Sportjaar 2015: juli & augustus

10. Blind vervangt ontslagen Hiddink

Het huwelijk tussen de KNVB en Guus Hiddink was een weinig gelukkige. De resultaten waren niet best en de verhouding tussen KNVB-directeur Bert van Oostveen en Hiddink leek ook moeizaam. Dit resulteerde in het onvermijdelijke, het ontslag van de ervaren coach.

Hiddink en de KNVB besloten het contract van de bondscoach per 1 juli te beëindigen. Vorig jaar augustus werd de Achterhoeker aangesteld als bondscoach en het contract zou doorlopen tot en met het EK van 2016 in Frankrijk.

"Ik betreur deze ontwikkeling", aldus Van Oostveen. "Helaas waren de resultaten van het werk van Guus niet voor iedereen meteen zichtbaar, we danken Guus voor zijn inzet."

"Ik vind het jammer dat het zo gelopen is. Ik vond het een eer om weer bondscoach te zijn van het Nederlands elftal, en ik wens mijn opvolger, de staf en de selectie alle succes op weg naar het EK in Frankrijk", aldus Hiddink.

Hiddink moest vertrekken bij Oranje, zijn opvolger stond al klaar (Pro Shots / Stanley Gontha)
Hiddink moest vertrekken bij Oranje, zijn opvolger stond al klaar (Pro Shots / Stanley Gontha)

De opvolger werd al snel gevonden in de kroonprins die al klaarstond om na het EK in Frankrijk bondscoach te worden, Danny Blind. Iets wat eigenlijk iedereen al wist dat zou gaan gebeuren. Het moest alleen nog definitief worden beklonken.

Het contract in zijn nieuwe functie loopt tot 1 augustus 2018. Er zal een evaluatiemoment zijn na het EK van 2016.  "We zijn blij dat we na het afscheid van Guus Hiddink snel en in eigen huis een geschikte opvolger hebben gevonden. We wensen Danny, samen met zijn staf, veel succes toe", aldus KNVB-directeur Van Oostveen. 

Blind liet vanaf zijn vakantieadres weten dat hij blij is met benoeming. "Ik ga er samen met staf en spelers hard aan werken om ons te kwalificeren voor het EK van volgend jaar. Dat is mijn enige doel, dat EK halen. Ik kijk nu niet terug en niet verder vooruit, alleen het halen van het EK telt." Blind voegde Marco van Basten toe aan zijn staf als assistent.

Kersverse bondscoach Danny Blind met zijn assistenten Ruud van Nistelrooij en Marco van Basten (Pro Shots / Stanley Gontha)
Kersverse bondscoach Danny Blind met zijn assistenten Ruud van Nistelrooij en Marco van Basten (Pro Shots / Stanley Gontha)