Hele wereld neemt maatregelen

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft de surveillance bij Amerikaanse objecten verscherpt. Er komt geen extra zogenoemde statische bewaking van Amerikaanse bedrijven, kantoren of andere instellingen. Dat maakte een woordvoerder van de politie bekend. In de Rijnmond is een aantal Amerikaanse bedrijven en kantoren en een Amerikaanse school. Een woordvoerster van de school zei dat er niet om extra bewaking was gevraagd omdat het "een internationale school is met 33 nationaliteiten, en niet alleen Amerikaanse kinderen".

In Capelle aan den IJssel is het MTC, een instelling van het Amerikaanse leger. Volgens de woordvoerder van de politie zal hier ook geen extra vaste bewaking komen. "Bovendien heeft dat natuurlijk zijn eigen bewaking." Rotterdam Airport wordt vooralsnog niet extra beveiligd, aldus een woordvoerder. "Wij hebben een goede beveiliging en nog niets gehoord van de marechaussee."

Het Canadese ministerie van Verkeer heeft alle vliegvelden gesloten. Vliegtuigen die op weg waren naar de VS en daar nu niet meer mogen landen, mogen wel uitwijken naar Canada. Ook kunnen om humanitaire redenen uitzonderingen worden gemaakt. De Canadese luchtvaartmaatschappijen Air Canada, WestJet Airlines, Canada 3000 en Air Transat zijn dinsdag begonnen met het schrappen van vluchten.

Ook Rusland heeft maatregelen genomen om mogelijke terroristische aanslagen te voorkomen. Bij de luchtafweer van de Russische luchtmacht is een permanente alarmtoestand afgekondigd. Ook de troepen van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht. "Wij hebben de bescherming van belangrijke officiële gebouwen versterkt, evenals die van bedrijven die vitale diensten voor de bevolking leveren", aldus generaal Vjatsjeslav Tichomirov.

De Belgische regering heeft dinsdag maatregelen genomen om de veiligheid te verbeteren in de buurt van diverse binnenlandse en buitenlandse militaire instellingen op zijn grondgebied. Dat is door regeringsbronnen meegedeeld. België herbergt onder meer het hoofdkwartier van de NAVO.

Frankrijk heeft zijn anti-terrorismemaatregelen in versterkte vorm weer ingesteld. De maatregelen onder de noemer 'Vigi Parate' waren begin jaren negentig ook van kracht toen het land werd opgeschrikt door een serie islamitische aanslagen. Op straat zullen extra gewapende agenten en soldaten verschijnen, die stations, vliegvelden en andere openbare gebouwen bewaken. Dit heeft de Franse regering dinsdag bekendgemaakt.

In de Britse regeringsgebouwen zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen. De maatregelen gelden ook in de Britse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland.