Rechtszaak tegen zieke Pinochet geschrapt

De voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet lijkt op zijn sterfbed een proces wegens schendingen van de mensenrechten tijdens zijn bewind te ontlopen. Het Hof van Beroep schrapte maandag een zaak wegens 75 politieke ontvoeringen en moorden omdat Pinochet te zwak zou zijn voor berechting.

De maandag geseponeerde zaak is geenszins de enige aanklacht tegen de voormalige sterke man van Chili, die verantwoordelijk wordt gehouden voor duizenden moorden tijdens zijn bewind van 1973 tot 1990. Momenteel zijn enkele honderden aanklachten tegen hem ingediend. Experts denken echter dat de uitspraak een precedent schept en dat ook andere zaken zullen worden geseponeerd.

Pinochets familie erkende zondag dat zijn gezondheid slecht is. Na een verblijf van vijf dagen in een militair hospitaal is hij naar zijn huis gebracht in La Dehesa, waar de hele familie bijeen is gekomen. Volgens zijn jongste dochter overlijdt hij als 'er maar iets verkeerd gaat'. Zaterdag gingen geruchten in Santiago dat hij reeds was overleden.

De oud-dictator ontkwam vorig jaar in Groot-Brittannië aan uitlevering aan Spanje. Dat land wilde hem berechten voor schendingen van de mensenrechten waarvan Spanjaarden het slachtoffer zijn geworden.

Pinochet was volgens de toenmalige Britse minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw te ziek om terecht te staan. Na terugkeer in Chili knapte hij echter opvallend snel op. In eigen land zijn tegen de 85-jarige oud-dictator honderden aanklachten ingediend voor de misdaden die hij tijdens zijn regime (1973-1990) zou hebben begaan.

Na de uitspraak gingen duizenden demonstranten de straat op en riepen anti-Pinochetleuzen. De Chileense politie heeft in het centrum van de hoofdstad Santiago waterkanonnen en traangas ingezet tegen honderden demonstranten. Vier mensen zijn gearresteerd.