Sportjaar 2015: juli & augustus

2. Nederland debuteert op het WK voetbal vrouwen, VS wereldkampioen

In juni en juli werd het WK voetbal voor vrouwen gehouden in Canada. Nederland deed voor het eerst mee en kwam tot de kwartfinale. We nemen jullie graag nog een keer mee in het verloop van het toernooi, als je op de wedstrijden klikt dan kun je het volledige verslag lezen.

Nieuw-Zeeland - Nederland: Oranjevrouwen winnen eerste WK-wedstrijd ooit

De Nederlandse voetbalsters hebben hun debuut op het WK opgeluisterd met een overwinning. Lieke Martens bezorgde Oranje met een prachtig doelpunt een vliegende start in Canada, al ontsnapten de vrouwen van bondscoach Roger Reijners in de tweede helft aan de gelijkmaker: 1-0. Met de winst zetten de Leeuwinnen direct een flinke stap richting de achtste finales.

China - Nederland: Geluk van Oranje in blessuretijd op in tweede WK-duel

De Nederlandse voetbalsters moesten vrezen voor een vroegtijdig afscheid op het WK. De ploeg van bondscoach Roger Reijners had zich in de tweede groepswedstrijd tegen China al kunnen verzekeren van een plek in de achtste finales, maar een overwinning zat er geen moment in. Vlak voor tijd gaf Oranje ook nog een punt uit handen. Wang Lisi bezorgde de Aziatische ploeg de overwinning waar het recht op had: 0-1.

Danielle van de Donk in duel tijdens de wedstrijd tegen Canada (Pro Shots / Jasper Ruhe)
Danielle van de Donk in duel tijdens de wedstrijd tegen Canada (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Nederland - Canada:Van de Ven zet Oranje op drempel WK-vervolg

De Nederlandse voetbalsters verkeren tussen hoop en vrees. Oranje knokte zich tijdens de laatste groepswedstrijd in Montreal tegen Canada naar een punt (1-1) en eindigde daardoor als derde in poule A, achter het gastland en China. De ploeg van bondscoach Roger Reijners weet pas in de loop van de week of die klassering recht geeft op een plek in de achtste finales. De vier beste nummers drie van de zes poules gaan door en de kans is groot dat Oranje daar bij zit.

Later bleek dit resultaat genoeg om bij de beste nummers drie te horen.

Achste finale Japan - Nederland: Voetbalsters buigen voor wereldkampioen op WK

Het historische WK-debuut van de Nederlandse voetbalsters is geëindigd in de achtste finales. De ploeg van bondscoach Roger Reijners moest in Vancouver buigen voor titelverdediger Japan: 1-2. Het grote doel van Oranje, kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, bleef daardoor in Canada net buiten bereik.

Teleurstelling na de uitschakeling op het WK (Pro Shots / Jasper Ruhe)
Teleurstelling na de uitschakeling op het WK (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Op 5 juli werd de finale gespeeld tussen Japan en de Verenigde Staten:

Voetbalsters VS winnen WK-finale tegen Japan met overmacht

Het WK voetbal voor vrouwen is gewonnen door de Verenigde Staten. De Amerikanen boekten in de finale een flinke overwinning op Japan: 5-2. Het is de derde keer dat de Amerikaanse vrouwen de wereldtitel veroverden. In 1991 wonnen ze in China het eerste WK ooit voor vrouwen, in 1999 werden ze in eigen land wereldkampioen.

De Amerikaanse Carli Lloyd wist in het Canadese Vancouver een hattrick op haar naam te schrijven met doelpunten in de 3e, 5e en 16e minuut. Middenvelders Lauren Holiday en Tobin Heath konden het doel van de Japanners eveneens bereiken.

De tegenpartij wist maar een keer tot scoren te komen. Yuki Ogimi scoorde in de 27e minuut. De Amerikaanse Julie Johnston verdubbelde met een eigen doelpunt de score voor Japan.

Japan schakelde in de achtste finale van het toernooi Nederland uit met 2-1. Het is niet de eerste keer dat de Japanse dames zich tegenover de Verenigde Staten zagen in een finale van een WK. Op het vorige WK, in 2011, ging de finale ook tussen de twee. Toen wist Japan de trofee te veroveren.

Het toernooi kende verder uiteraard nog wat opmerkelijke zaken. Zo werd een 15-jarige Costa Ricaanse bijna de jongste speler of speelster ooit die op een WK in actie kwam - ze viel helaas niet in - en de 26-jarige Ecuadoriaanse Vanessa Arauz werd de jongste bondscoach ooit op een WK. Succesvol was dat niet, want Ecuador verloor onder meer met 10-1 van Zwitserland.