FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 juli 2003

Ecclestone komt met nieuwe indeling weekend

Formule 1 baas Bernie Ecclestone is met een nieuw tijdschema gekomen en heeft dat als voorstel bij de teams neergelegd. Het nieuwe schema moet ervoor zorgen dat de tijd tussen de tweede kwalificatie en de race aanmerkelijk kleiner wordt.

In die periode, die momenteel al op zaterdagmiddag begint, staan de wagens in het Parc Fermé en mag er niets aangepast worden.

Het voorstel van Ecclestone houdt in dat er op vrijdag in totaal zes uur de mogelijkheid is om te testen, en dat er ook nog een officiële training van een uur gehouden wordt. Op zaterdag is er dan nog een vrije training, en is ook de eerste kwalificatie. De warm-up komt weer terug op de zondag, en drie uur voor de race is de tweede kwalificatie. Uiteraard blijft ook de race op zondag.

Op dit moment zijn er vier teams die op vrijdag veel mogen testen, namelijk Renault, Jordan, Jaguar en Minardi. De overige teams hebben gedurende het seizoen meer testmogelijkheden.

Een ander voordeel van de door Ecclestone voorgestelde veranderingen is dat er voor de fans op zondag meer te beleven is dan alleen de race.

McLaren en Ferrari hebben al aangegeven dat ze de plannen niet zien zitten en in ieder geval voorlopig niet meewerken.

Bridgestone blijft in F1

De bandenfabrikant Bridgestone denkt er niet over om de Formule 1 te verlaten. Dit heeft de Japanse firma in een persbericht bevestigd.

"Sinds de start van onze F1-campagne in 1997 hebben we er geen enkele keer aan gedacht om de F1 te verlaten," meldde Hiroshi Yasukawa. "Met vijf opeenvolgende rijders- en constructeurstitels hebben we een hele succesvolle periode achter de rug."

"De F1 is bovendien een heel belangrijk onderdeel van onze wereldwijde marketing strategie. De F1 is niet alleen een prachtige manier om onze technische expertise te tonen, ook onze gewone producten hebben van onze deelname aan het kampioenschap geprofiteerd."

"Met nog zes races te gaan kunnen we stellen dat het kampioenschap dit seizoen heel competitief is. We koesteren dit hoge niveau echt en onze betrokkenheid bij de F1 is nog steeds even groot als voorheen. We kijken zelfs uit naar het duel met onze concurrent in de tweede helft van het seizoen," vertelde de projectleider bij Bridgestone.

Paul Bosvelt aanvoerder af

Paul Bosvelt heeft zijn aanvoerdersband bij Feyenoord ingeleverd. De middenvelder is ontevreden over het beleid van de club.

De onvrede zou zo hoog zitten dat Bosvelt een vertrek bij Feyenoord niet uitsluit. Volgens Radio Rijnmond is er zelfs vijftig procent kans dat de international De Kuip deze zomer verlaat. Clubs uit Engeland en Spanje hebben belangstelling getoond. Bosvelt is vooral boos over het ophanden zijnde vertrek van spits Pierre van Hooijdonk.
De actie van Bosvelt komt trainer Van Marwijk in zekere zin niet slecht uit: "Ik speelde al langer met de gedachte om een nieuwe aanvoerder aan te stellen. Eind vorig seizoen kwam die gedachte voor de eerste keer bij me op. Er moet een frisse wind door de club waaien en daar hoort ook een nieuwe aanvoerder bij".

Turkse les op basisschool verboden

Marije had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het initiatief van twee Rotterdamse basisscholen om Turkse les aan kleuters te geven, kan niet bogen op steun van CDA-minister Van der Hoeven van Onderwijs. Volgens haar verbiedt de wet het lesgeven van kinderen op een basisschool in een buitenlandse taal.

De minister wil ook geen uitzondering maken voor de twee Rotterdamse basisscholen, zo zei ze in antwoord op Kamervragen van de SP. De wet biedt wel de mogelijkheid om de de taal van het land van oorsprong tijdelijk te gebuiken als voertaal ter ondersteuning van het Nederlands. Het is echter veboden om structureel in een buitenlandse taal les te geven.

Het vorige kabinet besloot eerder al om te stoppen met de buitenlandse taalles buiten schooltijd. De twee Rotterdamse scholen, Combinatie 70 en de Oranjeschool, hadden dit willen vervangen door de Turkse les aan kleuters.

Scholen die toch doorgaan met buitenlandse taalles, krijgen de onderwijsinspectie op hun dak.

Winkeliers in cel na mishandelen dief

Vanwege het veel te hard aanpakken van een winkeldief zitten twee groenteboeren uit de gemeente Ouderkerk aan den IJssel al bijna een week in de cel. De twee groentemannen gingen samen met een drogist bij het slachtoffer in een nabijgelegen plantsoen verhaal halen, nadat hij zich in het winkelcentrum schuldig zou hebben gemaakt aan winkeldiefstal.

Volgens de politie is de vermeende dief na het handgemeen in elkaar gezakt en onwel geworden. Daarop heeft hij bij de politie aangifte gedaan van zware mishandeling. De man ligt al een week in het ziekenhuis met zwaar letsel.

De drogist zal ook worden opgesloten als hij weer in Nederland is. Hij is net na het incident, dat vorige week dinsdag plaatsvond, naar Frankrijk op vakantie gegaan.

Marc Lotz geopereerd

Marc Lotz is vandaag in het Meander ziekenhuis te Amersfoort geopereerd aan zijn beschadigde oogkas.

Marc Lotz kwam in de eerste etappe in Meaux ernstig ten val bij de massale valpartij. Hij hield er een flinke snee in het gezicht aan over en nadat dat gehecht was, bleek bij het maken van de foto’s dat ook de bodemplaat van de linkeroogkas gebroken was. Voorts werd er een breuk in de kaakbeenboog vastgesteld en een gescheurde traanbuis.
Dr. Wittkamp plaatste derhalve vandaag een stukje kunstbot tegen de bodemplaat van de linker oogkas. Ook werd het kaakbeen uitgedeukt.
Volgens Ad Martens, de pr-man van de Rabobankploeg, zal de Rabo-renner nog een nachtje ter observatie moeten blijven, daarna mag hij naar huis.

Petacchi: "Tour nu al geslaagd"

Voor Petacchi was de zege vandaag zoet, "nooit twee zonder drie" grapte de Italiaan, die in de Giro dit jaar al zes ritzeges veroverde.

Petacchi: "Het was weer rommelig. Ik kon me goed handhaven in de buurt van Zabel. Loda en Velo hebben me ideaal gelanceerd voor de sprint. Zij hebben de weg voorbereid." Over zijn prestatie tot nog toe: "Het waren drie mooie ritzeges. De ene was al mooier dan de andere. Als ik er nog eentje kan winnen is dat prima. Toch kan ik nu al zeggen dat mijn Tour geslaagd is."

Mc Ewen: "Ik verdien geen Groen"

Robbie Mc Ewen zei na de zesde etappe zijn Groen niet te verdienen: "Als je altijd vijfde of zesde bent, verdien je de Groene trui niet, je moet eerlijk zijn."

Robbie Mc Ewen behield vandaag zijn Groene trui met een minieme voorsprong van een punt op drievoudig ritwinnaar Alessandro Petacchi (FAS). "Ik wachtte te lang om te spurten. Petacchi reed achter mij en begon eerder. Ik kwam net niet meer voorbij Zabel en Cooke. Tja misschien heeft het met zelfvertrouwen te maken. Was ik in mijn achterhoofd aan het twijfelen?". Mc Ewen vervolgde: "Lotto reed 160 kilometer op kop, maar we krijgen er niets voor. Petacchi is duidelijk de beste sprinter in het peloton."
De moraal binnen de Lotto - Domo ploeg blijft hoog. Serge Baguet: "We blijven vertrouwen hebben in Robbie, ook al werd hij vijfde. We blijven proberen hem naar de winst te leiden." Leon van Bon was ook positief: "Petacchi is op dit moment oppermachtig, hoewel zijn ploeg even sterk is als de onze. Robbie Mc Ewen zat ineens te ver achteraan. Ik zag nog een gaatje en probeerde hem daartussen te krijgen, maar het lukte niet. Ach, er komen nog wel kansen, natuurlijk zijn we ontgoocheld, maar we geven niet op."

Idols-kandidaat Marieke krijgt platencontract

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Marieke van Ginneken, bekend van het populaire televisieprogramma Idols, heeft onlangs een platencontract getekend bij Dino Music, dat deel uitmaakt van EMI Netherlands B.V. Haar eerste single, geschreven en geproduceerd door John Ewbank, komt waarschijnlijk in september uit.

Marieke is van plan om nog deze maand met John Ewbank de studio in te gaan. Ewbank is vooral bekend geworden als de man achter de grote hits van Marco Borsato. Hij schreef dit nummer speciaal voor Marieke nadat hij met haar gewerkt had voor Idols.

In het programma Idols wist Marieke een finaleplaats te bemachtigen, en werd ze uiteindelijk zesde. Sinds haar vader haar op haar achtste gitaar leerde spelen, speelt muziek een belangrijke rol in Mariekes leven. Ze was ermee bezig op de theaterschool en de musicalacademie, en speelde en zong in verschillende bands.

Hotelrunners teisteren Amsterdam

Mielie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het Centraal Station in Amsterdam wemelt het dezer dagen weer van de zogenaamde hotelrunners. Dit zijn mensen die toeristen een hotel proberen aan te smeren, om zo een commissie van dat hotel te krijgen. Deze praktijken zijn de plaatselijke VVV echter een doorn in het oog, aangezien bonafide hotels er nadeel van ondervinden.

De hotelrunners opereren veelal keurig gekleed en bieden net gearriveerde toeristen een mooi hotel aan. Het 'runnen' is strafbaar, maar ondanks optreden van de politie blijven de hotelrunners doorgaan. De politie en de VVV hebben het vermoeden dat de hotelrunners samenwerken met portiers van hotels, maar harde bewijzen daarvoor ontbreken. Ook de hotels zelf ontkennen dat zij met hotelrunners werken.

Vmbo-scholen mogen niet meer helpen bij examens

blablastampy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf volgend jaar mogen vmbo-scholen niet meer afwijken van de landelijke normering bij gemaakte examens. Dit jaar deed een aantal scholen dat wel, waardoor ruim vierhonderd leerlingen extra geslaagd zijn. Dit staat in een brief die minister Maria van der Hoeven van onderwijs donderdag aan de Tweede Kamer schreef.

Voor het eerst werden dit jaar de praktijk- en theorie-examens voor de beroepsgerichte vakken in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs centraal afgenomen. Deze vakken sloten volgens het ministerie van onderwijs goed aan op de onderwijspraktijk.

Van de 110.000 leerlingen die dit jaar vmbo-examen deden, is ongeveer 90 procent geslaagd. Uit de brief van minister Van der Hoeven blijkt dat 11 procent van de vmbo-scholen bij één of enkele vakken af is geweken van de landelijke adviesnormering. Dat had effect op de resultaten van ongeveer 60.000 leerlingen. "Het niet toepassen van de adviesnormering heeft in totaal hooguit 0,7 procent extra geslaagden opgeleverd," aldus de minister.

Toch wil Van der Hoeven scholen in de toekomst geen mogelijkheid meer bieden om de punten van hun leerlingen op te schroeven. Scholen wordt voortaan verplicht om de centrale normering aan te houden. De enige uitzondering op die regel zijn de beroepsgerichte vakken in de zogeheten basisberoepsgerichte leerweg. Bij die richting zijn de examens van theorie en praktijk samengevoegd, en wordt pas vanaf 2005 een centraal examen afgenomen.

Theaterfestival Avignon definitief afgelast

MOSA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 57e editie van het theaterfestival in het Zuid-Franse Avignon is definitief afgelast. Het festival had op 8 juli al moeten beginnen, maar vanwege een staking van acteurs en technici was dit niet mogelijk. Omdat een akkoord met de stakers niet bereikt kon worden, is besloten om het festival af te gelasten.

De staking is een antwoord op de plannen van de Franse overheid om de periode waarover acteurs een werkloosheidsuitkering kunnen ontvangen te verkorten. Inmiddels heeft de regering een nieuw plan voorgesteld, maar de bonden zijn daarmee niet akkoord gegaan.

Het is voor de eerste keer dat het drie weken durende festival in Avignon wordt afgelast. Het festival trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers en levert de stad gemiddeld 23 miljoen Euro op. De Franse minister van Cultuur, Jean-Jacques Aillagon, noemt de staking "onverantwoordelijk" en zei dat "ondraaglijk was dat het festival op een dergelijke manier wordt gegijzeld".

MVV raakt hoofdsponsor kwijt

MVV zal haar nieuwe hoofdsponsor moeten missen. Het bedrijf Beaufort haakt af vanwege de bestuurswissel bij de club.

MVV werd enkele weken geleden nog van een faillisement gered door een prive-sponsor. De club bereikte daarna overeenkomst met het bedrijf Beaufort, dat in prefab-materialen doet, over sponsoring van de Maastrichtse club. Beaufort had de komende drie seizoenen 165.000 euro per jaar op tafel willen leggen. MVV verzuimde de sponsor echter in te lichten over de op handen zijnde bestuurswisseling, dat pikt de sponsor niet. Het bedrijf, dat de overeenkomst met het oude bestuur sloot, haakt nu af.

Ronde 6

In een etappe waar Alessandro Petacchi wederom zijn fiets 'compleet vrij'
over de streep drukte en waar Robbie McEwen ternauwernood zijn groene trui
verdedigde, kon Mengin zijn bolletjestrui inleveren. Die pech had de jarige
Colombiaan Peña niet, die behield zijn gele trui. Jimmy Casper kwam als rode
lantaarndrager op een klein halfuur als laatste binnen. Ieder bleef in
koers.

De dagzege op de Tourmanager ging gedeeld naar astuifzand en PAUPER met 214
punten. MArten blijft met ruime voorsprong leiden, hij wist de 1000 punten
grens nog niet te slechten. DonorHoofd (931 pnt) en Jannooooo (929 pnt)
blijven goed volgen. De subtoppers Magerusz, goalkeeper en Trainspotter
kwamen wat dichterbij.

Morgen zal de Tour in de zesde etappe van Nevers naar Lyon rijden. Een rit
van liefst 230 kilometer met daarin één berg van de derde en één van de
vierde cattegorie. Een massasprint zou er dit keer best van kunnen komen ;-)

De redactie

Voetbal: Van der Meyde naar Internazionale

okee6, LBDH, -dS- en nlg hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ajax heeft haar 'handelsweek' besloten met de transfer van vleugelspeler Andy van der Meyde. Ajax is met Internazionale akkoord over de transfer van de speler. Eerder vertrokken Cristian Chivu en Ahmed Hossam, Wesley Sonck werd gehaald.

Van der Meyde (23) moet nog wel met Internazionale om de tafel om zijn persoonlijke eisen in te vullen. Ook wacht Ajax nog op de bankgarantie. Van der Meyde verwacht echter geen problemen: "Het is een heel raar gevoel. Aan de ene kant vind ik het zonde dat ik weg ga. Maar als je zo'n kans krijgt, dan moet je die pakken. Ik heb veel aan Ronald Koeman te danken. Hij heeft me beter gemaakt. Onder zijn leiding ben ik uitgegroeid tot de voetballer die ik wil zijn."

"Wanneer dit soort ploegen zich melden en de speler heeft de ambitie om voor zo'n club te gaan spelen, is het voor Ajax moeilijk om zich daar tegen te weer te stellen," aldus trainer Koeman. Inter had al langer interesse voor de rechtsbuiten. Over de hoogte van de transfersom zijn geen uitlatingen gedaan.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager

MP4-17D nog steeds sneller dan MP4-18

McLaren kan en mag nog steeds niet tevreden zijn over de gang van zaken omtrend de MP4-18, de nieuwe auto voor het huidige seizoen. Een verschil in rondetijd van één seconde op het circuit in Barcelona is daar een schrijnend voorbeeld van.

LB Racing wist ons vandaag het volgende te melden:

Kimi Räikkönen realiseerde in de MP4-17D een rondetijd die ruim een seconde sneller was dan de testcoureurs, Pedro de la Rosa en Alexander Wurz, die reden in de MP4-18. Het Britse team heeft dus nog genoeg te doen voor de vuurdoop van de nieuwe bolide.

Het is ook nog niet bekend wanneer het team de nieuwe bolide in zal zetten tijdens een Grand Prix. Het begint er dus op te lijken dat de MP4-18 een zeer kort seizoen zal meemaken.

Test van 146 ronden voor Allan McNish

Allan McNish heeft een extra lange test afgewerkt voor Renault; op het circuit van Barcelona heeft de Schot 146 ronden gereden. Oftewel 2,5 keer een race afstand.

breen wist ons vandaag het volgende te melden:

"Omdat dit de laatste testsessie is voor de zomerstop, hebben we ons geconcentreerd op banden ontwikkeling en lange afstanden met veel benzine. Meer dan eens, hebben we Allan getest, hij reed meer dan 2,5 race afstanden! We zijn ook begonnen met evalueren van het nieuwe aërodynamische pakket, die goed uitpakten, zoals verwacht" aldus Engineer Pat Symonds.

Honden gered uit hete auto

Mirand / Luckepuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bewoners van de Utrechtse Cypresstraat hebben een bestelauto opengebroken om elf zwaar verwaarloosde honden te redden. Ze konden niet langer toekijken hoe de honden en twee puppy's in de auto haast omkwamen van de hitte.

De auto stond al langer dan een dag in de straat geparkeerd en de temperaturen waren inmiddels tot tropische hoogte gestegen. De bewoners waarschuwden de politie en de dierenbescherming. In de wagen zaten onder andere herders en teckels. Ze waren in kooien gestopt en bij sommigen was de bek met een veter dichtgesnoerd.

De 59-jarige eigenaresse werd in de buurt aangehouden. Een buurtbewoner zei: "Ze heeft geluk gehad dat er politie bij was. We stonden bij wijze van spreken klaar om haar te lynchen." Een familie merkte op: "De honden zaten in hun eigen vuil. In de auto is zelfs een hond bevallen. Kun je je voorstellen, in die hitte." Zij overwegen nu een hondje te adopteren.

Voor de overige honden wordt waarschijnlijk opvang geregeld in het 'Stichts Asyl'.

Andy van der Meyde naar Inter

Ajax besluit haar 'handelsweek' met de transfer van vleugelspeler Andy van der Meyde. Ajax is met Internazionale akkoord over de transfer van Van der Meyde. Eerder vertrokken Cristian Chivu en Ahmed Hossam, Wesley Sonck werd gehaald.

Van der Meyde (23) moet nog om de tafel met Internazionale om zijn persoonlijke eisen in te vullen. Ook wacht Ajax nog op de bankgarantie. Van der Meyde verwacht echter geen problemen; "Het is een heel raar gevoel. Aan de ene kant vind ik het zonde dat ik weg ga. Maar als je zo'n kans krijgt, dan moet je die pakken. Ik heb veel aan Ronald Koeman te danken. Hij heeft me beter gemaakt. Onder zijn leiding ben ik uitgegroeid tot de voetballer die ik wil zijn."
Trainer Koeman: "Wanneer dit soort ploegen zich meldt en de speler heeft de ambitie om voor zo'n club te gaan spelen, is het voor Ajax moeilijk om zich daar tegen te weer te stellen."
Inter had al langer interesse voor de rechtsbuiten, Van der Meyde scoorde een fraaie treffer in het Champions League duel met Roma. Over de hoogte van de transfersom zijn geen uitlatingen gedaan.

Singapore binnenkort weer aan de kauwgom

Binnenkort is het weer toegestaan om kauwgom te maken, kopen, of te 'gebruiken' in Singapore. In het land was de productie, consumptie en verkoop van kauwgom al sinds 1992 verboden, omdat het goedje de beroemde nette stoepen, gebouwen, bussen en metro's ernstig vervuilde.

De reden dat in Singapore weer kauwgom verkocht mag worden is het resultaat van een onlangs getekende handelsovereenkomst tussen Amerika en Singapore en volgt na een lobby van het Amerikaanse congres en Amerikaanse kauwgomproducenten.

In eerste instantie wilde Singapore alleen weer kauwgom op doktersrecept via apotheken verspreiden, dit stelde de Amerikaanse onderhandelaars echter niet tevreden. De afspraak is nu zo gemaakt dat apotheken kauwgom mogen verkopen die door tandartsen is aanbevolen en de 'orale hygiëne van de patiënt' ten goede komt.

Verwacht wordt dat de overeenkomst aan het einde van dit jaar geldig wordt, aldus een vertegenwoordiger van de regering.

Nieuw: Zonnebril voor honden

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een echtpaar in Amerika, Ken (35) en Roni (32), heeft een zonnebril voor honden ontwikkeld. Ze kwamen tot deze uitvinding, nadat zij hadden gemerkt dat hun hond MidKnight zijn ogen toekneep bij het felle zonlicht. De zonnebril wordt 'Di Lullo de Doggles' genoemd.

Het echtpaar wilde de hond eerst een gewone zonnebril opzetten, maar dat lukte niet. Vervolgens sloegen zij aan het experimenteren met sportbrillen. Hieruit ontstond uiteindelijk de hondenzonnebril.

Al gauw begonnen andere hondenbezitters te vragen waar ze zo'n zonnebril konden kopen voor hun dierbare viervoeter. Het echtpaar besloot daarom de zonnebril in veelvoud te gaan produceren. Inmiddels in hun omzet tot boven de één miljoen dollar gestegen. Een 'Doggles' kost 24,95 dollar. Er bestaan vijf modellen die aangepast zijn op de grootte van de hond. Ook zijn er accessoires bij verkrijgbaar.

Spijkenissebrug gaat spontaan open

DyArt had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Spijkenissebrug tussen Spijkenisse en Hoogvliet is vanmiddag spontaan open gegaan. Dat gaf een gevaarlijke situatie aangezien de slagbomen niet dicht gingen en de verkeerslichten niet gingen branden. Twee auto's konden dan ook niet meer remmen en botsten op elkaar. Drie inzittenden raakten gewond.

Drie auto's stonden op de brug op het moment dat deze open ging. Ze staan er nog steeds op.

Petacchi wint vijfde etappe

Alessandro Petacchi van Fassa Bortolo heeft de vijfde etappe van Troyes naar Nevers gewonnen. Na 196 kilometer was hij voor de derde maal de sterkste in de massasprint.

De uitslag:

1 Alessandro Petacchi (Ita) Fasso Bortolo 4.09.47
2 Jaan Kirsipuu (Est) AG2R z.t.
3 Baden Cooke (Aus) FDJeux.com z.t.
4 Erik Zabel (Dui) Team Telekom z.t.
5 Robbie Mc Ewen (Aus) Lotto - Domo z.t.
6 Luca Paolini (Ita) Quick Step - Davitamon z.t.
7 Thor Hushovd (Noo) Crédit Agricole z.t.
8 Stuart O'Grady (Aus) Crédit Agricole z.t.
9 Fred Rodriquez (VS) Vini Caldirola z.t.
10 Jean-Patrick Nazon (Fra) Jean Delatour z.t.
11 Olaf Pollack (Dui) Gerolsteiner z.t.
12 Oscar Freire (Spa) Rabobank z.t.
13 Damien Nazon (Fra) Brioches la Boulangere z.t.
14 Romans Vainsteins (Lit) Vini Caldirola z.t.
15 Sébastien Hinault (Fra) Crédit Agricole z.t.
16 Bradley Mc Gee (Aus) FDJeux.com z.t.
17 Fabrizio Guidi (Ita) Team Bianchi z.t.
18 Yuriy Krivtsov (Oek) Jean Delatour z.t.
19 Alexandre Botcharov (Rus) AG2R z.t.
20 Gerrit Glomser (Oos) Saeco z.t.

Noren hekelen schoon ondergoed

henrivdm had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sommige Noren nemen het niet zo nauw met hun persoonlijk hygiëne. Zo'n zeven procent trekt slechts een keer per week een schone onderbroek aan. Dat blijkt uit een onderzoek dat, in opdracht van ondergoedfabrikant Dovre, is uitgevoerd onder duizend mannen en vrouwen.

Een enkeling gaf toe zelfs nog minder vaak schoon ondergoed aan te trekken. Vooral personen tussen de 41 en 50 jaar oud kijken niet op een dagje meer of minder. Een ruime meerderheid, 65 procent, trekt wel iedere dag een schone onderbroek aan. Deze groep bestaat voor het grootste deel uit 18- tot 30-jarigen. Zo'n vier procent zegt zelfs twee keer per dag een schone onderbroek aan te trekken.

Het onderzoek laat ook zien dat alleenstaande mannen eerder geneigd zijn een schone onderbroek aan te trekken. Het opleidingsniveau blijkt ook van invloed te zijn. Zo trekken lageropgeleiden minder vaak schoon ondergoed aan dan hogeropgeleiden.

Finot verovert bolletjestrui

Frédéric Finot deed op weg naar Nevers vandaag goede zaken. De renner van Jean Delatour kwam op zowel de Côte de Tonnerre (4e) als de Côte de Rennebourg (4e) als eerste boven, waarmee hij aan de finish de nieuwe leider zal zijn in het bergklassement.

Opmerkelijk aan het bergklassement is dit jaar de verscheidenheid aan renners in het klassement. In vorige edities kwam het geregeld voor dat een renner, eenmaal in de bolletjestrui, vleugels kreeg en de trui tot in de bergen niet meer afstond. Dit jaar lijkt de trui echter al in de eerste bergetappe naar Morzine (vijf colletjes) naar een klimmer te kunnen gaan.
De Franse ploegen scoren overigens bijzonder goed deze Tour. FDJeux.com kaapte eerder deze week al veel truien weg. Andere Franse ploegen reden sterk in de aanval. De bolletjestrui werd tot vandaag door Christophe Mengin (FDJ) gedragen.

Sponsoring US Postal ter discussie

Een organisatie van consumenten -Citizens Against Government Waste (CAGW)- heeft in Amerika het sponsorschap van US Postal ter discussie gesteld.

Volgens CAGW geeft US Postal te veel uit en beheert zij haar sponsorgelden slecht. Het wielerteam van US Postal slokt het grootste deel van de sponsorgelden op.
CGAW refereert aan een intern raport van US Postal waaruit bleek dat er fouten worden gemaakt in sponsorprogramma's en bij inschatting van de opbrengst van het wielerteam. Ook bij andere teams als New York Yankees, New York Giants, Chicago Bears, and Tampa Bay Devil Rays zou US Postal dit laten gebeuren.
De directeur van CGAW legt uit dat het wielerteam bijvoorbeeld is opgezet om jaarlijks 19 miljoen US dollars te verdienen via de 'branding' in Europa, het neerzetten van de merknaam. "Nu blijven de prestaties internationaal achter en zijn de 'internationale verkopen' slechts 2.6% van de totale jaarlijkse omzet bij het Postbedrijf."
Het bedrijf maakte afgelopen jaar 676 miljoen US dollar verlies en sponsorde het wielerteam voor 40 miljoen US dollar. De CGAW ziet liever dat 'overheidsgeld' niet voor 'branding' wordt ingezet.

Beloki denkt aan aanvallen

Joseba Beloki, momenteel sterkste renner in de tour, buiten de US Postal renners, voelt zich goed.

De Baskische klimmer had het vorig jaar makkelijker toen O.N.C.E. - Eroski de ploegentijdrit won, maar hij realiseerde zich wel dat dat dit keer niet eenvoudig zou zijn. "Ik kan goed leven met het resultaat. Ik heb minimaal verlies geleden en verander mijn plannen niet. Ik zal op de cols aanvallen, het geel is nog steeds in mijn bereik". Beloki staat negende op 33 tellen van Peña.

Gilberto Simoni teleurgesteld

Gilberto Simoni reageerde teleurgesteld op het resultaat van de ploegentijdrit. Saeco - Longoni Sport eindigde daarin op een 17e plaats op 3 minuut 2 seconde achter het team van Lance Armstrong.

Simoni, winnaar van de Giro d'Italia, hoopte een gooi te kunnen doen naar de gele trui, maar de achterstand die hij nu heeft van 3':09'' (109e), lijkt wat veel van het goede. "Geen prettig vooruitzicht voor de Alpen. Ik had erop gerekend om met een minieme achterstand op Armstrong aan Alpe d'Huez te kunnen beginnen. Daar had ik graag de gele trui gepakt, maar nu wordt dat heel moeilijk. Ik geef toe: dit komt heel hard aan."

Armstrong niet geheel tevreden

Lance Armstrong had gister nog enige aanmerkingen op zijn optreden na de gewonnen tijdrit.

De Amerikaanse titelkandidaat zei: "Ik had niet de juiste gevoelens. Het ging, maar niet soepel genoeg." De overwinning in de tijdrit met zijn team US Postal gaf hem wel grote voldoening. "Al die jaren droeg ik de frustratie met me mee, een aantal malen kwam het team net tekort voor de zege in de ploegentijdrit. Je zult met me eens zijn dat met een ploeg als deze, je het niet voor minder doet". Bovendien vervolgde Armstrong: "Een ploegentijdrit is een reflectie van de sterkte van een team, de overwinning smaakt zoet".
De jarige gele trui-drager Victor Hugo Peña ging vanmorgen voor de start met taart rond. De Colombiaan had gister tevens -als lokale premieprijs- zijn gewicht in champagne gekregen. Floyd Landis: "Normaal doen we het niet, maar een glaasje moet kunnen." Armstrong blijft er nuchter onder, gereed om toe te slaan.

Transfer Chivu op losse schroeven

Het is nog uiterst onzeker of de transfer van Ajax-speler Chivu naar AS Roma door gaat.

De wereldvoetbalbond FIFA heeft de transfer geblokkeerd. De Italiaanse club is namelijk nog geld verschuldigd aan Sporting Cristal, een club uit Peru. Het bedrag van 450.000 dollar had voor negentien juni betaald moeten zijn. Maar dat heeft de club nog niet gedaan.

Het geld was voor de transfer van de Peruaanse spits Gustavo Enrique Vassallo Ferrari die van de Peruaanse club naar het Franse Nice vertrok. In een deal was afgesproken dat de Italiaanse club het bedrag zou overmaken aan Sporting Cristal.

De transfer van Chivu is nu stilgelegd, tot AS Roma de transfer van Ferrari heeft afgerond. De transfer van Chivu was met achttien miljoen euro de grootste uit de geschiedenis van Ajax.

AS Roma wilde nog niet reageren, maar liet weten later vandaag nog met een statement te komen.

''Islam overwint christendom''

Mohammed J. Gaffar, algemeen secretaris van de Djame Masdjied Taibah (Stichting Welzijn voor Moslims in Nederland), is ervan overtuigd dat de islam uiteindelijk zal overwinnen in Nederland.

De stichting is gevestigd in Amsterdam en is opdrachtgever van de bouw van cultureel centrum annex hoofdmoskee Taibah in Amsterdam-Zuidoost. Het complex zal ruimte gaan bieden aan zo'n 3.000 gelovigen, en wordt daarmee waarschijnlijk de grootste moskee van Nederland tot nu toe.

In een interview met het Reformatorisch Dagblad zegt Gaffar dat het christendom in Nederland de komende jaren steeds kleiner zal worden, omdat ''mensen gaan inzien dat de Bijbel niet authentiek is. De meeste christelijke theologen weten dat ook wel, maar ze maken er geen propaganda voor. De koran is het enige authentieke woord van god''.

Volgens Gaffar onderdrukken politici nu de islam, maar heeft dat geen enkele zin: ''Hoe meer de islam wordt onderdrukt, hoe meer ze gaat bloeien. Politiek leiders wéten ook dat de islam een heel mooi geloof is. Alleen, als ze dat toegeven, dan mogen moeders niet meer naakt in de krant, en moeten de naaktstranden en nudistenparken dicht''. Gaffar zegt dat politici en zakenlieden bang zijn voor de beschermende functie die de islam aan vrouwen biedt, omdat volgens hem ''ze het leuk vinden om te flirten en om vrouwen te verleiden. Maar diezelfde vrouwen zullen eens wakker worden!''.

Verbaal sprintgeweld

Was het eerder deze week Leon van Bon (LOT), die 'kamikazespurter' Baden Cooke (FDJ) de massale valpartij verweet, gister betitelde Robbie Mc Ewen (LOT) Rene Haselbacher van Gerolsteiner als zodanig. Haselbacher zelf had ook nog wel iets te melden wat dat betreft.

Haselbacher werd bekritiseerd over zijn actie aan het eind van de derde etappe bij de aankomst in Saint Dizier. De Duitser kwam ten val en reduceerde daarmee de kansen voor Mc Ewen en Cooke. Haselbacher: "Meneer Mc Ewen is snel met zijn commentaar, maar uit het helikopterbeeld is te zien dat ik op het wiel van Erik Zabel (TEL) zat en dat die twee rechts van ons probeerden te passeren, waar geen plaats was voor drie renners. Ik geef toe dat ik wat opzij boog, naar Mc Ewen, die Cooke in de hekken probeerde te rijden. Terwijl ik dat deed verloor ik mijn balans."

Zoektocht naar overledenen veerbootramp gestaakt

nothandy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het zoeken naar overledenen van de veerbootramp in Bangladesh is voorlopig gestopt. Het regent op de rampplek te hard en er zijn zware draaikolken in het water. Duikers zullen misschien vanavond of morgenochtend een nieuwe poging wagen om de gezonken veerboot te bereiken.

De 'Nasreen', zoals de Veerboot heette, sloeg woensdag tijdens een storm om op de rivier de Meghna. Op de boot waren ongeveer het dubbele aantal mensen aanwezig dan maximaal was toegestaan. Ongeveer tweehonderd van de zeshonderd drenkelingen slaagden erin naar de oevers van de onstuimige rivier te zwemmen en zichzelf in veiligheid te brengen.

De boot ligt op zestig meter diepte van de rivierbodem. De duikers van de Bengalese marine hebben de boot nog niet kunnen bereiken.

Transfer van Chivu op losse schroeven

Ray-Stone en Tom Stroomer/BurtonSnowboards hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is nog uiterst onzeker of de transfer van Ajax-speler Chivu naar AS Roma door gaat. De wereldvoetbalbond FIFA heeft de transfer geblokkeerd. De Italiaanse club is namelijk nog geld verschuldigd aan Sporting Cristal, een club uit Peru. Het bedrag van 450.000 dollar had voor negentien juni betaald moeten zijn. Maar dat heeft de club nog niet gedaan.

Het geld was voor de transfer van de Peruaanse spits Gustavo Enrique Vassallo Ferrari die van de Peruaanse club naar het Franse Nice vertrok. In een deal was afgesproken dat de Italiaanse club het bedrag zou overmaken aan Sporting Cristal.

De transfer van Chivu is nu stilgelegd, tot AS Roma de transfer van Ferrari heeft afgerond. De transfer van Chivu was met achttien miljoen euro de grootste uit de geschiedenis van Ajax.

AS Roma wilde nog niet reageren, maar liet weten later vandaag nog met een statement te komen.

Meer voetbalnieuws op de FOK! Competitiemanager.

22 doden bij busongeluk in Hongkong

blablastampy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Hongkong zijn donderdagmorgen 22 mensen, waaronder de buschauffeur, omgekomen nadat een dubbeldekkerbus van een brug af stortte. Twintig mensen raakten gewond.

De bus kwam in botsing met een vrachtwagen, raakte daardoor van de weg en viel vijftien meter naar beneden. Sommige mensen werden uit de bus geslingerd, anderen raakten bekneld in het wrak. De gewonden zijn op brancards gelegd die met behulp van touwen omhoog werden gehesen.

Het is niet duidelijk waardoor de botsing tussen de bus en de vrachtwagen ontstond. Eén ooggetuige zei dat de bus te dicht op de vrachtwagen reed, terwijl een andere aangeeft dat de bus in moeilijkheden kwam omdat er net een kleine aanrijding tussen twee bestelwagens had plaatsgevonden.

Nederlander wint WK computervoetbal

DenniZzZosado en Jelminho had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 26-jarige Jelle Kok uit Amsterdam is woensdag in Padova (Italië) wereldkampioen computervoetbal geworden tijdens de WK Simulation Soccer. Twee keer eerder werd hij al Europees kampioen.

Tijdens de wedstrijd moest Kok, promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, het opnemen tegen 46 teams uit onder andere Iran, de Verenigde Staten, Portugal, China en Japan. De bedoeling van de wedstrijd was dat de deelnemers het gedrag van virtuele voetballers zo moesten beïnvloeden dat zij een potje computervoetbal zouden winnen. De voetbalteams waren eerder gemaakt met behulp van een bestaand voetbalspelprogramma.

De deelnemers moesten soms nog lange tijd voor de wedstrijden aan het gedrag van de spelers sleutelen. "Aanvankelijk bleken mijn verdedigers in de aanval wel goed, maar niet in de verdediging zelf. Om dat te verbeteren heb ik mijn nachtrust opgeofferd. Maar goed, het heeft ook wel wat opgeleverd", aldus Kok.

Kok was de enige deelnemer die niet in teamverband meedeed met de wedstrijd. De waardering van het publiek voor zijn werk was dan ook groot. Na de finale kreeg hij een staande ovatie.

Politie pakt 'aardappelschieter' af

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Goirle heeft de politie een aardappelschieter in beslag genomen. Een 21-jarige man uit deze plaats had de schieter zelf in elkaar geknutseld van enkele PVC-buizen. Een chemisch mengsel van haarlak, dat bewaard werd in een gesloten ruimte, zorgde ervoor dat de aardappels met grote kracht konden worden weggeschoten.

De politie had enkele meldingen binnen gekregen van knallen die rond de surfplas werden gehoord en ging daarop op onderzoek uit.

Turkije: peuter in buggy doodgeschoten

blablastampy en Mielie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Turkse plaats Foca is een peuter doodgeschoten bij een café, toen hij lag te slapen in z'n wandelwagen.

De twee jaar oude Alistair Grimason, afkomstig uit Groot-Brittanië, was met zijn ouders op familiebezoek in Turkije. Zijn moeder en oma zaten op een terras te eten toen aan de tafel naast hen ruzie uitbrak. Hierbij trok één van de mannen een wapen en begon te schieten op zijn tafelgenoten. Eén van de tafelgenoten kwam hierbij om, twee anderen raakten gewond. Een verdwaalde kogel raakte de peuter, die vlak daarna overleed.

Gif 'zwarte weduwe' als anticonceptiemiddel

Gioachino, chris, blablastampy en NLBADBOY hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Chili ontwikkelen wetenschappers een pil die impotentie kan verhelpen en tegelijkertijd als anticonceptiemiddel voor de man werkt. De eigenschappen hiervoor zijn gevonden in het soms dodelijke gif van de zwarte weduwe, een spinnensoort die berucht is om het feit dat het vrouwtje de man opeet na de paring.

De wetenschapprs van de Universiteit La Frontera in Temuco, in het zuiden van Chili, hebben zeven jaar lang de eigenschappen van het gif van de zwarte weduwe bestudeerd. Bij toeval ontdekten ze een stof die niet alleen voor een erectie kan zorgen, maar ook het sperma onvruchtbaar maakt. De onderzoekers proberen deze stof nu afzonderlijk te produceren.

Van de Chileense overheid en de universiteit heeft het onderzoeksteam fondsen gekregen voor nog eens drie jaar onderzoek. Dat moet leiden tot een patent op de pil, die volgens de wetenschappers geen schadelijke bijwerkingen zal hebben.

Bouw mega moskee R'dam onzeker

De nieuwbouw van de megagrote moskee in Rotterdam-Zuid is onzeker geworden nu de voorzitter van het stichtingsbestuur, sjeik Alsayegh, nog altijd zijn handtekening niet heeft gezet onder een grondruilcontract met de gemeente. Als de sjeik uit de Verenigde Arabische Emiraten niet voor 31 augustus tekent, gaat de bouw van de grootste moskee in Europa definitief niet door.

De Marokkaanse Essalam moskee zou met 50 meter hoge minaretten en een 25 meter hoge koepel een enorm bouwwerk worden. De gemeenteraad stemde, in de vorige samenstelling (1999), in met de komst van de moskee. Leefbaar Rotterdam en raadslid Michiel Smit van Nieuw-Rechts zijn fel tegen, maar kunnen het besluit niet meer terugdraaien.

Overigens is de medewerking van de sjeik bij de bouw sowieso nodig, omdat hij de megamoskee moet betalen. Het contract over de grondruil behelst de grond waarop de oude moskee nu staat, aan de Coloseumweg; die moet geruild worden met de grond van de nieuwe locatie nabij het Feyenoord stadion.

Breda: politie zet omgeving caf? af [update]

koco, fitrefo, Adri van Tilburg, blablastampy en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rondom het Bredase café Angad heeft de politie de Nieuwe Haagdijk afgesloten. Reden is een schietpartij in het café. De politie weet niet hoeveel mensen er binnen zitten. Ze bekijkt hoe ze het pand het beste kan benaderen.

Er staat inmiddels een arrestatieteam klaar en er worden ambulances achter de hand gehouden. Volgens een medewerkster van het café, die buiten bij de afzetting staat, moet in ieder geval één van de eigenaren binnen zijn.

Anderhalf jaar geleden vond er ook een schietpartij plaats in het café. Daarbij raakte de vorige eigenaar gewond.

Update 13:13

Het arrestatieteam is inmiddels naar binnen gevallen en heeft 7 mensen aangehouden.

Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen

Machinist rijdt met trein vriendin dood

nothandy, MiGhTy MiKe, krullie, NLBADBOY, Rovidani en Psycho_Taz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Nieuw-Zeeland heeft een machinist een vriendin doodgereden terwijl zij een spoorwegovergang opreed.

Terwijl de alarmlichten knipperden en er geluidssignalen klonken, reed de vrouw toch het spoor op. Mogelijk werd ze in de war gebracht door werkzaamheden aan het spoor, aangezien ze volgens ooggetuigen niet meteen doorreed. De machinist van de aankomende locomotief gaf nog een geluidssignaal, maar waarschijnlijk heeft het slachtoffer dit niet gehoord, aangezien ze gedeeltelijk doof was. Tragisch genoeg bleek de 44-jarige vrouw een bekende van de machinist te zijn. Het is niet duidelijk welke relatie ze precies hadden.

De politie gaat niet uit van opzet, maar van een tragisch ongeval. De machinist verkeert in shock.

Emerton tekent bij Blackburn

Brett Emertons droom om te spelen in de FA Premiership is definitief uitgekomen. De 24-jarige Australiër bereikte donderdagochtend overeenstemming met Blackburn Rovers over een vierjarig contract.

Feyenoord was al eerder tot een akkoord gekomen met de Engelse club. Over de hoogte van de transfersom deed de Rotterdamse club geen uitspraak.

Emerton kwam medio 2000 samen met zijn landgenoot Stephen Laybutt naar De Kuip. Laatstgenoemde maakte weinig indruk en redde het niet in Rotterdam. Emerton daarentegen kreeg al snel een basisplaats en was een vaste waarde aan de rechterkant. Tot zijn onvrede moest hij in het belang van het elftal vaak als rechtsback spelen, terwijl hij liever op het middenveld acteerde, zoals in de Australische nationale ploeg. Mede ook door zijn goede spel bij de Socceroos in de oefeninterlands tegen Schotland (0-2 winst) en Engeland (1-3 winst), waarin hij tevens scoorde, speelde hij zich in de kijker bij tal van Engelse clubs. Uiteindelijk is het Blackburn dat na een jaar van geruchten de begeerde handtekening van Emerton heeft gestrikt.

Voor Emerton gaat daarmee een droom in vervulling. De speler gaf al meerdere malen te kennen graag in Engeland te spelen. Aangezien zijn contract na komend seizoen afliep, stond Feyenoord niet negatief tegenover een transfer. Emerton won in 2002 met de Rotterdammers de UEFA Cup, al miste hij wel de finale tegen Borussia Dortmund door een ongelukkige gele kaart in het tweede halvefinaleduel met Internazionale. In totaal speelde Emerton 92 wedstrijden in de Eredivisie, waarin hij elf keer scoorde.

Python kruipt uit Schiedams toilet

Een 38-jarige vrouw uit Schiedam zal gisteren even gedacht hebben dat ze in een griezelfilm speelde, toen een twee meter lange python vanuit de toiletpot haar badkamer in kroop. Toen de gealarmeerde politie en Dierenambulance de python probeerden te vangen, kroop hij snel weg achter de badkuip. Nadat eerst het bad werd gesloopt, kon de wurgslang worden gevangen en teruggebracht naar de eigenaar.

De eigenaar, één van de buurtbewoners van de vrouw, miste de python al ruim twee maanden, nadat het reptiel uit een terrarium ontsnapte.

Doodleuk meldde de man overigens, toen hij zijn slang terugkreeg, dat hij nóg een slang mist. Die is óók uit het terraruim geglipt; een kleiner exemplaar maar toch nog bijna een meter. Deze is nog steeds spoorloos.

Nike tevreden met US Postal zege

Nike, de producent van Swift Skin, is tevreden met prestatie van US Postal.

De gehele US Postal-formatie reed de ploegentijdrit gisteren in een Swift Skin Suit. Het succesvolle pak van Nike liet opnieuw haar waarde zien.

De kunstmatige huid werd ontwikkeld in de aanloop van de Olympische Spelen in Sydney. Hier wonnen zowel Marion Jones als Cathy Freeman een gouden plak met hardlopen. Ook Jochem Uytdehaage, de Nederlandse schaatser, won medailles in een Swft Suit. Hij behaalde twee keer goud en een keer zilver op de Olympische Spelen in Salt Lake City.

Ditmaal was het dus de beurt aan US Postal om de waarde van het pak te ondervinden. "We hebben de pakken getest in windtunnels, net als toen voor de schaatsers", meldt Rick MacDonald namens Nike. "We zijn, na de overwinning van vandaag, tevreden met het resultaat. US Postal won de ploegentijdrit nog nooit. Dit doet ons goed."

Ophef om doorrijden Hamilton

Ploegarts Geert Leinders van de Rabobank-ploeg bekritiseert het doorgaan van Tylor Hamilton (CSC) en Jimmy Casper(FDJeux.com).

Volgens Leinders zijn de commerciële belangen in de tour te groot geworden en daardoor worden de renners niet meer tegen zichzelf beschermd. Hamilton brak zijn sleutelbeen in de massale valpartij in de eerste etappe. Casper liep in het incident een beschadiging aan zijn nek op.

Leinders zag Casper die avond in het hotel en zag dat de Fransman niet naar links of rechts kon draaien en dat hij amper kon eten. "Die jongen mag normaal gesproken niet eens autorijden. Maar de Tour de France fietsen is blijkbaar geen enkel probleem," zo merkte Leinders op.

Leinders stelt dat als Hamilton in de Raboformatie had gezeten, hij naar huis gestuurd zou zijn. "Geen discussie mogelijk. We hebben het daar als ploegleiding nog over gehad. En als dat niet was gebeurd, was ik gegaan. Je moet renners tegen zichzelf in bescherming nemen. " Hetzelfde deed hij met Marc Lotz. Ook Lotz liep een blessure op tijdens de massale valpartij. Zelf wilde hij graag door rijden, maar dat stond de ploeg niet toe. "Rabobank kiest voor de gezondheid van de renners. Zodat ze aan hun carrière geen blijvend letsel overhouden," zo meldt Leinders.

Joost Demaeseneer, teamarts bij CSC, zegt dat hij Hamilton moeilijk deelname kan weigeren omdat hij zo gemotiveerd is. Volgens hem hebben renners tijdens de tour andere pijngrenzen waardoor het wel verantwoord is om de Amerikaan te laten rijden. Leinders is het hier totaal niet mee eens.

"Door door te fietsen met een gebroken sleutelbeen riskeer je dat het nooit meer geneest en er dus de rest van je leven last van houdt. Ik ken zelfs een Nederlandse renner - nog steeds actief - die nog steeds een gebroken sleutelbeen heeft, omdat hij het niet heeft laten genezen. Namen noem ik niet, dat is beroepsgeheim. Bij zo'n breuk moet je het gewricht immobiliseren. Niets meer doen, dus."

Ook Micheal Boogerd is op dit moment geblesseerd. De Raborenner viel waardoor hij een paar diepe snijwonden onder zijn knieschijf opliep. Toch rijdt hij nog wel in de Tour. Volgens Leinders is dit een ander geval omdat het geen blijvende schade zal opleveren. "Maar," zo geeft hij wel toe, "als het in de Ronde van Murcia, of waar dan ook, was gebeurd, zou hij zijn afgestapt. De Tour is toch wat anders."

Polsbandjes voor kinderen op het strand

nothandy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de strijd tegen vermissing van kinderen op de Nederlandse stranden zet de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) een nieuw middel in. Op de stranden van Scheveningen en Kijkduin zijn polsbandjes voor de kinderen te krijgen, waarop ouders de naam van hun kind en hun mobiele nummer kunnen schrijven. Zo kunnen ze hun kroost met een gerust hart laten spelen.

Jaarlijks raken er honderden kinderen zoek. Tot nu toe adviseerde de HVRB ouders de gegevens met watervaste stift op de armen van hun kinderen te schrijven, maar veel ouders vonden het maar raar om hun kind zo te merken. Met de 20.000 polsbandjes, die gratis zijn af te halen bij de politieposten op het strand, de Kinderopvang, de strandpaviljoens en de HVRB, is dat niet meer nodig.

Deens leger krijgt sneeuwschuiver in Irak

Basilako herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

380 Deense militairen die zijn gestationeerd in Irak keken onlangs raar op toen ze een lading goederen uit hun vaderland ontvingen. Hoewel het kwik in Irak 's middags wel tot 46 graden celcius stijgt, had een snuggere kwartiermeester hen bij een lading goederen een sneeuwploeg en zout om op ijzige wegen te strooien gestuurd.

Wellicht minder ver gezocht, maar nog steeds niet erg nuttig in het stoffige Qurna, 75 kilometer van Basra, waren de grasmaaiers die ook nog bij de lading zaten. Helaas voor de soldaten ontvingen zij de goederen die ze het meest nodig hadden, zoals morfine, helemaal niet.

Er zijn meer klachten binnengekomen over het zenden van goederen binnen het Deense leger. De Minister van Defensie heeft zich nu persoonlijk met de zaak bemoeid en beterschap beloofd.

Nog geen spoor van Waagplein-schutter

Er is nog geen spoor van de dader die afgelopen weekend in Alkmaar op het Waagplein de portier Mark Kerssens (28) heeft doodgeschoten. De politie kan nog steeds niet meer melden dan dat de getuigenverhoren in volle gang zijn.

Zeker is dat getuigenverklaringen elkaar behoorlijk tegenspreken. Net als de politie begint men in horecakringen dan ook steeds meer rekening te houden met mogelijke andere theorieën, dan die van de klant die wraak kwam nemen omdat hij door Kerssens was weggestuurd bij een café. De dader droeg in ieder geval een bivakmuts en schoot Kerssens van achteren onder in het hoofd.

Gisteravond hebben de veertien 'security'-collega's van Kerssens hem de laatste eer bewezen bij de boom op het Waagplein waar hij werd neergeschoten. Dat gebeurde zwijgend, door een portret op te hangen, zonnebloemen neer te leggen en het condoleanceregister te tekenen. Cafés op het Waagplein hebben geen vaste portiers, maar hebben gezamenlijk één groep security in dienst.

De ondernemers van het Waagplein hebben besloten om komende zaterdagavond om half twaalf twee minuten stilte in acht te nemen. Ook is besloten alle live-optredens die voor komende weekeinde gepland stonden af te gelasten. Ook het Ierse weekeinde, dat op 19 en 20 juli zou plaatshebben op het Waagplein, is afgeblazen uit respect voor Kerssens.

Mark Kerssens wordt op zaterdagochtend in besloten kring begraven in zijn woonplaats Akersloot. Zijn familie heeft gezegd geen prijs te stellen op een stille tocht. Wel is er op het Waagplein inmiddels spontaan een 'monument' van bloemen verrezen. De horeca heeft dat aangevuld met een condoleance register.

=

Op internet zijn er twee condoleance-registers te vinden. Een op de site van Horeca-Alkmaar, en eentje op de site van condoleance.com.

Heidfeld volgend jaar bij Jaguar?

Er zijn nog 6 races te gaan dit seizoen, maar ondertussen wordt er ook al weer volop gespeculeerd over mogelijke transfers van rijders na dit seizoen.

Zo zal er bij Jaguar waarschijnlijk een plek vrij komen. Antonio Pizzonia hoort namelijk bij de drie rijders die nog geen punten hebben gescoord en wordt keer op keer verslagen door teamgenoot Mark Webber. Eerder werd gesproken over de komst van Alexander Wurz naar Jaguar, maar nu circuleert de naam van Nick Heidfeld voor die positie. Dit ondanks de eerdere geruchten dat hij naar McLaren of Toyota zou verhuizen.

Rubens Barrichello wordt genoemd als potentiële opvolger van Heidfeld bij Sauber, dat met de oude Ferrari motor rijdt. Dit na vier jaar achter Michael Schumacher bij Ferrari te hebben gereden.

Peuterspeelzalen dreigen te verdwijnen

Zo'n 40 procent van de peuterspeelzalen in de grote steden wordt bedreigd met sluiting. Dit is het gevolg van het feit dat gemeentes sterk bezuinigen op de zogeheten ID-banen (Instroming-Doorstroming), de vroegere Melkertbanen.

Een groot deel van de peuterspeelzalen draait met arbeidskrachten uit deze ID-banenpool. Veel van deze werknemers zouden uiteindelijk moeten doorstromen naar een reguliere baan binnen deze werkkring, maar dat is voor de meeste zalen veel te duur, gezien de dan sterk stijgende personeelskosten.

Op dit moment worden de peuterspeelzalen in Nederland bezocht door zo'n 200.000 peuters, waarvan zo'n 28.000 in de vier grote steden. De sector wordt bovendien ook zwaar getroffen door het schrappen van andere subsidiegelden, bijvoorbeeld voor de huur en het onderhoud van de onderkomens.

Nederlandse man niet erg gezond

De Nederlandse man is niet erg gezond, zo blijkt uit een vergelijkend onderzoek in zeventien Europese landen. De mannen hier ten lande zijn nog altijd stevige rokers, waardoor de sterfte aan longkanker de op één na hoogste in Europa is. Ook blijkt dat er erg veel Nederlandse mannen overlijden aan darmkanker en diabetes.

Nederlandse mannen denken zelf dat ze erg gezond zijn, maar in de praktijk valt dat behoorlijk tegen. Het percentage dat sterft door kanker aan de karteldarm is in Nederland zelfs het hoogste van alle onderzochte landen. Bij longkanker staat Nederland op de tweede plaats met 3,5% van het totaal aantal overlijdensgevallen per jaar. Zwitserse mannen scoren hier het slechtst. Bij prostaatkanker haalt de Nederlandse man het op drie na hoogste percentage.

Ook met diabetes mellitus, de meest voorkomende vorm van suikerziekte, scoort de Nederlandse man slecht. In maar vijf andere landen is dat percentage hoger. Als het gaat om het aantal doden als gevolg van diabetes dat te voorkomen was door een goede diagnose, scoort Nederland nog slechter: 16 doden per 100.000 inwoners. Alleen Portugal en Italië voorkomen dat nog slechter.

Bij het regelmatig alcoholgebruik en roken vanaf het vijftiende jaar staat de Nederlandse man respectievelijk tweede (54%) en derde (38%), achter Ierland (63%) en Griekenland (46%). Het aantal doden als gevolg van roken ligt hier op 20.000 per jaar. Vijf landen halen een hoger aantal, waarvan Duitsland het meest: 90.000.

Niet zwaar

Positieve punten: de Nederlandse man heeft veruit het minste overgewicht en het aantal chronische leverziekten is hier bijna het laagst, net als het aantal doden door verkeersongelukken en zelfmoord.

In heel Europa (in de onderzochte 17 landen) leven 190.500.000 mannen, van wie het merendeel tussen de 25 en 64 jaar is. De meest voorkomende doodsoorzaken zijn hart- en vaatziekten, gevolgd door alle vormen van kanker, ziekten aan de ademhalingsorganen, vergiftiging en darmziekten.

Van Den Eede naar Willem II

Bart Van Den Eede speelt het komende seizoen op huurbasis voor Willem II.

De 25-jarige spits is eigendom van NAC Breda, maar in Breda was hij overbodig. Willem II bedong tevens een optie tot koop van de spits, die donderdag nog wel de medische keuring in Tilburg moet doorstaan.

Van Den Eede werd vorige zomer door NAC overgenomen van FC Den Bosch. De voormalig speler van KV Mechelen en Beveren kon echter moeilijk aarden bij NAC en lag ook niet goed in de spelersgroep. Hij maakte afgelopen seizoen slechts twee goals in 23 competitieduels.

Hoge Raad moet oordelen over "belediging"

Het hoogste rechtscollege in Nederland, de Hoge Raad in Den Haag, moet beoordelen of het roepen van de kreet "dom hynder" tegen een politieagent beledigend is.

Op 23 juni veroordeeld het Leeuwarder gerechtshof een 32-jarige inwoner uit Drachten tot een boete van 100 euro voor "belediging van een ambtenaar in functie".

De advocaat van de veroordeelde, Tjalling van der Goot, legt de zaak nu voor aan de Hoge Raad, omdat voor zijn cliënt de uitdrukking "dom hynder" geen belediging zou zijn, maar een stopwoord dat hij dagelijks tegen vrienden en familie zou gebruiken. Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde daarover anders, omdat de agent deze term wel als een belediging had ervaren.

En voor degene die zich al lezende afvroegen wat "dom hynder" nou eigenlijk betekent: "dom hynder" staat voor "dom paard".

Met dank aan Beetle die dit bericht niet alleen submitte, maar ook deze kreet voor ons vertaalde!

Harry Potter toverdrank vat vlam

chris had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 21-jarige Spaanse heeft onbedoeld haar woning in de brand gezet, toen ze een Harry Potter toverdrank brouwde. De brandweer moest de jonge vrouw redden. Haar huis is deels verwoest, zelf raakte ze lichtgewond.

Potter

De Potter-fan verklaarde dat ze de hoofdrolspeler uit de boeken van J.K. Rowling wilde nadoen. Voor haar toverdrank gebruikte ze een ketel gevuld met een mix van water, olie, alcohol en tandpasta. Toen ze de boel aan het opwarmen was vloog de 'tovermix' in de fik.

Jennifer Lopez binnenkort in naaktreportage

Chen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De ISP's moeten maar extra bandbreedte vrijmaken en bereid het B&H forum er ook maar vast op voor: Jennifer Lopez gaat dan eindelijk naakt.

Het Amerikaanse mannen-magazine "Esquire" heeft de Latino-Amerikaanse ster een aanbod gedaan om haar als pin-up te fotograferen. JLo heeft dit bod geaccepteerd.

De foto's zullen in een jaren '40 setting worden gemaakt. Ook zal Lopez als een hard werkende artieste worden geportretteerd. Wanneer de foto's worden gepubliceerd is nog niet bekend. De foto's zullen worden gemaakt door James White.

Update! Dankzij een linkje dat door een wakkere user hieronder werd gepost, is nu bekend dat de foto's in de augustuseditie te zien zullen zijn.

Hamas zet bestand onder druk

Alle Palestijnse gevangenen in Israël moeten worden vrijgelaten, anders kan het staakt-het-vuren niet in stand blijven, zo heeft Hamas-leider sjeik Achmed Yassin gisteren verklaard: ''Militante strijders kunnen het bestand niet blijven omhelsen als hun kameraden niet worden vrijgelaten. Ons geduld kent zijn grenzen''. Volgens de Hamas-voorman zijn er geen onderhandelingen mogelijk op dit punt.

Israël heeft sinds het begin van de tweede Intifada in september 2000 zo'n 8.000 Palestijnen gearresteerd, waaronder ook minderjarigen. De joodse staat wil er enkele honderden vrijlaten, maar zeker niet hén die worden beschuldigd van betrokkenheid bij zelfmoordaanslagen en hinderlagen.

Medewerkers vliegbasis Twente klagen staat aan

De 1100 medewerkers van de vliegbasis Twenthe hebben samen met advocaat R. Moszkowicz een kort geding aangespannen tegen de staat. Hiermee hopen zij de sluiting van de vliegbasis tegen te gaan. De basis moet haar poorten sluiten vanwege de bezuinigingsplannen van het kabinet.

De bezuinigingsoperatie van het kabinet op Defensie zou 850 miljoen euro moeten opleveren. Minister Kamp kondigde eind juni aan dat de vliegbasis, als onderdeel van de bezuinigingen, ook moet sluiten. De bezuinigingsoperatie treft niet alleen de vliegbasis in Twenthe. Ook de locaties Ede-Oost, het Duitse Seedorf en het marinevliegkamp Valkenburg moeten waarschijnlijk dicht. In Twenthe vragen de medewerkers zich af waarom juist hun basis dicht moet. Bij de sluiting zouden de 1100 medewerkers hun baan verliezen.

Sinds maandag is de medezeggenschapscommissie begonnen met het inzamelen van geld voor de rechtszaak. De commissie zegt al honderden aanmeldingen te hebben van particulieren, bedrijven en politici.

Bush wil geen militairen naar Liberia sturen

De Amerikaanse president Bush heeft, tijdens zijn bezoek aan Liberia, zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Mbeki beloofd dat de VS zich met de crisis in Liberia zal bemoeien. Bush heeft niet beloofd om Amerikaanse militairen naar Liberia te sturen.

In Pretoria liet de Amerikaanse president weten liever geen troepen te sturen, omdat deze al druk genoeg zijn met missies in Afghanistan en Irak. "We willen onze troepen niet te zwaar belasten", aldus de president. Volgens Bush heeft de VS vele bataljons Afrikaanse militairen opgeleid om "zichzelf te helpen". Daarnaast vindt Bush dat de Verenigde Naties een grotere rol moet gaan spelen.

Bush heeft tijdens zijn bezoek in Zuid-Afrika een groot bedrag toegezegd in de strijd tegen aids. Eerder liet de president in zijn 'State of the Union' weten vijftien miljard dollar uit te willen trekken voor de bestrijding van de epidemie, waarmee één op de negen Zuid-Afrikanen is besmet.

Bush en Mbeki spraken ook over de internationale handel. De VS willen verschillende handelsbelemmeringen opheffen om zo de economie in Zuid-Afrika een impuls te geven. Daarnaast zijn beide leiders het eens geworden over Zimbabwe. Zowel Bush als Mbeki vinden dat er snel politieke en sociale veranderingen in het Zuid-Afrikaanse buurland moeten komen.

Ook prinses Margarita stopt met advocaten

Ook prinses Margarita heeft de samenwerking met de advocaten Nicolaï en Pen opgezegd. De prinses heeft andere advocaten in de arm genomen, zo liet ze gisteren weten. Nicolaï en Pen willen nog geen commentaar geven over het stopzetten van de samenwerking.

Eerder deed haar man hetzelfde. Op 24 juni maakte De Roy van Zuydewijn bekend te breken met de twee advocaten, alhoewel Nicolaï en Pen vasthielden dat zij zelf niet meer wilde samenwerken. Beide advocaten gingen nog wel verder met prinses Margarita, tot gisteravond.

Nicolaï en Pen werkten in opdracht van het paar aan een schadeclaim tegen de staat, in verband met een BVD-onderzoek naar De Roy van Zuydewijn. Hierbij beschuldigen zij leden van de staat van schending van het ambtsgeheim, ambtsmisbruik, oplichting en valsheid in geschrifte. Ook zou het bedrijf van De Roy van Zuydewijn financiële schade hebben geleden door tegenwerking van het Koninklijk Huis.

IAEA-experts volgende week naar Iran

Volgende week zal een team van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) naar Iran vertrekken. IAEA-baas El-Baradei wil proberen Iran vast te leggen op strengere inspecties van zijn nucleaire programma. El-Baradei liet dit gisteren weten tijdens een bezoek aan Iran.

De Iraanse regering heeft El-Baradei zelf uitgenodigd voor een bezoek. Hiermee hoopt het land het geschil over het tekenen van een extra protocol in het non-proliferatieverdrag bij te leggen, waarmee de verspreiding van kernwapens wordt tegengegaan. Wanneer het protocol is getekend kunnen IAEA-experts nucleaire installaties inspecteren.

Ondanks een oproep van El-Baradei heeft Iran dit protocol nog steeds niet ondertekend. Iran wil pas tekenen wanneer het meer technologische hulp kan verwachten. Vooral de Verenigde Staten willen meer helderheid over de nucleaire ambities van Iran, zeker nadat bekend werd dat nieuwe Iraanse raketten Israël kunnen bereiken.

Dittrich (D66) wil uit JSF-project stappen

D66-leider Dittrich vindt dat Nederland zijn deelname aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) moet heroverwegen. Dittrich zei dit gisteren naar aanleiding van een Amerikaans rapport, waarin staat dat het Nederlandse bedrijfsleven weinig orders aan de JSF-ontwikkeling zal overhouden.

Wanneer Nederland afziet van deelname aan de JSF, de beoogde opvolger van de F-16, zou dit 700 miljoen euro opleveren. Deze meevaller zou dan kunnen worden gebruikt om te investeren in de technologie en de kennis-economie. "Dat is waaraan onze economie behoefte heeft. Als de JSF-deelname weinig oplevert steek ik het geld liever daarin", aldus de D66-leider. Daarnaast kan met het vrijgekomen geld de extra bezuinigingen voor volgend jaar worden opgevangen.

Coalitiepartners CDA en VVD zien geen aanleiding om uit het JSF-project te stappen. Zij zijn altijd al voorstander geweest van de JSF. Van Beek, VVD-kamerlid, noemde het voorstel van Dittrich "slecht". Volgens hem klopt het rekensommetje van de D66-leider niet. "Als je uit de JSF stapt haal je incidenteel 700 miljoen binnen, terwijl je voor de bezuinigingen op zoek bent naar structurele bedragen. Ik zie de uitspraken van Dittrich als een plaagstootje."

Het CDA liet in een reactie weten het te vroeg te vinden om over de invulling van de bezuinigingen te praten. "Dat moet het eind van de discussie zijn. Wij willen eerst van het kabinet horen hoe groot de problemen zijn en waardoor ze worden veroorzaakt", aldus een woordvoerster. Volgens haar zou het "niet logisch" zijn om uit het project te stappen, aangezien er een opvolger voor de F-16 nodig is.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.