FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 juli 2003

Wilson is tweede tijd kwijt

De FIA heeft bepaald dat Justin Wilson zijn goede kwalificatietijd weer moest inleveren, dit omdat zijn auto bij de weging achteraf iets te licht bleek.

Dit is na de winst van Jos Verstappen een domper op de vreugde bij Minardi. Wilson was tweede maar staat nu doordat zijn tijd is afgenomen laatste. Omdat op zaterdag in omgekeerde volgorde wordt gestart mag Wilson als eerste zijn definitieve kwalificatieronde rijden. Verstappen mag als laatste vertrekken, zijn auto was wel legaal.

Zanger Barry White overleden

Hobbs en Vision hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De zoet gevooisde R&B zanger Barry White, bekend om zijn zware basstem, is op 58-jarige leeftijd overleden. De zanger kampte al enige tijd met zijn gezondheid. Hij overleed vanochtend in het Cedars-Sinai Medical Center te Los Angeles in California.

Begin mei werd de zanger getroffen door een beroerte, waarna hij een deel van zijn spraakvermogen kwijtraakte. Ook had White al langer nierproblemen en was hij in afwachting van een niertransplantatie.

White scoorde wereldwijd veel hits, met name in het jaren 70 disco tijdperk. In Nederland stond de zanger tussen 1973 en 1990 acht keer met een hit in de top 40, met nummers als "Can't Get Enough of Your Love'', ''Never gonna give you up'' en ''You're the first, the last, my everything''.

Barry White single
Eén van de vele hits van Barry

Nova peiling: PvdA veruit de grootste

basd had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens een peiling uitgevoerd door de Politieke Barometer in opdracht van het tv-programma NOVA, zou de PvdA nu veruit de grootste partij van Nederland zijn, mochten er verkiezingen worden gehouden. De socialisten stijgen van 42 naar 47 zetels. Het CDA verliest fors, 10 zetels, en zou uitkomen op 34.

Buiten de PvdA winnen de SP (van 9 naar 14) en de ChristenUnie (van 3 naar 5). D66 (6) en de SGP (2) blijven stabiel. GroenLinks komt uit op 7 (-1) en de LPF daalt van 8 naar 6 zetels.

PartijPeilingTK 2003
CDA3444
PvdA4742
VVD2928
SP14 9
Lijst Pim Fortuyn68
GroenLinks78
D6666
ChristenUnie53
SGP22

Van der Graaf heeft spijt

Volkert van der Graaf heeft voor de eerste keer het woord spijt uitgesproken. In zijn slotwoord in het hoger beroep zei de moordenaar van Pim Fortuyn: ''Ik heb spijt, met name naar de nabestaanden toe, van het leed dat ik heb aangericht. Ik kan mezelf verwijten dat ik dat onvoldoende een rol heb laten spelen''.

Van der Graaf haalde in zijn slotrede ook uit naar de media: "Het beeld is ontstaan dat ik gevoelloos en kil ben,een opvatting die de media koesteren. Maar de waarheid is anders. Dat ik mijn gevoelens niet uit wil niet zeggen dat ik ze niet heb''.

Volkert antwoordde positief op de vraag van de president van het gerechtshof of hij weer psychisch onderzocht zou willen worden. Het is niet zeker dat het Hof Volkert weer laat onderzoeken; zijn bereidheid is slechts gepeild.

Britta Böhler, de advocate van Van der Graaf, bepleitte een lagere straf voor haar cliënt. Ze zei dat de moord op Fortuyn niet bijzonder is in strafrechtelijk opzicht: het is een enkelvoudige moord, gepleegd door iemand met een blanco strafblad. De advocaat-generaal Van Asperen eiste vanochtend levenslang voor het doden van Fortuyn, wat zij omschreef als een ''politieke moord''.

Het Hof zal over twee weken uitspraak doen, óf het moet in een tussenvonnis beslissen dat Van der Graaf alsnog nader onderzocht moet worden.

Simoni rekent op podiumplaats

Frutsel wist ons vandaag het volgende te [url=index.fok?onderdeel=submit>melden:
Girowinnaar Gilberto Simoni rekent erop, dat hij de komende Tour kan strijden voor de ereplaatsen.

De kopman van Saeco - Longoni Sport, die vorig jaar de Tour moest missen, omdat hij tijdens de Giro ten onrechte was bestraft voor het gebruik van cocaïne, denkt dat hij volledig is hersteld van de inspanningen van de Giro. "Ik ben vast besloten om een goede Tour te rijden en ik geloof in een goede afloop", zei Simoni na de medische keuring. "Ik voel de adrenaline al in mijn lichaam en dat betekent, dat ik gemotiveerd ben voor de wedstrijd".

Na zijn overwinning in de Giro d’Italia, vier weken geleden, durft Gilberto Simoni de grote Tourfavorieten uit te dagen. "Armstrong heeft in de bergen nog nooit een echte tegenstander gehad”, zei de 32-jarige Saeco-kopman. De renner uit Trentino heeft zich heel serieus voorbereid op de Tour de France en zei daarvoor dan ook alle feestelijkheden na zijn Girozege af. Hij heeft grote ambities. "Ik heb me de afgelopen weken helemaal op de Tour geconcentreerd". Na de Giro heeft Simoni ook geen wedstrijden meer gereden. "Ik heb tien dagen in de bergen doorgebracht, om te trainen, maar vooral om geestelijke rust en psychische kracht te vinden voor zo’n zware wedstrijd als de Tour de France. Ik weet niet hoe het op dit moment met mijn vorm gesteld is. Maar ik weet, dat ik zeker in de Alpen voor honderd procent in orde moet zijn". Simoni gaat er vanuit dat de eerste tien dagen van de Tour beslissend zullen zijn. De ploegentijdrit en de rit naar Alpe d’Huez zijn volgens hem de sleutelritten. "Ik heb de Alpenritten verkend. Bij de ploegentijdrit kan men niet veel winnen, maar wel veel verliezen. Ik bouw op mijn team", aldus Simoni.

Ondanks zijn 32 jaar is Simoni praktisch een debutant. Hij reed nog maar twee keer de Tour in het begin van zijn loopbaan en toen nog als knecht. In 1995 haalde hij de finish niet en in 1997 eindigde hij als 116e. Ditmaal is hij naar Frankrijk gekomen voor een topklassering. "Ik kom voor het allerhoogste: de eindzege", stelt de Italiaan. "Als je deze Tour wilt winnen, zul je Armstrong moeten aanvallen. Misschien moet je hem eerst isoleren van zijn ploegmaats. Ik zal er alles aan doen om hem van de overwinning te houden".

Michael Schumacher beboet

De stewards of meeting in Magny Cours hebben het team van Ferrari vandaag een boete van $10.000 opgelegd.

Michael Schumacher raakte vanmorgen bij het verlaten van de pitbox de voorbijrijdende Mark Webber van Jaguar. Bij de touchee brak de voorvleugel van Webber's bolide af. 'Volgens artikel 66f van het Sport Reglement mag een coureur zijn pitbox pas verlaten als dat veilig kan', dus volgde een boete.

14-vingerig kind maakt indruk op piano

De jonge Amina Vlostoy uit Praag speelt piano als geen ander. Ze heeft namelijk veertien vingers, zeven aan elke hand. Publiek van Madrid tot Moskou gaven het meisje staande ovaties voor haar unieke speelstijl. Toch is het leven voor Amina niet altijd over rozen gegaan. Volgens haar familieleden is Amina's talent het resultaat van jaren van vernedering op school en speelplaatsen.

"Amina's schoolgenootjes maakten altijd grappen over haar extra vingers," vertelde de moeder van het talent. "Dus bracht ze de meeste tijd door in haar kamer om te oefenen op haar speelgoed-piano. Ze oefende urenlang." Amina beaamd dat de andere kinderen erg gemeen tegen haar waren. "Er waren veel dagen dat de piano mijn enige vriend was."

De eenzame oefensessies op die piano, gecombineerd met Amina's unieke afwijking hebben gezorgd voor een enorm succes in het concertcircuit. De vier extra vingers maakten het voor haar mogelijk om stukken te spelen die voor virtuozen van vijf keer haar leeftijd nog te complex waren.

Helaas kan er op dit item niet langer gereageerd worden omdat het onbedoeld een fictief bericht blijkt te zijn.

Saddam geeft teken van leven

Oud-dictator Saddam Hussein heeft weer van zich laten horen. Slechts een dag na de uitgeloofde beloning van 25 miljoen euro, heeft de Arabische nieuwszender 'Al-Jazeera' een geluids-opname van Saddam uitgezonden. Hij zegt hierin springlevend en gezond te zijn. Ook beweert hij samen met een goede vriend in Irak te verblijven. De stem op de band, die op 14 juni opgenomen zou zijn, vertoont veel overeenkomsten met die van de oud-dictator, aldus experts.

Ook vertelt Saddam dat hij de macht vrijwillig heeft opgegeven. Hij weigerde namelijk zich te moeten overgeven aan de "Amerikaanse bedreiging". Verder roept Saddam de Irakezen op om de "ongelovige Amerikaanse bezettingsmacht" niet te steunen en verzetsstrijders te beschermen.

Deze oproep komt op een slecht moment voor de Amerikanen. De troepen ondervonden in de afgelopen weken steeds meer tegenwerking vanuit de Iraakse hoek. Mocht Saddam Hussein inderdaad nog leven, kan dit een extra impuls zijn voor het Iraakse verzet.

Armstrong meent klaar te zijn voor de Tour

Frutsel wist ons vandaag het volgende te melden:

Topfavoriet Lance Armstrong meent klaar te zijn voor zijn missie: het winnen van zijn 5e Tour de France in successie

"Al is de concurrentie ook niet mis" zo zei de Texaan op een persconferentie.

"Ik wil in mijn merkentrui starten. Ik hoop de echte gele trui later te pakken en er opnieuw mee aan te komen in Parijs.

De concurrentie is evenwel niet mis. Ik denk aan mijn ex-ploegmaat Tyler Hamilton, maar er zijn nog kandidaten voor de eindzege buiten mij."

Over zijn fysieke gesteldheid:

"Hoe ik me voel? Niet slecht, al heb ik na mijn val in de Dauphiné Libéré wat in een dipje gezeten. Ik moest toen antibiotica nemen en daardoor lag heel mijn maag overhoop. Ik hoop dat niet meer mee te maken. Ik ben klaar voor de Tour en zou dolgraag mijn vijfde eindzege behalen."

Armstrong is niet van mening dat zijn echtelijke problemen van invloed zullen zijn op zijn prestaties.

"Kijk, het echte leven is nogal wat moeilijker dan een koers rijden. De komende drie weken zullen uitmaken of ik fris aan de start kwam, maar eerlijk gezegd die problemen zijn van de baan en ze dwarrelen niet meer rond mijn hoofd ook. Ik kan met een goed gevoel aan de 'centenaire' beginnen".

Festivalnieuws: Awakenings, Bospop ea.

Awakenings
Morgen, zaterdag 5 juli, vindt voor de derde keer het techno-festival Awakenings plaats in het recreatiegebied in Spaarnwoude. Organisator Rocco Veenboer ziet de festivaldag zonnig tegemoet: "We hebben geen enkele afzegging en we verkopen waarschijnlijk uit." Ook het weer is morgen waarschijnlijk goed. Mocht het desondanks toch gaan regenen, dan liggen er 8000 poncho's klaar voor de bezoekers bij de ingang. Daarnaast is er 5000 vierkante meter overdekt festivalterrein. Ruim 15.000 technoliefhebbers kunnen morgen op vier podia genieten van DJ's als Dave Clarke, Rush, Oscar Mulero, Diego, Surgeon, Legowelt en Chris Liebing.

Bospop
Gary Moore heeft afgzegd voor het Bospop festival. Hij zal worden vervangen door Ten Years After. Door de afzegging is het tijdschema van het festival gewijzigd. Bospop vindt plaats op 11 en 12 juli in Weert.

Lowlands
Vrijdag zijn de laatste zeven films bekend gemaakt, die te zien zullen zijn op Lowlands. Dit zijn allereerst de mangafilms Spirited Away en Sakura Taisen. Daarnaast draaien de volgende films: Ken Park, Minority Report, Daredevil en Getting My Brother Laid. Lowlands vindt plaats op 29, 30 en 31 augustus in Biddinghuizen.

Overledenen weer in telefoonboek gezet

KPN heeft in het nieuwe telefoonboek van Noord-Friesland opnieuw namen vermeld van mensen die al jaren geleden zijn overleden. Ondanks dat directiesecretaresse J. Dotinga van verzorgingscentrum 'Leppehiem' in Akkrum verschillende keren veranderingen heeft doorgegeven, ontdekte ze steeds weer nieuwe fouten in het telefoonboek.

KPN liet gisteren weten de "pijnlijke situatie" te laten onderzoeken. De naam van een vrouw die twee jaar geleden overleden is, stond vorig jaar niet in het telefoonboek, maar dook dit jaar ineens weer op. Al zes jaar lang krijgt Dotinga vergelijkbare klachten over fouten in de telefoongids van medewerkers en bewoners van het verzorgingscentrum.

"Omdat ik veel klachten krijg, ben ik er extra alert op. Ik heb de wijzigingen meerdere keren doorgebeld, gefaxt en om bevestigingen gevraagd. Daarop kreeg ik geen reactie. In het nieuwe telefoonboek ben ik weer vijf namen van overleden mensen tegengekomen," vertelt Dotinga.

Dotinga heeft een brief naar de directie van KPN gestuurd. Deze liet in een reactie weten spoedig contact op te nemen met het verzorgingscentrum om uit te zoeken waar het precies is misgegaan.

Fietser beroofd van 6000 euro

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee straatrovers hebben wel een erg goede vangst gedaan. Zij beroofden een fietser op de Oud Lovensestraat in Tilburg. De buit bedroeg maar liefst 6000 euro.

Het slachtoffer wilde met het geld een auto kopen. De daders pakten hem bij zijn nek en doorzochten zijn jaszakken. Ze vonden de envelop met het geld en werkten hem vervolgens tegen de grond. De klappen waren dusdanig hard dat de Tilburger bewusteloos raakte. Pas in de ziekenauto kwam hij weer tot bewustzijn.

A'dams raadslid ernstig in opspraak

Tegen de Amsterdamse politicus en marktkoopman Henk Bakker senior (63) loopt een onderzoek naar ernstig strafbare feiten (poging tot doodslag en/of zware mishandeling, en bedreiging met de dood). Bakker zit samen met zijn zoon Henk Bakker jr. in de gemeenteraad van de hoofdstad voor het door hemzelf opgerichte Leefbaar Amsterdam.

De aangiftes tegen Bakker zijn gedaan door een ex-vriendin van het raadslid, de 28-jarige Leilah Miller (ex-coke verslaafde en voormalig raamprostituee), en door zijn vroegere lijfwacht, de 51-jarige Chris de Vries. Hij zou beiden met de dood bedreigd hebben toen Miller de relatie met Bakker beëindigde en naar haar ex-vriend De Vries vluchtte.

Miller beschuldigt de fractieleider van Leefbaar Amsterdam er bovendien van dat hij coke voor haar haalde en dat hij zelf zeer stevig drinkt, en bovendien rohypnol en valium slikt. Ook moest ze 'vreemde seks' met Bakker uitvoeren: ''Ik moest ammoniak en nagellakremover gebruiken bij de seks. Ik moest zelfs naalden bij hem zetten op allerlei plaatsen.''

Bakker senior wil zelf niet op de zaak ingaan en laat de woordvoering over aan zijn zoon. De jonge Bakker zegt beide personen inderdaad te kennen, maar van aangiftes niets te weten.

Opspraak

Bakker seniorHet is overigens niet de eerste keer dat de lokale politicus Bakker in opspraak komt: In 1995 werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 500 gulden wegens het verspreiden van pamfletten waarin wordt gesproken over 'criminele illegalen en criminele asielzoekers, die 'onze steden bezoeken om een graantje mee te pikken'.
In 2000 eindigde hij na een inspraakavond in Oud-West in de cel, nadat hij met stoelen was gaan gooien.

De vrouw van Bakker vluchtte in de jaren tachtig naar een Blijf-van-mijn-lijfhuis. Bakker verspreidde vervolgens de geheime adressen van deze opvanghuizen en begon een advertentiecampagne om haar terug te krijgen.

In 1992 richtte Bakker sr. Leefbaar Amsterdam op, en in 1994 haalde hij daarmee een zetel in de deelraad van Oud-West. Vorig jaar haalde hij twee zetels in de gemeenteraad.
=


Voor een uitgebreidere beschrijving van het gebeuren raadpleegt men het artikel uit het Parool.

Limburgse school blundert bij diploma-uitreiking

Orion =666= had ons via de newssubmit het volgende te melden:

31 studenten van het Arcuscollege in Heerlen kregen gisteren toch even schrik. Bij hun diploma-uitreiking bleek hun diploma er helemaal niet te zijn. Samen met zestig collega-studenten wachtten ze met spanning op de uitreiking van hun diploma. Maar nadat de eerste zestig getuigschriften waren uitgedeeld, was de koek op.

Het bleek allemaal een foutje van de school. De diploma's lagen nog ergens in een kast. "Een pijnlijke vergissing die absoluut niet goed te praten valt, erkent M. Nieuwendijk namens het Arcuscollege. "31 Geslaagden hadden de dagopleiding afgerond, de rest een beroepsbegeleidingstraject. De diploma's van de dagopleiding lagen nog op school. De rest was wel aanwezig. Een blunder dus."

In de loop van de avond hebben de studenten toch nog hun diploma thuis gekregen. Later deze week volgt nog een excuusbrief voor de vertraging.

F1: Verstappen snelste tijdens vrijdagkwalificatie

De vrijdagkwalificatie op het circuit van het Franse Maqny Cours is vandaag verrassend geëindigd. Nederlander Jos Verstappen wist in zijn Minardi de eerste plaats te halen. Teamgenoot Wilson pakte de tweede plek.

De eerste groep had nog veel last van een gladde baan als gevolg van regen. Naarmate de kwalificatie vorderde droogde de baan op. De Minardi-coureurs reden op de meest droge baan.

De volledige uitslag vind je op de FOK! F1manager

Met dank aan Jos the boss, verstoppen, Tim en gvde voor de tip!

Thaise wildplasser geëlektrocuteerd

fitrefo, maximuts, -=[Edstasy]=-, guappa, Robertje, Blaze85, rmsappl, eiskoud, blablastampy en 1750GTV hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Thai met hoge nood heeft het legen van zijn blaas met de dood moeten bekopen.

De 27-jarige man urineerde in de berm langs de snelweg, maar door de moessonregen was daar een elektriciteitskabel onder water komen te liggen. Hij kreeg een hevige stroomstoot door zijn lichaam, die hij niet heeft overleefd. De politie vermoedt dat zijn beenprothese de geleiding van de stroom heeft bevorderd.

Ajax leent geld aan supporters

rezel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Supporters van Ajax kunnen nu bij hun club geld lenen. De Amsterdamse voetbal club gaat een, naar eigen zeggen, 'voordelig krediet' aanbieden. De leen-tak gaat 'Ajax Finance' heten.

Ajax wil klanten trekken via een videoband die ze nu bij een lening weg gaat geven. 'Ajax Finance' is een gevolmachtigd intermediair en bemiddelt voor de fans bij de financieringsmaatschappij.

Uitslag vrijdagkwalificatie

paultje- wist ons vandaag het volgende te melden:

De vrijdagkwalificatie is vandaag verrassend geëindigd. Nederlander Jos Verstappen wist in zijn Minardi de eerste plaats te halen. Teamgenoot Wilson pakte de tweede plek.

De eerste groep had nog veel last van een gladde baan als gevolg van regen. Naarmate de kwalificatie vorderde droogde de baan op. De Minardi-coureurs reden op de meest droge baan.

Pos. CoureurTeam Tijd
1 Jos VerstappenMinardi F1 1:20,817
2 Ralph FirmanJordan Ford 1:23,496
3 Nick HeidfeldSauber Petronas 1:24,042
4 Olivier PanisToyota Racing 1:24,175
5 Antonio PizzoniaJaguar Racing 1:24,642
6 Jacques VilleneuveBAR Honda 1:24,651
7 Mark WebberJaguar Racing 1:25,178
8 Heinz-Harald FrentzenSauber Petronas 1:26,151
9 Cristiano da MattaToyota Racing 1:26,975
10 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari 1:27,095
11 Michael SchumacherScuderia Ferrari 1:27,929
12 Giancarlo FisichellaJordan Ford 1:28,502
13 David CoulthardMcLaren Mercedes 1:28,937
14 Juan Pablo MontoyaBMW Williams F1 1:28,988
15 Jarno TrulliRenault F1 1:29,024
16 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes 1:29,120
17 Ralf SchumacherBMW Williams F1 1:29,327
18 Fernando AlonsoRenault F1 1:29,455
19 Jenson ButtonBAR Honda 1:30,731
20 Justin WilsonMinardi F1 Geen tijd

Bekende Nederlanders veroveren de radio

Het is een ware hype aan het worden: bekende Nederlanders die in de vakantie programma's over nemen op de radio van de gewone dj's. Gordon nam de afgelopen jaren al het ochtendprogramma van Edwin Evers op Radio 538 over. Maar aangezien de zanger nu zelf een ochtendprogramma heeft, zal Gerard Joling zijn programma samen met 538-dj Rick van Velthuysen overnemen, zoals we eerder al meldden.

Ook het middagprogramma van Robert Jensen op Noordzee FM zal een bekende Nederlander aan de microfoon krijgen, namelijk Patty Brard. Michèl Weber, programmadirecteur bij Noordzee FM, is er van overtuigd dat Patty als geen ander de controversiële grappen en confronterende interviews van Robert Jensen kan overnemen. "Patty zal het plezier tussen 16.00 uur en 19.00 uur moeiteloos continueren. Als gast tijdens 'Jensen in de Middag' heeft zij zich wat dat betreft al eens bewezen", aldus Weber.

''Israël neemt honderden hectare land in''

victorv8 herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

De terugtrekking van Israel uit Bethlehem enkele dagen geleden was een dekmantel om honderden hectare land in de West Bank te kunnen bezetten om nieuwe nederzettingen op te bouwen. Dat zeggen de Palestijnen.

Woensdag hebben Israelische soldaten honderden hectare land met Palestijnse olijfboomgaarden omgeploegd in de buurt van de Palestijnse dorpjes Beit Eksa en Beit Souriq, ten noorden van Jerusalem. Er staat nu een bordje "Staatseigendom, verboden toegang" op wat eens het eigendom was van Palestijnse boeren.

De Palestijnse minister Yasser Abed Rabbo, heeft gezegd dat Sharon de terugtrekking uit Bethlehem gebruikt als dekmantel voor de bezetting van nog meer Palestijns grondgebied voor zijn Nederzettingenpolitiek. "Het is diefstal", zo zei Rabbo. "Wat ze doen is etnische zuivering. De routekaart voor de vrede zegt dat ze zouden moeten stoppen met het confisceren van land en het verwoesten van huizen, maar al wat de Israëlis doen is praten over de moeilijke beslissingen die ze moeten nemen."

BBC grote winnaar Net Media Awards

blablastampy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De internetredactie van de BBC is de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Net Media Awards. De Engelse site mocht acht van de, in totaal, 21 prijzen mee naar huis nemen. De enige Nederlandse genomineerde, de weblog van de Volkskrant, viel buiten de prijzen.

De BBC won prijzen voor onder anderen beste webprimeur, achtergrondverhaal en beste ontwerp en navigatie (van de site). Daarnaast ontving wetenschapsjournalist David Whitehouse van de BBC voor het vierde jaar achtereen een prijs voor zijn werk.

De titel 'Internetjournalist van het jaar' ging naar de zwitser Vincent Landon. 118 Juryleden uit 20 landen bekroonden zijn special over de handel achter malaria; een verhaal in tekst, audio en video.

De Deense School voor Journalistiek werd winnaar in de categorie 'Beste gebruik van multimedia'; de Financial Times ontving een prijs voor zijn onderzoeken naar massavernietigingswapens.

De Volkskrant was genomineerd in de categorie 'Beste nieuws weblog'. PaidContent.org ging er echter met de prijs vandoor in deze categorie. Volkskrant-logger Patrick Engelsma: "Ons weblog is opgezet als een extra vanuit de internetredactie. We doen het erbij om wat meer over internet te kunnen schrijven, maar zijn er niet dwangmatig mee bezig." De laatste update van de weblog was dan ook op 27 juni.

OM: "van der Graaf pleegde politieke moord"

Tegen Volkert van der Graaf is vanochtend in hoger beroep opnieuw levenslange gevangenisstraf geëist wegens de moord op Pim Fortuyn. Volgens advocaat-generaal I. van Asperen de Boer ging het om een politieke moord. Alle politieke moorden uit het verleden werden volgens haar met de hoogst mogelijke straf gevonnist, en dat zou hier ook moeten gebeuren.

''Dat een volksvertegenwoordiger zo kort voor de Kamerverkiezingen is vermoord, maakt deze zaak zo uniek dat we 330 jaar terug moeten gaan in de geschiedenis voor een soortgelijk geval'', aldus Van Asperen de Boer. Bovendien acht het OM het gevaar op herhaling aanwezig.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde Van der Graaf eerder dit jaar tot 18 jaar celstraf, na een eis tot levenslang.

''Politieke moordenaar''
Wederom levenslange strafeis tegen Volkert

BNN heeft ruim 50.000 leden nodig

blablastampy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Omroepvereniging BNN heeft voor het eind van het jaar ruim 50.000 leden nodig, anders is het over en sluiten voor de jongste omroep van Nederland. BNN roept daarom iedereen op om leden te werven, waardoor een aantal originele prijzen gewonnen kunnen worden.

Speciaal voor dit doel zendt de omroep, elke maandag tussen 22.15 en 22.35 uur op Nederland 2, 'De Grote Ledenwerfshow' uit. Men kan onder anderen een liefdesscene met presentatrice Katja Schuurman winnen. Daarnaast behoort een uitzending van Ruuddewild.nl, opgenomen bij je thuis, tot de prijzen. Mensen die zelf lid willen worden kunnen zich hier opgeven.

Kind (2) verdrinkt in Utrechts park

Pieter Groenhart / elfrikandel en blablastampy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisterenmiddag vond een tragische gebeurtenis plaats in het Griftpark in Utrecht. Een tweejarig jongetje kwam daar door verdrinking om het leven.

De peuter was omstreeks vier uur aan de aandacht van zijn moeder ontsnapt, en sindsdien spoorloos. Toen bezoekers van het park na een uur zoeken hem nog niet gevonden hadden, werd door hen de politie gebeld.

De politie schakelde op hun beurt vervolgens een duikteam van de brandweer in. De duikers vonden het jongetje uiteindelijk in de vijver.

FIOD traceert miljoenen zwart geld

Pieter Groenhart / elfrikandel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De fiscus heeft het laatste anderhalf jaar flink jacht gemaakt op zwart geld dat Nederlanders in het buitenland op bankrekeningen hebben staan. In totaal werd er maar liefst 87 miljoen euro door de FIOD binnengehaald middels een grootscheepse controle, die voornamelijk plaatsvond bij de KB Lux Bank in Luxemburg. Ook heeft de Duitse belastingsdienst een steentje bijgedragen.

Naast de 87 miljoen euro staan er nog vorderingen open voor een bedrag van 90 miljoen euro, zo heeft een woordvoerder van Staatssecretaris Wijn van Financiën vandaag bevestigd.

Op dit moment gebeuren de controles nog op eigen initiatief van de betrokken Europese organisaties, maar vanaf 1 januari 2005 zullen alle gegevens automatisch tussen de verschillende instanties in Europa worden uitgewisseld. Rekeningen met zwart geld in het ''nabije buitenland'' zullen dan waarschijnlijk tot het verleden behoren.

Nederlanders zijn stakingsbereid

De economie van Nederland draait al een tijdje minder dan de afgelopen jaren. Dit is te zien aan de negatieve berichtgeving in de media en uit de cijfers die het CPB publiceert. Ook neemt de werkloosheid toe en zijn de verwachtingen niet al te rooskleurig.

Uit een onlangs gehouden peiling blijkt dat driekwart van de Nederlandse beroepsbevolking bereid is te gaan protesteren tegen de kabinetsplannen. De helft van de Nederlanders wil hiervoor zelfs gaan staken. Zo hopen ze op behoud van werkgelegenheid, vervroegd pensioen en koopkracht.

Dit blijkt uit een opiniepeiling die in opdracht van het Financieele Dagblad en het televisieprogramma Nova is uitgevoerd door het onderzoeksbureau Interview-NSS. De resultaten werden opgesteld na 600 Nederlanders ondervraagd te hebben in de leeftijdscategorie van 15 tot en met 64 jaar. De enquête is uitgevoerd aan de vooravond van het centraal overleg dat kabinet, werkgevers en vakbonden gisteren hadden.

Een onstuimige periode met veel vakbondsacties en arbeidsonrust wordt door 81 procent van de Nederlanders verwacht. Bijna driekwart van de Nederlandse werknemers ziet zichzelf meedoen aan acties, door de vakbonden georganiseerd. Dit aantal is aanzienlijk groter dan dat er Nederlandse vakbondsleden zijn. Er is namelijk maar een kwart van de Nederlandse werknemers vakbondslid. Uit het onderzoek blijkt dat tweederde van de Nederlanders vooral voor het behoud van werkgelegenheid bereid te is demonstreren.

De geschiedenis leert dat de Nederlandse werknemers weinig stakingsgezind waren. De resultaten van het onderzoek laten echter zien dat nu een opmerkelijk hoog percentage wel bereid is tot het uitvoeren van stakingen. Zo is 53 procent bereid te staken voor behoud van werkgelegenheid, 47 procent is bereid om te staken voor behoud van de vut of het vervroegd pensioen. Verder is 51 procent bereid te staken tegen koopkrachtverlies en 44 procent is bereid te gaan staken voor het behoud van de huidige WAO-regeling voor arbeidsongeschikten.

Desondanks hebben het kabinet en de werkgevers een sterke positie, met de in het najaar te verwachten slag met de vakbonden. Doordat de economie minder goed draait, zal iedereen water bij de wijn moeten doen. Ruim driekwart (78 procent) van de Nederlanders blijkt bijvoorbeeld bereid om een uur per week langer te werken als daarmee de eigen baan behouden kan blijven. Daarnaast is er bereidheid tot loonmatiging. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft (49 procent) van de Nederlanders bereid is om vijf procent nettoloon in te leveren, als daarmee de eigen baan gered kan worden.

Dominee krijgt teken van God

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De smeekbede van een dominee in de Eerste Baptistische Kerk in Forest, Ohio, USA, om een "teken van God" werd verhoord: Onmiddellijk werd de kerk getroffen door de bliksem waardoor de geluidsinstallatie werd opgeblazen.

De kerkdienst ging gewoon door, totdat de mensen er na 20 minuten achter kwamen dat de kerk in lichterlaaie stond en het brandende gebouw in allerijl werd ontruimd.

De eindbalans is een schadepost van ruim 20.000 amerikaanse dollars, en géén doden of gewonden.

Liberiaanse president krijgt ultimatum

Volgens een Liberiaanse overheidsfunctionaris hebben de Verenigde Staten de Liberiaanse president Taylor een ultimatum van 48 uur gegeven om op te stappen. De VS claimen echter dat ze hier niet van op de hoogte zijn.

De toestand in Monrovia is zéér slecht na de zware strijd tussen rebellen en troepen die trouw zijn gebleven aan president Charles Taylor. De strijdende partijen bereikten op 27 juni een akkoord over een bestand. Honderden demonstranten protesteerden donderdag om de president tot aftreden te bewegen.

Volgens de VS zijn er wel maatregelen onderweg om Taylor tot aftreden te dwingen. Bush sloot niet uit dat hij een vredesmacht naar de regio gaat sturen om stabiliteit te waarborgen. Hij weigerde echter duidelijkheid te geven over wat er zal gaan gebeuren wanneer Taylor niet vrijwillig wil opstappen.

Eerder al is Taylor asiel aangeboden in Nigeria, maar dat aanbod heeft hij afgeslagen. De VS heeft Europa gezegd zich voor te bereiden op de mogelijkheid van een militaire interventie, en gevraagd om dit in overweging te nemen.

De Xbox is gehackt

Skinkie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Al sinds het introduceren van de Xbox op de gameconsolemarkt zijn een aantal fanaten bezig geweest met het installeren van Linux op de Xbox. Doordat de Xbox door Microsoft beveiligd is opdat er geen andere programma's op gestart kunnen worden dan die door Microsoft goedgekeurd worden, is dit altijd een hele opgave geweest. In het begin is er altijd gewerkt met de welbekende modchip, echter men wilde meer.

Een jaar lang heeft de CEO van Lindows, Michael Robertson, anoniem een prijs gezet op het hacken van de Xbox, de eerste die Linux kon draaien met en zonder modchip en gereedschap kon een leuk geld bedrag ontvangen.

Exact 1 week geleden meldde een Xbox Security groep dat ze de manier hadden gevonden om de Xbox te hacken en dat dit relatief eenvoudig was, zonder de soldeerbout ter hande te nemen of de Xbox te openen. Vandaag is aan die laatste voorwaarde voldaan. Zoals je van Microsoft kan verwachten zat dit lekje in een klein hoekje, er hoeven slechts twee font files vervangen te worden om de Xbox Linux te laten draaien.

Vrouw bevalt van baby van zeven kilo

In het ziekenhuis Rijnstate, Arnhem, is een vrouw bevallen van een baby van zeven kilo.

Normaal wegen de meeste baby's rond de 3400 gram bij hun geboorte, aldus Christa Koeweiden, het afdelingshoofd verloskamers/kraamzorg van het ziekenhuis. Het ziekenhuis personeel was verbijsterd en verbaasd toen de baby ter wereld kwam, aldus Koeweiden. De baby, een jongentje die de naam Tim heeft gekregen, werd met behulp van een keizersnee ter wereld gebracht.

Forse boetes voor overtreders Drankwet

Als een café, supermarkt of slijterij alcohol verkoopt aan personen die dit (nog) niet mogen kopen dan riskeren ze binnenkort een boete van honderdduizend euro.

De in 2000 ingevoerde wet staat in eerste instantie onder toezicht van de Keuringsdienst van Waren. Uit eerder onderzoek bleek al dat de wet nauwelijks werd nageleefd. Nu blijkt dat de wet nog steeds op grote schaal wordt overtreden.

Met name het verbod tot het verkopen van licht alcoholische dranken als wijn, bier en mixdrankjes aan jongeren onder de zestien en de verkoop van sterke drank aan jongeren onder de achttien wordt massaal overtreden.

Hoe hoog de boetes precies worden moet nog worden vastgesteld, verwacht wordt dat het dezelfde boetes worden als die in de Tabakswet zijn opgenomen.

Jonge socialisten tegen districtenstelsel

Toad goot het volgende in newssubmit en daar kwam uit:

De jongerenbeweging van de Partij van de Arbeid - de Jonge Socialisten (JS) - spreken zich uit tegen een districtenstelsel en tegen een tweepartijenstelsel, dit in tegenstelling tot hetgeen Wouter Bos afgelopen week voorstelde. Hij verdedigde eerder deze week het districtenstelsel en het tweepartijenstelsel in diverse media.

De JS is van mening dat andere kleinere partijen ook nog een kans moeten krijgen in Nederland. De Jonge Socialisten zien geen heil in een tweepartijenstelsel. Zo zouden in sommige gebieden vijftig procent van de stemmen 'verloren' kunnen gaan. Immers, de kleinere partijen zouden in de praktijk geen reële keuze zijn. Diversiteit in de Nederlandse politiek is voor de Jonge Socialisten erg belangrijk.

"De afstand tussen de kiezer en de vertegenwoordiger zou verkleind moeten worden. Dit zal echter niet bereikt worden door per district slechts één afgevaardigde en daarmee slechts één partij in de Tweede Kamer te kiezen.", aldus de JS.

Dure grafplaatsen in Tokyo te koop

blablastampy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wie in het centrum van de Japanse stad Tokyo wil worden begraven kan maar beter zorgen dat hij gedurende zijn leven veel geld verdient en dat vervolgens achteruit zet 'voor later'. Voor een graf in het centrum betaal je namelijk erg veel geld. Momenteel kost een laatste rustplaats 10,3 miljoen yen, omgerekend ruim 74.600 euro.

Inwoners van de stad kunnen momenteel een aanvraag indienen voor een plekje op het pittoreske Aoyama-kerkhof. Het is voor de eerste keer in 43 jaar dat er grafpercelen in de stad worden geveild. De vijftig beschikbare graven zijn zo duur vanwege de ligging, maar ook vanwege de naam van het kerkhof. Dat bewaart namelijk de as van meer dan 110.000 doden, onder wie veel beroemde politici, schrijvers en kunstenaars.

Kleine Japanners kunnen voor 4,53 miljoen yen (32.800 euro) terecht in een graf van 1,6 vierkante meter. Voor een ruimer bemeten graf van 3,65 vierkante meter moet 10,3 miljoen yen worden neergeteld. Om in aanmerking te komen voor één van de graven moet men minstens drie jaar onafgebroken in Tokyo hebben gewoond.

Formule 1: Bolides BAR in beslag genomen

C0PP3R en Herman hadden ons het volgende bericht te melden, Tackleberry herschreef het vervolgens:

De drie F1 bolides van BAR zijn door de lokale Franse politie in beslag genomen. Dit komt voort uit een geschil tussen het team en het bedrijf PPGI. Het bedrijf zegt nog drie miljoen dollar te krijgen van het team.

De teambaas, David Richards, is ondertussen onderweg naar Magny Cours om naar een oplossing te zoeken. Als die er niet komt zal het team niet mee kunnen doen aan de komende Franse Grand Prix. Er werd gisteravond een reactie van het team verwacht, maar tot op heden zijn er geen officiële uitspraken over het voorval gedaan.

Meer F1-nieuws is natuurlijk te vinden op de FOK! F1manager!

Er moeten meer BOB's achter het stuur

De laatste jaren raken steeds meer mensen hun rijbewijs kwijt. De meest voorkomende reden is dat ze te diep in het glaasje hebben gekeken. Om deze ontwikkeling een halt toe te roepen, is enkele jaren geleden de BOB-campagne gestart. Met deze actie wordt geprobeerd om mensen ervan te weerhouden met alcohol de weg op te gaan. Vooralsnog heeft de campagne echter geen merkbaar resultaat opgeleverd. Dat blijkt uit jaarcijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

In 2002 zijn er ongeveer 6300 rijbewijzen ongeldig verklaard door het CBR. Ten opzichte van het jaar 2000 bedraagt dit een stijging van ruim 32 procent. Bovendien is het aantal mensen dat naar de verplichte cursus 'alcohol en verkeer' werd gestuurd in 2002 met tien procent toegenomen ten opzichte van 2001.

In 2002 werden bijna achtduizend mensen naar de zogeheten verplichte EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) gestuurd. Automobilisten die een dergelijke cursus moeten volgen, zijn door de politie aangehouden met meer dan 1,3 promille alcohol in hun bloed. Indien iemand weigert aan de cursus mee te doen, wordt zijn rijbewijs ingevorderd.

Bij een promillage dat hoger is dan 1,8 volgt automatisch een (medisch) onderzoek door het CBR. Zo werden er in 2002 maar liefst 6334 mensen onderzocht, om te kijken of ze wel geschikt zijn om achter het stuur te zitten. In vier van de vijf gevallen van de onderzoeken betreft het alcoholmisbruik. Bij het overige deel van de onderzoeken gaat het om medische redenen. Hierbij kun je denken aan epilepsie, black-outs of een slechte rijvaardigheid. Een deel van deze mensen moet alsnog op cursus of verliest zijn rijbewijs.

Verkeersveiligheidsorganisatie 3VO zegt in een reactie bezorgd te zijn over het grote aantal automobilisten dat met drank op de weg op gaat. De organisatie is echter wel blij met de sancties die tegen deze mensen worden genomen.


Berlusconi biedt Schröder excuses aan

Movinghead, Syntax_XL en griphin hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Premier Berlusconi van Italië heeft zijn excuses aangeboden aan de Duitse bondskanselier Schröder. De premier maakte afgelopen woensdag in het Europees Parlement een kwetsende opmerking tegen de Duitse europarlementariër Schulz.

Berlusconi schoffeerde Schultz door hem een rol als kampbewaker toe te dichten in een Italiaanse documentaire over concentratiekampen in nazi-Duitsland. Hij weigerde daarna zijn excuses aan te bieden. Dat heeft hij nu, na alle ophef, toch nog gedaan tijdens een telefoongesprek met Schröder. Die beschouwt de zaak daarmee als afgedaan.

Italië is op dit moment voorzitter van de EU. In de buitenlandse pers wordt steeds meer betwijfeld of Berlusconi de juiste man is om de EU door zwaar weer te loodsen. Europese Commissie-voorzitter Prodi zegt zich ervoor te schamen een Italiaan te zijn.

Harddrugs in bananendozen in Brabant

method21, Zenith4ever, Stefan Verstraeten en Zenith4ever hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Uden en Veghel is een grote partij harddrugs gevonden die verstopt zat in enkele bananendozen in twee supermarkten. De harddrugs zijn vermoedelijk cocaïne. Er is een gerechtelijk vooronderzoek gestart.

Volgens een woordvoerster van de politie zijn er, voor zover valt na te gaan, bij de verkoop van bananen geen drugs meeverkocht. In het belang van het onderzoek doet de politie geen mededelingen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.