Elf Turkse officieren in Irak gepakt [Update]

De Turkse krant Hürriyet meldt dat in Irak elf officieren van Turkse speciale troepen zijn opgepakt door militairen van de VS. Naar verluidt waren de Turken van plan een aanval op de Koerdische gouverneur van Kirkuk uit te voeren.

De regering van Turkije heeft woedend bij de VS geprotesteerd en eist de vrijlating van de elf. Uit Amerika is nog geen bevestiging gekomen over de arrestaties. De affaire zet de moeizame relatie tussen de twee landen wel verder onder druk.

Update 23:26

Amerikaanse troepen in Irak hebben enkele van de Turkse militairen vrijgelaten, die daar gisteren werden opgepakt.

De Turkse regering heeft de arrestatie van de elf officieren hoog opgenomen. Ankara eist niet alleen de onmiddellijke vrijlating van alle militairen, maar ook dat de VS de militairen bestraft die de Turken hebben opgepakt.

Als reactie heeft Turkije vandaag de Habur toegangsweg gesloten. Het is de enige toegangsweg voor hulpgoederen tussen Turkije en Irak. Volgens het Turkse televisiestation NTV wordt er door de Turkse legermacht nagedacht over andere manieren van vergelding, waaronder het verbieden van Amerikaanse militaire vluchten in Turks luchtruim.