De favoriete horrorfilms van de laatste 50 jaar van dekatophetspek

28. 1992

Braindead
Regie: Peter Jackson
Cast: Timothy Balme, Diana Penalver, Elizabeth Moody

Na zijn indrukwekkende debuutfilm Bad Taste sloeg de Nieuw Zeelander Peter Jackson in 1992 weer ongenadig toe met zijn heerlijk absurde horror komedie Braindead. In de film draait het om de niet al te snuggere Lionel (Timothy Balme) die nog bij zijn moeder Vera (Elizabeth Moody) woont en erg bij haar onder de plak zit. Als moeders op zekere dag wordt gebeten door een gemuteerde aaprat overlijdt ze. Helaas voor Lionel komt ze als ondode weer tot leven en maakt hem het leven nog zuurder dan voorheen. Het ouwe mens slaat aan het moorden en binnen de kortste keren zit Lionel met een huis vol levende doden.

Braindead

Trivia:
In Braindead steekt regisseur Peter Jackson zijn bewondering voor de klassieker King Kong niet onder stoelen of banken. Zo zien we aan het begin hoe de aaprat uit deze rolprent van het eiland Skull Island wordt gehaald. Jackson zou dertien jaar later terugkeren naar het eiland om een imponerende remake te maken van King Kong.

Afgaande op de hoeveelheid nepbloed die voor deze film werd gebruikt kunnen we gerust stellen dat dit de meest bloedige film uit de historie van de cinema was. Alleen al voor de eindscene werd 300 liter van de rode substantie verbruikt.

Braindead werd in slechts 11 weken opgenomen.

Tot de dag van vandaag is de film nog nooit in Nieuw Zeeland uitgebracht op videoband, dvd of blu-ray.

In Spanje kwam de film uit onder de titel Tu Madre Se Ha Comido a Mi Perro, oftewel Je Moeder Heeft Mijn Hond Opgegeten.

In Zweden werd de film verhuurd in combinatie met een kotszakje.