De 16 meest verrassende albums van 2016

10. 08 Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree

Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree

Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree

Zo'n drie jaar na Push the Sky Away verscheen begin september Skeleton Tree, het zestiende studioalbum van Nick Cave & The Bad Seeds. Nick Cave was nimmer een echte vrolijke Frans maar op deze plaat gaat hij dieper de duisternis in dan ooit tevoren. Dat is op zich ook niet zo verrassend als je beseft dat Cave tijdens de opnames voor Skeleton Tree zijn 15-jarige zoon Arthur verloor bij een klimongeluk. Er zijn er echter maar weinig die het presteren om hun verdriet zo goed om te kunnen zetten in een compositie als dat Cave dat deed op deze plaat.

Met Skeleton Tree heeft Nick Cave de meest emotionele en persoonlijke plaat uit zijn gehele oeuvre afgeleverd. Bij de opnamesessies voor Skeleton Tree werden ook filmopnames gemaakt door regisseur Andrew Dominik voor zijn documentaire One More Time with Feeling, waarmee Cave voorkwam dat hij na het verschijnen van de plaat nog allerlei gevoelige vragen zou moeten beantwoorden bij interviews. De film was afgelopen september een beperkt aantal dagen in de betere Nederlandse filmhuizen te zien.

Nick Cave & The Bad Seeds
Nick Cave & The Bad Seeds

Skeleton Tree is geen lichte kost en ook bepaald niet het meest toegankelijke album van Nick Cave & the Bad Seeds. Het is evenwel ook een plaat geworden die laat zien dat een mens zijn grootste inspiratie kan putten uit zijn grootste leed.