De favoriete horrorfilms van de laatste 50 jaar van dekatophetspek

26. 1990

Jacob's Ladder
Regie: Adrian Lyne
Cast: Tim Robbins, Elizabeth Peña

De New Yorkse Vietnamveteraan en postbode Jacob Singer probeert zijn leven op de rails te houden. Zo zijn zijn dagen gevuld met flashbacks van zijn eerste huwelijk, zijn overleden zoon en de tijd dat hij in Vietnam was. Zijn nieuwe vrouw probeert Jacob te helpen om zijn grip op de realiteit te bewaren, maar de lijn tussen werkelijkheid en illusies wordt voor Jacob steeds waziger.

Jacob's Ladder

Trivia:
Adrian Lyne werd in eerste instantie gevraagd om de film The Bonfire of the Vanities te regisseren, maar zag daar vanaf toen hij de kans aangeboden kreeg om bij Jacob's Ladder op de regiestoel plaats te nemen.

Het verhaal van Jacob's Ladder werd gebaseerd op onder meer het boek Acid Dreams: The CIA, LSD and Sixties Rebellion van Martin Lee en Bruce Shlain, de foto's van de befaamde fotograaf Joel-Peter Witkin (bekend van de iconische foto Man With No Legs uit 1976) en de schilderijen van artiesten als William Blake, H.R. Giger en Francis Bacon.

Het leeuwendeel van de dialogen tussen de soldaten werden ter plekke op de filmset geïmproviseerd.

Regisseur David M. Rosenthal werkt momenteel aan een remake van deze cultklassieker. De film zal waarschijnlijk in 2017 worden uitgebracht.