Huizenprijzen laten stijging zien

De prijzen van koopwoningen stijgen weer. Dit blijkt uit gegevens van het Kadaster. Zowel in april als in mei kwam de gemiddelde prijs uit op f 410.000. Over het eerste kwartaal lag de gemiddelde prijs op f 397.418. Dat was toen een daling met 0,02 procent ten opzichte van het laatste kwartaal 2000.

Hoewel de cijfers duiden op een aantrekkende markt, waagt het Kadaster zich niet aan concrete voorspellingen. "Wij zijn erg voorzichtig met uitspraken over de toekomst, zeker nu het zo wisselvallig is", zo benadrukte woensdag een woordvoerster van het Kadaster. Ze wees erop dat de consequente stijging van de huizenprijzen, zoals die zich vorig jaar voordeed, niet meer is terug te vinden is in de cijfers tot en met mei.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), die donderdag met hun halfjaarcijfers komt, constateerde over de eerste drie maanden stijging van 0,8 procent. Voor het hele jaar rekent deze organisatie op een stijging met 6 procent. Over heel 2000 bedroeg de stijging volgens de cijfers van de 'makelaarsclub' 11,9 procent.