Sportjaar 2015: juli & augustus

15. WK atletiek: goud & zilver voor Schippers, brons voor Hassan

Het WK atletiek betekende de definitieve doorbraak van Dafne Schippers als sprintkanon. Samen met Sifan Hassan die brons haalde zorgde Schippers voor alle medailles voor de Nederland. FOK!sport maakte een prachtige special waarin alle hoogtepunten op een rijtje gezet werden. Je kan hier alles teruglezen over het prachtige WK atletiek.

Toch willen we de prestaties van Schippers en Hassan nog even uitlichten:

Schippers sprint naar zilver
Nooit eerder stond een Nederlandse atlete op de 100 meter in een mondiale finale, tot maandag 24 augustus. Dafne Schippers haalde het en in de finale maakte ze alle verwachtingen meer dan waar. Met een supertijd van 10,81 seconden snelde de Nederlandse naar het zilver, vlak achter de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce die 10,76 liep. Tori Bowie pakte namens de VS in 10,86 seconden brons, maar verscheen later verrassend genoeg om onduidelijke redenen niet op de estafette.

Schippers schrijft Nederlandse atletiekgeschiedenis met het zilver op de 100 meter (Bron: YouTube)

Hassan pakt tweede Nederlandse medaille
Ook voor Sifan Hassan was er succes, maar toch was het brons op de 1500 meter niet waar de Nederlandse op gehoopt had. Met de kersverse wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba in het veld was wel duidelijk dat het goud een bijna onmogelijke opgave zou worden, maar Hassan was de favoriete voor het zilver. Dat kon ze niet waarmaken, want de Keniaanse Faith Kipyegon bleek in de eindsprint te sterk. Toch was het al de tweede medaille voor Nederland na twee serieuze kansen, geen slechte score.

Historisch goud voor Dafne Schippers
Het zal inmiddels wel bekend zijn, maar Dafne Schippers is wereldkampioene op de 200 meter. In Beijing snelde ze in een historische race naar een evenzo historische gouden medaille. Haar tijd van 21,63 seconden was de vierde tijd ooit gelopen, slechts twee vrouwen waren ooit sneller. Dat Schippers de records van de Oost-Duitse 'dopingmachines' aan gort liep zorgde nationaal en vooral internationaal overigens wel voor de nodige opschudding en er werden dan ook vele vraagtekens gezet bij de prestatie van de Nederlandse. Zelf bleef ze er stoïcijns onder en genoot ze vooral van een voor Nederland historisch sportmoment.

De gouden finale van Dafne Schippers (Bron: YouTube)