Irak haalt Amerikaans vliegtuig neer

Irak heeft dinsdag voor de tweede maal in twee weken een onbemand Amerikaans verkenningsvliegtuig neergehaald. Dat meldde het Iraakse persbureau INA.

Majoor Brett Morris, woordvoerder voor de Amerikaans-Britse macht in de Golfregio, heeft bevestigd dat sinds dinsdagochtend boven Zuid-Irak een onbemande Predator wordt vermist. Hij zei dat dinsdag geen bemande vluchten op het programma stonden.

Het verkenningstoestel werd om 11.30 uur lokale tijd neergehaald nabij de zuidelijke stad Basra, 550 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad.

Volgens INA was het toestel opgestegen in Koeweit om "gegevens te verzamelen over luchtverdediging voor de Amerikaanse vijand". Een woordvoerder van het Iraakse luchtverdedigingscommando zei dat het toestel was neergehaald om "wraak te nemen voor de martelaren van groot Irak en het vrije Palestina".

Op 27 augustus heeft Irak naar eigen zeggen nabij Basra een onbemand Amerikaans verkenningstoestel van het type Predator neergehaald. Het is niet duidelijk of het toestel door afweervuur is getroffen of door een motorstoring is neergestort.

Sinds 1991 voeren de VS en Groot-Brittannië patrouilles uit boven de no-flyzones in het zuiden en noorden van Irak. De zones zijn ingesteld ter bescherming van de sjiitische en Koerdische bevolkingsgroepen.