Spanning stijgt aan vooravond verkiezing Tory-leider

In Groot-Brittannië worden dinsdag de laatste stembriefjes ingeleverd voor de verkiezingen van de nieuwe leider van de Conservatieven. Woensdag zal de winnaar in de loop van de middag bekend worden: de pro-Europese Kenneth Clarke of de rechtse Iain Duncan Smith.

Ongeveer 300.000 leden van de partij doen mee aan de verkiezing. De afgelopen weken hadden ze de gelegenheid hun stembriefje in te vullen. Het tellen begint woensdagochtend en later op de dag zal de uitslag in het Queen Elizabeth II Conference Centre in Londen bekend worden gemaakt.

De strijd om de verkiezingen van de nieuwe Tory-leider had een grimmig karakter. Verscheidene kopstukken van de partij gingen vechtend over straat in een poging de uitslag te beïnvloeden. Het gaat al een tijd slecht met de partij, na twee verloren verkiezingen. De winnaar komt in de plaats van William Hague, die na zijn nederlaag bij de verkiezingen voor het Lagerhuis in juni het blijtje erbij neergooide.

De winnaar heeft een maand de tijd om de conferentie van de Conservatieve Partij in Blackpool voor te bereiden. Hem wacht in de eerste plaats de zware taak om de eenheid terug te brengen in de partij.