"Milosevic is niet depressief"

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Joegoslavische ex-president Slobodan Milosovic is niet depressief en heeft geen zelfmoordneigingen. Dat zei de Canadese advocaat C. Black maandagavond in het tv-programma Nova. Black bezocht Milosovic maandag gedurende een uur als juridisch adviseur.

Milosovic heeft nog geen advocaat uitgekozen voor zijn verdediging. Hij houdt op dit moment vast aan het voeren van zijn eigen verdediging. Wel wint hij juridisch advies in, onder anderen van Black. Die situatie blijft voorlopig zo, aldus de adviseur.

'Ik ben trots'
Milosovic gaf via de juridisch adviseur een 'verklaring aan de wereld'. "Ik ben de morele winnaar. Ik ben trots op alles wat ik voor mijn volk en mijn land heb gedaan. Alles wat ik heb gedaan was eerlijk. Alles wat ik heb gedaan is dat ik van mijn recht gebruik heb gemaakt om mijn land te verdedigen. Dat is waarom ik illegaal gearresteerd ben. De schuldigen moeten niet in Scheveningen worden gezocht, maar in het hoofdkwartier van de NAVO', aldus Milosovic via Black.

Volgens Black is de ex-president ontspannen. "Hij is relaxed, hij rookt op zijn gemak, hij is psychisch sterk. Het was een ontspannen gesprek. Hij is erg vastberaden, zijn moraal is hoog. Hij vertelde me dat hij nergens bang voor is, en dat hij nergens schuldig aan is. Hij vertelde me ook dat hij nooit medische hulp heeft gevraagd."

Zelfmoordneigingen
Over Milosovic is de afgelopen weken gespeculeerd dat hij zelfmoordneigingen zou hebben, omdat dat ook in zijn familie zou voorkomen. Volgens Black heeft Milosovic die suggestie van de hand gewezen. "Hij heeft nooit dergelijke neigingen gehad. Ik kan dat overigens ook beoordelen, want ik heb in de afgelopen 25 jaar genoeg gevangenen bezocht om dat te kunnen beoordelen."

Milosovic wordt 24 uur per dag per camera bewaakt, zo zei de juridisch adviseur. Ook bleef gedurende de eerste dagen het licht continu aan, maar dat is na een verzoek veranderd. Wel wordt Milosovic gedurende 30 dagen in volledige afzondering gehouden van alle andere gevangenen. De ex-president wil na die dertig dagen de gelegenheid krijgen met andere gevangenen contact te kunnen leggen, aldus Black. "Hij ziet daarin geen problemen wat zijn veiligheid betreft