Homofilie bij Dolfijnen

Braziliaanse wetenschappers hebben voor het eerst homoseksuele praktijken vastgesteld bij in het wild levende dolfijnen in de archipel van Fernando de Noronha, in het noordoosten van Brazilië.

"Zowel mannelijke als vrouwelijke dieren hebben homoseksuele praktijken, die bij sommige beperkt blijft tot fellatio", zei José Martins, verantwoordelijke van het project José Martins. De seksueke activiteiten van de dolfijnen van de soort Stenella longirostris hebben "geen procreatief doel" en beperken zich dus tot "het loutere seksuele of affectieve plezier".

De Stenella longirostris, ongeveer twee meter lang (zwarte rug, grijze flanken, witte buik), verbaasde de wetenschappers overigens door zijn/haar intense lichaamsbewegingen tijdens de seksuele praktijk. Volgens Martins valt een en ander te verklaren door een "zeer losse sociale structuur waar de vaderfiguur onbestaande is, de gezinsbanden afgeleid worden van de verhouding moeder-zoon, de beslissingen van de groep democratisch worden genomen en de dolfijnen harmonieus in groepen leven".
De bevindingen kunnen hun waarde hebben bij het opstellen van meer doeltreffende beschermingsprogramma's voor de met uitroeiing bedreigde dolfijnen.