Sportjaar 2015: juli & augustus

16. EK paardensport zeer succesvol voor Nederland

Het EK paardensport verliep zeer succesvol voor Nederland. Met maar liefst vier Europese titels mocht de Nederlandse ploeg terugkijken op een geslaagd toernooi. We zetten de successen nog even voor jullie op een rijtje (als je op de titels klikt krijg je de complete wedstrijdverslagen):

Reiningequipe met Van Grunsven naar brons
De Nederlandse reiningequipe heeft bij de Europese titelstrijd in Aken verrassend de bronzen medaille gewonnen. Anky van Grunsven maakte deel uit van de formatie. De drievoudig olympisch kampioene dressuur had wel het minste resultaat van de vier van Oranje.

De ploeg van bondscoach Dave Young bestond naast Van Grunsven (Whizashiningwalla BB) uit Olivier van den Berg (Footworks X Factor), Jurgen Pouls (Hollywood Gunman) en Rieky Young (Brady Chex). Van Grunsven startte als eerste en oogstte meteen bewondering van de kenners met het optreden in de voor haar relatief onbekende discipline.

Goud voor Nederlandse dressuurploeg op EK in Aken
De Nederlandse dressuurruiters zijn Europees kampioen geworden. Oranje, dat in 2007 en 2009 ook de beste van Europa was, troefde in het Duitse Aken olympisch kampioen Groot-Brittannië en titelverdediger Duitsland af.

Van Grunsven in actie bij reining (Pro Shots / Bildbyran)
Van Grunsven in actie bij reining (Pro Shots / Bildbyran)

Menners prolongeren titel op EK vierspannen, Chardon wint individueel zilver
De Nederlandse ploeg heeft bij de Europese kampioenschappen vierspannen in Aken de titel veroverd. IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman haalden het EK-goud binnen. Twee jaar geleden eindigde Oranje in Hongarije in de landenwedstrijd eveneens op de eerste plaats.

Over het eindklassement bestond in Aken lange tijd onduidelijkheid. Aanvankelijk belandde Chardon ook op de eerste plaats in de individuele rangschikking. De Duitser Michael Brauchle tekende echter met succes beroep aan tegen de uitslag na een foutieve tijdwaarneming tijdens de crosscountry. Daardoor ging de Europese titel alsnog naar Brauchle, met zilver voor Chardon en brons voor De Ronde.

Springruiters worden in Aken Europees kampioen
De Nederlandse springruiters zijn na de wereldtitel van vorig jaar nu ook Europees kampioen geworden. In het Duitse Aken bleef het de Duitse ploeg voor. Zwitserland ging verrassend naar huis met het brons. Oranje was al eens vaker succesvol in Aken. In 2006 werden de springruiters er voor het eerst wereldkampioen.

Jeroen Dubbeldam springt naar goud in Aken
Jeroen Dubbeldam heeft in Aken de Europese titel veroverd. De 42-jarige springruiter uit Weerselo was met SFN Zenith N.O.P. in de Duitse stad met afstand de beste. In vijf loodzware manches maakte hij niet één springfout.