NASA stuurt 90.000 berichten naar 5 sterren

Zaterdag zullen meer dan 90.000 berichten door een 71-meter brede radioschotel naar vijf zon-achtige sterren verzonden worden, in de hoop dat buitenaardse wezens de berichten op zullen vangen. De "Cosmic call " wordt gecoŲrdineerd door Team Encounter uit Houston.

De radioschotel bevindt zich bij de Evpatoriya Radio Astronomy Facility in de OekraÔne. De berichten bevatten onder andere berichten van meer dan 90.000 mensen uit de hele wereld die vijfentwintig dollar hier voor betaald hebben.

Wetenschappers hebben een "interstellaire Rosetta Steen" meegezonden, die in een wiskundige taal informatie over de Aarde en haar menselijke inwoners geeft. Met deze "Rosetta Steen" kunnen de buitenaardse wezens de Engelse teksten vertalen. Tevens is er een kopie van het bericht dat in 1974 door het National Astronomy and Ionosphere Center bij Arecibo, Puerto Rico, dat als eerste bericht naar buitenaardse wezens verzonden werd, inbegrepen.

De Mission Control bevindt zich in Roswell, waar deze week 56 jaar geleden een UFO gecrashed zou zijn. In de eerste instantie zei de overheid dat het een vliegende schotel betrof, en dat er buitenaardse wezens aangetroffen waren, maar later zei de overheid dat het een weerballon betrof, en dat de aangetroffen wezens dummy-poppen waren. Overigens deed zich vorige maand een soorgelijk incident in Saoedi-ArabiŽ voor, waarbij de overheid in de eerste instantie zei dat het een UFO betrof, en dit later ontkende, en zei dat het een ballon was.

De eerste berichten zullen vanaf 0:00 Nederlandse tijd naar de zon-achtige sterren verzonden worden. Deze berichten zullen met intervallen herhaaldelijk verzonden worden. Of we reactie zullen krijgen is de vraag. "Het lijkt op een bericht in een fles die je in de zee gooit bij Atlantic City, en hopen dat de Europeanen hem krijgen. Het is niet onmogelijk dat ze het zullen krijgen, maar ook niet waarschijnlijk", zegt Seth Shostak van het Search for Extra Terrestrial Life Institute (SETI).