Parijs introduceert HSL voor voetgangers

In Parijs wordt een proef gehouden met een zogenaamde hogesnelheidslijn (HSL) voor voetgangers. Het 'Troittoir Roulant Rapide' (TRR) is een soort lopende band die voetgangers met negen kilometer per uur voortduwt. Uitvinder Anselme Cote verwacht wereldwijd groot succes te zullen boeken met zijn uitvinding.

In oktober zal een speciale commissie het nut en de veiligheid van de TRR bepalen. Er zijn nogal wat valpartijen onder de mensen die voor het eerst gebruik maken van het vervoersmiddel, maar Cote maakt zich hierover geen zorgen. "Bij het op- en afstappen van de band verliezen veel beginners hun evenwicht. Maar dat was vroeger ook het geval met roltrappen, die nu een normaal verschijnsel zijn", zegt hij.

Het rollende trottoir zou een oplossing kunnen bieden bij het overbruggen van korte afstanden. Volgens Cote kost het mensen tegenwoordig steeds meer tijd kleine afstanden af te leggen, terwijl men met de hogesnelheidstrein en het vliegtuig in een korte tijd honderden kilometers kan reizen. Ter illustratie noemt Cote de ruim driehonderd kilometer lange reis van Parijs naar Rennes. Die duurt vijftig minuten. Diegenen die echter naar het station van 'Montparnasse' willen, zijn twintig minuten onderweg.

Diverse landen hebben al belangstelling getoond voor de TRR, waaronder de organisatoren van de Olympische Spelen in Peking. Ook functionarissen van luchthavens of stadsvervoer uit Hongkong, Toronto en Londen zijn geïnteresseerd.