Amerika onder vuur

WTC vlak na de crash
Twee vliegtuigen zijn vandaag op het World Trade Centre in New York ingevlogen.
Volgens getuigen vloog er een klein sportvliegtuigje laag over Manhattan, luttele seconden voordat het vliegtuigje zich in de westertoren boorde. Enkele minuten later vloog er een tweede vliegtuig de toren in.

Het vliegtuig zit nog steeds vast in het gebouw. Er is nog geen informatie beschikbaar over eventuele slachtoffers, noch is het duidelijk hoe het kon gebeuren dat twee vliegtuigen zich in de bekende toren konden rammen.Update: 15:34
Bush zei net in een korte toespraak dat het om opzet ging. Het tweede vliegtuig, dat zich 18 minuten na de het eerste in de andere toren boorde is een Boeing 767 uit Boston die gekaapt zou zijn. Eerste berichten zeggen 6 doden en 1000 gewonden. Bush vroeg om een moment stilte.

Update: 15:58
Een derde vliegtuig heeft zich geboord in het Pentagon. Alle overheidsgebouwen en het Witte Huis worden op dit moment ontruimd. Wall Street is gesloten en de Amerikaanse Vloot is in verhoogde staat van paraatheid.

Overigens is er een claim vanuit Dubai gekomen van een Palestijnse extremistische en terroristische organisatie voor de aanslag binnengekomen.Update: 16:02

Bovenstaande foto laat zien dat de toren is ingestort. Puin bedekt de straten van New York en het aantal slachtoffers is waarschijnlijk niet te tellen. De Amsterdamse Beurs is nu ook gesloten.Update: 16:14

Er is een hele grote brand gaande in het Ministerie van Buitenlandse zaken in Washington. Er gaan geruchten over een explosie op Capitol Hill. Daar zetelt de Senaat en de Amerikaanse Tweede Kamer.Update: 17:13

De tweede toren is inmiddels ook ingestort. Er gaan schattingen dat er circa 50.000 mensen in het WTC aan het werk kunnen. Het aantal doden durft men niet te schatten maar ligt waarschijnlijk in de orde van de tienduizenden. Manhattan ligt in puin.

Ook is er een bevestiging van een vliegtuig-ongeluk in Sommerset county, Pennsilvana (in de buurt van Pittsburgh). Het is nog niet bekend hoeveel doden daar zijn gevallen. Alle vliegtuigen in en op weg naar Amerika worden omgeleid naar Canadeze vliegvelden.

Update: 17:23
Een tweede vliegtuig dat gekaapt was en onderweg van Washington naar Los Angeles is neergestort.

Update: 17:28
American Airlines bevestigd een derde vliegtuigcrash van vlucht AA93 op weg van Boston naar Los Angeles.

Update: 17:42
Het is onduidelijk om hoeveel vliegtuigen het nu precies gaat, maar men mist waarschijnlijk 8 vliegtuigen, waarvan er inmiddels 3 gecrasht zijn.

FOK! is inmiddels een Dossier gestart. Zie: Dossier: Aanslagen in Amerika