FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 juli 2003

Tennis: Uitslag damesfinale Wimbledon

Serena Williams heeft de damesenkelspelfinale van Wimbledon 2003 gewonnen. Ze versloeg haar oudere zus Venus Williams in drie sets: 4-6 6-4 6-2. Dankzij de overwinning van Serena Williams prolongeerde ze haar titel én blijft ze de nummer één van de wereld. De finale kenmerkte zich door veel onnodige fouten in het begin en een opspelende blessure bij Venus Williams.

"Het publiek verdiende een finale, opgeven was voor mij geen optie ", verklaarde Venus Williams na afloop. Die aanvechting moet zij wel degelijk hebben gehad, want de opspelende buikspier bezorgde haar naarmate het duel vorderde meer pijn. Bij 0-1 in de derde set moest zij zelfs een medische onderbreking van ruim vijf minuten nemen om verder te kunnen spelen. Een overwinning zat er toen niet meer in.

Toch was de oudste van de twee zussen daar vanaf bal één verbeten op uit geweest. Na één tegen Serena verloren Grand Slam finales legde Venus uit hoe moeilijk zij het mentaal had. Ze moet tegenwoordig hard vechten op de tennisbaan tegen het zusje dat zij altijd heeft verzorgd. Die hindernis leek na de eerste set gepasseerd te zijn, getuige de manier waarop Serena in de eerste set werd gepakt met 6-4.

Toen waren er helaas al momenten dat Venus Williams in elkaar kroop van de pijn. Met name het serveren leverde al maar meer ongemak op. Dit droeg bij aan haar nederlaag, want het werd een oneerlijke strijd. Was de kwetsuur jammerlijk voor het kijkspel, ook in de eerste set was al duidelijk geworden dat Venus en Serena Williams elkaar te goed kennen. Het was dan ook een aantrekkelijke Williams-Show. Omdat beide speelsters elkaars kracht vreesden, werd de risicofactor hoog opgeschroefd. Dit leidde dan ook tot veel (onnodige) fouten.

Dat Serena Williams terecht haar titel prolongeerde, daar bestond geen twijfel over. Met name haar wedstrijd in de halve finales tegen Justine Hénin was indrukwekkend. De zege was alweer haar zesde Grand Slam titel.

Dit jaar zit er geen echte Slam (alle vier de Grand Slams in één kalenderjaar) meer in. Immers, Hénin won het toernooi van Roland Garros. Op het gras van Wimbedon bleek dat Serena nog steeds de beste is.

Gruwelijke moorden shockeren El Salvador

Vlakbij een politiestation in San Salvador zijn de afgehakte hoofden van twee jonge vrouwen gevonden. De slachtoffers waren waarschijnlijk tussen de vijftien en twintig jaar oud. Het lijkt erop dat de hoofden niet lang daarvoor zijn afgehakt. Er stroomde nog bloed uit toen ze werden gevonden.

Deze dubbele moord is de meest recente in een serie van gruwelijke moorden, welke plaatsvonden in El Salvador en het naburige Guatemala. El Salvador is één van de landen met het hoogste moordcijfer in Latijns Amerika.

"Er zijn onderzoeken gestart om de lichamen van deze twee vrouwen op te sporen.", aldus de assistent-commissaris van de nationale politie. Sinds november zijn er tenminste zes zaken aan het licht gekomen, waarbij met name vrouwelijke lichaamsdelen verspreid over het land zijn gevonden.

McGee (FDJeux.com) winnaar proloog

De Australiër Bradley McGee van FDJeux.com heeft de 6,5 km lange proloog in Parijs op zijn naam geschreven.

McGee was slechts 8/100e van een seconde sneller dan dan de Schot David Millar van Cofidis Millar had halverwege de snelste tussentijd en leek te gaan winnen, maar materiaalpech gooide roet in het eten voor de Schot.

De uitslag:

1 Bradley Mc Gee (Aus) FDJeux.com 7.26.16 (52.45 km/h)
2 David Millar (GBr) Cofidis, Credit Par Telephone 0.00.08
3 Haimar Zubeldia (Spa) Euskaltel-Euskadi 0.02.09
4 Jan Ullrich (Ger) Team Bianchi 0.02.11
5 Victor Hugo Pena (Col) US Postal-Berry Floor 0.06.08
6 Tyler Hamilton (USA) Team CSC 0.06.27
7 Lance Armstrong (USA) US Postal-Berry Floor 0.07.39
8 Joseba Beloki (Spa) ONCE-Eroski 0.09.17
9 Santiago Botero (Col) Team Telekom 0.09.24
10 Vjatceslav Ekimov (Rus) US Postal-Berry Floor 0.10.86
11 Michael Rich (Ger) Gerolsteiner 0.10.90
12 Levi Leipheimer (USA) Rabobank 0.11.70
13 George Hincapie (USA) US Postal-Berry Floor 0.11.72
14 Vladimir Karpets (Rus) iBanesto.com 0.12.20
15 Mikel Astarloza (Spa) Ag2R Prevoyance 0.12.46
16 José Enrique Gutierrez (Spa) Kelme-Costa Blanca 0.12.60
17 Laszlo Bodrogi (Hun) Quick.Step-Davitamon 0.12.86
18 Thor Hushovd (Nor) Credit Agricole 0.12.89
19 Michael Rogers (Aus) Quick.Step-Davitamon 0.13.02
20 Laurent Brochard (Fra) Ag2R Prevoyance 0.13.30
21 Gilberto Simoni (Ita) Saeco 0.13.79
22 Jorg Jaksche (Ger) ONCE-Eroski 0.14.70
23 Tobias Steinhauser (Ger) Team Bianchi 0.14.78
24 Marc Wauters (Bel) Rabobank 0.15.84
25 Daniel Becke (Ger) Team Bianchi 0.16.23
26 Olaf Pollack (Ger) Gerolsteiner 0.17.54
27 Torsten Schmidt (Ger) Gerolsteiner 0.17.55
28 Antonio Tauler (Spa) Kelme-Costa Blanca 0.17.77
29 Uwe Peschel (Ger) Gerolsteiner 0.18.02
30 Philippe Gaumont (Fra) Cofidis, Credit Par Telephone 0.18.35
31 Rene Haselbacher (Aut) Gerolsteiner 0.18.38
32 Andy Flickinger (Fra) Ag2R Prevoyance 0.18.49
33 Oscar Freire (Spa) Rabobank 0.18.58

Havo en vwo worden minder zwaar

Het kabinet heeft besloten het onderwijs in het studiehuis te verlichten. Zo zal het vakkenpakket aangepast worden en het aantal lesuren verkort. De veranderingen worden echter pas in 2007 doorgevoerd.

Er zullen minder verplichte vakken komen en meer keuzevrijheid. Geschiedenis zal op vwo niet langer tot de verplichte vakken behoren. Ook hoeven vwo-leerlingen niet langer Frans én Duits te volgen. Wel blijft men verplicht naast Nederlands en engels een tweede moderne taal te kiezen. Ook zal men op zowel havo als vwo maatschappijleer moeten volgen.

Verder zullen de veranderingen afhankelijk zijn van het schooltype en profiel. Zo blijft natuurkunde een verplicht vak als je voor het profiel 'natuur en gezondheid' kiest en zal het aantal lesuren in dit profiel verhoogd worden. Het vak algemene natuurwetenschappen zal op havo niet langer verplicht zijn, op vwo blijft het volgen van dit vak wel een vereiste.

Minister Van der Hoeven (onderwijs) komt hiermee tegemoet aan de bezwaren die ze ontving tegen eerdere plannen voor de hervorming van het onderwijs. Diverse onderwijsorganisaties waarschuwden voor de negatieve gevolgen die de plannen op het bètaonderwijs van universiteiten en hoge scholen zouden hebben.

In de komende jaren zal de inhoud van de bètavakken tegen het licht gehouden worden. Sinds de invoering van de huidige tweede fase in 1999, regent het klachten van zowel leerlingen als leraren. Volgens hen zou het studiehuis te zwaar zijn. De minister wil rustig de tijd nemen om de aanpassingen in te voeren. "We kunnen de hervorming niet eerder dan in 2007 invoeren. We kunnen het ons bijvoorbeeld niet permitteren dat de leerboeken niet klaar zouden zijn."

VVD wil onderzoek naar de AEL

De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil dat er een onderzoek komt naar vermeende dreigementen binnen de Arabisch-Europese Liga (AEL). Al enige tijd is er onrust binnen de Nederlandse gelederen van de AEL, en het NRC-Handelsblad bericht daarover vandaag uitvoerig in de zaterdag bijlage.

Op de fora van de Marokkaanse websites Maroc.nl en Maghreb.nl wordt de laatste weken al fel gediscussieerd over het partijbestuur van de Liga, wat 'onislamitisch', 'nationalistisch' en 'dictatoriaal' wordt genoemd. De critici keren de partij in wording de rug toe, omdat zij vinden dat die ondemocratisch wordt geleid, zowel door Abou Jahjah als door het oude interim-bestuur. Ook zou tijdens het oprichtingscongres begin juni het nieuwe landelijke bestuur op oneerlijke wijze zijn gekozen. Ook stellen sommigen dat de AEL de islam misbruikt om leden te trekken.

Op internet circuleert tevens een stuk dat ondertekend zou zijn door Dyab Abou Jahjah en gestuurd is aan ex-AEL leden; het moet hun ervan weerhouden de AEL in een kwaad daglicht te stellen. Een deel van de tekst hiervan luidt:

''Spreek echt niet van een macht vertoon en vergeet niet dat wij de AEL zijn en dat Borgerhout niet zo ver is van Tilburg of Utrecht of Den Haag of Amsterdam. Onze Borgerhoutse legioen zal graag een bezoekje brengen aan mensen die AEL waar dan ook willen ondermijnen en op welke manier dan ook. Ik eis van jullie en totaal discipline binnen de structuren en de hiërarchie van de AEL... "

VVD-Kamerlid Wilders acht de vermeende dreiging zo ernstig dat hij wil dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek instelt naar de inhoud en herkomst: "De minister kan daartoe een opdracht geven, ook als er nog geen aangifte is gedaan. Volgens de berichten schijnt dat tot nu toe nog niet gebeurd te zijn door ex-AEL-leden die zich bedreigd voelen".

Veel doden bij aanslag rockfestival Moskou

veldmuis, Salvad0r, Kloosterboy, Mousepad, Roel, Raptor, Zion-, _MrBrown, Fester, TinToR en _ReiN_22_ hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een aanslag op een rockfestival in Moskou heeft aan zeker 16 mensen het leven gekost. Minimaal 18 mensen raakten gewond. Ten tijde van de aanslag waren er 40.000 zielen aanwezig. De aanslag werd vermoedelijk uitgevoerd door twee Tjetsjeense vrouwen. Dat zegt althans Minister Boris Gryzlov. "Er zijn twee Tjetsjeense paspoorten gevonden."

Onbevestigde bronnen zouden ook een derde explosie gehoord hebben. Eén dader blies zichzelf op toen een bewaker haar probeerde aan te houden. Ze zou zich verdacht hebben gedragen. Reddingsteams zijn per helikopter naar het gebied gevlogen en ziekenhuizen bereiden zich voor om de gewonden op te nemen.

Mogelijk houden de aanslagen verband met de mededeling van het Kremlin dat er op 5 oktober lokale presendentsverkiezingen zullen worden gehouden in Tsjetsjenië. De rebellen zien dit als een manier van Moskou om zijn gezag in Tsjetsjenië te bevestigen.

We zijn van start!

Zojuist zijn de teams vastgesteld en is de mogelijkheid tot aanmelden voor deze tourmanager en het samenstellen en opstellen van een team verwijderd.

Vanaf nu is het mogelijk wissels uit te voeren aan je team. Die optie staat momenteel actief in het menu. Ga spaarzaam met je wissels om. Je hebt er slechts vijf, en elke keer als je wisselt raak je een wissel kwijt. Diegene die je uit je team haalt komt onder de noemer 'gebruikte wissels' te staan.

We hopen dat jullie een plezierige Tour hebben!

De redactie

Bouterse weer presidentskandidaat voor Suriname

Desi Bouterse is door zijn Nationale Democratische Partij (NDP) voorgedragen als presidentskandidaat voor Suriname. De presidentsverkiezingen vinden samen met de parlementsverkiezingen plaats in 2005.

Desi Bouterse is een omstreden persoon: zo loopt er in Suriname een onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de decembermoorden in 1982. Hierbij werden er vijftien vooraanstaande tegenstanders van de toenmalige couppleger en machthebber vermoord. Bouterse zelf is één van de verdachten. Bovendien is hij in 2000 door het gerechtshof in Den Haag tot elf jaar cel veroordeeld wegens drugssmokkel.

Bouterse trekt zich echter niets van het onderzoek en de veroordeling aan. In zijn ogen was het een politiek proces. "Dit doet er dan ook niet toe", aldus Bouterse. "Het gaat nu niet om posities of personen, maar om ideeën", zo zei hij vrijdag op een congres, kort na het voordragen van zijn kandidaatschap. Daar werd duidelijk dat hij er vertrouwen in heeft, dat hij uiteindelijk tot president zal worden gekozen. Zo zegt Bouterse: "Ik word president. Ik heb steeds anderen naar voren geschoven als ministers en president, maar nu word ik het.

Spanjaarden vrijen op afspraak

Een meerderheid van de Spaanse koppels plant een vrijpartij vooraf, zoals men ook een tandartsafspraak of familie-uitje plant. De Spaanse vereniging voor seksuele gezondheid (FESS) heeft het vrijgedrag van Spanjaarden onderzocht. Dit lijkt geheel in strijd te zijn met het beeld van de zuiderse passie en het tomeloze temperament. De resultaten werden gisteren in de krant 'El Mundo' gepubliceerd.

In totaal werkten er 1.202 mensen mee aan het onderzoek. Daarvan zegt 77 procent het tijdstip van de dag, waarop gevreeën wordt, van tevoren af te spreken. Van de ondervraagden spreekt 52 procent ook de dag van de week af waarop men seks heeft. Ondanks de afspraken geeft 86 procent aan tevreden te zijn met zijn of haar seksleven.

Uitslag zaterdagkwalificatie

Ralf Schumacher start morgen vanaf pole-position. De Williams-coureur reed zijn ronde in 1,15.019. Juan Pablo Montoya staat op de tweede plek, Michael Schumacher start vanaf plaats drie.

Nederlander Jos Verstappen, die vandaag als laatste de baan opmocht, gaat vanaf de een-na-laatste plaats van start, net voor teamgenoot Wilson.

Pos. CoureurTeam  Tijd
1 Ralf SchumacherBMW Williams F1  1:15.019
2 Juan Pablo MontoyaBMW Williams F1  1:15.136
3 Michael SchumacherScuderia Ferrari  1:15.480
4 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes  1:15.533
5 David CoulthardMcLaren Mercedes  1:15.628
6 Jarno TrulliRenault F1  1:15.967
7 Fernando AlonsoRenault F1  1:16.087
8 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari  1:16.166
9 Mark WebberJaguar Racing  1:16.308
10 Olivier PanisToyota Racing  1:16.345
11 Antonio PizzoniaJaguar Racing  1:16.965
12 Jacques VilleneuveBAR Honda  1:16.990
13 Cristiano da MattaToyota Racing  1:17.068
14 Jenson ButtonBAR Honda  1:17.077
15 Nick HeidfeldSauber Petronas  1:17.445
16 Heinz-Harald FrentzenSauber Petronas  1:17.562
17 Giancarlo FisichellaJordan Ford  1:18.431
18 Ralph FirmanJordan Ford  1:18.514
19 Jos VerstappenMinardi F1  1:18.709
20 Justin WilsonMinardi F1  1:19.619

Bezuinigingen Balkenende II treffen ook de zorgtaxi

Het kabinet Balkenende II staat voor een zware opgave. De komende jaren moeten vele miljarden euro's bespaard worden. De bezuinigingen treffen vele instanties in de samenleving. Ook de zorgtaxi lijkt hier niet aan te ontsnappen.

Zo heeft staatssecretaris Ross van Volksgezondheid aangekondigd per 1 januari het 'zittend ziekenvervoer' te schrappen uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het ziekenfonds. Met deze maatregel verwacht zij 140 miljoen euro per jaar te bezuinigen.

Verschillende instanties die met ze zorgtaxi in aanraking komen, hebben divers gereageerd. Sommige patiëntenverenigingen, de ziektenkostenverzekeraars en de taxibranche hebben zo hun bedenkingen bij de plannen van het kabinet. Zo verwerpen een aantal de aangekondigde maatregelen volledig. Ook zijn er een aantal instanties die vinden dat de patiënten voor wie het vervoer absoluut onmisbaar is, buiten schot moeten blijven.

De zorgtaxi is met name zittend ziekenvervoer. Dit is echter iets anders dan het ziekenvervoer per ambulance. Zo wordt er meestal door patiënten gebruik gemaakt van de (rolstoel)taxi. Jaarlijks gebruiken 200.000 patiënten de zorgtaxi om naar de specialist of een behandelcentrum te gaan. Om van deze dienst gebruik te mogen maken dient een patiënt aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet een patiënt een doktersverklaring hebben en een eigen bijdrage van 79 euro per jaar betalen.

De landelijke organisatie van taxibedrijven, KNV taxi, vreest voor de gevolgen van de maatregel. De organisatie verwacht een leegloop in de branche. Woordvoerder A. Boukema spreekt van 5000 banen die op de tocht staan en faillissementen van ondernemingen. Om dit te voorkomen heeft KNV Taxi een pittige brief gestuurd naar de vaste Kamercommissie, die deze vervolgens heeft doorgestuurd naar de staatssecretaris.

OZ Zorgverzekeringen in Breda is van mening dat er voor bepaalde groepen uitzonderingen gemaakt moeten worden. Zo zegt manager zorg R. Donders: "Er zijn patiënten die geen andere manier hebben om naar de specialist te gaan. Daar moet serieus naar gekeken worden. Als voor de schrijnende gevallen een oplossing wordt gevonden, lijkt de maatregel uitvoerbaar."

Bij OZ - in West-Brabant en Zeeland - maken 17.000 verzekerden gebruik van het zittend ziekenvervoer. De kosten hiervan bedragen 8 miljoen euro per jaar. Patiënten die zeer frequent van ziekenvervoer gebruikmaken, zijn dialysepatiënten. Vaak moeten zij gedurende het hele leven drie dagen per week hun nieren laten spoelen.

Directeur G. Boekhoff van de Landelijke Vereniging van Dialysepatiënten vindt dat het taxivervoer een wezenlijk onderdeel is van de dialysebehandeling: "Na spoeling van het bloed heeft de patiënt niet meteen de hele nierfunctie terug, maar slechts een beperkt deel. Het is dan onmogelijk zelf te rijden of met de bus te gaan. Die mensen zijn daarvoor veel te zwak. Wij gaan dan ook absoluut niet akkoord met het schrappen van de taxivergoeding."

Parijs introduceert HSL voor voetgangers

In Parijs wordt een proef gehouden met een zogenaamde hogesnelheidslijn (HSL) voor voetgangers. Het 'Troittoir Roulant Rapide' (TRR) is een soort lopende band die voetgangers met negen kilometer per uur voortduwt. Uitvinder Anselme Cote verwacht wereldwijd groot succes te zullen boeken met zijn uitvinding.

In oktober zal een speciale commissie het nut en de veiligheid van de TRR bepalen. Er zijn nogal wat valpartijen onder de mensen die voor het eerst gebruik maken van het vervoersmiddel, maar Cote maakt zich hierover geen zorgen. "Bij het op- en afstappen van de band verliezen veel beginners hun evenwicht. Maar dat was vroeger ook het geval met roltrappen, die nu een normaal verschijnsel zijn", zegt hij.

Het rollende trottoir zou een oplossing kunnen bieden bij het overbruggen van korte afstanden. Volgens Cote kost het mensen tegenwoordig steeds meer tijd kleine afstanden af te leggen, terwijl men met de hogesnelheidstrein en het vliegtuig in een korte tijd honderden kilometers kan reizen. Ter illustratie noemt Cote de ruim driehonderd kilometer lange reis van Parijs naar Rennes. Die duurt vijftig minuten. Diegenen die echter naar het station van 'Montparnasse' willen, zijn twintig minuten onderweg.

Diverse landen hebben al belangstelling getoond voor de TRR, waaronder de organisatoren van de Olympische Spelen in Peking. Ook functionarissen van luchthavens of stadsvervoer uit Hongkong, Toronto en Londen zijn geïnteresseerd.

Duizenden Agent Smiths bijeen in Tokyo

Naar aanleiding van de film the Matrix Reloaded, bedacht een Japanse website een meeting in Tokyo, waarbij iedereen als Agent Smith moest komen, zodat er een situatie als in the Matrix Reloaded zou ontstaan.

In de film Matrix Reloaded kan Agent Smith, die het op Neo gemunt heeft, zichzelf kopiëren. Hierdoor ontstonden er honderden Agent Smiths die Neo aan probeerden te vallen.

En hier werd gehoor aan gegeven. Op de dag, zondag 29 juni werd om 10:30 het Ikebukoro treinstation reeds overladen met Agent Smiths, Neo's en Trinity's. Door de Japanse metropool liepen tot ieders verbazing duizenden Agent Smiths rond. De hele dag zijn er gave scenes uit the Matrix Reloaded bij mooie punten in de stad nagedaan, en er is volop gefilmd.







(Foto's: Juergen Specht)

Meer foto's zijn te vinden op deze site.

Pyromaan gepakt in Voorschoten

Faculty had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren heeft de politie een 26-jarige inwoner uit Voorschoten aangehouden, op verdenking van het stichten van zo'n 60 branden. Naar verluidt heeft de man al een aantal van deze brandstichtingen bekend.

De man wordt onder meer verdacht van in brand steken van zo'n 50 voertuigen, waaronder een paar vrachtwagens en een motorfiets. Vooral in de wijk Bijdorp moest men vrezen voor zijn terreur. Mede daardoor voelden veel mensen uit Voorschoten zich gedwongen om hun auto's op andere plaatsen te parkeren dan bij hun eigen huis. Zij hoeven zich vanaf nu af aan niet meer bang te maken en kunnen hun auto weer gewoon in de eigen straat parkeren.

Overigens beslist de rechter volgende week nog wel of de man in voorlopige hechtenis moet blijven, of dat hij in afwachting van een proces op vrije voeten wordt gesteld.

Maagdenvlies herstellen komt steeds meer voor in België

In België laten steeds meer Marokkaanse en Turkse meisjes hun maagdenvlies herstellen. Een relatief eenvoudige ingreep, maar waarbij het meisje toch onder narcose wordt gebracht. Opvallend is dat het gaat om meisjes die in België zelf opgevoed zijn.

Bij moslims is de maagdelijkheid van een vrouw die het huwelijk ingaat heel belangrijk. Die maagdelijkheid is namelijk gekoppeld aan de eer van haar familie. Wie geen maagd meer is, maakt haar familie te schande. Ze wordt nog tijdens de bruidsnacht weggestuurd, of het wantrouwen tussen de partners is zo groot dat het niet meer te herstellen is.

Een Antwerpse gynaecoloog noemt de maagdenvlies-hersteloperaties een vorm van ''barbarij'' en zegt dat het de schuld is van de ouders die zware druk op de meisjes uitoefenen. Psychologe Sultan Balli noemt het principe om je maagdelijkheid te willen behouden niet verkeerd, maar de drama's die er aan vasthangen ''verschrikkelijk''. Drama's omdat de mythe rond maagdelijkheid nog welig tiert. Dat alle meisjes bloeden bij het eerste seksueel contact bijvoorbeeld. In sommige gevallen wordt dat ook echt door de familie gecontroleerd.

Sommige moslimmeisjes bedenken creatieve oplossingen. Op voorhand bloed in een buisje doen of in de vinger prikken, op voorwaarde dat de bruidegom mee in het complot zit. Ook wordt er gezorgd voor valse maagdelijkheidsbewijzen. In het uiterste geval laat men het maagdenvlies herstellen.

Ook in Nederland komen deze praktijken voor. Vorig jaar pleitte de adjunct-directeur van zorgverzekeraar Azivo er zelfs voor om dergelijke operaties in het ziekenfondspakket op te nemen.

Elf Turkse officieren in Irak gepakt [Update]

De Turkse krant Hürriyet meldt dat in Irak elf officieren van Turkse speciale troepen zijn opgepakt door militairen van de VS. Naar verluidt waren de Turken van plan een aanval op de Koerdische gouverneur van Kirkuk uit te voeren.

De regering van Turkije heeft woedend bij de VS geprotesteerd en eist de vrijlating van de elf. Uit Amerika is nog geen bevestiging gekomen over de arrestaties. De affaire zet de moeizame relatie tussen de twee landen wel verder onder druk.

Update 23:26

Amerikaanse troepen in Irak hebben enkele van de Turkse militairen vrijgelaten, die daar gisteren werden opgepakt.

De Turkse regering heeft de arrestatie van de elf officieren hoog opgenomen. Ankara eist niet alleen de onmiddellijke vrijlating van alle militairen, maar ook dat de VS de militairen bestraft die de Turken hebben opgepakt.

Als reactie heeft Turkije vandaag de Habur toegangsweg gesloten. Het is de enige toegangsweg voor hulpgoederen tussen Turkije en Irak. Volgens het Turkse televisiestation NTV wordt er door de Turkse legermacht nagedacht over andere manieren van vergelding, waaronder het verbieden van Amerikaanse militaire vluchten in Turks luchtruim.

Bommelding treft Britse Big Brother

pven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse versie van TV-programma Big Brother is gisteravond onderbroken na een bommelding. De 10 deelnemers werden uit het huis gehaald waar ze wonen en worden gefilmd.

Na een uitgebreide zoekactie in de buurt vond de politie twee verdachte pakjes. Die lagen bij studio's van de filmmaker George Lucas niet ver van de woning van de deelnemers aan Big Brother.

De leiding van Big Brother heeft de kijkers verzekerd dat de deelnemers ondanks hun evacuatie slechts een minimum aan contact met de buitenwereld hebben gehad.

SARS wereldwijd onder controle

Teije Terhorst herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

De Wereldgezondsheidorganisatie (WHO) heeft Taiwan als laatste van de lijst van de met SARS besmette landen gehaald. Daarmee is de longziekte volgens de organisatie wereldwijd onder controle. Eerder deze week werd ook Toronto van deze lijst verwijderd.

De WHO waarschuwt echter wel voor extra alertheid, zodat de ziekte niet nog eens uitbreekt. Ruim achthonderd mensen, voornamelijk uit het Chinese Guangdong, Honkong, Taiwan en het Canadese Toronto, zijn sinds de uitbraak in november aan SARS bezweken.

Inbrekers op zoek naar kinderporno

PsychoDude_666 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee inwoners van Vlissingen hebben onlangs ingebroken in de woning van een 45-jarige man aan de Schuitvaartgracht, met het doel om kinderporno bij de man te ontdekken. Buurtbewoners verdachten de Vlissinger al eerder van pedofilie.

De 45-jarige man was zelf niet thuis omdat hij al een tijdje vast zit voor een geweldsmisdrijf. De twee inbrekers hebben de gestolen spullen, een computer en enkele cd-roms met daarop kinderporno, overhandigd aan de politie.

Eigenlijk wilden de inbrekers de spullen anoniem aan de politie overhandigen, maar dan zou niet naar het materiaal gekeken worden omdat het bewijs niet te traceren zou zijn. De daders moesten zich zodoende bekend maken en hebben drie dagen in de cel gezeten en moeten binnenkort voorkomen. De inbrekers vinden dat het echter wel waard: ,,We wilden het zekere voor het onzekere nemen omdat we niet wilden dat er slachtoffers zouden vallen. Zelf zijn we vroeger ook misbruikt. De man is opgepakt en de rust is weergekeerd''.

Alexander en Máxima dagvaarden Privé

-=Chuckie=- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima slepen het weekblad Privé voor de rechter. Het blad heeft foto's afgedrukt van de binnen- en buitenkant van 'De Eikenhorst', het huis in Wassenaar waar het echtpaar binnenkort gaat wonen.

"De door de handelwijze van Privé veroorzaakte inbreuk op de persoonlijke levenssfeer wordt door de prins en de prinses als zeer ingrijpend ervaren," aldus de RVD. Onderzoek door het hof naar de wijze waarop de foto's bij het blad terecht zijn gekomen heeft niets opgeleverd.

Alexander en Máxima spannen nu een bodemprocedure aan en willen een principiële uitspraak van de rechter over een dergelijke handelwijze. Een eventuele schadevergoeding is van later zorg. Het is nog niet bekend wanneer de rechtzaak zal plaatsvinden.

De Oranje's hebben al diverse malen de roddelpers aangeklaagd. Zo heeft prins Claus vorig jaar het blad Privé nog aangeklaagd na een volledig onjuist verhaal over hem. Ook in de jaren daarvoor spande hij een aantal maal een rechtzaak tegen enkele roddelbladen aan.

Zandvoort bant hardcore dance

Lentje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zandvoort verbiedt vanaf nu het draaien van hardcore dance op openbare feesten. Burgemeester van der Heijden vindt dat dergelijke muziek tot agressiviteit en drugsgebruik leidt. Het verbod wordt opgenomen in vergunningen die worden uitgegeven.

Van der Heijden zag onlangs zelf tijdens een straatfestival in Zandvoort waartoe hardcore dansmuziek kan leiden: "Daar word je bepaald niet vrolijk van. Er ontstonden vechtpartijtjes en er werd in drugs gedeald. Dan heb je het over een gevaar voor de openbare orde."

Vrouw dood na omvallen riotgun

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vrouw is vrijdag in haar woning in het Belgische Borgloon om het leven gekomen, nadat ze per ongeluk bij het schoonmaken een geladen riotgun omstootte. De vrouw kreeg een dodelijke lading hagel in haar zij.

De vrouw werd rond elf uur in de morgen aangetroffen. Naast haar lag het geweer, dat geladen was geweest en waarvan de beveiliging was uitgeschakeld. Volgens de politie gaat het om een 'jammerlijk ongeval'.

Politie zet 15 agenten in voor "ontvoering"

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Eindhoven heeft de politie vijftien zwaarbewapende agenten ingezet naar aanleiding van een vermeende ontvoering. In een auto in de Jeroen Boschlaan waren een man en een vrouw gezien van wie de mond dichtgeplakt zou zijn.

De vijftien agenten in kogelvrije vesten deden een inval in het huis waarvan ze dachten dat de twee zich daar bevonden. Ze trapten de deur in en riepen met luid geschreeuw dat ze zich moesten overgeven.

Ze bleken niet aanwezig, maar de twee kwamen wel op het rumoer af. Al snel bleek het geen ontvoering te zijn. De man vond dat de vrouw haar mond moest houden en daarom plakte de vrouw zelf voor de grap haar mond dicht.

NASA stuurt 90.000 berichten naar 5 sterren

Zaterdag zullen meer dan 90.000 berichten door een 71-meter brede radioschotel naar vijf zon-achtige sterren verzonden worden, in de hoop dat buitenaardse wezens de berichten op zullen vangen. De "Cosmic call " wordt gecoördineerd door Team Encounter uit Houston.

De radioschotel bevindt zich bij de Evpatoriya Radio Astronomy Facility in de Oekraïne. De berichten bevatten onder andere berichten van meer dan 90.000 mensen uit de hele wereld die vijfentwintig dollar hier voor betaald hebben.

Wetenschappers hebben een "interstellaire Rosetta Steen" meegezonden, die in een wiskundige taal informatie over de Aarde en haar menselijke inwoners geeft. Met deze "Rosetta Steen" kunnen de buitenaardse wezens de Engelse teksten vertalen. Tevens is er een kopie van het bericht dat in 1974 door het National Astronomy and Ionosphere Center bij Arecibo, Puerto Rico, dat als eerste bericht naar buitenaardse wezens verzonden werd, inbegrepen.

De Mission Control bevindt zich in Roswell, waar deze week 56 jaar geleden een UFO gecrashed zou zijn. In de eerste instantie zei de overheid dat het een vliegende schotel betrof, en dat er buitenaardse wezens aangetroffen waren, maar later zei de overheid dat het een weerballon betrof, en dat de aangetroffen wezens dummy-poppen waren. Overigens deed zich vorige maand een soorgelijk incident in Saoedi-Arabië voor, waarbij de overheid in de eerste instantie zei dat het een UFO betrof, en dit later ontkende, en zei dat het een ballon was.

De eerste berichten zullen vanaf 0:00 Nederlandse tijd naar de zon-achtige sterren verzonden worden. Deze berichten zullen met intervallen herhaaldelijk verzonden worden. Of we reactie zullen krijgen is de vraag. "Het lijkt op een bericht in een fles die je in de zee gooit bij Atlantic City, en hopen dat de Europeanen hem krijgen. Het is niet onmogelijk dat ze het zullen krijgen, maar ook niet waarschijnlijk", zegt Seth Shostak van het Search for Extra Terrestrial Life Institute (SETI).
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
©FOK.nl e.a.