopen.

Tweede-Kamerlid Sterk van het CDA had de minister gevraagd hoe die over een verbod dacht. Dit naar aanleiding van berichten over consanguiniteit (huwelijken binnen de familie) bij vooral allochtonen uit Marokko en Turkije. Een verbod is volgens de minister echter ook niet te controleren. De familiebanden van huwelijkspartners worden namelijk niet geregistreerd.

Hoogervorst zegt meer te zien in betere voorlichting over de risico's aan vooral Turken en Marokkanen. Hij wil allochtonen wijzen op de mogelijkheid om hun ongeboren kind op afwijkingen te laten onderzoeken.

Meer illegale pitbull-gevechten in Rotterdam

Captivity en Daup hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens het dierenasiel Rotterdam neemt het aantal illegale hondengevechten met pitbulls in Rotterdam toe. Bij deze gevechten, die onderdeel zijn van weddenschappen met hoge inzet, gaan de honden elkaar te lijf en worden ze gedwongen tot bloedens toe met elkaar te vechten. Ook moeten de honden zich aan een tak vastbijten en zo een half uur blijven hangen. Zo wordt het dier extra vals gemaakt.

Een pitbull In de afgelopen twee weken heeft het asiel vier gewonde honden gevonden. Volgens een woordvoerder worden deze gewoon over het hek van het asiel gegooid. Als de dieren binnen twee weken niet worden opgehaald door de eigenaar, moeten ze een spuitje krijgen. De toename zou aan het seizoen liggen. 's Avonds kunnen de hondenbezitters in het park afspreken omdat het dan erg rustig is.

Begin jaren negentig, toen deze gevechten bekend werden, is een fokverbod voor de pitbull ingesteld.

"Vitesse wil Nordin Jbari"

Volgens VRT-teletekst zou Vitesse geïnteresseerd zijn in Nordin Jbari.

De aanvaller van Cercle Brugge draait een goed seizoen in de Jupiler League en was verantwoordelijk voor acht van de dertien goals van zijn club. Cercle is vooralsnog niet van plan om de 28-jarige spits te laten gaan en wil juist zijn contract verlengen.

Cercle Brugge bezet in België de twaalfde positie in de competitie. Vitesse staat in de Eredivisie als zestiende geklasseerd.

Van Inkel weg bij Radio 538

Radio 538-dj Jeroen van Inkel gaat naar Radio Veronica. Een forse afkoopsom heeft dat mogelijk gemaakt, zo heeft Lex Harding, mede-eigenaar van 538, vandaag gezegd. Over de hoogte van het bedrag zijn geen mededelingen gedaan.

Van Inkel had een overeenkomst met 538 tot april 2005. Eind juli gaf hij aan dat liever naar Radio Veronica ging, maar 538 wilde hem niet zomaar laten gaan. Sinds november dit jaar zat Van Inkel ziek thuis.

Zijn middagprogramma op 538 wordt sindsdien waargenomen door Dennis Ruyer. Hij blijft dat voorlopig ook doen. Radio 538 gaat wel op zoek naar een top-dj, die op termijn het programma van Van Inkel moet overnemen.

Han Berger toch naar Japan

Han Berger staat op het punt zijn handtekening te zetten bij Oita Trinita uit Japan. De oud-technisch directeur van FC Utrecht is de beoogde nieuwe manager van de Japanse club.

Als Berger daadwerkelijk aan de slag gaat bij de nummer laatst uit de J-League zou dat een mooie meevaller betekenen voor FC Utrecht. Bij het vertrek van Berger is namelijk een financiële regeling getroffen, waarbij Utrecht Berger alleen hoeft te compenseren wanneer hij op korte termijn geen nieuwe club vindt.

ADO wil Mariano Bombarda

ADO Den Haag heeft interesse in Mariano Bombarda. Bombarda kreeg onlangs te horen dat hij transfervrij mag vertrekken bij Feyenoord.

ADO Den Haag kan wel wat versterking gebruiken. Als zeventiende in de Eredivisie is iedere hulp welkom. De 31-jarige Argentijn heeft een naam hoog te houden als goaltjesdief en dat klinkt ADO als muziek in de oren.

Aan de verdedigende kant is Den Haag ook zoekende. Er is een bod uitgebracht op de Japanse international Kazuyuki Toda en de Portugees João Manuel Dinis Comboio is momenteel op proef bij de club.

Aardig detail is dat ADO Den Haag speler Arjan van der Laan mogelijk terugkeert naar zijn oude club Sparta, dat eerder in de race was voor Mariano Bombarda maar niet kon voldoen aan zijn salariseisen.

Veel moslims willen een eigen vakbond

Uit een representatieve steekproef, die Het Financieele Dagblad en het tv-programma Nova door onderzoeksbureau Foquz Etnomarketing hebben laten uitvoeren, blijkt dat 50% van de 920.000 moslims in Nederland positief zou staan tegenover de oprichting van een aparte islamitische vakbond; 43% vindt zo'n islamitische bond nodig en 53% zou overwegen lid te worden.

Moslims zijn nu ondervertegenwoordigd bij de vakbonden; Slechts 13% van hen blijkt lid van een bond tegen 25% van alle Nederlanders.

Uit de uitzending van Nova gisteravond blijkt dat de vakbonden het zichzelf aanrekenen dat er zo weinig moslims lid zijn van de bonden. In de uitzending kwam ook een woordvoerder van Milli Görüs aan het woord. Deze grootste Turske belangenvereniging in Nederland staat sceptisch tegenover een islamitische vakbond, ook al omdat moslims in Nederland geen echte eenheid vormen. Verder zeggen volgens Milli Görüs moslims in Nederland al snel ergens achter te staan als er ''islam'' voor staat, zonder dat men verder weet wat het inhoudt.

-
Uitzending Nova, en link naar volledige onderzoek.

Boek Review: Kloon

'Ik heet geen John', zei Ashley met zachte stem. De tranen waren net zo snel verdwenen als ze tevoorschijn waren gekomen. Hoewel hij nog steeds beneveld klonk, scheen hij plotseling rustig te zijn. 'Als je geen John heet, hoe heet je dan?' vroeg dr. Nawaz.
'Ik heet Jezus', sprak Ashley op zachte toon, waarna hij met een gelukzalige uitdrukking zijn ogen sloot.
Net nu zijn politieke carrière in de lift zit, blijkt een conservatieve senator ongeneeslijk ziek te zijn. Zijn laatste redmiddel is een zeer omstreden kloontechniek...


Auteur: Robin Cook
Titel: Kloon
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
Verschenen: November 2003
432 pagina's
Vertaling: Riek Borgers-Hoving

100 jaar luchtvaart

Met dank aan Notorious_Roy voor het volledig herschrijven van dit bericht!

Het vliegtuigjeVandaag is het precies 100 jaar geleden dat de eerste gemotoriseerde vlucht plaatsvond. Op 17 december 1903 om 10:35 vloog Orville Wright 12 seconden lang een paar meter boven de grond met het vliegtuigje dat hij samen met zijn broer Wilbur ontworpen en gemaakt had. De totale afstand die werd afgelegd was ongeveer 40 meter, een hele prestatie voor die tijd.

Het vliegtuigje had een spanwijdte van 12,3 meter, het was 6,4 meter lang en 2,8 meter hoog. Het totale gewicht van het vliegtuigje (leeg gewicht) was maar 274 kilo.

De gebroeders Wright waren al in 1899 begonnen met het ontwerp van de "Wright Flyer" of "Kitty Hawk Flyer" (naar de plek waar het allemaal gebeurde: Kitty Hawk, Noord Carolina). Tijdens het ontwerpproces maakten de broers al gebruik van technieken die nu nog steeds gebruikt worden zoals een windtunnel.

In totaal zijn er die dag, 100 jaar geleden, vier vluchten gemaakt, waarvan de vierde en laatste het langst duurde; 59 seconden.

Voor meer over vliegtuigen en andere voertuigen kun je terecht op het forum in Planes, Trains & Automobiles!

Tasmanië heeft grootste levende kerstboom

's Werelds grootste levende kerstboom staat in het Styx-bos op Tasmanië. Dat is gezegd door Australische natuurbeschermers die de 84 meter hoge eucalyptus regnans versierden met 3000 lichtjes en engelenhaar.

De natuurbeschermers vragen met hun versieractie aandacht voor hun campagne tegen de boomkap in de oude bossen van Tasmanië. De boom heeft vanzelfsprekend milieuvriendelijke verlichting; de lampjes branden op energie die uit zonnenpanelen komt. Sinds een maand verblijven in de boom op 65 meter hoogte een aantal milieubeschermers die willen voorkomen dat hij wordt omgehakt.

Een Greenpeace actievoerster verklaarde tegenover een Australisch persbureau dat het versieren van de boom een aantal dagen heeft gekost en dat er goede klimmers voor nodig waren.

Toeristen gaan voor 16,3 miljoen de ruimte in

In navolging van de Amerikaanse miljonair Dennis Tito en de Zuid-Afrikaan Mark Shuttleworth, zullen twee Amerikanen een ruimtereis gaan maken. Zij doen dat met een Russische raket en zullen naar het internationale ruimtestation ISS vliegen. Het ruimtereisje kost wel aardig wat geld, namelijk 16,3 miljoen euro per persoon.

Mochten er trouwens nog meer gegadigden zijn, er zijn nog twee plaatsbewijzen te koop voor een tiendaags reisje met een Sojoez-raket.

Brandweerkazerne in brand

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben brandweerlieden van de brandweer van Bilthoven hun eigen kazerne moeten blussen.

Een woordvoerder van de gemeente De Bilt verklaarde dat de brandweerlieden redelijk ontdaan waren over de brand in hun thuisbasis. De politie vermoedt dat het vuur, dat woedde in de kantoorruimtes boven de kazerne, was aangestoken na een inbraak.

Op het moment van de brand was er niemand in de kazerne aanwezig. Er is nog geen idee over hoe hoog het schadebedrag is.

Levenslang cel wegens organiseren orgie

Neftizz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Levenslang celstraf krijgen wegens het organiseren van een seksorgie. Het klinkt onwaarschijnlijk. Toch heeft een rechter in China dit vonnis uitgesproken.

Zo werden twee organisatoren van een orgie veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Daarnaast kregen twaalf anderen tot vijftien jaar gevangenisstraf opgelegd. Bovendien heeft China Interpol verzocht drie Japanse deelnemers op te sporen. Dit omdat China geen uitleveringsverdrag met Japan heeft.

De mensen zijn veroordeeld voor driedaagse orgie, die in september in Zhuhai plaatsvond. Hieraan namen honderden Japanse toeristen en Chinese prostituees deel.

De orgie was op poten gezet door een assistent van de hotelmanager en een manager van de marketingafdeling. De andere veroordeelden zouden volgens de rechter de prostituees hebben geleverd.

De hoge straffen geven aan hoe groot de woede van de Chinezen is omtrent de massale gangbang. De orgie vond namelijk plaats op de 72ste verjaardag van de Japanse aanval op China in 1931. De Chinezen beschouwen het feest dan ook als een grote vernedering. Ze vinden zelfs dat het incident aantoont, dat Japan nog steeds geen berouw heeft voor zijn oorlogsmisdaden. Niettemin is er tot dusver nog geen enkele Japanner aangeklaagd in de zaak.

''Antisemitisme Frankrijk wordt overdreven''

Volgens het hoofd van de binnenlandse inlichtingendienst in Frankrijk wordt het antisemitisme in zijn land behoorlijk overdreven. De statistieken zijn volgens hem in tegenspraak met de talrijke berichten in de media over een forse stijging van het aantal antisemitische aanvallen.

De antisemitische daden worden volgens de inlichtingen-chef vooral gepleegd door moslimjongeren die kwaad zijn over de behandeling van de Palestijnen door de Israëlische bezetter. Achter dat antisemitisme zit geen ideologie of extremistische visie, zo beweert hij.

Dit jaar zijn er tot en met eind november in Frankrijk 109 antisemitische daden en 392 bedreigingen genoteerd. Ruim 40% minder dan in heel 2002.

Hangjongeren hinderen koopavonden

Volgens Mitex, de branchevereniging voor kleding-, sport- en schoenenzaken, trekken koopavonden op donderdag en vrijdag steeds minder kopers. De winkelomzet op de koopavonden zou de laatste twee jaar met 20% tot 30% zijn gedaald. De oorzaak van de teruglopende populariteit van de koopavonden zouden hangjongeren zijn, die 's avonds in veel winkelcentra rondhangen en een sfeer van onveiligheid scheppen.

Mitex hield enquêtes onder winkeliers en klanten. Daaruit bleek dat vooral in de grote steden veel klanten zich erg onplezierig voelen door grote groepen dreigend overkomend rondhangende jongeren.

'Islam is niet slecht, mensen zijn slecht'

"Geef niet te snel de schuld aan de islam. Denk na voor je zegt en opschrijft dat achter een onbegrijpelijk wreed misdrijf de religie zit. Bijvoorbeeld wraak, om de eer van de familie te redden. Want publicatie van dat soort vage geruchten vergiftigt de sfeer in ons land."

Deze uitspraken komen van de in Breda woonachtige Naida Ribic-Gradecak. Ze is tien jaar geleden als vluchteling naar Nederland gekomen vanwege de oorlog in Bosnië. Het verhaal van de schokkende moord, gepubliceerd in de Telegraaf, op de 16-jarige Bosnische havo-scholiere Maja Bradaric, werd Ribic-Gradecak te veel.

Ze besloot diverse media een brief te schrijven, zoals kranten en ook tv-rubrieken als het NOS Journaal, Nova en Hart van Nederland. "Met het schrijven van leugens over die moordzaak komen Nederlandse mensen nog harder tegenover ons geloof, de islam, te staan."

"Na de aanslagen van 11 september lijkt de islam wel een bom geworden. Veel te vaak wordt het geloof erbij gehaald als er vreselijke dingen gebeuren die mensen niet direct kunnen verklaren. Zo wordt de haat tegen moslims alleen nog maar erger gemaakt. Terwijl ook wij tegen terrorisme zijn en misdrijven als moord en doodslag afschuwelijk vinden."

_
Het volledige artikel.

Explosie was fout van DSM

Door tekortkoming in het toezicht op de uitvoering van de werkzaamheden aan de melaminefabriek van DSM kwamen op 1 april drie mensen om bij een ongeluk. Dat staat in het rapport dat door de Arbeidsinspectie, de provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen is gemaakt. Eerder werd aangenomen dat het ongeluk waarschijnlijk aan een menselijke fout te wijten was.

Gemeente, Arbeidsinspectie en provincie gaan nu streng controleren bij DSM of de uitvoering van procedures en werkinstructies in orde is. Maar daar blijft het niet bij. De Arbeidsinspectie vindt dat er een "drastische koerswijziging" nodig is binnen het Chemelotterrein bij het chemieconcern.

Ook de regionale alarmcentrale krijgt een deel van de schuld. Deze zou niet snel genoeg hebben gereageerd. Inmiddels is met Chemelot overeenstemming bereikt over nieuwe alarmeringsprocedures.

Veel doden door autobom Bagdad

Irak De golf van aanslagen na de arrestatie van Saddam Hussein, afgelopen zondag, blijft aanhouden. Vanmorgen zijn bij een aanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad zeker tien doden en vijftien gewonden gevallen. Andere bronnen spreken van zelfs 22 doden.

De ontploffing deed zich vanmorgen rond 05.00 uur voor in de wijk Al-Bayaa in het centrum van Bagdad, toen een vrachtwagen vol explosieven op een busje inreed. Mogelijk zijn alle achttien inzittenden van dit busje omgekomen. Diverse voertuigen in de directe nabijheid van de explosie staan in brand. Een politiebureau, dat het mogelijke doelwit van de aanslag was, werd niet beschadigd.

De politie heeft de omgeving van het gebied afgezet. Er zou inmiddels één persoon zijn aangehouden. Of hij iets met de aanslag heeft te maken, is nog onbekend.

Stankoverlast in Limburg door brand Brussel

Klonk (herschreven), Johnnn en edcetera, hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de oude cokesfabriek Marly in het Belgische Neder-Over-Heembeek nabij Brussel staat een derde destillatietoren in brand. Die zal vandaag gesloopt worden. Eerder vandaag was een brandende toren gesloopt. De toren brandde op 35 meter hoogte. Een kraan heeft het brandende gevaarte omvergeduwd en daarna heeft de brandweer met schuim de toren ondergespoten. De toren is echter nogal hoog afgebroken en blijft nog altijd roken.

Sinds vorige week woedt in de oude cokesfabriek brand, die de brandweer moeilijk onder controle krijgt. Uit metingen is gebleken dat de rook, onder meer afkomstig van smeulende teer, niet giftig is. In de omgeving van de brand, vooral in Vilvoorde en Machelen, is veel hinder, tot in Leuven toe.

Ook in het (Nederlandse) Midden- en Noord-Limburg en zelfs in het westen van Duitsland klagen de inwoners nu over de irritante stank en irritaties van de ogen. Ook volgens de Nederlandse brandweer zitten er geen gevaarlijke stoffen in de lucht.

John van 't Schip boos

Trainer John van 't Schip van Jong Ajax is gisteren na het bekerverlies tegen FC Twente in woede ontstoken over het optreden van scheidsrechter Luijten.

Luijten staakte de wedstrijd gisteren enige tijd na onvriendelijkheden van het publiek. Na dit oponthoud zou er een ingooi moeten worden genomen. Tot verbazing van heel Jong Ajax werd er echter een corner genomen. Hieruit viel ook nog een keer het, wat later bleek, beslissende doelpunt.

Op AT5 vertelde Van 't Schip te willen onderzoeken of dit kan worden aangevochten. Luijten gaf na de wedstrijd zijn fout toe.

Makaay wil basisplaats in Oranje

Roy Makaay had zich tot nu toe in de strijd om de spitsposities in het Nederlands elftal redelijk rustig gehouden.

Nu geeft hij echter een duidelijke boodschap af naar Advocaat. Hij vindt dat een speler van zijn niveau gewoon in het nationale elftal moet spelen.

In Voetbal International zegt hij: "Ik kom niet alleen naar Oranje om op de bank te zitten. Ik wil een basisplaats. Ik wil spelen, en dat weet de bondscoach ook wel. En als je bij een van de grootste clubs van de wereld in de basis staat, dan moet dat ook bij Oranje kunnen, lijkt me."

Uitslagen Amstel Cup 16-12

In de 1/8ste finales van de Amstel Cup zijn gisteren 4 wedstrijden gespeeld. Hierbij werden de verrassingen van dit jaar, Hoek en Jong Ajax uitgeschakeld.

Uitslagen:
PSV - Willem II 2-0
19' Vennegoor of Hesselink 1-0
30' Vennegoor of Hesselink 2-0

Sparta - RBC Roosendaal 2-0
11' Levchenko 1-0
65' Bechan 2-0

Heracles Almelo - Hoek 4-1
10' Stegeman 1-0
13' Rose 2-0
20' Rose 3-0
74' Minnaert 3-1
89' Stegeman 4-1

FC Twente - Jong Ajax 1-0
73' Collins John 1-0

Ziekenhuis verklaart meisje onterecht dood

poohbeer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 19-jarig meisje dat na een ernstig verkeersongeval in het ziekenhuis terecht kwam, is door dat ziekenhuis onterecht doodverklaard. Dit zeer pijnlijke misverstand gebeurde in het Saint-Luc-ziekenhuis in Sint-Lambrechts-Woluwe, België.

De familie van het meisje was meer dan twaalf uur lang in de veronderstelling dat zij was overleden, nadat de dokters hadden verteld dat ze dood was na een verkeersongeval met de fiets. Ook had het ziekenhuis hen reeds een rouwtelegram meegegeven.

Het misverstand kwam naar boven toen de politie de ouders een dag later opbelde om enkele formaliteiten te regelen en hen vertelde dat ze niet overleden was, maar in coma lag. De familie was op dat moment de begrafenis al aan het regelen.

Het ziekenhuis spreekt van een "heel spijtig misverstand". Volgens een arts is de situatie waarin het meisje verkeert uitzichtloos, aangezien haar hersenen onherstelbaar zijn beschadigd en het niet waarschijnlijk lijkt dat ze nog zal ontwaken uit haar coma. Volgens de Belgische wet is het echter zo dat iemand leeft vanaf het ogenblik dat er hersenactiviteit is. Hoe klein die ook is.

'Erotische Tupperware party' leidt tot rechtszaak

RonaldV had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Texaanse Joanne Webb riskeert een jaar cel en een boete van $4.000 in haar thuisstaat, wegens aantasting van de goede zeden. Dit vanwege het feit dat zij bij haar thuis 'erotische Tupperware parties' organiseert. Ze verkoopt daarbij echter geen plastic voorraadbakjes, maar allerlei seksspeeltjes, lingerie en andere producten om je uitgebluste seksleven weer wat nieuw elan te geven.

Net als 3000 andere vrouwen werkt Joanne voor Passion Parties, een bedrijf dat de erotische Tupperware parties heeft bedacht. Alleen had zowel het bedrijf als de vrouw niet door dat men in Texas bij alle seksshops een bordje in de etalage moet hebben staan met de tekst "Sold as novelties", letterlijk vertaald: "Te koop als curiosa". Verkoop aan huis is voor de wet blijkbaar gelijk aan het hebben van een winkel. Bij gebrek aan een etalage had Joanne deze mededeling dan ook in woord of geschrift kenbaar moeten maken aan haar potentiële klanten. Aangezien ze dat heeft nagelaten treedt de Texaanse justitie tegen haar op en dreigt ze zich voor de rechter te moeten verantwoorden.

Haar advocaat probeert de aanklacht als "niet ontvankelijk" laten verklaren. Volgens hem is het namelijk zo dat als je een zedenwet kunt omzeilen met "het plaatsen van een bordje, dat in strijd is met het recht van iedereen om een seksueel apparaat te bezitten". Dat laatste is in Texas namelijk gewoon toegestaan.

De aandacht rond de hele zaak heeft Joanne Webb er alleen maar strijdbaarder op gemaakt. Ze claimt al menig huwelijk te hebben gered en vindt als deze producten er zijn waarmee stellen bij elkaar blijven, dat ze wel door moet gaan. "Ik heb er over nagedacht, of ik het mijn gezin moet aandoen. Het is belachelijk dat de overheid in onze slaapkamers kan komen binnenlopen."

'Huiler' vernoemd naar Georgina Verbaan

Johnny_bravo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een huiler, zo wordt een moederloos zeehondenjong ook wel genoemd, die tijdelijk onderdak heeft gevonden in de zeehondencrèche in Pieterburen draagt nu dezelfde voornaam als Georgina Verbaan.

Deze vernoeming schijnt overigens te moeten worden gezien als een vorm van eerbetoon. Georgina heeft deze vernoeming te danken aan haar huidige vriend Jort Kelder, de hoofdredacteur van Quote. Naast hoofdredacteur is hij volgens Lenie 't Hart ook adviseur van de zeehondencrèche.

Eerste Catharina-Amalia school in Den Haag

Naar verwachting zal op 1 februari 2004 de eerste Catharina-Amalia school van Nederland worden geopend. Dat zal gebeuren in Den Haag. Eerder al werd bekend dat er onder meer een plein en een plantsoen naar de dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn vernoemd.

Het college van burgemeester en wethouders van de Hofstad zegt er 'trots op te zijn' als eerste stad de naam van een school te verbinden aan die van de nieuwe prinses. De school is een openbare basisschool in de wijk Leidschenveen, die aan de oostelijke kant van de stad ligt.

Grote koffiekop van Douwe Egberts gestolen

In de nacht van maandag op dinsdag is de grote koffiekop van Douwe Egberts (DE) langs de snelweg A6 bij Joure is gestolen. In plaats van de koffiekop staat er nu een groot glas bier bij de rotonde.

Douwe Egberts verklaart geen enkel idee te hebben wie er achter de diefstal zit. "We hopen dat het om een oudejaarsstunt gaat", aldus een woordvoerder. Het bedrijf overweegt aangifte bij de politie te doen.

Sinds februari van dit jaar stond de kop, met schotel, in Joure in het kader van het 250-jarig bestaan van Douwe Egberts. Het is de grootste koffiekop die ooit gemaakt is.

De woordvoerder van DE zegt het opmerkelijk te vinden dat de koffiekop is weggehaald. "De kop heeft een aanzienlijk formaat. Die haal je niet zomaar weg."

De koffiekop met een doorsnede van 6,4 meter en een hoogte van 3,4 meter zat goed aan de schotel vast gemonteerd. De kop heeft een inhoud van circa 21.000 liter, wat neer komt op 170.000 kopjes koffie.

Trein maakt twee ongelukken in twee uur

Zo'n tweehonderd passagiers die onderweg waren naar Spanje met de trein zijn met ongeveer zes uur vertraging in Spanje gearriveerd. De reden voor de vertraging was dat hun trein in twee uur tijd twee keer een ongeluk veroorzaakte.

De eerste keer raak voor de reizigers in de nachttrein Genève-Irun was dinsdag toen de trein tegen drie wilde zwijnen botste. De machinist inspecteerde de locomotief en besloot daarop door te rijden naar zijn bestemming. Twee uur later was het echter opnieuw raak: dit keer was een ezel de dupe. Van de trein moest de locomotief worden vervangen.

Meekijken op lcd-scherm wordt onmogelijk

Electronicaproducent Toshiba zegt een technologie te hebben ontwikkeld waarbij meekijken op het scherm van laptops of geldautomaten onmogelijk wordt.

Met deze vinding kan de gebruiker van het scherm kiezen uit welke hoeken op het beeld meegekeken kan worden. Als de gebruiker kiest voor het strengste profiel kan alleen de gebruiker recht voor het apparaat de beelden op het scherm zien.

Toshiba zegt dat de technologie vooral bedoeld is voor lcd-schermen in laptops, mobiele telefoons, handcomputers en geldautomaten.

Toshiba gebruikt in deze lcd-schermen in de bovenste laag een ander voltage waardoor er een filter ontstaat. Afhankelijk van het voltage kunnen gebruikers bepalen of omstanders op het scherm kunnen meegluren.

Volgens Toshiba zullen schermen met deze techniek vanaf ongeveer de tweede helft van 2004 op de markt verschijnen.

Heidi Klum in verwachting

Dinsdag heeft het Duitse supermodel Heidi Klum bekend gemaakt in verwachting te zijn van haar eerste kind. De 30-jarige Klum deed de onthulling dinsdag na de presentatie van haar nieuwe kledinglijn in Hamburg. Vader van het kind is Klums 53-jarige vriend Flavio Briatore, de baas van het Formule 1-team van Renault. Briatore had voor hij met Heidi Klum omging een relatie met Naomi Campbell.

Overigens wonen Briatore en Klum niet samen. Het model zou naar verluidt haar nieuwe appartement in Greenwich Village in New York in haar eentje hebben betrokken.

Twee doden rond feest om wereldbeker

Twee fans zijn om het leven gekomen tijdens de festiviteiten rond de gewonnen wereldbeker van Boca Juniors. Op een snelweg werden de twee fans aangereden door een auto.

Ook raakten ten minste vijf andere aanhangers van de Argentijnse club gewond toen ze langs de snelweg op de bus wachtten met daarin de spelers van Boca. Zondag wonnen de Argentijnen in het Japanse Yokohama de wereldbeker voor clubs ten koste van AC Milan.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #890
review
Simpele superheldenpret met Shazam! Fury of the Gods
preview
Diablo IV
special
Random Pics van de Dag #889
review
Apple Watch 8
special
Random Pics van de Dag #888
©FOK.nl e.a.