Kok zal niet tussentijds vertrekken

Minister-president Wim Kok sluit uit dat hij in een volgende kabinetsperiode tussentijds als premier zal opstappen om bij voorbeeld voorzitter van de Europese Commissie te worden. "Als ik in 2002 opnieuw voor het premierschap beschikbaar ben, dan is voor de volle vier jaar," zo heeft Kok deze week verklaard tegenover buitenlandse journalisten in Den Haag.

Kok herhaalde dat hij eind augustus, begin september een besluit zal nemen over zijn beschikbaarheid voor een volgende kabinetsperiode en een eventueel lijsttrekkerschap van de PvdA.

Als antwoord op het voorbeeld van oud-VVD-leider Bolkestein die in 1998 wel lijsttrekker van zijn partij werd, maar een jaar later opstapte om Europees Commissaris te worden, zei Kok: "Dat is niet mijn stijl".

In Koks PvdA is wel gesuggereerd dat de partijleider bij een eventueel nieuw premierschap in januari 2005 zou kunnen opstappen om de huidige voorzitter van de Europese Commissie Prodi op te volgen. Koks gedoodverfde opvolger, PvdA-fractievoorzitter Melkert, zou dan de kabinetsperiode als premier kunnen afmaken.

Uit opiniepeilingen blijkt steeds weer dat Melkert aanzienlijk minder goed bij de kiezers scoort dan Kok. Veel PvdA-ers vrezen zelfs dat de PvdA haar status als grootste partij van het land zou kunnen verliezen aan de VVD. Een tussentijds vertrek van Kok tijdens de volgende kabinetsperiode zou het electorale risico van een onmiddellijk aantreden van Melkert als PvdA-lijsttrekker sterk kunnen verminderen.