FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 juli 2001

Tour de France: Uitslag etappe 3

Telekom-coureur Erik Zabel heeft de 3e etappe van de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Duitse sprinter won in de ‘massa-sprint’ in Seraing van de Fransman Magnien. De Belg Marc Wauters, die gisteren na zijn etappe-overwinning de gele trui pakte, raakte deze direct kwijt aan Stuart O’Grady, nadat de Rabo-renner op meer dan 6 minuten was gereden door het peloton.

Na een tamme start begon de koers in de laatste 45 kilometer interessanter te worden door een aantal serieuze klimmen. Het peloton, onder leiding van de Rabobank-ploeg, liet Nicolas Jalabert en Frederic Guesdon een tijd lang vooruit rijden, totdat verschillende renners op de cols begonnen te demarreren. Het tempo van het peloton werd door de Telekom-rijders opgeschroefd en de Rabobank-renners, die een tijd lang het tempo hadden bepaald, moesten bijna allemaal lossen uit het peloton, en vormden een tweede groep met onder meer Marc Wauters en groene-truidrager Jaan Kirsipuu.

In de laatste twaalf kilometer voor de finish werd de afstand tussen het peloton en die achtervolgende groep steeds groter, vanwege het strakke tempo van de ploeg van favoriet Jan Ullrich. Het peloton werd door de versnelling steeds kleiner, en in de sprint was Erik Zabel oppermachtig.

O’Grady pakt door de uitslag de gele trui, vóór Christophe Moreau en Rik Verbrugghe. Erik Zabel rijdt morgen in het groen.

Homofilie bij Dolfijnen

Braziliaanse wetenschappers hebben voor het eerst homoseksuele praktijken vastgesteld bij in het wild levende dolfijnen in de archipel van Fernando de Noronha, in het noordoosten van Brazilië.

"Zowel mannelijke als vrouwelijke dieren hebben homoseksuele praktijken, die bij sommige beperkt blijft tot fellatio", zei José Martins, verantwoordelijke van het project José Martins. De seksueke activiteiten van de dolfijnen van de soort Stenella longirostris hebben "geen procreatief doel" en beperken zich dus tot "het loutere seksuele of affectieve plezier".

De Stenella longirostris, ongeveer twee meter lang (zwarte rug, grijze flanken, witte buik), verbaasde de wetenschappers overigens door zijn/haar intense lichaamsbewegingen tijdens de seksuele praktijk. Volgens Martins valt een en ander te verklaren door een "zeer losse sociale structuur waar de vaderfiguur onbestaande is, de gezinsbanden afgeleid worden van de verhouding moeder-zoon, de beslissingen van de groep democratisch worden genomen en de dolfijnen harmonieus in groepen leven".
De bevindingen kunnen hun waarde hebben bij het opstellen van meer doeltreffende beschermingsprogramma's voor de met uitroeiing bedreigde dolfijnen.

Alcholprobleem bij Backstreet Boys

Tijdens een optreden voor de Amerikaanse muziekzender MTV hebben de Backstreet Boys verrassend aangekondigd dat ze hun Noord-Amerikaanse toernee af moeten breken.

Reden is de alcoholverslaving en de depressivitiet van een van de vijf bandleden, A.J.McLean. Hij laat zich 30 dagen behandelen in een kliniek. Het aanwezige publiek in de studio was duidelijk geschokt door de mededeling van de Backstreet Boys. Bandlid Nick Carter verwacht niet dat dit het einde van de Boys betekent. "Ik denk niet dat deze groep stopt voor een van ons dood gaat", zei hij.

Zwartgeld drukt de Euro koers

Zwartgeld en contante Duitse Marken uit Oost-Europa en Turkije drukken de koers van de euro. Dit zei directeur H. Sinn van het toonaangevende instituut voor economisch onderzoek Ifo maandag in een programma van de Duitse omroep SWR.

Volgens Sinn wordt de koersval van de euro ten opzichte van de dollar hoofdzakelijk veroorzaakt door het aanwezige zwart- en baargeld. Er is volgens hem rond de 100 miljard mark zwart geld in omloop. Verder circuleert er in Oost-Europa en Turkije een evengrote hoeveeldheid aan contant Duits geld.

De zwartgeldbezitters en de Oost-Europese maffia zoeken hun heil in de dollar en laten de euro links liggen, zei Sinn.

Ajax supporters géén criminele organisatie

Twaalf gewelddadige Ajax-supporters die onder meer betrokken waren bij de rellen in Beverwijk en andere incidenten in de periode 1995-1997, hebben geen deel uitgemaakt van een criminele organisatie. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag geconcludeerd in een arrest.

Zowel de rechtbank als het gerechtshof in Amsterdam was eerder al dezelfde menig toegedaan. Beide spraken de Ajax-aanhangers ook vrij van deelname aan een criminele organisatie. Het Openbaar Ministerie was tegen het arrest van het hof in cassatie gegaan.

Normaal kan justitie niet in cassatie bij het hoogste rechtscollege na een vrijspraak. Daar is echter een uitzondering op als het gerechtshof een 'onzuivere uitspraak' zou hebben gedaan. Daar is in deze zaak geen sprake van, meent de Hoge Raad. Daarom heeft dit rechtscollege het OM niet ontvankelijk verklaard.

School verbiedt lange broek

De reformatorische basisschool Joh. Bogerman in Vriezenveen weigert een gemeentelijke logopediste de toegang tot de school, omdat ze een lange broek draagt. De kledingvoorschriften van de school staan niet toe dat vrouwen in een broek rondlopen. Uit solidariteit met de logopediste hebben de twee andere gemeentelijke logopedistes besloten de school te mijden.

De logopediste die niet meer op de school welkom is, heeft lange tijd toch op de Bogermanschool gewerkt. Volgens een woordvoerder van de gemeente Vriezenveen heeft de vrouw zich geruime tijd aangepast aan het kledingvoorschrift, maar vond ze het uiteindelijk te gek voor woorden. Toen ze onlangs besloot zich niet langer aan de voorschriften te conformeren, was ze niet meer welkom.

De gemeente Vriezenveen steunt de logopediste. "De vrouw houdt zich aan de kledingnormen die wij als gemeente voorstaan. Haar valt dus niets te verwijten. De bal ligt bij de school die maar met een oplossing moet komen", aldus de gemeentewoordvoerder, die verwacht dat de impasse nog wel even kan voortduren.

Directeur Bronkhorst van de basisschool vindt dat de problemen verkeerd worden uitgelegd, maar weigert inhoudelijk op de zaak in te gaan.

Kok zal niet tussentijds vertrekken

Minister-president Wim Kok sluit uit dat hij in een volgende kabinetsperiode tussentijds als premier zal opstappen om bij voorbeeld voorzitter van de Europese Commissie te worden. "Als ik in 2002 opnieuw voor het premierschap beschikbaar ben, dan is voor de volle vier jaar," zo heeft Kok deze week verklaard tegenover buitenlandse journalisten in Den Haag.

Kok herhaalde dat hij eind augustus, begin september een besluit zal nemen over zijn beschikbaarheid voor een volgende kabinetsperiode en een eventueel lijsttrekkerschap van de PvdA.

Als antwoord op het voorbeeld van oud-VVD-leider Bolkestein die in 1998 wel lijsttrekker van zijn partij werd, maar een jaar later opstapte om Europees Commissaris te worden, zei Kok: "Dat is niet mijn stijl".

In Koks PvdA is wel gesuggereerd dat de partijleider bij een eventueel nieuw premierschap in januari 2005 zou kunnen opstappen om de huidige voorzitter van de Europese Commissie Prodi op te volgen. Koks gedoodverfde opvolger, PvdA-fractievoorzitter Melkert, zou dan de kabinetsperiode als premier kunnen afmaken.

Uit opiniepeilingen blijkt steeds weer dat Melkert aanzienlijk minder goed bij de kiezers scoort dan Kok. Veel PvdA-ers vrezen zelfs dat de PvdA haar status als grootste partij van het land zou kunnen verliezen aan de VVD. Een tussentijds vertrek van Kok tijdens de volgende kabinetsperiode zou het electorale risico van een onmiddellijk aantreden van Melkert als PvdA-lijsttrekker sterk kunnen verminderen.

Máxima's moeder weekendje in Nederland

De moeder van Máxima Zorreguieta heeft afgelopen weekend een privé-bezoek aan haar dochter in Nederland gebracht. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft het bezoek van mevrouw Zorreguieta bevestigd. Vanmiddag vertrekt ze weer, aldus een woordvoerder.

De moeder van Máxima is gezien bij het Paleis op de Dam. De RVD wil geen mededelingen doen over het bezoek, maar volgens een woordvoerder zou een bezoek aan Amsterdam logisch zijn, omdat het vlakbij Schiphol ligt.

Maria del Carmen Cerruti de Zorreguieta bracht het bezoek aan haar dochter zonder haar man Jorge, aldus de RVD.

Nieuwe tips over verkrachter Drachten

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft maandagavond zestien tips binnengekregen over diverse verkrachtingszaken in Drachten. Dat gebeurde na een uitzending van Opsporing Verzocht. Vijf tips zijn volgens de politie bruikbaar en worden verder onderzocht.

In tijdsbestek van ruim een jaar zijn in Drachten drie meisjes van 10, 12 en 13 jaar verkracht. Recent werd een 23-jarige vrouw aangerand. In alle gevallen is het signalement van de dader hetzelfde. Alle slachtoffers verklaarden dat de man opvallend veel puisten in het gezicht heeft en tussen de zeventien en twintig jaar oud is.

De politie hield eind april een verdachte aan maar moest die weer vrijlaten wegens gebrek aan bewijs. Deze verdachte kon worden aangehouden na een eerdere uitzending van Opsporing Verzocht. Toen kwamen zestig tips binnen. De politie werkt nog met twaalf rechercheurs aan deze zaak.

"Milosevic is niet depressief"

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Joegoslavische ex-president Slobodan Milosovic is niet depressief en heeft geen zelfmoordneigingen. Dat zei de Canadese advocaat C. Black maandagavond in het tv-programma Nova. Black bezocht Milosovic maandag gedurende een uur als juridisch adviseur.

Milosovic heeft nog geen advocaat uitgekozen voor zijn verdediging. Hij houdt op dit moment vast aan het voeren van zijn eigen verdediging. Wel wint hij juridisch advies in, onder anderen van Black. Die situatie blijft voorlopig zo, aldus de adviseur.

'Ik ben trots'
Milosovic gaf via de juridisch adviseur een 'verklaring aan de wereld'. "Ik ben de morele winnaar. Ik ben trots op alles wat ik voor mijn volk en mijn land heb gedaan. Alles wat ik heb gedaan was eerlijk. Alles wat ik heb gedaan is dat ik van mijn recht gebruik heb gemaakt om mijn land te verdedigen. Dat is waarom ik illegaal gearresteerd ben. De schuldigen moeten niet in Scheveningen worden gezocht, maar in het hoofdkwartier van de NAVO', aldus Milosovic via Black.

Volgens Black is de ex-president ontspannen. "Hij is relaxed, hij rookt op zijn gemak, hij is psychisch sterk. Het was een ontspannen gesprek. Hij is erg vastberaden, zijn moraal is hoog. Hij vertelde me dat hij nergens bang voor is, en dat hij nergens schuldig aan is. Hij vertelde me ook dat hij nooit medische hulp heeft gevraagd."

Zelfmoordneigingen
Over Milosovic is de afgelopen weken gespeculeerd dat hij zelfmoordneigingen zou hebben, omdat dat ook in zijn familie zou voorkomen. Volgens Black heeft Milosovic die suggestie van de hand gewezen. "Hij heeft nooit dergelijke neigingen gehad. Ik kan dat overigens ook beoordelen, want ik heb in de afgelopen 25 jaar genoeg gevangenen bezocht om dat te kunnen beoordelen."

Milosovic wordt 24 uur per dag per camera bewaakt, zo zei de juridisch adviseur. Ook bleef gedurende de eerste dagen het licht continu aan, maar dat is na een verzoek veranderd. Wel wordt Milosovic gedurende 30 dagen in volledige afzondering gehouden van alle andere gevangenen. De ex-president wil na die dertig dagen de gelegenheid krijgen met andere gevangenen contact te kunnen leggen, aldus Black. "Hij ziet daarin geen problemen wat zijn veiligheid betreft

In 5 jaar snel internet in Frankrijk

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Franse regering heeft maandag een plan ontvouwd om binnen vijf jaar snel internet in het hele land te hebben. Het particuliere bedrijfsleven zal daar volgens haar namelijk waarschijnlijk alleen niet voor kunnen zorgen, omdat de kans op winst in dunbevolkte gebieden klein is.

Plaatselijke gemeenschappen zullen nu van de centrale overheid goedkope leningen kunnen krijgen om snelle internetverbindingen aan te leggen.

Ook is de bedoeling het stroomnet van het staatsbedrijf Electricité de France als basis voor een fiberkabelnetwerk te gebruiken. Internetsignalen kunnen namelijk ook via stroomleidingen en fiberkabel worden overgebracht.

Steeds meer vrouwen op internet

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de VS zijn er al een tijdje meer vrouwen dan mannen online, maar deze trend zet ook door in andere landen. In Australië en Nieuw Zeeland hebben vrouwen de mannen bijna op het internet verdrongen. Dat blijkt uit een onderzoek van Nielsen//Netratings.

Het aantal surfsters in het Verre Oosten is sterkst gestegen. In landen als Zuid-Korea, Hong-Kong, Singapore en Taiwan vormen vrouwen nog geen meerderheid, maar dat zal niet lang op zich laten wachten.

Opnieuw bleek dat vrouwen internet efficiënter gebruiken dan mannen, ze brengen minder tijd door op internet omdat ze meestal weten wat ze zoeken. Bovendien stoppen ze nadat ze hun doel hebben bereikt.

De helft van de dames in het Verre Oosten internet tussen 16:00 en 22:00 uur op het net, terwijl de piektijd van de mannen daar tussen 20:00 en 22:00 uur ligt.

VS en Canada
Wereldwijd gezien spannen de vrouwen in de VS en Canada nog de kroon. Zij vertegenwoordigen inmiddels meer dan de helft van de internetgebruikers. Maar ook in het Verre Oosten kruipen de percentages steeds dichter toe naar de magische grens van vijftig.

In Australië is 48 procent van de internetters vrouw, in Nieuw-Zeeland 46 procent, in Zuid-Korea 45 procent, in Hongkong 44 procent, in Singapore 42 procent en in Taiwan 41 procent. In Europa is Finland de koploper met 46 procent. Nederland staat hier op een 6e plaats met 41 procent vrouwelijke surfers.

MP3-virus blijkt broodje aap

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een waarschuwing voor een MP3-virus dat zich via Gnutella en Napster zou kunnen verspreiden, blijkt een betoog tegen muziekpiraterij, zo meldt ZDNet. MP3-bestanden kunnen niet uit zichzelf opstarten. Virusexperts zeggen daarom dat ze dus ook geen dekmantel kunnen zijn voor computervirussen.

In verschillende nieuwsgroepen werd er gewaarschuwd voor een zogenaamde 'ingebouwde, hybride computercode' genaamd MusicPanel. De code zou verstopt zijn in 500 populaire nummers die in de afgelopen acht maanden zijn gedownload via muziekruilnetwerken, zoals Gnutella en Napster. De virus zou op 4 juli, een Amerikaanse feestdag, aanvallen.

Valse viruswaarschuwingen lijken aan populariteit te winnen. Vorige maand werd een aantal waarschuwingen per e-mail rondgestuurd waarin werd gesuggereerd dat het onschuldige Windowsbestand sulfnbk.exe een virus zou zijn. Men moest dit bestandje zo snel mogelijk verwijderen.

Dudek toch niet naar Arsenal?

Dagobert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jurek Dudek heeft zich dinsdagmorgen gemeld bij Feyenoord voor zijn eerste training. De doelman keerde afgelopen weekeinde terug van zijn vakantieverblijf in Polen om enigszins bij te komen van de perikelen rond zijn mislukte transfer naar Arsenal.

Feyenoord maakte maandag bekend dat het verhelderende gesprek tussen de Rotterdamse en Londense club over de kwestie-Dudek enkele dagen is uitgesteld. Voorzitter Jorien van den Herik wilde aanvankelijk die dag in Rotterdam met de Engelse vice-voorzitter David Dein om de tafel gaan zitten, maar dat bleek van beide kanten onhaalbaar.

Van den Herik wil van Arsenal vernemen wat de status was van het gesprek dat doelman Dudek en diens zaakwaarnemer De Zeeuw op 22 mei met de Engelse clubleiding in Londen hadden.

Feyenoord overweegt juridische stappen tegen Arsenal indien de transfer niet doorgaat en/of financiële compensatie uitblijft. De Engelse topclub trok eind vorige week voor een flink bedrag doelman Richard Wright van Ipswich Town aan. Daarmee lijkt de komst van Dudek overbodig.

Desbiens uit de Tour gestapt

Jacky_Durand had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Fransman Laurent Desbiens van de Spaanse Kelme-Costa Blanca formatie is tijdens de derde etappe uit de Tour de France gestapt. Desbiens was gisteren betrokken bij een valpartij en ondervond daarvan nog te veel hinder. Desbiens is de derde uitvaller in de Tour de France 2001. De belg De Waele (Lotto) en De Spanjaard Flores (Euskatel) gingen hem al voor.

Red bull gevaarlijk??

(Dennis) Hardcorejunkie en Joesoef wisten ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vier Zweedse artsen vermoeden dat het energiedrankje Red Bull de oorzaak is geweest van het plotseling overlijden van drie Zweedse jongeren. De artsen willen nu een nader onderzoek naar de dood van de drie instellen. Ook eerdere dodelijke gevallen worden onderzocht.

Twee van de slachtoffers dronken Red Bull in combinatie met alcohol en overleden kort daarna in het ziekenhuis van de Zweedse hoofdstad. De derde consumeerde verschillende blikjes Red Bull na het sporten en overleed vervolgens aan ernstige nierbeschadigingen.

Het van oorsprong Oostenrijkse drankje wordt in 55 landen verkocht en is van de 70 energiedrankjes op de Zweedse markt veruit het populairst. Volgens de artsen is er echter nog veel te weinig onderzoek gedaan naar de werking van de verschillende stoffen in het drankje en met name naar de effecten van Red Bull in combinatie met alcohol.

Zo zou een stof in het drankje in combinatie met alcohol ernstige hartritmestoornissen kunnen veroorzaken. In Denemarken en Noorwegen is het energiedrankje overigens al verboden.

Jamaicaans leger in actie

In Jamaica wordt het leger ingezet om de orde op het Caribische eiland te herstellen. In de afgelopen dagen zijn al zeker twintig mensen gedood tijdens rellen in een arme wijk in de hoofdstad Kingston. Dertig mensen raakten door het geweld tussen veiligheidstroepen en inwoners van de wijk.

De ongeregeldheden begonnen afgelopen zaterdag toen de politie in de wijk Tivoli Gardens op zoek ging naar illegale wapens. De agenten werden beschoten en ook belaagd met zelfgemaakte explosieven. Een politieman werd maandag in zijn wagen beschoten waarna de auto in brand werd gezet.

De belangrijkste oppositie-politicus van het eiland, oud-premier Edward Seaga, meent dat er politieke motieven schuilen achter de politieacties. De betrokken wijk geldt als een bolwerk van zijn aanhangers.

Steeds meer gehandicapten crimineel

Steeds meer verstandelijk gehandicapten blijken zich schuldig te maken aan criminele feiten. Bovendien worden de delicten die zij plegen steeds ernstiger van aard. Een passende behandeling van criminele gehandicapten ontbreekt veelal, dus gebeurt in praktijk vaak niets om het 'ontspoorde' gedrag te corrigeren. Politie en justitie weten niet wat zij met deze mensen aan moeten.

Dat zegt het expertisecentrum De Borg in een onderzoek in opdracht van staatssecretaris Vliegenthart van (Volksgezondheid). De Borg onderzocht hoeveel criminele verstandelijk gehandicapten er zijn en wat er doorgaans met hen gebeurt.

Het centrum stelt voor om ongeveer 120 opvangplaatsen voor deze specifieke groep gehandicapten op te zetten. Daarbij zouden nog eens 240 mensen gevolgd moeten worden. De Borg denkt dat er nu minimaal 300 criminele gehandicapten behandeld moeten worden. Maar waarschijnlijk zijn het er meer dan 350.

De Borg wil bij vijf bestaande behandelcentra voor verstandelijk gehandicapten met ernstige psychische problemen, aparte voorzieningen opzetten voor delinquente gehandicapten. Nu zijn deze centra niet berekend op criminele gehandicapten. Hoeve Boschoord, de tbs-kliniek voor verstandelijk gehandicapten, zou zo dan alleen nog bestemd zijn voor gehandicapten met een hoog recidive- en vluchtgevaar.

Bedankt Big_M die dit tipte.

OV-informatie per gsm

Syntus Vervoersbedrijf in Doetinchem wil reizigers in de Achterhoek via de mobiele telefoon informeren over vertragingen en storingen. Ook moet het in een later stadium mogelijk worden de reizigers dan ook direct alternatieven aan te bieden.

Een consortium, Iris genaamd, van onder andere TNO inro, OC Mobility Coaching, Ericsson, Telfort, HTM en Syntus onderzoeken momenteel het individuele reisinformatiesysteem dat als proef in de Achterhoek moet gaan draaien.

Waarschijnlijk wordt volgend jaar pas de beslissing genomen om het systeem uit te proberen. De provincie Gelderland is als opdrachtgever bij het project betrokken.

Laurus: wijziging strategie / vertrek topman

Supermarktconcern Laurus gaat in haar reclamecampagne voor de Konmar-formule niet meer op service wijzen, maar stelt nu prijzen en aanbiedingen voorop.

Volgens een woordvoerder van het concern heeft Konmar een aantal prijzen in de winkels aangescherpt. Het ombouwen van de achthonderd Laurus-supermarkten (Edah, Super de Boer, Lekker & Laag en Groenwoudt) naar de Konmar-formule verloopt tot nu toe niet vlekkeloos.

Topman Stuyts vertrekt
Inmiddels is bekend geworden dat topman P. Stuyts van Laurus, verantwoordelijke voor de ombouw, met ingang van 1 september zijn functie neerlegt. Stuyts zat al ruim twee weken ziek thuis.

In het brancheblad Distrifood gaf Stuyts ongeveer een maand geleden aan dat er kinderziektes waren en dat de formule aangescherpt diende te worden. Die uitlating was tegen het zere been van Laurus-topman O. van der Straaten.

Volgens Laurus stapt Stuyts "om persoonlijke redenen" op. De raad van commissarissen is op de hoogte gebracht van het besluit. Het vertrek lijkt echter minder vrijwillig dan Laurus doet voorkomen. Naar verluidt is Stuyts onder druk gezet met een door Van der Straaten ingesteld onderzoek waarin hij wordt beticht van belangenverstrengeling. Hij zou ervan worden verdacht cadeaus te hebben aangenomen van leveranciers.

Stuyts is nog geen jaar bestuurder geweest. De taken van Stuyts zijn met onmiddellijke ingang overgenomen door andere leden van de hoofddirectie.

Eerder op FOK!

Huizenprijzen laten stijging zien

De prijzen van koopwoningen stijgen weer. Dit blijkt uit gegevens van het Kadaster. Zowel in april als in mei kwam de gemiddelde prijs uit op f 410.000. Over het eerste kwartaal lag de gemiddelde prijs op f 397.418. Dat was toen een daling met 0,02 procent ten opzichte van het laatste kwartaal 2000.

Hoewel de cijfers duiden op een aantrekkende markt, waagt het Kadaster zich niet aan concrete voorspellingen. "Wij zijn erg voorzichtig met uitspraken over de toekomst, zeker nu het zo wisselvallig is", zo benadrukte woensdag een woordvoerster van het Kadaster. Ze wees erop dat de consequente stijging van de huizenprijzen, zoals die zich vorig jaar voordeed, niet meer is terug te vinden is in de cijfers tot en met mei.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), die donderdag met hun halfjaarcijfers komt, constateerde over de eerste drie maanden stijging van 0,8 procent. Voor het hele jaar rekent deze organisatie op een stijging met 6 procent. Over heel 2000 bedroeg de stijging volgens de cijfers van de 'makelaarsclub' 11,9 procent.

Computer vervangt doktersassistente

Een computer die de taken van een ervaren doktersassistente overneemt: als het aan de Groningse zorgverzekeraar Geové RZG ligt, wordt dat beeld werkelijkheid.

De computer moet bij binnenkomende telefoontjes bepalen of er direct een arts naar de patiënt moet, of er direct een ambulance moet uitrukken, of dat het bezoek van de huisarts nog wel even kan wachten. De doktersassistenten hoeven alleen maar de antwoorden op voorgeprogrammeerde vragen in te voeren en de computer stelt vervolgens de diagnose. Normaal gesproken nemen ervaren doktersassistenten dergelijke beslissingen, maar zij zijn schaars.

Daarom ging de zorgverzekeraar op zoek naar alternatieven. Een delegatie van huisartsen en Geové RZG vond deze in Engeland, waar het systeem al met succes wordt gebruikt door grote callcenters.

H. Nienhuis van Geové RZG is enthousiast over de mogelijkheden. "Met dit systeem kunnen ook lager opgeleiden een betrouwbare afweging maken, zegt hij. "Als je allemaal dokters aan de telefoon zet is zo'n systeem natuurlijk overbodig. Maar dat willen we eigenlijk niet."

Het heeft heel wat voeten in de aarde om ervoor te zorgen dat het systeem de juiste diagnose stelt, weet Nienhuis. "Er zijn systemen die bijna alle patiënten naar de spoedpoli doorverwijzen. Die zijn dan honderd procent betrouwbaar, maar op die manier is het natuurlijk veel te duur. Het gaat erom dat de juiste zorg wordt verleend."

Het gebruik van het programma zal betrekkelijk eenvoudig zijn, denkt Nienhuis. "Je moet natuurlijk wel met mensen om kunnen gaan. En je vragen ook op verschillende manieren stellen. Maar daar verwacht ik geen problemen mee."

De zorgverzekeraar heeft al contact gelegd met een software-ontwikkelaar die het computerprogramma in het Nederlands gaat vertalen. Of het dan daadwerkelijk wordt ingevoerd, hangt af van de kosten.

Brand in school Vlaardingen

In een school aan de Londenweg/Lissabonweg in Vlaardingen woedt een brand. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.

De brand veroorzaakte zo veel rook dat politie en brandweer overwogen appartementen in een aantal omliggend flats te ontruimen. Daar is later van afgezien. Wel wordt nog steeds de giftigheid van de lucht in de gaten gehouden en staan bussen klaar om eventueel de mensen af te voeren.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De school heeft al drie keer eerder in brand gestaan.

Indiana Jones vervolg afgeblazen

Na jarenlang speculatie over het lot van een vierde 'Indiana Jones'-film is er deze week weer wat meer bekend geworden over het langlopende project.

Volgens de laatste berichten ligt het niet maken van de film niet langer aan het tijdgebrek van benodigde personen maar aan die eeuwige spelbreker...geld.

George Lucas, Steven Spielberg en Harrison Ford zijn volgens de filmstudio Paramount de absolute hoofd-ingrediënten voor een nieuwe Indiana Jones-film. Deze zwaarwichten moeten de film respectievelijk produceren, regisseren en van hoofdrol voorzien. Genoemde heren hadden de afgelopen jaren geen tijd maar nu er wat ruimte in hun schema's in zich komt blijken het de financiën waarop Indy-4 dreigt stuk te lopen.

Zo heeft Harrison Ford laten weten niet voor minder dan 25 miljoen dollar én een percentage van de winst gestalte te willen geven aan de avontuurlijke held. Spielberg en Lucas willen wel voor minder geld meedoen maar eisen zulke hoge percentages van de winst dat er niets over blijft voor de studio.

Volgens de New York Post zijn Paramount en de het veeleisende trio nog wel 'on speaking terms' en is het groenlicht voor een goed script, ondanks de huidige obstakels, intussen gegeven.

Borsten Lara te groot

Toby Gard, de ontwerper van Lara Croft, is niet blij met de grootte van de borsten van Lara Croft.

"Dit is niet wat ik in gedachten had. Andere mensen hebben dingen met haar gedaan waar ik het niet mee eens ben. Ik wou dat ze haar borsten niet zo groot gemaakt hadden. Het is nooit de bedoeling geweest om van haar een Playboy-model te maken", aldus een bedroefde Gard.
Gard zegt altijd te hebben geloofd in Lara: "Ik wist dat ze een succes zou worden." Gard is overigens geen miljonair geworden door Lara, omdat zijn voormalige werkgever de rechten heeft van Lara. Maar Gard zegt zelf daar niet mee te zitten. "Ik ben niet materialistisch aangelegd."
Ook heeft hij geen problemen met de verfilming van Lara Croft. Hij vindt Angelina Jolie als Lara-vertolker een goede keuze. "Ze is sprankelend en wild genoeg om Lara goed tot haar recht te laten komen."

Gard "Ik krijg nog altijd de kriebels als ik iets over Lara lees, of als ik mensen in het café over haar hoor praten. Dan heb ik de neiging om me in het gesprek te mengen en te zeggen: 'Hee, ik heb haar bedacht'. "

"Internetpioniers blijven belangrijk"

Nu ook Europa worstelt met de malaise in de telecommunicatie- en internetsector, geeft Europees Commissaris Erikk Liikanen een waarschuwing af.
Liikanen vreest dat de generatie pioniers die is begonnen met de nieuwe technologieën verloren gaat als de omstandigheden in de telecommunicatie- en internetsector alsnog verslechteren.

Liikanen is bang dat wanneer de mistroostige vooruitzichten aanhouden, de ondernemers die risico's hebben genomen in het begin van de internetontwikkelingen, ergens anders hun heil zullen zoeken. "Ik ben bang dat we deze mensen kwijt kunnen raken", zei Liikanen. "Dat zou niet goed zijn."

Het vertrouwen in startende Europese internetbedrijven smolt vorig jaar als sneeuw voor de zon. Faillissementen en winstwaarschuwingen uit de IT-industrie waren het nieuws van de dag, die volgens Liikanen het vertrouwen alleen maar verder ondermijnden. Liikanen denkt ook niet dat er een snelle oplossing voor handen is.

Volgens Liikanen zijn bedrijven uit de 'oude economie' beter bestand tegen de malaise. "Maar ik hoop dat de nieuwe bedrijven de oude kunnen uitdagen. Ze heersen dan wel niet over de wereld, zoals het er twee jaar geleden naar uitzag, maar ze spelen wel een belangrijke rol. We hebben mensen nodig die risico's nemen", aldus Liikanen.

Krantensites zwaar verlieslijdend

Dat meldt de Volkskrant die zich daarbij baseert op een vertrouwelijk onderzoek, dat werd opgesteld in opdracht van de Nederlandse Dagblad Pers (NDP), de vereniging van dagbladuitgevers.

De 35 bij de NDP aangesloten krantenconcerns gaven op dat ze vorig jaar 107,4 miljoen gulden in hun sites investeerden. De opbrengsten, voornamelijk uit advertenties, bedroegen 17,9 miljoen.

Aan techniek werd het meeste uitgegeven. De computers en verbindingen kostten 32 miljoen gulden. De marketinguitgaven bedroegen 26 miljoen, terwijl de uitgevers 22,5 miljoen kwijt waren aan redactiekosten.

Voor dit jaar verwachten de Nederlandse kranten opnieuw een fors verlies op hun internetactiviteiten: ruim 100 miljoen.

Nederlandse kranten vormen met hun slechte financiële resultaten geen uitzondering. Wereldwijd lijden dagbladen verlies op hun sites. Zelfs de site van de Wall Street Journal, waarvoor lezers moeten betalen, maakt geen winst.

Werknemers meer in de gaten gehouden

In de Verenigde Staten wordt inmiddels het e-mail- en internetgebruik van 14 miljoen werknemers constant bijgehouden, zo blijkt uit een onderzoek dat de Privacy Foundation maandag heeft gepresenteerd.

Dat betekent dat ruwweg één op de drie werknemers die de beschikking heeft over e-mail, voortdurend bespioneerd wordt. Daarmee groeit het aantal werknemers dat in de gaten gehouden wordt, meer dan twee keer zo snel als het aantal werknemers met toegang tot internet, zo constateert de Privacy Foundation.

De snelle stijging van het aantal werknemers waarvan de werkgevers het internetgedrag opslaan, is volgens de Privacy Foundation vooral te danken aan de dalende kosten voor de benodigde software. De privacyorganisatie schat dat met de wereldwijde verkoop van controlesoftware een bedrag van 140 miljoen dollar per jaar is gemoeid (5,25 dollar per werknemer).

Wereldwijd bedraagt het aantal 'bespioneerde' werknemers naar schatting 27 miljoen. Volgens de Privacy Foundation betekent dat dat werkgevers 'controlesoftware' hebben geïnstalleerd bij 27 procent van alle werknemers met toegang tot internet.

Bij het onderzoek werd alleen gekeken naar werknemers die de hele tijd in de gaten worden gehouden. Werknemers waarvan het surfgedrag slechts af en toe gecontroleerd wordt, tellen niet mee. Zouden ook die werknemers meetellen in de statistieken van de Privacy Foundation, dan zou het aantal bespioneerde werknemers nog een stuk hoger uitvallen.

Uit een recent onderzoek van de American Management Association bleek dat ruim driekwart van de Amerikaanse bedrijven het communicatieverkeer van werknemers (waaronder e-mail en internet) in de gaten houdt.

Ook in Nederland doen steeds meer bedrijven aan 'monitoring' van het internetgebruik van hun werknemers. Uit een onlangs gehouden enquête van het adviesbureau Ernst & Young bleek dat 60 procent van de bedrijven met meer dan honderd werknemers hun personeel in de gaten houden.

De Privacy Foundation waarschuwt voor de negatieve gevolgen van monitoring. "Het kan een klimaat van achterdocht en vijandigheid op het werk creëren", aldus de organisatie in een verklaring.

Bovendien kan de beschikbaarheid van informatie over het surfgedrag van werknemers ook tegen de werkgever kunnen worden gebruikt, in rechtszaken bijvoorbeeld. Met name overheidsinstanties zouden dat moeten laten meewegen bij hun beslissing om werknemers te controleren. Burgers zouden de logs met informatie over het surfgedrag van werknemers kunnen opeisen.

Rechtszaak tegen zieke Pinochet geschrapt

De voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet lijkt op zijn sterfbed een proces wegens schendingen van de mensenrechten tijdens zijn bewind te ontlopen. Het Hof van Beroep schrapte maandag een zaak wegens 75 politieke ontvoeringen en moorden omdat Pinochet te zwak zou zijn voor berechting.

De maandag geseponeerde zaak is geenszins de enige aanklacht tegen de voormalige sterke man van Chili, die verantwoordelijk wordt gehouden voor duizenden moorden tijdens zijn bewind van 1973 tot 1990. Momenteel zijn enkele honderden aanklachten tegen hem ingediend. Experts denken echter dat de uitspraak een precedent schept en dat ook andere zaken zullen worden geseponeerd.

Pinochets familie erkende zondag dat zijn gezondheid slecht is. Na een verblijf van vijf dagen in een militair hospitaal is hij naar zijn huis gebracht in La Dehesa, waar de hele familie bijeen is gekomen. Volgens zijn jongste dochter overlijdt hij als 'er maar iets verkeerd gaat'. Zaterdag gingen geruchten in Santiago dat hij reeds was overleden.

De oud-dictator ontkwam vorig jaar in Groot-Brittannië aan uitlevering aan Spanje. Dat land wilde hem berechten voor schendingen van de mensenrechten waarvan Spanjaarden het slachtoffer zijn geworden.

Pinochet was volgens de toenmalige Britse minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw te ziek om terecht te staan. Na terugkeer in Chili knapte hij echter opvallend snel op. In eigen land zijn tegen de 85-jarige oud-dictator honderden aanklachten ingediend voor de misdaden die hij tijdens zijn regime (1973-1990) zou hebben begaan.

Na de uitspraak gingen duizenden demonstranten de straat op en riepen anti-Pinochetleuzen. De Chileense politie heeft in het centrum van de hoofdstad Santiago waterkanonnen en traangas ingezet tegen honderden demonstranten. Vier mensen zijn gearresteerd.

Medische tijdschriften online voor arme landen

Medische instellingen in de honderd armste landen krijgen binnenkort gratis of tegen een zeer kleine vergoeding toegang tot ruim 1000 elektronische medische tijdschriften. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dat afgesproken met de zes grootste uitgevers van medische tijdschriften wereldwijd.

De tijdschriften komen beschikbaar via een internetportaal van de WHO. Dit portaal gaat in januari volgend jaar online en blijft ten minste drie jaar bestaan. De medische instituten die voor toegang in aanmerking komen krijgen een speciale toegangscode voor het beveiligde internetportaal.

Meer dan 600 medische instellingen, vooral in Afrika, zullen volgens de Amerikaanse krant Washington Post profiteren van het project. De instituten krijgen naast toegang tot de tijdschriften ook een training om te leren hoe ze snel via internet informatie kunnen opzoeken. Wolters Kluwer International Health and Science en Elsevier Science zijn twee van de zes uitgevers die meedoen.

Medische tijdschriften zijn al jarenlang de voornaamste spreekbuis voor nieuw medisch onderzoek. Maar veel medische instellingen in ontwikkelingslanden, zoals opleidingen of onderzoekslaboratoria, hebben geen toegang tot deze informatie wegens de torenhoge abonnementskosten. Een jaarabonnement op een belangrijke titel kan oplopen tot duizenden guldens per jaar.

Nu de meeste tijdschriften ook online staan, is het voor de uitgevers gemakkelijker om de kosten te laten variëren. In het verleden waren de drukkosten van de papieren versies van de tijdschriften nog te hoog om ze goedkoper aan arme landen te leveren, aldus een woordvoerder van Elsevier Science. Nu de tijdschriften toch al op internet worden gepubliceerd, is het gemakkelijker een abonnement extra te verzorgen.

Bedrijfsleven ontevreden over e-business

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft in de praktijk nog weinig kunnen profiteren van de handel via internet. Dat blijkt uit een onderzoek van het management consultancykantoor Booz Allen Hamilton onder 150 topbestuurders van Nederlandse ondernemingen.

Tot nu toe hebben de e-businessactiviteiten niet, of slechts gedeeltelijk aan de verwachtingen voldaan. Bij acht van de tien bedrijven komt minder dan 5 procent van de omzet uit de handel via het internet. Daarnaast geeft ongeveer 70 procent van de ondervraagden aan 'niet of slechts gedeeltelijk' tevreden te zijn over de investeringen in e-businessactiviteiten.

Toch ziet een grote meerderheid van de ondernemingen toekomst in e-business. Ruim éénderde van de respondenten (43 procent) vindt zelfs dat het klimaat voor de internethandel het laatste half jaar 'enigszins tot sterk' is verbeterd. Dat mag gezien de huidige malaise in de internetsector opmerkelijk worden genoemd. Bovendien zegt een ruime meerderheid (59 procent) 'een groot tot zeer groot belang' te hechten aan e-business.

Demonstratie overschaduwt Afrikaanse Top

Dagobert meldde ons dat duizenden demonstranten in Lusaka in Zambia de hoofdweg naar het centrum hebben geblokkeerd. Daar wordt de top van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid, de OAE, gehouden. De demonstranten kwamen van een begrafenis van een vermoorde politicus.

Deze oppositieleider is vrijdag gedood, voordat hij in een corruptiezaak tegen drie ministers zou getuigen. Volgens de betogers zit de staat achter de moord.

De 38-jarige OAE hield zich sinds begin jaren '60 bezig met de bestrijding van kolonialisme en apartheid. Deze top in Lusaka is de laatste van de 37 die zijn gehouden sinds het continent zich ontworstelde aan de greep van de Europese koloniale mogendheden.

De Afrikaanse Unie gaat zich vooral richten op economische ontwikkeling. Er komt een parlement, een dagelijks bestuur, een gerechtshof en een centrale bank. Het is nog niet duidelijk waar de Unie wordt gevestigd. Als vestigingsplaats wordt genoemd de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, waar ook de OAE zetelt.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.