De favoriete horrorfilms van de laatste 50 jaar van dekatophetspek

12. 1976

The Omen
Regie: Richard Donner
Cast: Gregory Peck, Lee Remick, David Warner

Damien is het geadopteerde zoontje van ambassadeur Robert Thorne dat op de zesde dag van de zesde maand om 06.00 uur in de ochtend werd geboren (met andere woorden 666 - het getal van je weet wel wie). Tot zijn vijfde levensjaar gaat alles goed maar dan gebeuren er steeds vreemdere dingen. Zo pleegt zijn kindermeisje zelfmoord en krijgt Damien een nieuwe oppas met een grote rottweiler. Als er nog meer onverklaarbare ongelukken gebeuren wordt Thorne gewaarschuwd door een priester en een fotograaf dat er wel eens iets heel erg mis zou kunnen zijn met de kleine jongen.

The Omen

Trivia:
The Omen werd oorspronkelijk gemaakt met de titel The Antichrist. Nadat deze titel was veranderd in The Birthmark leek er een vloek te rusten op het filmproject. Acteur Gregory Peck en scenarioschrijver David Seltzer vlogen afzonderlijk van elkaar naar het Verenigd Koninkrijk, maar beide vliegtuigen werden getroffen door een blikseminslag. Producer Harvey Bernhard was in Rome en werd op een haar na geraakt door een blikseminslag. Rottweilers die voor de film waren ingehuurd vielen hun trainers aan. Een hotel waar regisseur Richard Donner verbleef werd gebombardeerd door de IRA. Ook werd hij aangereden door een auto. Peck zou naar Israel reizen maar annuleerde op het laatste moment zijn vlucht. Later hoorde hij dat het toestel waarin hij had zullen reizen was neergestort en niemand die crash had overleefd. Op de eerste dag van het film ontsnapte een deel van de crew maar amper aan de dood bij een frontale aanrijding. Special effects artiest John Richardson, die ook aan The Omen had meegewerkt, raakte een jaar later gewond bij een bizar ongeluk op de set van A Bridge Too Far, waarbij zijn vriendin werd onthoofd.

Toen componist Jerry Goldsmith hoorde dat hij genomineerd was voor een Oscar liet hij weten dat hij niet naar de ceremonie zou gaan omdat de begeerde filmprijs al meerdere malen aan zijn neus voorbij was gegaan. De soundtrack van The Omen zou echter de enige keer zijn dat Goldsmith de prijs ook in ontvangst mocht nemen.

De duivelse rolprent The Omen werd in de Verenigde Staten uitgebracht op de duivelse datum 6 juni 1976.

The Omen was de laatste film met acteur Anthony Nicholls. De filmster overleed op 74-jarige leeftijd op 22 februari 1977.