Tussen kunst en kut

Zelfs de grootste cultuurbarbaren onder ons zal het niet ontgaan zijn: de première van het theaterstuk de Vagina Monologen. In snedige bewoordingen praten kopstukken als Hanneke Groenteman, Catherine Keyl en Nelleke "Opsporing Verzocht" van der Krogt over, tsja... hun kut.

Van pooier tot priester en van hoer tot Jenny Goeree, iedereen heeft minstens één keer zijn hoofd door een vagina gestoken. Voor zo'n belangrijk lichaamsdeel krijgt de vagina niet de aandacht die zij verdient, vindt de Amerikaanse auteur van het toneelstuk, Eve Ensler.
Terwijl mannen in de regel trots zijn op hun steekwapen hebben veel vrouwen een haat-liefde-verhouding met hun vagina. Te grote kleine schaamlippen, assymetrische grote schaamlippen, de vagina blijft een bron van ontevredenheid. Een gat in de markt voor de plastische chirurgen, dat in Amerika reeds is gedicht.

De Vagina Monologen is 'een duidelijk statement tegen het nog steeds voortdurende fysieke en psychische geweld tegen vrouwen'. Laat dit een waarschuwing zijn: het is geen opwindend, erotisch stuk. Gelukkig hoeven notoire theatherhaters niet naar de schouwburg te gaan voor vaginaal vermaak. Daarvoor is het internet met allerlei leuke linkjes natuurlijk veel geschikter.