'IsraŽl wilde Saddam in 1992 vermoorden'

De IsraŽlische krant Maariv meldt dat de IsraŽlische strijdkrachten in 1992 de toenmalige Iraakse president Saddam Hussein wilden vermoorden. De commando's werden in Irak gedropt en tijdens de begrafenis van de schoonvader van Saddam zouden raketten worden afgevuurd op de menigte. Het plan werd echter afgeblazen nadat vijf soldaten door een trainingsongeluk om het leven kwamen.

Het plan zou zijn opgezet omdat IsraŽl Saddam Hussein schuldig achtte aan de aanval op Israel met Scud-raketten in 1991, tijdens de eerste Golfoorlog. Het plan is nooit voorgelegd aan de IsraŽlische regering voor goedkeuring.

De aanslag had moeten plaatsvinden tijdens de begrafenis van Saddams schoonvader, die op zijn sterfbed lag. De IsraŽliŽrs verwachtten dat Saddam bij diens begrafenis aanwezig zou zijn en niet ťťn van zijn dubbelgangers zou sturen.

De aanslag werd door de militairen geoefend op een trainingsbasis in de Negev-woestijn. Vijf soldaten speelden tijdens een oefening de rol van Saddam. De commando's zouden oefenraketten gebruiken, maar vuurden per ongeluk een echte raket op hun onfortuinlijke collega's af. Na hun dood werd het plan voor de aanslag afgeblazen. Later bleek dat Saddam inderdaad zelf aanwezig was bij de begrafenis van zijn schoonvader.