Slechts vijftig aanvragen bij MKZ-noodfonds

Bij het noodfonds voor extreme schade door de mond- en klauwzeerepidemie zijn tot dusver slechts vijftig aanvragen binnengekomen. Dat heeft voorzitter B. le Blanc van het MKZ-fonds dinsdag bekendgemaakt.

Het fonds heeft inmiddels twee bedrijven een bedrag uitgekeerd, een Veluwse kledingzaak en een Drents agrarisch bedrijf. Voor een grotere bekendheid gaat het fonds binnenkort advertenties plaatsen.

Een woordvoerder van het fonds erkent dat vijftig aanvragen niet in verhouding staan tot de duizenden ondernemers die schade hebben geleden door de MKZ-maatregelen dit voorjaar.

"Wij hebben van de overheid maximaal 25 miljoen gulden gekregen, zodat we veel voorwaarden moeten stellen. We vergoeden niet iedereen met schade, maar helpen alleen bij de doorstart van bedrijven die anders geen toekomst meer hebben,'' aldus de woordvoerder, die het geringe aantal aanmeldingen eigenlijk heel positief noemt. "Wellicht hebben minder bedrijven schade geleden dan de paniekverhalen dit voorjaar wilden doen geloven."

De ondernemersorganisaties MKB Nederland, VNO-NCW en LTO-Nederland klaagden deze zomer al over te strenge voorwaarden en bureaucratische rompslomp bij de aanvragen. Voorwaarden zijn een accountantsverklaring van de directe en bewijsbare schade en een saneringsplan van de schulden. Bovendien wordt alleen rente op de schulden vergoed, tot een maximum van 220.000 gulden. De organisaties weigerden minister Brinkhorst (Landbouw) medewerking aan het fonds. Aanvragen kan nog tot 31 december.

LTO-Nederland was dinsdag niet voor commentaar bereikbaar.