FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 juli 2001

Spelen voor doven krijgen olympische status

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Wereldspelen van Doven, die al sinds 1924 worden gehouden, krijgen in de toekomst de naam Deaflympics. Dat heeft het Internationaal Olympische Comité besloten. Daarmee krijgt de dovensport dezelfde status als de Olympische Spelen.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse bond voor aangepaste sporten (Nebas) werkt de titel statusverhogend en trekt het meer sponsors aan.

Volgens de Nebas zijn de Deaflympics geen overbodige luxe. "Mensen die doof of slechthorend zijn, worden niet gezien als gehandicapt. Zij kunnen namelijk nog steeds dezelfde sport als een valide bedrijven. Er hoeft niets te worden aangepast, alleen de vorm van communicatie. Om die reden mogen zij ook niet meedoen met de Paralympics, de Olympische Spelen voor gehandicapten," aldus een woordvoerder.

Zo gewonnen, zo geronnen

berney stuurde ons via de newssubmit het volgende artikel:

Triomfantelijk en alvast voorzichtig in zijn tas voelend wat zijn buit zal zijn, loopt een man de Fortisbank uit aan de Amsterdamse Johan Huizingalaan die hij zojuist heeft overvallen.Wat hij niet weet, is dat het alarmsysteem van de bank de politie heeft gewaarschuwd, en dat de omgeving al lang en breed is afgegrendeld. Tenminste 30 agenten hebben tussen auto's en in portieken strategische posities ingenomen en zien elke beweging die hij maakt.

Juist als hij op de fiets wil stappen om thuis zijn geld te tellen, wordt de verdachte bij het Sierplein overrompeld. De politiemacht in uniform en burger lijkt wel van overal vandaan te komen.

De arrestatie-eenheid in kogelvrije vesten sleurt de man tegen de grond en doet hem de handboeien om, gereed voor vervoer naar een politiecel.

In de verhoorkamer verkiest de circa 40-jarige verdachte echter te zwijgen, zodat de politie gisteravond nog altijd niet wist met wie precies van doen te hebben. Het onderzoek is nog gaande.

Zwolle geeft computer aan bijstandfamilies

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zwolle gaat gezinnen die op bijstandsniveau leven, goedkoop een nieuwe computer aanbieden. Het project moet voorkomen dat de kinderen in arme gezinnen een achterstand oplopen in de omgang met computers.

Zodra de bijstandsgerechtigde een baan vindt, scheldt de gemeente zelfs de afbetaling kwijt. Anders moet de computer over een periode van drie jaar worden afbetaald.
Dat heeft wethouder J. Baarsma van Zwolle dinsdag bekendgemaakt. Het aanbod geldt voor zo'n zeshonderd gezinnen met een bijstandsuitkering met schoolgaande kinderen.

De gezinnen betalen 36 maanden lang 25 gulden per maand. Wanneer de bijstandsgerechtigde ouder in de tussentijd een baan vindt, wordt het resterende bedrag kwijtgescholden. "Het is ons heel wat waard om mensen, ook voor hen zelf, onafhankelijk te maken van een uitkering", zegt Baarsma.

Tegelijk met de computer wordt de bijstandsgezinnen een computercursus aangeboden. De gemeente verwacht ruim 400.000 gulden aan het project, een samenwerking met computerbedrijf Dynabyte, kwijt te zijn. In oktober worden de eerste computers in gebruik genomen.

Nu nog gemeenten die internetaansluitingen gaan sponsoren

Spanjaard redt leven via internet

Een Spaanse internetter heeft vorige week het leven gered van een vrouw uit Uruguay die zelfmoord wilde plegen. De man zag in zijn favoriete chatbox een berichtje staan van een vrouw die schreef dat ze een overdosis pillen had geslikt. Hij twijfelde geen moment en waarschuwde in paniek de Uruguyaanse ambassade in Madrid.

De ambassade kon in eerste instantie niets doen, omdat de internetter alleen wist dat de vrouw uit de hoofdstad Montevideo kwam. Nadat hij haar telefoonnummer via dezelfde chat had achterhaald, kon een hulpdienst in Montevideo het adres van de vrouw achterhalen en werd ze naar het ziekenhuis gebracht.

De vrouw had het berichtje geschreven als afscheid voor haar internetvrienden

Tour de France: Uitslag etappe 4

De Fransman Laurent Jalabert heeft de 4e etappe gewonnen in de Ronde van Frankrijk. De CSC-renner versloeg in de eindsprint Ludo Dierckxsens. Een op hol geslagen peloton, dat enkele kilometers voor de finishlijn nog een minuut achterstand had op drie koplopers, maakte in luttele kilometers veel tijd goed op de koplopers. Eén van hen, de Spanjaard Mancebo,werd nét voor de meet ingelopen. Doordat de voorsprong van de vluchters op de finishlijn slechts 7 seconden was, behoudt Australiër Stuart O’Grady de gele trui.

In een spannende etappe van Huy naar Verdun gingen de renners al snel hard van start. Na verloop van tijd werd er wat rustiger gereden, waardoor een groep van negen renners, waaronder Michael Boogerd, kon ontsnappen. De rijders hadden na verloop van tijd zelfs een voorsprong van een kleine tien minuten.

Na verloop van tijd werd er achter de vluchters steeds harder gereden, waardoor er in het peloton gaten ontstonden. Het verschil met de koplopers werd gehalveerd, maar een groot deel van het renners moest verstek laten gaan: ze konden het tempo van zo’n 39 andere rijders niet volgen. Slachtoffers van de breuk in het peloton waren onder andere Laurent Jalabert en Mancebo. Nadat de koplopers waren ingelopen door de groep van 39 ontstond een tweestrijd. De ‘kopgroep’ van 48 probeerde de andere renners op achterstand te rijden. De pogingen daartoe mislukten en op zo’n 35 kilometer voor de finish voegden een groot deel van de renners zich weer vooraan. Sprinters als Erik Zabel en Tom Steels bleven echter steken in een achtervolgende groep.

Met nog 30 kilometer te rijden werden tal van pogingen om uit het peloton te ontsnappen teniet gedaan, maar uiteindelijk konden Ludo Dierckxsens, Laurent Jalabert en Francisco Mancebo tóch ontsnappen. Het drietal bleef geruime tijd vooruit, op zo’n 1’20” gevolgd door het peloton. In de finale moest Mancebo passen en streden Dierckxsens en Jalabert om de eindoverwinning. De Fransman klopte de Belg in de eindsprint met een halve fietslengte.

De Fransman pakt met de uitslag in totaal 27 seconden terug, waardoor hij de tweede plaats in het algemeen klassement overneemt van Christophe Moreau, die nu derde staat. O’Grady voert de lijst nog altijd aan. Zabel behoudt, ondanks dat hij vandaag niet scoort, de groene trui. Salmon ziet zijn bolletjestrui worden overgedragen aan Patrice Helgand.

Herman Brood overleden

Van een heleboel FOK!kers kregen we zojuist het tragische bericht dat de Nederlandse rockster Herman Brood vanmiddag op 54-jarige leeftijd door zelfmoord is overleden.

Volgens HMG text is de zanger en schilder van het dak van het Amsterdamse Hilton Hotel gesprongen. Op zijn lichaam is een brief gevonden, waarin hij meldt 'er geen zin meer in' te hebben. "Maak er een mooi feest van, misschien zie ik jullie nog eens." aldus de brief. Volgens ooggetuigen is het lichaam om half vier vanmiddag weggehaald.

Brood: Schilder, muzikant, dichter en 'knuffeljunk'
Van Panzerfaust kregen we onderstaande tekst:

Herman Brood schilderde, musiceerde, dichtte en leefde erop los met drank en drugs. Hij verraste vriend en vijand door niet voor zijn vijftigste verjaardag dood te gaan. Hij was nu 54 jaar en een cultfiguur die door iedereen werd gekend, van jong tot oud. Het leek of niemand een hekel aan hem had: hij was de nationale knuffeljunk.

Brood leidde naar eigen zeggen vier levens. Hij was schilder, muzikant, dichter en vader. Hij kwam volgens eigen zeggen tijd tekort om aan alle vier levens genoeg aandacht te besteden. "Ik kom sowieso tijd tekort. Ik probeer dat op te lossen door maar één keer in de twee nachten te slapen. Maar dan nog", aldus Brood.

Brood begon zijn muziekcarrière nadat hij in 1964 van de Kunstacademie in Arnhem was geschopt. Na een handjevol pianolessen stapte Brood in zijn eerste band 'The Moans'. Tijdens optredens voor zijn tweede band Cuby & The Blizzards kwam hij in aanraking met de drug LSD. Door zijn uitbundige gebruik moest hij de band verlaten.

In 1978 maakten Brood en zijn begeleidingsband Wild Romance furore met het album 'Shpritsz'. Het nummer 'Saturday Night' kwam hoog in de hitlijsten en was een belangrijke doorbraak voor Brood.
De artiest zocht op slimme wijze de media, waardoor iedere Nederlander al snel wist wie Brood was.

Eind jaren negentig waagde Brood zich ook op het theaterpodium. Met zijn vrienden Jules Deelder en Bart Chabot trad hij op in de theatershow 'Apocrief', een show vol artistieke verrassingen.

Chabot schreef Broods' biografie 'Een broodje gezond', ter ere van zijn vijftigste verjaardag. Op 5 november 1996 gaf Brood, van oorsprong een Zwollenaar, daarom een groots verjaardagsfeest in Paradiso met artiesten als Nina Hagen (zijn ex-vrouw, met wie hij ook optrad), André Hazes en Trijntje Oosterhuis.

Herman Brood hield het ondanks hallucinerende middelen uitstekend uit aan de top. Tijdens zijn loopbaan kreeg Brood onder meer de muziekprijzen de Gouden Harp en de BV Pop Prijs. Zijn
schilderijen en zeefdrukken waren erg populair onder een breed publiek. Hij wist vooral met de zeefdrukken en de schilderijen in zijn levensonderhoud te voorzien, dat onder meer bestond uit
vijfhonderd gulden aan speed per dag. Recent ondernam hij afkickpogingen.

Update: 17:29 uur

Met dank aan o.a. Verbal, Ruben / Czar, schaaf, eldeejee, panzerfaust, bc_vortex, PARENA, abraham, Getty, Broer_van_Q/ArnoH voor het melden.

Van Hooijdonk naar Feyenoord

Nielsch had ons via de newssubmit te melden dat Pierre van Hooijdonk naar De Kuip komt.

Feyenoord heeft vanmorgen een akkoord bereikt met Benfica over de vergoedingsom. Inmiddels zijn ook Rob Jansen, de zaakwaarnemer van Van Hooijdonk, en Jorien van den Herik tot een overeenkomst gekomen over een contract voor de 31-jarige spits voor een periode van twee seizoenen, plus een optie voor een derde jaar. Van Hooijdonk zal zich zo snel mogelijk in het trainingskamp bij de selectie van Feyenoord voegen.

Rob Jansen heeft dinsdag en woensdag in gezelschap van juristen de zaken voor Pierre van Hooijdonk in Lissabon afgerond. De international was met Benfica in conflict gekomen over premies en tekengelden die niet op de afgesproken tijd waren uitbetaald. ‘Wij hebben ons daar geen seconde mee bemoeid’, aldus voorzitter Jorien van den Herik. ’Pas gisteravond (dinsdag) ben ik in de auto, onderweg van Alphen aan den Rijn naar huis, gebeld door Rob Jansen met de mededeling dat het er naar ging uitzien dat Benfica bereid zou zijn om te praten over het vertrek van Van Hooijdonk en het was ook het bestuur van Benfica inmiddels bekend dat Pierre alleen naar Nederland terugwilde. Vanmorgen is alles in een stroomversnelling gegaan’.

Pierre van Hooijdonk, die door Feyenoord nog medisch moet worden gekeurd, zal zich zo spoedig mogelijk in De Kuip melden. Daarna voegt hij zich in Doorwerth – waar Feyenoord op trainingskamp is – bij de selectie, die volgende week nog drie oefenwedstrijden speelt.

SoW-kerken willen homorelaties zegenen

In de toekomst zullen homo's hun relatie in kunnen laten zegenen in de Samen-op-Wegkerken. De inzegening van een huwelijk blijft voorbehouden aan een man en vrouw die –naar burgerlijke wet– zijn getrouwd. Een homorelatie komt hiermee bijna op één lijn te staan met het huwelijk.

Het zegenen van andere levensverbintenissen ligt gevoelig in de SoW-kerken. Een groot deel van de leden wijst de inzegening van andere dan huwelijkse relaties af. Het voorstel moet overigens nog worden aangenomen in een kerkelijke vergadering.

Jojogirl: bedankt voor de TIP!

Nederlanders reislustigste Europeanen

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederlanders zijn veel reislustiger dan andere Europeanen. Uit een Frans onderzoek dat dinsdag bekend is gemaakt, blijkt dat 73 procent van de Nederlanders van plan is deze zomer weg te gaan. Het Europese gemiddelde is 59 procent.

Van de ondervraagde Spanjaarden gaf slechts 46 procent aan deze zomer vakantieplannen te hebben. De Spanjaarden zijn daarmee de grootste groep "thuisblijvers" van Europa.

Bij de ondervraagde Europeanen die aangaven geen vakantieplannen te hebben, is een duidelijk verschil tussen het noorden en het zuiden van Europa aantoonbaar. Fransen, Duitsers en Nederlanders blijven deze zomer thuis in verband met het werk, omdat ze "geen zin" hebben of omdat ze later dit jaar weggaan. De meerderheid van de Portugese thuisblijvers (62 procent) daarentegen zegt niet genoeg geld te hebben om weg te gaan.

Over een ding zijn de Europeanen het wel eens: in mindere tijden wordt er als eerste bezuinigd op de vakantie.

Onderzoeksbureau Ipsos ondervroeg voor dit onderzoek in opdracht van een Franse bank ruim 6600 Europeanen over hun vakantie.

Illegalen soms toch uitkering

Busted had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Vermeend (Sociale Zaken) bekijkt of sommige illegalen die al voor 1 juli 1998 in Nederland waren, misschien toch recht hebben op een uitkering. Vermeend doet dit volgens een woordvoerder van het ministerie na een recente uitspraak hierover van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in sociale zekerheidsgeschillen.

Volgens de Koppelingswet hebben illegalen geen recht meer op uitkeringen zoals kinderbijslag, bijstand, WAO en WW. Ook zijn zij sinds de invoering van de wet uitgesloten van medische zorg en onderwijs.

Uit het vonnis van de Centrale Raad blijkt echter dat deze regeling niet kan gelden voor vreemdelingen die al voor 1998 in Nederland waren, en hier in afwachting van hun procedure voorlopig mochten blijven. Vermeend inventariseert nu om hoeveel mensen het precies gaat, en of er mensen zijn die in dezelfde omstandigheden zaten maar die niet in beroep zijn gegaan.

Sommigen van de illegalen ontvingen al jaren een uitkering of betaalden premies voor volksverzekeringen. Deze mensen hadden al een zekere rechtspositie opgebouwd, zodat het niet gerechtvaardigd is hun uitkering stop te zetten, zo staat in het vonnis. Dat zou dan in strijd zijn met het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (IVBPR), oordeelde de Centrale Raad.

Vermeend neemt naar verwachting binnen enkele weken een besluit.

Gokker wint ton door zege Ivanisevic

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Brit heeft 98.000 gulden gewonnen met zijn voorspelling, voorafgaand aan Wimbledon, dat Goran Ivanisevic het toernooi zou winnen. James Hesketh zal ongeveer als enige Engelsman blij zijn geweest met de winst van de Kroaat op Tim Henman in de halve finale.
Ivanisevic stond bij de bookmaker vooraf op 150 tegen 1 voor wat betreft zijn kansen op de eindzege.

Ivanisevic won de finale met een zenuwslopende match.
Ivanisevic wint Wimbledon

Sterke daling aantal donoren

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het aantal orgaandonoren is in de eerste helft van dit jaar flink gedaald. Tot 1 juli zijn organen van 87 overleden donoren gebruikt, tegen 102 in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Het aantal donoren dat na het overlijden een of meer organen afstaat, bedroeg in 1999 165 en vorig jaar 202. Volgens de NTS betreft de daling alleen overleden donoren. Het aantal mensen dat bij leven een nier afstaat, is stabiel. In 2000 deden 171 mensen dit, meestal voor een familielid.

Met het aantal overleden donoren daalt ook het aantal verrichte transplantaties. In de eerste helft van dit jaar vonden 155 niertransplantaties plaats, tegen 185 in 2000. In dezelfde periode kelderde het aantal levertransplantaties van 69 naar 46, en het aantal harttransplantaties van 24 naar 16. Dit jaar zijn er zes longtransplantaties verricht, twee minder dan in het voorgaande jaar.

Jaarlijks sterven er volgens de stichting honderden mensen omdat ze niet op tijd een transplantatie kunnen ondergaan. De STN wil een herziening van de wet op de Orgaandonatie. Er moeten een geen-bezwaarsysteem komen: mensen zijn dan na hun dood automatisch orgaandonor, tenzij ze bij leven hebben gezegd dat ze dat niet willen.

Grote XTC vangst in Breda

ac23278 stuurde ons met de newssubmit het volgende:

De politie heeft tijdens een huiszoeking in Breda 100.000 xtc-pillen aangetroffen met een straatwaarde van bijna twee miljoen gulden. Ook zijn er twee mannen en een vrouw uit Breda en Etten-Leur aangehouden op verdenking van vrouwenhandel, export van xtc en handel in verdovende middelen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekendgemaakt.

Boze treinreiziger 2 uur de cel in

Nick had het volgende in de newssubmit gezet:

Het zou een familiebezoekje worden, maar Peter van der Weerd uit Hoorn moest een tussenstop maken in de cel. Uit onvrede over uitvallende treinen en de slechte gang van zaken op het spoor besloot hij zijn kaartje niet te tonen aan de conducteur toen deze kwam controleren.

Van der Weerd heeft geen auto. Uit milieuoverwegingen gaat hij met de trein. Zo ook afgelopen zondag. Met zijn vrouw strandt hij al op Amsterdam CS. De trein naar Zwolle rijdt niet. En dat is niet de enige uitvaller die dag. "Ik was het helemaal zat. Het was de afgelopen weken voortdurend raak".

Dus op het moment dat de conducteur komt - pas bij Amersfoort - laat Van der Weerds vrouw wel haar kaartje zien, maar hij niet. "Ik vertel die conducteur dat ik vanwege alle spoorellende besloten had mijn vervoersbewijs niet te tonen. Daar had hij geen begrip voor: ik moest mijn onvrede maar bij de directie uiten."

"Nou, dat heb ik meermalen gedaan en dat heb ik die conducteur ook verteld. Dan schrijf je wat er mis ging en dan krijg je een antwoord waarin staat dat ze je brief 'met interesse gelezen hebben' en beginnen ze vervolgens over iets anders."

Van der Weerd vertelt de inmiddels al wat geïrriteerde conducteur dat in zijn ogen ook het personeel schuld heeft aan de chaos op het spoor. "Stakingsacties en ziekmeldingen worden tegen de directie gebruikt, maar ze gaan over de ruggen van de reiziger. Die staat machteloos. Toen werd die man echt boos, zei dat ik er niets van begreep en liep weg."

In Zwolle wacht Van der Weerd vervolgens een nare verrassing. De spoorwegpolitie pakt hem op, en zet hem twee uur in de cel. "Ik werd voorgeleid aan de officier van justitie. Die maakte duidelijk dat ik een misdrijf had begaan. Maar ik laat het voorkomen. Ik wil ik gerehabiliteerd worden, want ik krijg nu wel een strafblad. Te zot voor woorden."

Van der Weerd en zijn vrouw hebben de familie in Zwolle nog wel kunnen bezoeken. En op de terugweg toch maar het kaartje laten zien? "Eh, nee. Er was geen controle."

'The building has left Elvis'

Machiel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het complex waar Elvis Presley lang geleden zijn laatste optreden heeft gegeven, is gisteren gesloopt.
Meer dan 600 ton dynamiet was nodig om het 15.000 ton zware Market Square Arena in Indianapolis omver te krijgen.
Enkele duizenden mensen kwamen kijken hoe de plek van Elvis zijn laatste concert werd neergehaald. "Ik vind het vreselijk dat het weg moet, maar ik wilde er wel bij zijn als het zover was", aldus een 41-jarige Elvis-fan tegen een BBC-reporter.
Nadat het gebouw was neergegaan, grapte een sloper door de intercom: "Ladies and gentlemen, Elvis has left the building."

Elvis Presley gaf zijn laatste concert in de Market Square Arena op 26 juni 1977, nog geen twee maanden later was hij dood.

Oudste man van Nederland wordt 110

Doopey en Berney hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De oudste man van Nederland, Jan Pieter Bos uit Rotterdam, wordt donderdag 110 jaar. Volgens zijn enige zoon is hij nog goed van geest maar lichamelijk laat het te wensen over. De verjaardag wordt rond het middaguur gevierd met de bewoners van zorgcentrum Sonneburgh. Dan wordt ook de burgemeester verwacht, aldus de zoon.

Bos werd op 12 juli 1891 in Papendrecht geboren. Tot zijn 70e is hij actief op de binnenvaart geweest. Ook zijn vader en zoon hebben hun arbeidzaam leven op het water doorgebracht.

Het bereiken van de 110-jarige leeftijd door een man is in Nederland een zeldzame gebeurtenis. Vanaf het geboortejaar van Bos wordt het de derde keer. In september 1898 bereikte Geert Adriaan Boomgaard uit Groningen deze mijlpaal. Ruim vier maanden later overleed hij. Negentig jaar later, in 1988, viel de beurt aan Jan Machiel Reyskens uit Dordrecht. Hij stierf in januari 1990 op de leeftijd van 111 jaar en ruim 7 maanden.

De bijna-jarige behoort tot een van de oudste mannen ter wereld. Voor zover bekend zijn er zes mannen ouder dan Jan Pieter Bos. De Italiaan Antonio Todde mag zich, met 112 jaren, de alleroudste noemen.

Nederland telt ongeveer 1100 inwoners van 100 jaar of ouder.

Olympische sporters massaal aan de doping

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Deelnemers aan de Olympische Spelen in Sydney gebruikten vorig jaar gemiddeld zes soorten doping. De middelen waren door hun ploegarts als medicijn voorgeschreven. Met een doktersattest zijn de atleten niet in overtreding. Dat meldt de Volkskrant.

De ochtendkrant baseert zich op gegevens uit een onderzoek waaraan olympische sporters hebben deelgenomen die aan reguliere dopingcontroles werden onderworpen. Het rapport zal in augustus worden gepubliceerd.

In zowat alle gevallen gebruikten de sporters pijnstillers, voedingssupplementen en medicijnen tegen astma. Eerder dit jaar lieten medici van internationale sportbonden en het Internationaal Olympisch Comité weten bezorgd te zijn over het extreem hoge aantal sporters dat veel medicijnen gebruikt.

In dat verband vielen ook de namen van de wielrenners Lance Armstrong en Jan Ullrich, die op doktersvoorschrift meer dan tien verschillende medicijnen gebruikten.

Nederlander te druk voor tv

Jojogirl had ons via de newssubmit te melden dat Nederlanders de afgelopen vijf jaar minder televisie gaan zijn kijken. In 1995 keken we met z'n allen gemiddeld nog 12,4 uur per week, in 2000 was dat teruggelopen tot 12,1 uur. Dit blijkt uit de eerste analyses van het vijfjaarlijkse Tijdbestedingsonderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Sinds de jaren vijftig nam de tijd die Nederlanders aan tv-kijken besteedden, steeds meer toe. Deze ontwikkeling bereikte in 1995 een hoogtepunt met de introductie van enkele nieuwe commerciële zenders (o.a. SBS 6 en Veronica).
Het nieuwtje lijkt er nu een beetje af, concluderen onderzoekers van de Katholieke Universiteit Brabant in een analyse van de SCP-cijfers. In 1995 werd gemiddeld 6,1 uur per week naar commerciële zenders gekeken, in 2000 5,4 uur.

De dalende populariteit van tv is niet te verklaren door de opmars van internet, zegt dr. K. van Eijck, docent vrijetijdswetenschappen aan de KUB. 'Het gebruik van internet nam fors toe, maar vooral onder jongeren. Dat is een groep die ook veel televisie kijkt.'

Duran Duran weer compleet

De Britse popband Duran Duran is voor het eerst in circa vijftien jaar weer in de oorspronkelijk bezetting. De groep zal volgend jaar een nieuwe cd uitbrengen en op tournee gaan, weet Panzerfaust die dit ons via de newssubmit meldde.

Simon Le Bon, Nick Rhodes en de 'drie Taylors' (John, Andy en Roger) verwierven in de jaren tachtig wereldfaam met hits als The Reflex, Save a Prayer en Hungry Like the Wolf. Le Bon en Rhodes hielden de naam Duran Duran de afgelopen jaren in ere, maar hernieuwd succes bleef uit.

Duitse Fawlty Towers onvolledig

Panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gevleugelde uitspraak ,,Don't mention the war'' van hoteleigenaar Basil Fawlty wordt in de Duitse adaptatie van de serie Fawlty Towers wel heel letterlijk genomen. De Keulse productiemaatschappij Clou Entertainment begint binnenkort met de verfilming van de oorspronkelijke scripts voor de Duitse zender RTL. Alleen de oorlogssketch wordt daarbij overgeslagen.

In de sketch is John Cleese als Basil Fawlty gastheer van een Duitse familie. Hun bezoek ontaardt in een totale chaos als Fawlty op geheel eigen, onsubtiele wijze elke verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog probeert te vermijden. Uiteindelijk schreeuwt hij het uit over Colditz-salade en marcheert hij met de lange benen gestrekt vooruit door het restaurant van Fawlty Towers.

De Duitse producenten proberen verder zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke scripts te blijven, ook al staat het hotel niet langer aan de Engelse kust, maar op het Duitse waddeneiland Sylt.

Cleese heeft als adviseur aan de Duitse productie meegewerkt. De twaalf Britse afleveringen worden sinds 1993 op de Duitse televisie getoond en zijn daar zeer populair.

Rotterdammer doodt vrouw na ruzie

Panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een nog onbekende vrouw is dinsdagavond om het leven gekomen tijdens een ruzie met een 49-jarige Rotterdammer.
Volgens de politie is de vrouw gewelddadig aan haar eind gekomen in een woning aan de Van Lennepstraat.

De man hield na zijn daad op straat een politiewagen aan en vertelde de agenten waar ze de vrouw konden vinden. De politie vermoedt dat de ruzie van relationele aard was, maar weet nog niet in welke verhouding de vrouw tot de man stond.

Vandaag wordt sectie op het lichaam verricht.

Elf jaar cel voor diefstal horloge

Panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een zestienjarige jongen uit de Turkse stad Adana is tot elf jaar en een maand gevangenisstraf veroordeeld omdat hij twee vrienden van een horloge en een bedrag van ruim zeven gulden heeft beroofd.

De jongen kwam er nog genadig van af. De officier van justitie had een gevangenisstraf van veertig jaar geëist. Gezien de leeftijd van de jongen legde de rechter een lagere straf op.

De zestienjarige dwong zijn vrienden het horloge en bijna 7 miljoen lira (ongeveer f 7,50) aan hem af te geven door met te dreigen met iets dat op een wapen leek.

Telefoonrekening online te bekijken

Volgens Jojogirl gaat vanaf woensdag KPN Telecom een deel van haar klanten een nieuwe service aanbieden: het online kunnen bekijken van de telefoonrekening.

De nieuwe dienst van KPN zal niet meteen voor iedereen beschikbaar zijn. "We rollen de dienst langzaam uit", aldus Gerard Kosters, woordvoerder van KPN. "Abonnees krijgen bericht als zij hun telefoonrekening ook via internet kunnen raadplegen. Aan het eind van het jaar zal de dienst voor iedereen beschikbaar zijn."

Abonnees kunnen met een wachtwoord inloggen op een internetpagina met hun belgegevens. "Klanten kunnen vervolgens uitgebreide analyses op de belgegevens loslaten", aldus Kosters. Zo kunnen KPN-abonnees onder meer overzichten met de 15 nummers met de hoogste kosten, de 15 langste gesprekken en de 15 meest gebelde nummers opvragen.

Op de site van KPN staat al een demoversie van de nieuwe dienst.

Porno via je mobieltje

Private Media, een bekende digitale seksdistributeur, gaat via 3G- en UMTS-netwerken porno uitzenden naar mobiele telefoons. De onderneming wil nog dit jaar naar de Europese beurs met deze nieuwe vorm van draagbaar vermaak. Dat meldde prutser ons via de newssubmit.

Het bedrijf mikt in eerste instantie op Nederland. "We staan op punt om binnen 2 weken een overeenkomst met een Nederlandse operator te tekenen om onze content over hun 3G en GPRS-netwerk te verdelen", verklaart topman Berth Milton. De dienst zou niet veel later operationeel worden. Het pornobedrijf zou ook aan het onderhandelen zijn met een onderneming in Japan voor een roll-out tegen het einde van het jaar.

De topman gelooft dat het bedrijf 100 miljoen euro rijker kan worden door een Europese beursgang. Geheel onrealistisch is dat niet: Private Media staat al genoteerd op de Nasdaq-beurs en doet het daar vrij goed. In tegenstelling tot andere nieuwe media-aandelen heeft het bedrijf weinig gemerkt van een beursmalaise. "Dit is een absoluut recessiebestendige zakentak", glundert Milton. In het voorbije jaar steeg het aandeel met 11 procent en voor 2001 mikt het bedrijf op een verdere stijging van 25 procent.

De topman heeft nog meer ambitieuze plannen. Verder bordurend op het succes van Big Brother, wil hij iets of wat afwijkende versie via het internet uitzenden. Met één belangrijk verschil ten opzichte van de tv-kaskraker: de deelnemers zullen letterlijk weinig om lijf hebben.

Asbest in Beurs van Berlage

In de Amsterdamse Beurs van Berlage, de plaats waar prins Willem-Alexander en Máxima in februari in het huwelijk treden, is een aanzienlijke hoeveelheid asbest aangetroffen.

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft inmiddels 3 miljoen gulden extra ter beschikking gesteld om het asbest op tijd te laten verwijderen. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente woensdag gezegd.

De beurs wordt momenteel ingrijpend gerenoveerd. In 1998 werd er al asbest in de fundering ontdekt. In maart bleek na metingen dat er ook aanzienlijke hoeveelheden asbest in de plafonds zaten. Toen is al besloten dat het zo snel mogelijk moest worden verwijderd.

Het aanstaande spaar is inmiddels op de hoogte van de aanwezigheid van asbest. Het is volgens de woordvoerster de bedoeling dat de renovatie en de verwijdering van het asbest voor januari klaar zijn, zodat het burgerlijk huwelijk in de Beurs ongehinderd kan doorgaan.

Man overbodig bij bevruchting

the-russian vertelde ons vanmorgen via de newssubmit dat het voor vrouwen binnenkort mogelijk is om zwanger te worden, zonder eerst bevrucht te zijn door een man. Daarop bestaat uitzicht nu Australische onderzoekers muizen hebben bevrucht met cellen die uit lichaamsdelen van de diertjes zijn gehaald. Hierdoor lijkt de man straks niet meer nodig te zijn voor de voortplanting.

Bij de muizenproeven ontwikkelde slechts een klein aantal bevruchte eicellen zich tot een pre-embryonale levensvorm. Toch zien vruchtbaarheidsspecialisten dit als een doorbraak.

"Los van de vraag of het medisch veilig is, zijn de ethische consequenties niet te overzien", zegt dr. C. Jansen, oud-voorzitter van de IVF-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. De techniek zou het voor lesbische vrouwen in theorie mogelijk maken kinderen te krijgen met hun eigen genetisch materiaal, of dat van hun vrouwelijke partner.

Ook heteroparen van wie de man onvruchtbaar is, zouden zo toch een kind van hen samen kunnen krijgen, in plaats van donorsperma te gebruiken.

Wederom onrust in Bradford

De Noord-Engelse stad Bradford is voor de vierde opeenvolgende nacht het toneel geweest van gewelddadige acties van jongeren. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn negen blanke jongeren gearresteerd, hoewel de politie sprak van kleine en sporadische incidenten. Volgens de Britse internetnieuwsdienst Ananova waren acht van de negen arrestanten minderjarig.

Bradford was de afgelopen dagen het toneel van gewelddadigheden tussen blanke en Aziatische inwoners. Jongeren uit de Aziatische minderheid in Bradford daarvan zijn de belangrijkste aanstichters, aldus de politie.

Zij zijn verantwoordelijk voor de meeste strafbare feiten die tijdens de zaterdag begonnen ongeregeldheden zijn gepleegd. Dat blijkt uit het bewijsmateriaal dat al voorhanden is, zei hoofdcommissaris Max McLean van de politie in het graafschap West Yorkshire dinsdag.

McLean leidt de speciale commissie die is belast met het onderzoek naar de ongeregeldheden, de ergste rellen van de afgelopen decennia in Groot-Brittannië.

Londense burgemeester wil tol op auto's

De Londense burgemeester Ken Livingstone wil dat automobilisten 5 pond per dag gaan betalen om in het centrum van Londen te mogen rijden. De tolheffing moet het verkeer met 15 procent terugdringen en jaarlijks 200 miljoen pond opleveren om het openbaar vervoer te stimuleren.
Livingstone vindt dat vooral bussen de hoogste prioriteit krijgen.

De burgemeester wil het aantal stadsbussen fors uitbreiden. Ook de ondergrondse moet een oppepper krijgen, hoewel Livingstone ervoor waarschuwde dat hij daarbij afhankelijk is van geprivatiseerde ondernemingen.

Taxi's, motorrijders, gehandicapten, bussen en touringcars hoeven de tol niet te betalen. De tol wordt geheven tussen 7 uur 's ochtends en 7 uur 's avonds en wordt gecontroleerd met digitale camera's. Automobilisten moeten hun tol van tevoren betalen via garages, kranten, telefoon of internet.

Naar verwachting wordt het Londense plan overgenomen in andere delen van Groot-Brittannië, zoals in Manchester, Nottingham, Cambridge en Birmingham.

Bedankt Panzerfaust voor de tip .

Brand in Schipholtunnel : Evacuatie treinen

De brandweer evacueert woensdagmorgen passagiers uit vier treinen bij station Schiphol nadat in de Schipholtunnel ernstige rookontwikkeling aan het plafond is geconstateerd. Van en naar Schiphol rijden geen treinen, maar bussen.

Reizigers moeten rekening houden met vertraging. Het is nog niet duidelijk hoe de rookontwikkeling is ontstaan.

Volgens een woordvoerder van de luchthaven Schiphol was er tegen negen uur in een hoogspanningskast in de tunnel, vlakbij het perron van het NS-station, een kleine explosie. Over de oorzaak is nog niets bekend. Na de explosie ontstond een kleine brand die leidde tot veel rookontwikkeling. De brand is inmiddels gedoofd.

Aan beide kanten van het station staan in de Schipholtunnel in totaal vier treinen stil. De treinen bevinden zich op drie kilometer afstand van het perron. Volgens de woordvoerder is er geen enkel gevaar voor de inzittenden.

Executies in China gaan door

China trekt zich niets aan van de internationale kritiek op het grote aantal executies in het land. Het Chinese persbureau Xinhua meldt woensdagochtend dat acht criminelen zijn geëxecuteerd in de zuidelijke stad Chaozhou. Ze waren schuldig bevonden aan onder meer moord.

De executies maken deel uit van een overheidscampagne tegen criminaliteit en corruptie. De campagne heeft volgens Amnesty International de afgelopen drie maanden geleid tot zeker 1781 executies en 2960 veroordelingen tot de dood. ,,Meer mensen zijn in deze periode geëxecuteerd in China dan in de rest van de wereld in de afgelopen drie jaar'', aldus de mensenrechtenorganisatie eind vorige week.

De massale executies komen op het moment dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet beslissen wie in 2008 de zomerspelen krijgt toegewezen. Peking is favoriet, hoewel critici vinden dat China gezien het mensenrechtenbeleid geen Spelen mag organiseren. Het besluit van het IOC valt vrijdag.

Airco's waarschijnlijk oorzaak legionella

De massale uitbraak van de veteranenziekte in de Spaanse stad Murcia is zeer waarschijnlijk te wijten aan vier besmette airconditioning-installaties. Dat zegt een gemeenteraadslid van Murcia woensdag in de Spaanse krant El Pais.

Francisco Marques meldt dat uit onderzoek is gebleken dat een van de verdachte airco's in een plaatselijk warenhuis staat. Deze voorziening is intussen uitgeschakeld en gedesinfecteerd.

Bij 86 burgers van Murcia is vastgesteld dat ze besmet zijn met de legionellabacterie. Meer dan 250 personen hebben verschijnselen die wijzen op een besmetting. Zes patiënten liggen op de intensive care.

Big_M bedankt voor de tip.

Geen kinderen meer voor Amerikaan

Panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Amerikaanse rechtbank heeft een vader van negen
kinderen verboden nog meer kinderen te verwekken. De 34-jarige man heeft een proeftijd van vijf jaar gekregen, waarin hij geen kinderen mag verwekken, tenzij hij de financiële middelen heeft om ze te onderhouden. Als hij zich daar niet aan houdt, kan hij acht jaar gevangenisstraf krijgen.

De man ontvangt nu ruim 46.500 gulden aan kinderbijslag en is volgens de rechters niet in staat voor zijn kinderen te zorgen.
Het Hooggerechtshof van de staat Wisconsin heeft het vonnis in stand gehouden. De vier mannelijke rechters van het hof stemden voor, de drie vrouwelijke rechters tegen.

Volgens rechter William Bablitch heeft de man keer op keer laten zien dat hij geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel heeft; "Het is overduidelijk dat ieder kind dat hij in de toekomst verwekt, een toekomst van verwaarlozing, misbruik of nog erger tegemoet gaat'."

Lichaam vermiste advocaat gevonden

Bij baggerwerkzaamheden in het Van Starkenborghkanaal in Groningen is dinsdagmiddag het lichaam opgedregd van advocaat mr. D. van Binsbergen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Van Binsbergen werd sinds 31 augustus vorig jaar vermist.

Baggeraars stuitten bij toeval op zijn auto, een groene Alfa Romeo, met daarin het lichaam van een man. De politie denkt dat het om Van Binsbergen gaat en heeft een onderzoek ingesteld naar de manier waarop de auto te water is geraakt.

De 49-jarige strafpleiter uit Zuidhorn verwierf nationale bekendheid toen hij als raadsman optrad voor politiechef R. Lancee van Schiermonnikoog. Justitie verdacht Lancee in 1996 ten onrechte van incest.

De middag van zijn verdwijning belde Van Binsbergen nog naar zijn secretaresse om te melden dat hij pech had met zijn auto. De politie richtte haar onderzoek begin oktober vorig jaar onder meer op de Veluwe, omdat verschillende getuigen zeiden dat ze de advocaat hadden gesignaleerd op een camping in Hoenderloo. Maar dat onderzoek leverde niets op. Ook de zeker 120 tips die de politie in de zaak ontving, leidden tot niets.

Kaartcontroleurs RET krijgen handboeien

In de stijd tegen agressie zet het Rotterdamse openbaarvervoersbedrijf RET binnenkort handboeien in. Het plan is in samenwerking met de Rotterdamse gemeente, politie, justitie bedacht. Het ministerie van Justitie bekijkt op dit moment de juridische haalbaarheid. Als Rotterdam het groene licht krijgt zullen alle RET-controleurs binnen enkele weken met de handboeien op zak de bus, tram of metro in gaan.

Directe aanleiding voor de maatregel was de ernstige mishandeling in maart jdit jaar van vier RET-medewerkers. Het viertal, drie controleurs en een steward, kreeg het bij een kaartcontrole in de tram aan de stok met drie personen. Bij het uitzetten van een van hen kregen de RET'ers een groep van twintig woedende omstanders op hun nek.

Overigens staat dit geval niet op zichzelf. In 2000 werden bij de politie in de Rotterdam 1600 incidenten in het openbaar vervoer gemeld. Hiervan hadden er liefst 760 betrekking op geweld tegen passagiers of RET-medewerkers. Het ging hierbij onder meer om bedreigingen, geweldplegingen en gewapende overvallen.

Oud Gereformeerden: Games zijn goddeloos

Gebruik van internet, anders dan voor zakelijke en studiedoeleinden, dient niet voor te komen in gezinnen. Dit schrijven de Oud Gereformeerde Gemeenten in een kanselboodschap aan hun leden.

Gezinnen moeten hun tijd besteden aan ,,dingen van het zielenheil'' en niet aan ,,goddeloze en onnodig tijdverslindende computerspelletjes'', vindt het kerkgenootschap.
Tuchtmaatregelen

De kanselboodschap, bekendgemaakt tijdens een kerkvergadering van de Oud Gereformeerde Gemeenten, verklaart dat een abonnement op internet ten behoeve van privé-gebruik ,,censurabel'' is. Dit wil zeggen dat leden van de Oud Gereformeerde Gemeenten die internet privé gebruiken, kerkelijke tuchtmaatregelen kunnen verwachten. Op hoe controle en uitvoering daarvan in zijn werk zullen gaan, gaat de boodschap niet in.

De oud gereformeerden staan zakelijk gebruik van internet en surfen voor studiedoeleinden wel toe. Dit echter onder stevige sociale en technische controle. Zo willen de gemeenten dat hun leden en het liefst ook de bedrijven waar zij werken alleen het net van het Reformatorisch Dagblad gebruiken. Dit net filtert onder meer pornosites en pagina's die aanzetten tot geweld.

Man overlijdt in Haarlemse politiecel

Een 27-jarige Haarlemmer die zaterdagavond is aangehouden, is gisteravond overleden in het politiebureau aan de Haarlemse Koudenhorn. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Vandaag wordt sectie verricht. Bovendien stelt de rijksrecherche een onderzoek in.

De man was zaterdagavond aangehouden op verdenking van diefstal met geweld, nadat een andere Haarlemmer zich als slachtoffer van beroving bij de politie had gemeld. Het slachtoffer vertelde dat hij in de Iordensstraat was beroofd. Onder bedreiging met een mes beroofden de 27-jarige man en een medeplichtige hem van pillen, wiet en een mobiele telefoon. De identiteit van de medeverdachte is bekend bij de politie, maar hij was vanochtend nog niet aangehouden. De 27-jarige man werd zaterdagavond wel meteen aangehouden omdat agenten hem zagen fietsen.

Tegen zes uur gisteravond bleek de arrestant buiten bewustzijn in zijn cel te liggen. Pogingen om hem te reanimeren faalden. De korpsleiding heeft de officier van justitie gewaarschuwd, die de rijksrecherche inschakelde. Volgens de politie is bij de aanhouding geen geweld gebruikt. Verder worden geen mededelingen gedaan, hangende het onderzoek.

Lifestyleblad voor druggebruiksters

Stichting Mainline komt met een lifestyleblad speciaal voor druggebruikende vrouwen. Donderdag wordt de eerste Mainline Lady gepresenteerd in Hotel Arena in Amsterdam. Het blad wordt gratis verspreid onder druggebruiksters in heel Nederland.

Stichting Mainline geeft gezondheidsvoorlichting aan druggebruikers. Vrouwelijke gebruikers kampen met specifieke problemen in de drugsscene. Deze komen aan bod in het tijdschrift. Het eerste nummer besteedt bijvoorbeeld aandacht aan de onderwerpen: betaalde seks in combinatie met een vriend thuis, kinderen opvoeden en harddrugs en hoe verhoog je je weerstand.

Mainline Lady wil het clichébeeld van een junk doorbreken. Zo staan bijvoorbeeld druggebruikende modellen in het blad. ,,Ze zien er goed uit en maken een zelfbewuste indruk'', aldus de redactie, die daarmee het zelfbeeld van gebruiksters wil verbeteren.

Hoe vaak Mainline Lady zal uitkomen is nog onduidelijk. ,,We willen eerst kijken hoe het eerste nummer aanslaat'', aldus een woordvoerster van het nieuwe blad

Slimme Belg in Tour de France

Jacky_Durand had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Belgische renner Johan Verstrepen is tijdens de derde Tour-etappe een ring en een bonus van ongeveer drieduizend gulden rijker geworden.

De "slimme" Belg van de Italiaanse Lampre-Daikin formatie verdiende die premies door als laatste Belg een spandoek in de gemeente Grobbendonk te passeren.
De Vlaamse gemeente wilde op die manier de verwantschap tussen kleine gemeenten en de 'waterdragers' in het profpeloton aantonen.

Verstrepen zei nadat hij gefinished was in Seraing dat hij voor het doek afgestapt was om zeker te weten dat hij inderdaad de laatste Belg was die langs kwam. Door deze actie kon Verstrepen het peloton niet meer achterhalen. Hij finishde op 6'36" van de winnaar.

Mr. Bean crashed met Aston Martin V8

Rwin1909 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rowan Atkinson, beter bekend als Mr. Bean, is ongedeerd gebleven nadat hij een Aston Martin V8 Zagato in elkaar heeft gereden op een racefestijn. De auto-maniak was als lid van de Aston Martin-club aanwezig op het 'Croft racing circuit' op de grens van North Yorkshire en Durham.

De komiek raakte tijdens de race van de baan en knalde tegen de barricade op. Steve Cooper, financieel-directeur van het circuit, vertelde aan BBC dat Atkinson erg geschokken was, maar er geen lichamelijk letsel aan over heeft gehouden. "Ik denk dat zijn remmen het niet deden toen hij van de baan raakte", aldus Cooper.

Het is niet de eerste keer dat de Blackadder-ster ongedeerd bleef na een ongeluk. In 1999 stapte hij na een crash, zonder schrammetje, uit een McLaren van 650,000 pond.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.