Sportjaar 2015: juli & augustus

11. Froome wint Tour de France

Nadat de Tour de France Nederland verlaten had vervolgde de koers via België de weg naar Frankrijk. Er ontspon zich een mooie Ronde van Frankrijk die gewonnen werd door Chris Froome, gevolgd door Nairo Quintana en Alejandro Valverde. 

Robert Gesink werd de beste Nederlander in de Tour. De renner van LottoNL-Jumbo liet na enkele jaren van pech, blessures en persoonlijke tegenslag, zien dat hij ook weer een goed klassement kan rijden in een grote ronde. Hij eindigde op ruim tien minuten van Froome op plaats zes en stond daarmee vlak achter Vincenzo Nibali en Alberto Contador. Bauke Mollema eindigde direct achter Gesink als zevende. Het verschil met Gesink was echter wel aanzienlijk; 4,5 minuut.

Speciaal voor jullie zetten we nog even een aantal opmerkelijke en belangrijke momenten uit de Tour op een rijtje. Als je op de titel klikt dan krijg je het volledige bericht.

Dumoulin na massale valpartij uit Tour de France
Tom Dumoulin heeft de Tour de France noodgedwongen verlaten na een massale valpartij in de derde etappe, van Antwerpen naar de Muur van Huy. Tientallen renners gingen onderuit nadat William Bonnet van FdJ hard tegen het asfalt knalde. Ook Laurens ten Dam van LottoNL-Jumbo was bij de valpartij vertrokken en ook hij moest opgeven.

Ritzege Stybar, gele trui Martin gehavend over de streep
Zdenek Stybar heeft de zesde etappe gewonnen van de Tour de France. De Tsjech sprong weg in een hectische slotfase en kwam solo over de streep in Le Havre. Zijn ploeggenoot bij Etixx-Quick Step, Tony Martin, kwam in de slotkilometer ten val en kwam gehavend over de streep. Wel behield hij, doordat de val in de laatste drie kilometer was, de gele trui.

De BMC-ploeg tijdens de ploegentijdrit (Pro Shots / George Deswijzen)
De BMC-ploeg tijdens de ploegentijdrit (Pro Shots / George Deswijzen)

BMC wint ploegentijdrit, Froome blijft in gele trui
BMC heeft de ploegentijdrit gewonnen in de Tour de France. De ploeg met kopman Tejay Van Garderen was in de lastige rit naar Plumelec 0,62 seconden sneller dan het Team Sky van topfavoriet Chris Froome. De Brit bleef wel in het bezit van de gele leiderstrui.

Froome deelt mokerslag uit, hoofdrol Gesink
Chris Froome heeft in de tiende etappe van de Tour de France op de Franse feestdag 14 juli een mokerslag uitgedeeld. De geletruidrager toonde zich in de rit van van Tarbes naar Col de la Pierre Saint-Martin op de laatste beklimming veruit de sterkste en waste al zijn concurrenten de oren. Robert Gesink deed het echter wel uitstekend met een vierde plaats op anderhalve minuut van de nummer een.

Van Avermaet wint dertiende etappe, sterke rit Kelderman
Greg Van Avermaet heeft de dertiende etappe gewonnen in de Tour de France. De Belg van BMC bleek op het lastige slotklimmetje in Rodez sterker dan Peter Sagan, die weer niet wist te winnen. Wilco Kelderman mocht tot op het klimmetje nog hopen op de zege, maar de Nederlander die de hele dag in de aanval was werd uiteindelijk op een paar honderd meter van de streep gegrepen.

Robert Gesink komt samen met Bauke Mollema over de streep op Plateau de Beille (Pro Shots / George Deswijzen)
Robert Gesink komt samen met Bauke Mollema over de streep op Plateau de Beille (Pro Shots / George Deswijzen)

Froome kraakt na aanval Quintana, maar breekt niet
Vincenzo Nibali heeft de negentiende etappe gewonnen van de Tour de France. De Italiaan verliet de groep der favorieten op de Croix de Fer en kwam vervolgens solo aan op La Toussuire. Nairo Quintana zette eindelijk een geslaagde aanval in op Chris Froome en maakte ruim een halve minuut goed op de Brit. Zijn achterstand is echter nog steeds twee en een halve minuut.

Pinot zegeviert op Alpe d'Huez, Froome stelt eindzege veilig
Thibaut Pinot heeft zijn fletse Tour de France toch nog wat kleur weten te geven door te zegevieren op Alpe d'Huez. Achter de Fransman plaatste Nairo Quintana zijn ulitieme aanval op het geel, maar Chris Froome had eerder deze ronde voldoende voorsprong opgebouwd om stand te kunnen houden.

Froome winnaar Tour de France, Greipel wint slotrit
Chris Froome is de winnaar geworden van de 102e editie van de Tour de France. De gele leiderstrui van de Brit van Sky kwam in de slotetappe naar Parijs niet meer in gevaar, mede doordat de regen ervoor zorgde dat de organisatie besloot de tijdsverschillen op te nemen na de eerste doorkomst op de Champs-Élysées.

De slotrit werd gewonnen André Greipel, die in de sprint de Fransman Bryan Coquard maar net voor wist te blijven. Alexander Kristoff kwam in de sprint te vroeg op kop en werd slechts derde, voor Edvald Boasson Hagen en Arnaud Demare. Voor de Duitser Greipel was het alweer de vierde ritzege in deze Tour de France.

Het podium van de Tour de France: Quintana, Froome en Valverde (Pro Shots / George Deswijzen)
Het podium van de Tour de France: Quintana, Froome en Valverde (Pro Shots / George Deswijzen)