Sportjaar 2015: juli & augustus

12. Formule 1 in juli en augustus

Het jaar 2015 was ontegenzeggelijk ook het jaar van Max Verstappen. De Nederlandse coureur schreef geschiedenis door als jongste coureur ooit punten te pakken. Ondanks de soms onbetrouwbare Renaultmotor wist Verstappen indruk te maken. Met bijzondere inhaalacties en volwassen races maakte hij indruk op de eerst sceptische Formule 1-wereld. In juli en augustus waren er vier wedstrijden, een korte terugblik (klik op de grand prixnamen voor een uitgebreid verslag):

Grand Prix van Groot-Brittannië

Kwalificatie:
Lewis Hamilton pakte de poleposition voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Mercedes-coureur reed op Silverstone een tijd van 1.32,248 en was hiermee een tiende van een seconde sneller dan teamgenoot Nico Rosberg. Max Verstappen kwam tot een dertiende positie.

Race:
Hamilton won de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Brit verloor bij de start twee posities, maar wist deze via een goed geplande pitstop weer goed te maken. Hij hield zijn hoofd koel tijdens de twee korte regenbuien en won de race voor zijn teamgenoot Rosberg. Verstappen haalde de eindstreep niet, hij viel uit na een crash.

Grand Prix van Hongarije

Kwalificatie:
Verstappen startte bij de Grote Prijs van Hongarije vanaf de negende plaats. De formule 1-coureur van Toro Rosso klokte in de kwalificaties op de Hungaroring een tijd van 1.23,679. Hij was daarmee ruim anderhalve seconde minder snel dan de Brit Hamilton, die in zijn Mercedes de snelste ronde reed en vanaf poleposition begint.

Race:
Sebastian Vettel zegevierde in de Hongaarse Grand Prix. Hij leidde de hele grand prix en leek samen met teamgenoot Kimi Raikkonen op weg naar een 1-2, totdat laatstgenoemde uitviel. Achter Vettel werden Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo tweede en derde voor Red Bull. Verstappen haalde ook een prachtig resultaat, doordat de Nederlander minder problemen kende dan andere coureurs in snellere auto's wist hij knap vierde te worden. Hamilton liep vier punten uit in het kampioenschap op Rosberg, zij werden zesde en achtste.

De bijzonder goede start van de Ferrari's in Hongarije (Pro Shots / Hoch Zwei)
De bijzonder goede start van de Ferrari's in Hongarije (Pro Shots / Hoch Zwei)

Grand Prix van België

Kwalificatie:
Hamilton startte bij de Formule 1 Grand Prix van België van poleposition. De Brit snelde in de kwalificatie met zijn Mercedes naar een tijd van 1.47,197 en was hiermee een halve seconde sneller dan teamgenoot Rosberg. Verstappen kwam tot een vijftiende positie en zal morgen vanwege een motorwissel van de voorlaatste startrij vertrekken.

Race:
Hamilton schreef de Grand Prix van België op zijn naam. De Mercedes-coureur werd op het podium geflankeerd door teamgenoot Rosberg en de verrassend sterk rijdende Lotus-coureur Romain Grojean. Verstappen eindigde na een inhaalrace op de achtste plaats. Verstappen had wel de mooiste inhaalactie van de race op zijn naam staan door bij Blanchimont buitenom een Sauber in te halen.

De inhaalactie van het jaar, Verstappen haalde Nasr in (Bron: YouTube/F1 Grand Prix Racing Channel 2)