GroenLinks gunt studenten huursubsidie

Bikkelmannetje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

GroenLinks wil kamerbewoners huursubsidie geven. Daardoor worden kamers voor studenten en jongeren beter betaalbaar. Nu geven zij vaak meer dan de helft van hun inkomen uit aan wonen.

Momenteel kan alleen iemand met een zelfstandige ruimte (eigen voordeur, sanitair en keuken) voor huursubsidie in aanmerking komen. GroenLinks vindt die ,,discriminatie'' van kamerbewoners achterhaald. Het Tweede-Kamerlid Van Gent lanceerde maandag een aantal voorstellen om de woningnood onder studenten te bestrijden.

Nijpend
Vooral in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Haarlem is het tekort aan kamers nijpend, stelt de partij in navolging van studentenvakbonden. GroenLinks vindt dat staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) onvoldoende doet voor kamerbewoners. Nieuwbouw is de enige oplossing, vindt Van Gent. Rijke woningcorporaties moeten worden gedwongen onrendabele investeringen te doen. Dat kan makkelijk want een deel van hun geld staat toch maar ,,nutteloos'' op de bankrekening, aldus GroenLinks.

Om de doorstroming van ex-studenten naar een zelfstandige woonruimte te vergemakkelijken zouden zij niet helemaal onder aan de wachtlijst moeten beginnen. Omdat zij geen zelfstandige woning achter laten, is dat nu wel het geval. GroenLinks wil die regel opheffen. Ook denkt de partij aan de bewoning van vakantiehuisjes in de buurt van studentensteden en tijdelijke huisvesting (prefabwoningen) op het terrein van universiteit of hogeschool om het kamerprobleem aan te pakken.