De favoriete horrorfilms van de laatste 50 jaar van dekatophetspek

11. 1975

Jaws
Regie: Steven Spielberg
Cast: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss

Als het lijk van een jonge vrouw aanspoelt in de Amerikaanse badplaats Amity is politiechef Brody (Roy Scheider) de enige die denkt dat er een levensgevaarlijke haai rondzwemt. Het bestuur van het toeristendorpje kiest echter voor het commerciële belang en weigert de stranden af te sluiten. Samen met zeebioloog Hooper (Richard Dreyfuss) en de gruizige vissersman Quint (Robert Shaw) gaat hij de strijd aan met het monster.

Jaws

Trivia:
Toen componist John Williams het later beroemde thema van Jaws aan Steven Spielberg liet horen moest deze hard lachen en sprak de historische woorden: "That's funny, John, really; but what did you really have in mind for the theme of Jaws?" Spielberg zou later erkennen dat de film zonder deze muziek lang niet zo succesvol was geworden.

In de zomer van 1975 werd de film Jaws door zo'n 67 miljoen Amerikanen in de bioscoop gezien en was daarmee de eerste blockbuster van dat jaar. Het was dat jaar ook een opvallend stuk rustiger op de Amerikaanse stranden.

Voor de film werd gebruik gemaakt van een drietal mechanische haaien die allen naar de naam Bruce luisterden. Het 'beest' werd vernoemd naar een advocaat van Spielberg. Bij de eerste opnames met Bruce zonk de haai als een baksteen.

Jaws was de eerste horrorfilm na The Exorcist die genomineerd zou worden voor een Oscar in de categorie Beste Film. Helaas werd de prijs niet gewonnen.

Toen Jaws in 1981 voor het eerst op de Britse televisie werd vertoond werd de film door zo'n 23,2 miljoen mensen bekeken.

Van de drie haaienjagers uit Jaws leeft alleen Richard Dreyfuss nog. Robert Shaw overleed in 1978, gevolgd door Roy Scheider in 2008.