VVD wil onderzoek naar de AEL

De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil dat er een onderzoek komt naar vermeende dreigementen binnen de Arabisch-Europese Liga (AEL). Al enige tijd is er onrust binnen de Nederlandse gelederen van de AEL, en het NRC-Handelsblad bericht daarover vandaag uitvoerig in de zaterdag bijlage.

Op de fora van de Marokkaanse websites Maroc.nl en Maghreb.nl wordt de laatste weken al fel gediscussieerd over het partijbestuur van de Liga, wat 'onislamitisch', 'nationalistisch' en 'dictatoriaal' wordt genoemd. De critici keren de partij in wording de rug toe, omdat zij vinden dat die ondemocratisch wordt geleid, zowel door Abou Jahjah als door het oude interim-bestuur. Ook zou tijdens het oprichtingscongres begin juni het nieuwe landelijke bestuur op oneerlijke wijze zijn gekozen. Ook stellen sommigen dat de AEL de islam misbruikt om leden te trekken.

Op internet circuleert tevens een stuk dat ondertekend zou zijn door Dyab Abou Jahjah en gestuurd is aan ex-AEL leden; het moet hun ervan weerhouden de AEL in een kwaad daglicht te stellen. Een deel van de tekst hiervan luidt:

''Spreek echt niet van een macht vertoon en vergeet niet dat wij de AEL zijn en dat Borgerhout niet zo ver is van Tilburg of Utrecht of Den Haag of Amsterdam. Onze Borgerhoutse legioen zal graag een bezoekje brengen aan mensen die AEL waar dan ook willen ondermijnen en op welke manier dan ook. Ik eis van jullie en totaal discipline binnen de structuren en de hiŽrarchie van de AEL... "

VVD-Kamerlid Wilders acht de vermeende dreiging zo ernstig dat hij wil dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek instelt naar de inhoud en herkomst: "De minister kan daartoe een opdracht geven, ook als er nog geen aangifte is gedaan. Volgens de berichten schijnt dat tot nu toe nog niet gebeurd te zijn door ex-AEL-leden die zich bedreigd voelen".