Nederlandse man niet erg gezond

De Nederlandse man is niet erg gezond, zo blijkt uit een vergelijkend onderzoek in zeventien Europese landen. De mannen hier ten lande zijn nog altijd stevige rokers, waardoor de sterfte aan longkanker de op één na hoogste in Europa is. Ook blijkt dat er erg veel Nederlandse mannen overlijden aan darmkanker en diabetes.

Nederlandse mannen denken zelf dat ze erg gezond zijn, maar in de praktijk valt dat behoorlijk tegen. Het percentage dat sterft door kanker aan de karteldarm is in Nederland zelfs het hoogste van alle onderzochte landen. Bij longkanker staat Nederland op de tweede plaats met 3,5% van het totaal aantal overlijdensgevallen per jaar. Zwitserse mannen scoren hier het slechtst. Bij prostaatkanker haalt de Nederlandse man het op drie na hoogste percentage.

Ook met diabetes mellitus, de meest voorkomende vorm van suikerziekte, scoort de Nederlandse man slecht. In maar vijf andere landen is dat percentage hoger. Als het gaat om het aantal doden als gevolg van diabetes dat te voorkomen was door een goede diagnose, scoort Nederland nog slechter: 16 doden per 100.000 inwoners. Alleen Portugal en Italië voorkomen dat nog slechter.

Bij het regelmatig alcoholgebruik en roken vanaf het vijftiende jaar staat de Nederlandse man respectievelijk tweede (54%) en derde (38%), achter Ierland (63%) en Griekenland (46%). Het aantal doden als gevolg van roken ligt hier op 20.000 per jaar. Vijf landen halen een hoger aantal, waarvan Duitsland het meest: 90.000.

Niet zwaar

Positieve punten: de Nederlandse man heeft veruit het minste overgewicht en het aantal chronische leverziekten is hier bijna het laagst, net als het aantal doden door verkeersongelukken en zelfmoord.

In heel Europa (in de onderzochte 17 landen) leven 190.500.000 mannen, van wie het merendeel tussen de 25 en 64 jaar is. De meest voorkomende doodsoorzaken zijn hart- en vaatziekten, gevolgd door alle vormen van kanker, ziekten aan de ademhalingsorganen, vergiftiging en darmziekten.